Veidt_madridista írta:No offense, de ha a megfelelő szakmát tanulod ki, akkor nem nettó 120 ezer lesz a kezdőfizetésed...
Majd ezt mond akkor amikor elüt egy autó és nem lesz, aki összerakjon...
Igen, kicsit durva, de a szülőknek is ezt mondtam a választásokkor.
Én olyan szakra mentem, ami érdekelt, de amikor tanácstalan voltam érettségi előtt, akkor igenis az alapján is válogattam, hogy kb mennyi lesz az annyi, ha elvégzem. Szerencsére megtaláltam a metszetet, de akit csak egy kicsit is érdekel az orvoslás, vagy szeretné kinevelni a jövő generációját, az 3x is meggondolja, hogy milyen pályát válasszon.
Nálam az államnak a 3 talán legfőbb feladata az egészségügy, a közbiztonság és az oktatás (nyilván amellett, hogy ne vigyék csődbe az országot). Ebből 2-vel eszméletlenül rosszul állunk, és egyáltalán nem látni a fényt az alagút végén. Hiába jönnek a kamu emelések, a múltkori után is rengetegen kirakták, hogy a nagy egészségügyi béremelések után még kevesebbet is kapnak, mint előtte.
A tanterv kb. úgy sz*r ahogy van, és erre még az is rájön, hogy a mai világban legtöbbször egy pedagógus 0 tiszteletet kap, csak hallgathatja a szülők agymenését meg az idióta igényeiket. Az egyetlen pozitívum, hogy még vannak állami helyek az egyetemeken, bár úgy néz ki, már az se lesz sokáig.
A közbiztonságra olyan nagy panaszunk nem lehet (bár lehet csak én lakom túl jó környéken, de nekem Pesten se volt soha nagyobb balhém), bár ott is pár hónapja volt egy mozgalom, ahol posztolták a rendőrök a fizujukat, az se volt túl szép. Illetve pletykákból hallani, hogy ott is folyamatosak a felmondások.
Pont ezt a 3 szférát kellene legalább minimálisan vonzóbbá tenni, de el nem tudom képzelni, hogy ilyen tempóval egy 10 év múlva mi lesz itt.