2019.04.04. 09:27:19
Hát, nem értek egyet veled. Egerben pl. nem igazán van más választásod. Elmész Bosch vagy ZF-hez szalagmunkásnak 160 ezerért (túlórával megvan az 180 is). Valljuk be, az nem egy mesés karrier. Persze lehet vállalkozóvá válni, de az nem mindenkinek való.
Én diplomával, 2 szakmai nyelvvizsgával Egerben egy 4 csillagos hotelben kerestem netto 110 ezer Ft-ot. Az enyém volt ott a legjobb fizetés. Ez 3 éve volt. 6 hónap után eljöttem, mert szüleimnél laktam, de 0 esélyem volt elköltözni.
És Eger még a régió egyik legfejlettebb területe. Aki 16-20 (igen, húsz!) órákat dolgozik egy nap, akár vendéglátásban, akár máshol, az viszonylag jó pénzt keres. De kérdem én, megéri tönkretenni magát az embernek fiatalon? Hát nekem nem érte meg.
Most lehet számolgatni, hogy pl Borsodban, vagy Szabolcsban milyen fizetések vannak, pláne az elmaradottabb részeken.
Az meg, hogy egymás után zárnak be a hazai gyárak (gondolok itt a curkorgyárakra, cementgyárakra), az maga a tragédia. Importáljuk a paprikát Kínából, mikor a hazainak párja nincs a világon (ennek híre is ment, úgyhogy kb a termelés nagy részét exportáljuk). Ez csak egy példa. Ezret lehetne írni.
Itt az igazi svájciak (tehát nem azok, akik azért jöttek ide évekkel ezelőtt, hogy pénzt keressenek, majd hazamennek és élnek vígan) nem vásárolnak külföldön, de még külföldi termékeket sem nagyon, pl van olyan üzlet (nem kis bolt, hanem nagy üzletlánc), ahol nincsenek Fanta, Sprite termékek, hanem saját kólájuk van, és nem rosszabb, mint a Coca termékek.
Svájcról mondják, hogy rohadt drága. De pont ezt tudom én is mondani, mint Nero. Mihez képest drága? Voltam moziban, jóval kevesebb volt, mint a minimálbéres órabérem. Otthon 1600 Ft körül van egy mozijegy. A minimálbér ettől kicsit messzebb.
"Látta a Real Madrid Villareal elleni 6-2-es győzelmét?" " Nem láttam, viszont emlékszek egy 6-2-re a Bernabeuból..." /Joan Laporta/
Visca el Barca!