diagonal írta:
A Nou Campban ott konkrétan beülnek a vendég szurkolók akármilyen szektorba, ahova éppen jegyet tudnak/akarnak venni, ezt sokszor tapasztaltam.
Nyilván nem úgy hogy a tábor ül be egységesen, mondjuk több százan együtt, az nem működne, több szempontból sem, de most is a Valencia ellen mellettem négy Valencia drukker, előttem kettővel egy pár szintén, de Valencia mez is volt az emberen. Valencia góloknál persze felugrottak, de igazából senkit nem érdekel ez ott, sem a Barca drukkereket, sem a stewardokat. Úgy értem semmilyen atrocitás nincs, de eleve egy Barca meccs kb. színházi előadás feeling valahol, semmiféle komoly indulatok, atrocitás, forró hangulat nincs a Nou Campban.
De ugyanez nemhogy itt, pl. de Inter - Milanon is megy, pedig azt gondolná az ember hogy ott azért nem pedig de. Ha a Milan van "otthon" akkor ok, hogy a vendégszektorban vannak az interisták, de elszórva a stadionban is van egy rakat Inter sálas/mezes ember és semmi nem történik.
Nyilván vannak helyek ahol nem működne, gondolom Roma - Lazión ott gondok lennének:D , bár onnan nincs saját tapasztalatom.
Na igen, én olyan vendégszurkolókra gondolok, akik szervezetten utaznak és szurkolásra emlékeztető tevékenységet is szeretnének végezni a meccs folyamán, nem csak megnézik a meccset.
A szabályokról. Először is, szerintem nincs még egy olyan ország, ahol a rendező csapatnak semmilyen kötelezettsége nincsen arra vonatkozóan, hogy hány jegyet ad a vendégeknek, vagy hogy ad-e egyáltalán. Ha meg utazni akarsz, akkor először is fel kell iratkoznod a klubnál, minden lényegesebb személyes adatot megadva. Ez a lista utána átkerül a rendőrökhöz, akik minden további nélkül letilthatják az utazást, ha nem tetszenek nekik a listán szereplő nevek. Ha bárki trükközni próbál, ugyanúgy tiltják az utazást, és jönnek a pénzbírságok. Meg kell adnod a járművek rendszámát is. Városban bárhol félreállíthatnak, átkutathatják a járművet, és ha bármi olyat találnak, ami nem tetszik nekik, akkor ugyanúgy visszafordítanak és jön a bünti. Tiltott tárgy például az olyan zászlórúd is, aminek PVC-ből van a nyele. De akár egy sál is lehet ilyen. Ha van eltérés a leadott rendszámokkal, akkor ismét csak visszafordítanak és bírságolnak. De ugyanezt megtehetik a stadion kapujánál is, ha a rendezők túlságosan "kockázatosnak" ítélik meg a beléptetést. Kompenzáció az anyagi és időbeli károk miatt természetesen nem jár. És pénzbírságok alatt nem pogácsapénzt kell érteni, hanem több ezer eurókat, minimum.
Sajnos az LFP-féle agyhalott banda abban a tévképzetben él, hogy akkor fogják felvenni a versenyt a Premier League nézőszámaival, ha az összes szervezett szurkolói csoportot kitiltják a stadionokból. Ez a modell eddig mindenhol megbukott, köztük Magyarországon is. Nyilván a spanyoloknál is... de ehelyett olyan fantasztikus megoldásokhoz folyamodnak, minthogy a kluboknak fel kell tölteniük a standard tévéközvetítés által láthatóvá tett lelátórészek 70%-át, vagy nekik is repül a büntetés.
Oldalsó lelátón egyébként az országok többségében keverednek az emberek ilyen-olyan arányban, ritka az atrocitás. Színházi hangulat témájába most mélyebben nem megyek bele, könyveket lehetne teleírni...