daffy írta: a német-osztrák vonal,főleg utóbbiak hegyekkel tarkított része.
Én utóbbiakról tudok nyilatkozni. 3 évet tanultam Salzburgban, egy éve költöztem Németországba, ide már dolgozni. Mindkét országban példaértékű az életszínvonal, jól vannak kiépítve a szociális rendszerek. Bürokrácián könnyen átküzdi magát az ember. Egészségüggyel hál'istennek nem volt szükségem találkozni, de persze messze jobbak a viszonyok mint otthon. Fizetésből Európában talán itt jön ki a legjobban az ember, ha azt nézzük, hogy a adott helyi átlagfizetésekhez hogyan viszonyul az élelmiszer és az alapvető szolgáltatások ára.
Munkával én inkább a nagy(obb) városokban és környékükön próbálkoznék elsősorban, főleg mondjuk az osztrákoknál. Ott néha nemhogy a német nyelv hiánya, de az osztrák dialektus ismeretének hiánya is hátrányt jelent (tényleg, ismerek olyan németet, aki azért nem kapott meg egy vidéki melót, mert nem beszél osztrákul). Emellett az infrastruktúra, meg a bürokrácia, meg az emberek hozzáállása szempontjából sokkal kedvezőbbek a városok a német/osztrák vidékkel szemben. Az 1500 eurót kezdésnek én sokallom, én gyári meló esetében elsőre inkább olyan 1100-1200al számolnék, persze nyilván az se mindegy hogy hol, megy milyen óraszámban.
München jópofa, itt viszont az ingatlanpiaci viszonyok miatt nem egyszerű az élet. Salzburg az egyik legszebb hely, ahol valaha jártam, az biztos, hogy földrajzilag az egyik legelőnyösebb fekvésű hely a térségben, több szempontból. Egyszerűség szempontjából mindenképp Bécs a legideálisabb; közel is van, nem robbant még fel teljesen az ingatlanpiac, és még jó hely is. Az abszolút legjobb helyek számomra német nyelvterületen (Svájcot nem ismerem) Berlin, Hamburg, meg Bécs, de itt már az ízlés is nagyon közbeszól.
Ha van kérdés efelől, vagy ha szeretnéd hogy valamelyik részt jobban kifejtsem, íj nyugodtan