Nem kell ide semmilyen statisztika, akinek az kell, hogy észre vegye a különbséget a két játékos között, az nálam már futball-intelligenciában és/vagy őszinteségben is leírta magát!
Azok közül a játékosok közül, akiket magam is láttam 50-nél több meccsen játszani, csak Ronaldo vagy Ronaldinho ér fel Messi zsenialitásához. A Real Madridban játszó* CR nincs benne a top 5-ben, de még a top 10-ben sem.
Beletenni a lábát vagy a fejét egy beadásba össze sem hasonlítható azokkal a szólókkal, amiket Messitől majdnem minden meccsen megcsinál legalább egyet már 10 éve. Még szabadrúgásban is sokkal jobbnak tartom Messit, ezzel még az elfogultabb madridisták jó része is egyet ért. Fizikálisan tény, hogy az egyik legkomplettebb játékos, de inkább a jelenkorunk Gerd Müllerének látom őt, nem pedig Maradonának vagy Pelének.
Apropó (egyetértve palesszel), szerintem is sok mindent elárul az egészről, hogy CR-t sosem hasonlították igazából Ronaldohoz, Ronaldinhohoz, Maradonához vagy Peléhez. Ez is azt mutatja, hogy egyszerűen a góllövésen kívül nem mondható korszakos zseninek.
Talán annak is köszönhetően, hogy egy ideje már nem is ugyanazon a poszton játszanak, és emiatt Messi közel sincs úgy kiszolgálva, mint Cristiano, az utóbbi időben a legfőbb ok, ami miatt CR egyáltalán szóba jöhet, az a Real Madrid eredményességének volt inkább köszönhető.
Sokat számít az is, hogy hihetetlen marketinget tudott maga köré felépíteni. Sok ember szerintem azért is látja őt ennyire jónak, mert az összes hozzákapcsolódó médiumban a "felsőbbrendűségét" próbálja kihangsúlyozni. Szupermodell barátnő, csili-vili autók, igazi postureo életmód. Az Instagramon pont ezért sok tizen-, huszonéves srác is őt majmolja.
Az egész életét kirakatba rakja, és fontos mindig a tökéletességet sugároznia. Ezért is kellett például a gyermeke anyját pár millió dollárral végleg eltüntetni a képből, nehogy ezt a kialakult képet elrondítsa...
Ennek ellenére is én a jelenkori legjobb játékosok között tartom számon, de sajnos inkább azért van itt, mert ma már nagyon kevés játékostól lehet látni látványos és eredményes focit. Szerintem ebben sokat számít az is, hogy ma már a taktika sokkal nagyobb jelentőséggel bír. Korábban a 4-3-3-as rendszer alkalmazása már önmagában hatalmas újításnak számított...
A közelmúltból én Rivaldot, Zidanet, Totti, Zolát, Kluivertet, Henryt vagy Kakát is jobb játékosnak tartottam.
Ma viszont már sokan (lásd markionni, habár szerintem ő csak egy amatőr provokátor) a számok bűvöletében élnek. A minőség már nem is fontos. Aki ennyivel megelégszik, azt is meg tudom érteni, a mai gyerekeknek egyébként sincs sok összehasonlítási alapja. Egy ollózós gól és egy bepöccintett gól statisztikailag pontosan ugyanannyit ér.
Nyilván vagy az esztétikai ízlésünk teljesen más, vagy csak egyesek képesek önmagukkal is teljesen elhitetni, hogy Messi és CR pontosan ugyanannyit ér (vagy inkább az utóbbi ér többet).
Számomra az egész komolytalan, főleg ez a statisztikai önigazolás.
Kicsit olyan ez, mint amikor valaki a nyelvvizsga papírját lobogtatja, mert csak azzal tudja bizonyítani, hogy tud angolul...
* Azért fogalmaztam így, mert a Manchesterber játszó CR kétség kívül a világ egyik legjobb játékosa volt, és nem csak a góllövésben. Remek cselek, gyönyörű szlalomok, zseniális szabadrúgások...
Nem tudom mi történt vele azóta, de ez teljesen eltűnt és a játéka is színtelen lett. 1-2 biciklicselt még talán be is mer vállalni a gyengébb csapatok ellen, de semmi egyebet nem tesz hozzá a játékhoz.