Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Na, legalább Ramos nem fog gólt fejelni.ntibi67 írta:Casilla
Danilo,Varane,pepe,nacho kezdő
Azért ebben benne van 1-2 gól
ha blogra gondolsz akkor realmadridcf reblog, barcásként is nagyon jó blog, rengeteg taktikai elemzéssel , és tényleg kritikusan nézik a dolgokat, kommentek sem parák, én pl csak azt szoktam madriddal kapcsolatosan olvasnintibi67 írta:Tud valaki ajánlani egy normális hangvételű realal foglalkozó oldalt?
Nem olyat mint a madridom ahol realista24 uszító írásai adják a stílust.
Nos Veid úgy néz ki egy már biztos. A jelenlegi ügyésznő ott ült Pérez igazgatótanácsában.Normandia írta:Én nem is beszéltem CR-ről, nem is nagyon érdekel, de hát éppen ezen lovagolnak, hogy ellene nem indítottak eljárást, míg a fél Barca ellen igen. De nem is ez a lényeg, hanem amit lejjebb írtam. Nincsen tisztázva a múltja a nőnek, mert az egyik oldal ezt mondja a másik meg mást. Egy biztos, ha van, volt köze a madridhoz, akkor a vádaskodások jogosak még akkor is, ha egyébként nem sértet semmilyen jogot. Remélem érted.Veidt_madridista írta:Igen, tudom hogy mit csinál az ügyészde CR esetében semmilyen büntetőeljárásról nincsen szó, ezért sem tudom felfogni, hogy hogyan lehet egyáltalán belekeverni őt.
Klasszikus példája, hogy annak ellenére hogy a pali már régóta nincs a top 10 közelébe se még is minden héten van róla legalább 2 "komoly" hír. Marketingbe még egy Neymar, Lebron vagy egy McGregor is nulla hozzá képest.
Maradhat is, amíg normális keretek között zajlik továnbra is, de az OFF-ban folytatódik, mert már ott van a helye inkább. Úgyhogy ha te is folytatnád, akkor ott majd.Barca333 írta:Engem rendkívül érdekel ez a 20. századi spanyol politika és történelem, nem bánnám ha maradna nyilvános a vita!
Bár amit ki akar hozni megint Veidt, az azért igen ellentmondásos. Nem tom mibe kerülne elismerni, hogy Franco üldözte a katalánokat (is), ahol csak tudta. Ez nyilvánvalóan kihatott a futballra is, ahogy akkor, ma is igen fontos tényező és nagy szerepe van Spanyolországban.
...A Franco-rendszer ezt az érdekellentétet úgy próbálta feloldani, hogy egy uniformizált centralizált államszervezetet hozott létre, amely a kasztíliai nyelv dominanciájára és az országot alkotó nemzeti kisebbségek erőszakos elnyomására épült. Az egy állam, az egy nemzet és egy nyelv követelményére épülő államhatalmi struktúra ugyanakkor nem ismerte el a spanyol államot alkotó nemzetiségek nyelvi, politikai és kulturális jogait.
Franco katonai csapatai 1939 márciusában elfoglalták Barcelonát és felszámolták a katalán autonómia minden (elnök, kormány, parlament) intézményét. Megtiltották a katalán nyelv és nemzeti szimbólumok (zászló, himnusz) használatát is. Az 1939 és 1975 között tartó időszakról elmondható, hogy a Franco-rezsim a spanyol államot alkotó nemzetiségek erőszakos elnyomására épült továbbá a spanyol nyelv dominanciáján alapuló államberendezkedést épített ki
Katalónia Franco uralma idején (1939-1975) politikai és kulturális elnyomás alatt állt. A francóista propaganda minden eszközzel igyekezett tagadni a nemzetiségi identitás megnyilvánulásának formáit. Hamarosan kiderült, hogy a nemzetiségi autonómia elve összeférhetetlen az új spanyol állam ideológiájával és totalitárius politikai törekvéseivel. A diktátor és a jobboldali-nacionalista Falangista Mozgalom győzelme nemcsak az autonómiát megtestesítő politikai intézmények felszámolását jelentette, hanem a katalán nyelv és a nemzeti szimbólumok (zászló, himnusz) használatának a megtiltását is. A rezsim alapvetően egy centralizált egységes nemzetállam felfogását képviselte és a kasztíliai nyelv elsőbbségét hangsúlyozta, ezért nem volt hajlandó elismerni a Spanyolországot alkotó nemzeti kisebbségeket. A spanyol társadalom struktúráját veszélyeztető modern elméleti irányzatokkal
(szocializmus, anarchizmus) szemben kíméletlenül felléptek és igyekeztek a nemzeti kisebbségeket elnyomni. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozták a nemzetiségek, mint a spanyol nemzetbe integrálódott állampolgároknak a fontos szerepét. Ennek megfelelően megtiltották a katalán nyelv használatát a közigazgatás, az oktatás és a kultúra területén (beleértve a katalán nyelvű újságírást is). A hivatalosan elfogadott nyelv a kasztíliai lett és még az egyházi szertartásokat is spanyolul tartották. A katalán nyelv használatának tilalma még a telefonbeszélgetésekre is kiterjedt.
[quote]A terror jogi alapját a politikai felelősségre vonásról szóló törvény (Ley de Responsabilidades Políticas) teremtette meg, amelyet Franco 1939. február 9-én adott ki...Bűnössé nyilvánították a népfront passzív ellenzékét is.
A diktatúra elnyomó gépezete Katalóniában különös erővel működött. Katalónia
területének elfoglalásával ugyanis új megtorlási hullám vette kezdetét. A francóista
csapatok katalán tartomány elleni hadművelete során közel 200000 hadifoglyot
ejtettek. A katalán népet a köztársasági erőkkel való együttműködésük miatt
kollektív bűnössé nyilvánították. Az elnyomás következtében mintegy félmillióan
menekültek külföldre, 15000 embert pedig bebörtönöztek...
Linkelhettél volna egy forrást azzal kapcsolatban is, hogy be volt tiltva, mert ahány (sok) cikket, visszaemlékezést, leírást olvastam el a témával kapcsolatban, szinte az összesben kihangsúlyozták, hogy az ebben az időszakban tapasztalt nyelvhanyatláshoz egyedül az vezetett, hogy rengeteg katalán (jellemzően a felső tízezer tagjai) egyszerűen elfogadta, hogy az ország hivatalos nyelve a spanyol (kasztíliai) lett, ezért feleslegesnek tartották a katalán nyelv tanítását és használatát. Nagy örömre szolgál, hogy lassacskán pszichológiai profilt készítesz rólam, de megnyugtatlak, hogy semmi olyasmiről nincsen szó, amit idéztél. Én -veled látszólag ellentétben- abszolút nyitott vagyok az értelmes párbeszédre és sosem esik nehezemre elismerni a saját tévedéseimet, hibáimat - és ebből kifolyólag nem tartom de factónak a saját tudásomat, de legjobb tudomásom szerint nincsen igazad. Nem kell személyes támadásként megélni ezt.torrestoni írta: Tehát olvasgattál a témában, ergo de facto a tudásod... Onnantól kezdve, hogy kijelented, hogy nem volt betiltva a nyelv ami elementáris, elfogadott tény (vagyis: tilos volt használni, betiltott volt, szankciót vont maga után, kimondottan szigorúan vették), nincs mit veled kezdeni.
Azért nem reagálok a többi tévedésre, mert még mindig ott járunk, hogy "egyáltalán nem volt szó semmilyen terrorról a katalán néppel szemben".
Külön sértő, hogy tényekre félrebeszéléssel, teljesen ide nem tartozó dolgokkal terelted a szót, mint hogy aki magyar, nem ismerheti a Spanyol-Katalán történelmet.
Tehát olvasgattál a témában, ergo de facto a tudásod... Onnantól kezdve, hogy kijelented, hogy nem volt betiltva a nyelv ami egyébként Szváziföldtől Honoluluig, Madridtól Oszakáig elementáris, elfogadott tény (vagyis: tilos volt használni, betiltott volt, szankciót vont maga után, kimondottan szigorúan vették, punktum), nincs mit veled kezdeni. Ja, mégis, ajánlom az alábbi cikket:Veidt_madridista írta:Természetesen nem vagyok történész, de elég sokat olvasgattam a témában, és itt nem a Blaugrana által lefordított cikkekre gondolok.
A terrorral kapcsolatban pedig azt tudom hozzáfűzni, hogy a divatosan bedobott, lényegében lejáratás céljából eltúlozott szövegeknek vajmi kevés valóságalapja volt. Egyáltalán nem társadalmi elnyomásról volt szó. Nem lett betiltva a katalán zene, a katalán népviselet, a katalán népművészet, még a katalán nyelv sem, pedig ezt is mennyiszer hallottam már.