Samper írta:A saját utánpótlásból feljövő klasszisok mellett hosszú a sor a nagy ígéretnek kezelt és be nem vált játékosok lajstromán. Így hirtelen Bojan, a két dos Santos, Cuenca, Tello, Fontas, Muniesa, Deulofeu, Bartra stb. De ők legalább megkapták a bizonyítási lehetőséget. Ha ma valóban senki se reménykeltő, akkor újra csak azt kérdezem: mire való az egész utánpótlás nevelés?
Szerintem nem lenne ennyire reménytelen a helyzet, ha kijelölnének egy elnökségi tagot, aki az elnök személyes megbízottja lenne és intézné a felnőtté váló fiatalok útjának egyengetését az A-ba, illetve a játékospiacra. Mint ilyen, rendszeresen tárgyalna az elnök nevében mind a B, mind az A edzőjével.
A fentebbi nevekből igazából csak Bojan, Muniesa és Deulofeu volt, akik tényleg úgy tűntek, hogy az A-keretben is lehet keresnivalójuk. JDS mellett egy időben szorosan ott volt Thiago, aki egyértelműen egy szinttel felette állt, így érthető. A bátyó szerintem nem volt akkora ígéret. Deulofeu-ból, ha nem is klasszis, de lehetett volna szerintem A-csapatos játékos csak mentálisan nem volt kész rá, hasonlóan Muniesahoz, akit ráadásul egy komoly sérülés is visszavetett. Mert a két kh közül benne volt több. A sors fintora, hogy Bartra ragadt fent. Ebből látszik mit ér a türelem és a munka. Cuenca, Tello, Fontas stb. pedig sosem volt olyan szint, hogy felnőtt csapatra esélyesek lehessenek.
Lehet mondani, hogy az eredménykényszer semmit sem jelent, de ez rohadtul nem igaz. Igenis rengeteget számít. Most is, ha Denis vagy Rafinha lehoz egy gyengébb meccset már le van sajnálva, hogy nem ide való. De ha megnézzük a mostani felhozatalt kicsit más a kép. Busquets szinte egy évig szerencsétlenkedett, ráadásul félig-meddig Yaya is miatta dobbantott. Nem tudom elképzelni, hogy ha mondjuk Samper vagy akárki egy ilyen első szezont hozna le és egy közönségkedvenc menne el a helyéről, akkor is ilyen helyeslés menne a saját nevelésekkel kapcsolatban.
Albaról ne is beszéljünk (bár én nem tekintem saját nevelésnek, akinek gyakorlatilag kiadtuk az útját.
Piqué is hasonló utat járt be. A MU-ban szinte semmit nem játszott, tovább is küldték, aztán relatíve idősen jött vissza.
Kérdem én, ha vennénk egy játékost, aki előző klubjában szinte semmit nem játszott, a kölcsöncsapatban sem volt stabil kezdő, milyen fogadtatásban részesülne?
Az pedig, hogy ha valaki türelmes és nem akar már 17-18-19 évesen a nagycsapatba kerülni sokkal nagyobb esélye van, mint aki toporzékol vagy türelmetlenkedik. Lsd. Bartra esete, aki nem voit hatalmas tehetség, Muniesa ilyen tekintetben "verte", de a munkájával, alázatosságával, többet ért el, a Dortmund stabil tagja.