Ha megnéz az ember minimum 30-40 teljes meccsét Pelének, akkor az már nyilván összehasonlítási alapra ad okot. Az élőt így értettem, hogy TV-n keresztül - vagy gép, lényegtelen - lássa az ember 90 perceken át, ne youtubeon nézzen egy videót. Lássa hogy mozgott labda nélkül, lássa hogy a környezetéhez képest mennyivel volt jobb, döntő pillanatokban hogy villant, egyáltalán milyen körülmények között játszott, hogy aprították az ellenfelei, mennyire engedték ezt a bírók, stbstb.. Írod te is, hogy a játék lényege 100 éve nem változott, ami igaz is, de a technika ugyanúgy fejlődött vele, ami részben könnyíti a játékosok dolgát. Pelé ha akart volna se rúg
ilyen szabadot, mert a régi labdák nem szitáltak úgy. A csukák is könnyebbek, a pályák is jobbak, 30 ember figyel arra, hogy mit egyél, mid fáj, akiknek csak az a dolga, hogy csúcsformában legyél.. Tök más a kettő kor a pályán és azon kívül is minden téren, ami szerintem már alapból megdönti azt, hogy a valaha volt legjobbat kiválassza valaki. De az meg, hogy Messinek láttuk 500 meccsét már, Peléről meg gyanítom a többség 5 órányi videót se - nem tudom te mennyit láttál, de feltételezem a többség nem nézte végig karrierje legtöbb meccsét -, szerintem még inkább szubejktívvé teszi a vitát. Legalábbis azt a részét, amikor arról alkot véleményt valaki, akinek a valós játékát igazából nem is ismeri.