Bob_Marley írta:Már az abszurd, hogy valaki azt mondja nem lesz a volton is lehetne vitatkozni, megtettük már.
Szerintem egyáltalán nem abszurd. Azt, hogy lesz-e azt persze nem érdemes mondani, mert azt senki sem tudhatja. A "volt"-on pedig érdemes vitatkozni szerintem, vagy legalábbis beszélgetni róla. Kíváncsi lennék, hogy kinél ki a(z eddigi) valaha volt legjobb. Nálam egyértelműen Messi.
Miért?
Egyszerre világklasszis előkészítő és befejező. Posztokba nem érdemes szerintem belemenni, mert azok változnak ahogy a futball is változik időről időre. Sokoldalúságát így nem abban kell mérni, hogy be tudnánk-e rakni 4-3-3-ban vagy 4-5-1-ben, stb. mélységi irányítónak vagy támadó kp-nak vagy másnak. Sokoldalú azért, mert képes klasszis szinten irányítói feladatokat is ellátni, holott nem a középpályán játszik és képes klasszis befejezőként szerepelni, holott nem középcsatárt/centert játszik. Úgy sem érdemes szerintem értékelni, hogy egy egy mozzanatát emeljük ki a futball nevű játéknak, mint pl. hogy fejel valaki vagy mennyire atlétikus felépítésű, stb. A futball lényege az, hogy ki-ki a saját erősségeit kihasználva minél nagyobb hasznára legyen a csapatának és minél sikeresebben hajtsa végre a feladatait. Messi 100%-ban kihasználja az adottságait.
Akkor tehát miben jobb szerintem a többieknél?
Ronaldo-nál szerintem nem igen érdemes magyarázni. Amikor CR a góllövésre hegyezte ki a játékát, a mezőnyben gyenge teljesítményt nyújtott sorozatban, viszont ennek ellenére sem múlta felül Messi-t látványosan góllövésben. Azokban az években pedig amikor CR játéka a mezőnyben volt látványosabb és hasznosabb, akkor jóval kevesebb gólt szerzett. CR persze világklasszis ettől függetlenül, de Messi-vel összehasonlítani olyan, mintha Gerd Müllert (aki egyébként kiváló góllövő volt) akarnánk Pelé-nél jobbnak kihozni.
Pelé-vel kapcsolatban el lehet mondani, hogy a válogatottal sikeresebb volt és eddig jóval több gólt szerzett. Ezek viszont féligazságok. A gólszerzést illetően egyrészt a góljai több,mint felét barátságos meccsen szerezte, másrészt ő hétről hétre nemhogy a világ legjobbjaival nem, de még Brazília legjobbjai ellen sem lépett pályára. 469 gól szerzett regionális meccseken. Mintha Messi hétről hétre a katalán bajnokságban lépne pályára. Ha pedig a tényleges hivatalos meccseket nézzük, akkor Messi jelenleg 487 gólnál tart, Pelének 646 (csak klub meccsek) gólja van. Válogatott meccseket nézve 57-77 az állás Pelé javára. Egyelőre. És ha az U20-as meccsek is beleszámítanak, akkor Messi már 73-nál jár. Pelé idejében ugyanis nem volt még u20 u-stb.
Ha tehát a számokat nézem és azt, hogy Messi még 30 éves sincs, akkor ha valami nagy tragédia nem történik vele, túl fogja szárnyalni Pelét.
A válogatott sikerekkel kapcsolatban Pelé érdemei elvitathatatlanok, legalábbis ami az 58-as és a 70-es VB-t illeti. Az viszont biztosan kijelenthető, hogy Pelé olyan társak mellett játszott mindegyik VB-n, akik szinte biztosan nélküle is sikeresek lettek volna. Ahogy voltak is 1962-ben. Messi viszont ha nem is falábúak mellett kellett játsszon, de az ő csapatai jóval szerényebb képességű játékosokból álltak. Aki azzal érvel, hogy Pelé nyert 3 VB-t az gondoljon bele abba, hogy mi lett volna, ha Messi annak idején a spanyol válogatottságot választja. Jelenleg minimum 1 VB és 2 EB címe lenne. Ettől ő jobb játékos lenne? csak mert jobb csapatban volt szerencséje játszani? Szerintem nem.
Ami nálam döntő az mindenképp az, hogy Messi ezt az emberfeletti teljesítményt nem barátságos illetve regionális meccseken nyújtja, hanem hétről hétre a világ talán legerősebb országos bajnokságában és a BL-ben.
Pelé érdemeit persze nem vitatnám el, nálam ő a 2. a listán.
Maradona-Messi viszonylatban ugyancsak nem hagyatkoznék pusztán arra a tényre, hogy Diego VB győztesnek mondhatja magát. Amilyen könnyen belőhette volna a döntőben Higuaín a ziccerét, ugyanolyan könnyen fújhatta volna be a bíró Maradona kezezését, pirossal jutalmazva. Mennyire másként ítélnénk meg akkor most Diego-t... Nápolyban akkor is hős lenne és biztos, hogy kivételes játékosként ítélnénk meg, de közel sem lenne ekkora hype körülötte. Szerintem Cruyff is volt legalább ugyanolyan jó, mint Maradona, de írhatnám Zidane-t vagy a brazil Ronaldo-t is.
Én így látom, úgy érzem nem is voltam túl szubjektív. Kíváncsi lennék mások véleményére is.