Sziasztok!
Az a véleményem, hogy a Paco-Munir csere mindenképpen rossz volt. Nem látok Paco hozzáállásában és a pályán mutatott produkciójában reális esélyt egy olyan szintű fejlődésre, hogy Munir elmúlt szezon végi szintjét és fejlődési potenciálját valaha is elérje. Tehát igen drága és rossz üzlet volt. Ezt a vezetőségnek előre kellet volna látnia! Vidal produkcióját tekintve már semmi új nincs a nap alatt. Azért viszont nem hibáztatom a vezetőséget, hogy idén nyáron megtartották, hisz biztosan volt alapja annak, hogy kapott még egy esélyt. Ha viszont Munir megmaradt volna, akkor Paco vételárával most beljebb lennénk, és könnyedén vásárolhatnánk minőségi jobb hátvédet januárban, sőt akár Munir mellé is érkezhetne egy - nem Paco típusú túlárazott, hanem - kedvező árfekvésű (pl. a zenitjén túl lévő vagy kikiáltott tehetség fiatal) univerzális szélső, de legalább is egy jobb szélső. Azért írom ezt, mert Arda szerintem Neymar pótlására továbbra is alkalmas, csak egy kicsit több esélyt kéne kapjon. A szezon elei teljesítménye alapján méltatlan, hogy nem kap több lehetőséget. Ne felejtsük el, hogy a szezon azon szakaszának legjobbja volt, vitte a csapatot, és a teljesítménye nem is romlott le, csak Neymar visszaérkezése után automatikusan kikerült a kezdőből. A válogatott szünetek után, amikor a dél-amerikai játékosok terheltebbek a hosszabb utazások miatt, az első meccseken mindig őt játszatnám Neymar helyén, sőt kevésbé erős ellenfelek ellen máskor is adni kéne neki lehetőséget a Ligában és a BL-ben is. Azt se feledjük, hogy azért ő az Atletico egyik húzóembere volt, azé az Atleti-é, amely bajnok és BL döntős volt. Rendben, hogy más a stílus, de a szezon elején (ismétlem önmagam) nem egy meccsen, sőt tétmeccsen is komolyan bizonyította tudását nálunk. Mellékesen kívánom megjegyezni, hogy Neymar pedig nem hoz olyan szintet idén ősszel, hogy kirobbanthatatlan kéne legyen: kevés gól, sok rossz megoldás, persze sok zseniális megmozdulás és gólpasszok mellett. DE Arda teljesítményét látva, amikor rendszeres játéklehetőséget kapott és felelősség volt a vállán augusztusban és szeptemberben, vagy Neymar-ét azóta; azért nem észvesztő a különbség. Ma igen, de ha a megérdemelt mennyiséget játszhatná Arda, akkor - szerintem - a szezon elei szintet látnánk tőle, és akkor még a középpályán is hasznos tudott lenni. Talán nem mindig André Gomest kéne Ini helyén játszatni (bár ügyes gyerek), hanem Arda-t is lehetne bizonyos taktikák esetén... (nem részletezem, mert már így is hosszú az írásom)! Csak annyit még, hogy ne csodálkozzunk a teljesítményén: a méltatlan helyzet miatt ez pszichológiailag teljesen érthető. Ne vegyünk Arda Turan szintű és presztízzsel bíró játékost, ha a jó teljesítménye ellenére állandóan padoztatjuk, mert van nála jobb!
Én a Paco-n kívüli igazolásokat jónak tartom, szerintem a játékba állításukkal van probléma:
http://www.eurobarca.hu/hirek/labdaruga ... ossz/17795" target="_blank
A fenti cikk fejtegeti a problémákat. Én is úgy látom, hogy Busquets körül és a középpályán kell keresni a problémát. (Bár azért Ney és Suarez - korábbi két szezonhoz mért - kevés gólja és kevesebb jó megmozdulása nem kizárólag a középpálya hibájából fakad, sőt én két éve - Suarez érkezésekor - is azon a véleményen voltam, hogy ha a csatárok újra teszik majd a dolgukat: látványos, de precíz és kombinatív összjátékkal gólokat rúgnak és rúgatnak egymással, akkor a középpálya lehet majd ismét középpálya - nem csatár a csatárok helyett -, tehát támadást építhet, dominanciát teremthet a csatárok segítségével, stabilizálhat és védekezhet - a filozófiánkhoz illően minden csapattárs segítségével. Szerintem Ney és Suarez teljesítménye sajnos kezd hajazni David Villa és Pedro utolsó években látott teljesítményére, már ami a gólveszélyt és helyzetteremtést illeti, ezért nehezebb ismét a középpálya dolga!Ez két évig - általában - működött, idén nem...)
De zárójel bezárva, tehát a középpálya és Busquets: LE hibája, hogy nem veszi észre, hogy Busi ugyan kreatív játékos is a védekező képességei mellett; sőt az irányításban is részt tud venni, még a ritmushoz is hozzá tud tenni, de egyedül kevés hozzá a középpályán. Ha Ini egészséges, nincs semmi gond, ketten szablyák - Ini vezetésével - a középpálya fazonját, és Messi-vel kiegészülve, néha Neymar segítségével a teljes játékot. Ha nincs Ini, Busi egyedül kevés hozzá, ha nincs a középpályán játszótársa. Márpedig csak két játékos van a keretben, akik a középpályán tudnak segíteni, gyógyír lenni Ini kiesésére, úgy, hogy ne Messi kelljen átvegye ezt a szerepet. Mert ha Messi teszi, akkor elől súlytalanok maradunk (erről feljebb írtam, a két csatártárs halványabb teljesítménye miatt). Ez a két játékos: Rafinha és még inkább Denis Suarez! Az ő játékuk tud sebességet adni vagy elvenni, ritmusokat és fazont váltani, ill. játékot teremteni. Bár kétségtelen, hogy még kiforratlanok, no de ezért kell játszatni őket! Kettőjük közül is jelenleg Denis-t látom jobbnak erre a feladatra. Tehát Ini hosszú kiesésével szerintem nem Gomes-t kellett volna erőltetni, hanem Denis-t több alkalommal, ha nem is mindig. Ne felejtsük el, hogy Ini is korosodik már, és a helyére kell találni egy játékmestert. A jelenlegi keretből erre Denis a legalkalmasabb (ha egyáltalán alkalmas - de esélyt kéne kapjon), nem Gomes. A Sociedad elleni meccs képén a 2. félidőben csak az változtatott, hogy Denis jött Rakitic helyett, újra volt egy kis játék. Gomes ugyanis inkább alkalmas Rakitic játékát játszani (csak a másik oldalon), mint Ini-ét! Egyébként Arda is alkalmasabb a fazon szabására, mint Gomes... Nagyon nagy probléma még az is, hogy Busquets szinte mindig játszik! Többet kéne regenerálódnia! Nem értem, hogy LE miért nem nyúlt - a szezon elején sem, amikor egészségesek voltak a középhátvédek - többször Mascherano-hoz ezen a poszton. De a sérülések óta is lenne megoldása. Gomest vagy Rakitic-et játszathatná egyes meccseken Busi helyén, Rakitic már bizonyított is itt...
Tehát szerintem a problémák igen komplexek:
1. a csatárok ügyetlenkedése (a szintjükhöz képest) Messi-n kívül (nem véletlen az 4 meccsen 9 Messi találat a BL csoportkörében; nem ez szokott rá jellemző lenni, de a többieké mennyi is???

)
2. A rendelkezésre álló középpályásaink nem megfelelő használata, rotálása. Ez teljesen LE hibája.
3. A védelmünk egyébként hozza a megszokott szintjét (így szoktunk mindent megnyerni); csak egy kis sérüléshullám nehezíti most a dolgukat, de ez pech kategória, és reméljük, hogy hamarosan túl leszünk rajta. Bár az, hogy Roberto-nak nincs cseréje, sőt, hogy nem ő a csere ezen a poszton, az elég elszomorító. De jövő hónapban ezen javíthatunk...
4. Arda Turan helyzete: ezt rendbe kell hozni, mert egyrészt így tényleg nem fog hozzátenni semmit a csapat játékához, pedig képes rá; és így ez egy ismét tekintélyes kudarc lesz az átigazolási politikánkat tekintve; nem beszélve arról, hogy egy komoly játékost értéktelenítünk el a piacon, ami se neki, se nekünk nem jó; és szót sem ejtve az emberi oldaláról...
Tudjátok, az igazolásainkat látva, tényleg úgy láttam, hogy most végre minden csapatrész tekintve mély a keretünk, lehet jól és minőséggel rotálni, végre jó tartalékokkal megyünk neki a kimerítő szezonnak. Csak a Munir Paco cserét nem értettem, ill. előre inkább Munir mellé kellet volna még egy jó univerzális szélső... DE úgy tűnik, hogy az FC Barcelona és LE elszokott attól, hogy van kispadja, így használni sem tudja azt. Ilyen kispaddal többet kéne kockáztatni. Ezt látom a legnagyobb problémának...