Tromort77 írta:Angol csapatok évi 100 milla körül kapnak a TV jogdíjakból. Ha ahhoz hozzávesszük a szponzori pénzeket és az egyéb bevételeket akkor érthető miért igazolnak annyiért. De a PSG-nek nincs akkora jövedelme, hogy ilyen nagy üzletet be tudjon vállalni. Főleg nem 40 millás fizuval. Ez a baromság, jól hangzik a sajtóban, de az FFP nem így működik. Pont a PSG is volt már büntetve. Persze mindent meg lehet oldani szponzorokon keresztül, de már azokat is elég komolyan vizsgáják, hogy ne lehessen visszakötni a tulajhoz.
Azt meg nem értem, hogy Eurobarca is lehozza a hírt de a cáfolatot már nem teszi hozzá amit a L'Equipe hozott le.
Az ügynököknek ez a dolga.
Az FFP egy gyenge vicc. Csomó kiskapu van. Például: a stadionfejlesztésre és az ifikre fordított pénz nem számít. Így például a Barca nyugodtan felvehet többszáz milliós kölcsönt, majd a kamatoknak hála akár évekig veszteséges lehet és mégse lesz büntetés. A másik: a szponzor.
Mondok egy példát. Feltöröm a malacperselyt és az apróval együtt lesz 500 millió euróm. 1 euróért megveszem valamelyik eladósodott csapatot, de az egész 500-at be akarom fektetni. Hogy járok el? Tegyük fel h a csapat költségvetése 100 millió évente. Ebből stadionra elmegy 15, további 10 az ificsapatok fenntartására megy el. Legyen 50 a TV-s jogdíj, 10 a jegybevétel, 10 a mezszponzor és 5 az egyéb(mezek, múzeum, stb. ) Hogy fektetem be az 500 milliót?
Egyszerű.
A játékosok fizuját direkt nem számolom, mert most nem releváns.
Először is állom a teljes stadionfenntartást és az ificsapatokét.
2 ráköltök 100 miliót arra h 2x akkora legyen a stadion és tele VIP helyekkel, így a jegybevétel megnő mondjuk 25-re első évben, ha meg sikeres a csapat ez tovább nő.
3. Csinálok egy fantomcéget, ami mezszponzori szerződést köt velük 50 millió értékben x évre-
4. Elköltök még 50 milliót új múzeumra, mindenféle szponzorok beszerzésére (pl részvétel külföldi utakon, adakozás a kínai vöröskeresztnek, stb.).
A végtermék: elköltöttem 25+100+50+50 = 225 milliót és további évi 75-öt adok a csapatnak stabilan, tehát durván 4 év alatt befektetem a teljes kívánt 500 milliót.
Ebből a csapat bármikor el tud játékosokra költeni 25+40+15+megnőtt egyéb bevételek (mondjuk első évben 10 millió) = 90 milliót játékosokra. És ezt legalább 4 évig tudom tartani.
Gyakorlatilag a csapat minden évben 50-100 milliós mínusszal dolgozik, hiszen 50et áll a fantommezszponzor és 25öt kap a stadionfenntartás + az ifinevelde, de a FFP gyakorlatilag úgy könyveli el a dolgot h a csapat hatalmas nyereséget produkál minden évben, mikzöben a teljes összeget én adom nekik.
Kész vicc az egész, abból is a rossz fajta. Az egyetlen különbség a jelenlegi FFP és az FFP előtti időszak között, hogy régebben megtehette Abramovics h csak úgy odaadjon 100 milliót egy évben, most ugyanúgy odaadja a 100 milliót, csak fel kell még vegyen egy könyvelőt, aki a jó összeget jó helyre írja be.