2016.06.29. 04:11:06
1. Messi helyzete a válogatottban tényleg más. Elhiszem, ha valakinek érthetetlen, miért akarja visszamondani a válogatottságot, csak mert „párszor csalódás érte”, vagy mert „pár fenyegetést kapott”, hiszen a nemzet az első. De itt bonyolultabb a történet, 10 éve ott rúgják Messit, ahol érik, minden évben követelték, hogy mondja vissza a válogatottságot, mert valójában ő spanyol, nem izzad meg a mezben, meg nem is érdekli stb. És nem blikk szintű cikkekben, az egész argentin közösség ilyen. Miközben szétbőgi a szemét minden argentin bukás után. Tavaly teljesen jól játszott a Copán, berúgta a tizit is, de elbukták a döntőt, eredmény: add vissza a karszalagot, nem vagy rá méltó. A fenyegetésekről meg annyit, hogy nem „pár” fenyegetés, és Argentínában azért ez egyáltalán nem vehető félvállról. Arról az országról beszélünk, ahol a sport bűzlik a korrupciótól és az erőszaktól, egymást lövöldözik le hivatalos meccseken az emberek. Rohadtul nem kellene ilyennel viccelni, vagy értetlenül állni azelőtt, hogy valaki miért parázik, ha halálosan fenyegetik az egész családját, évente többször. Ok, hogy hív a nemzet, a haza az első, de jelen esetben konkrétan évek óta a haza fenyegeti, meg követeli, hogy vegye le a mezt. Ezért is mondta Messi többek között azt is, hogy „mindenkinek így lesz a legjobb”, és hogy „úgyis sokan már évek óta ezt várják tőle”. Ok, most nyalnak neki ahol tudnak, mert beijedtek, de ha Messi nem nyilatkozik egy ilyet, most azt fejtegetné mindenki, hogy mennyire nem méltó arra sem, hogy betegye a lábát Argentínába. Pedig most aztán tényleg pazarul játszott végig.
Szóval lehet ebben csalódni, lehet meg nem érteni, mindenkinek szabad a véleménynyilvánítás, és megítélheti mindenki azt, hogy saját értékrendje szerint ő hogyan döntene a helyében, de Messi az egyetlen, akinek ezt joga van ténylegesen eldönteni, mert az ő élete, csak ő tudja, mit élt át ő és a családja az elmúlt években, mennyire veszi komolyan a fenyegetéseket, mekkora a csalódottság önmagában, a válogatottban, a szurkolókban, mit bír el még a szervezete. Annak semmi értelme, hogy a nemzet hívó szava miatt megint nekimenjen egy tornának, aztán kapjon egy idegösszeroppanást, amihez egyébként a látottak alapján már az idei döntő után is közel állt.
2. Ennek ellenére nem hiszem, hogy komolyan gondolta ezt a nyilatkozatot, el kell olvasni mit mondott: „most jelenleg így gondolom”, „egyszerűen nem bírom tovább”, „most az öltözőben átgondoltam”, „annyira akartam, de egyszerűen nem megy”, ezek inkább egy összezuhant ember szavai, maradjunk annyiban. Piqué és Alves is lenyilatkozták, hogy ha lehiggad és átgondolja, másképp fogja látni.
De őszintén kételkedem abban, hogy bárki is követné Messit, ha tényleg komolyan gondolta és menne. Blikk szintű lapok hozták ezt le, egy nyilatkozatot nem olvastam ahol tényleg mondtak volna olyat, hogy Messi miatt menne más is. Ha meg azért mondja le valaki, mert Messi is ezt csinálta, az nem Messit minősítené szerintem. Ha Messi úgy dönt, ő összeroppan ez alatt a súly alatt, azt tiszteletben kell tartani, nem hisztizni, hogy akkor én sem maradok.
De még egyszer, nem hiszem, hogy ezek a hírek igazak. Vagy ha tényleg megy is valaki, az az illető saját döntése lesz. Pl. Masch nyilatkozta, hogy nyáron át fogja gondolni, marad-e, bevállalja-e még a vb-t, de szó nem volt nála arról, hogy Messi miatt fontolgatja a lemondást. Kicsit úgy érzem, hogy a sajtó fújta fel ezt a „fél válogatott követi Messit” dolgot, konkrét valóságalap nélkül.