hajnesz írta:Ezzel megint részben egyezek, csak azzal nem, hogy nem a szervezetnek kell kiharcolni, hogy a kicsiknek sok pénz jusson, hanem maguknak a csapatoknak.
Egyezek a 20év lemaradásával is, de megint, ki a hibás?
Másik példával élek, Szerbia...
Itt élek, nagyjából tisztában vagyok a dolgokkal, mégha nem is nagyon követem a hazai labdarúgást, de akarva-akaratlanul tudok dolgokat.
A klubokat a maffia irányítja, szurkolók is mind bandatagok,stb.
1 év alatt eltüntették Zigic 20milliós árát, mert anno ennyit fizetett a Zvezda-nak a Racing... Pantelic kb 10milliós árát szintén. Pénz volt, a maffia "befektette". Kérdem én, mi lesz azzal a pénzzel, amivel az UEFA "támogatja" az ilyen csapatokat, hogy részvételt biztosít nekik a csoportkörben?
Nagyjából Szovjetúniót is ideveheted, hasonló nép,hasonló mentalitás.
Ez így globális probléma, s nem csak sportszakmai. De nyilván, hogy van ilyen, van ilyen Romániában, van nálunk, Lengyelországban bárhol. De akkor mi a megoldás? Ezek a csapatok tűnjenek el? A ki hibás dologra meg lentebb írtam, hogy szerintem kettő dolog. Az egyik az idegenlégiós szabály, a másik a BL olyanná alakítása, hogy a gazdag bajnokságok csapatai még gazdagabb lehetnek. De azt mondom, hogy én látok arra bőven esélyt, hogy egész egyszerűen annyira pénzen múlik a dolog, hogy nem csak a Kelet fogja ezt megérezni. Nem hiába angol kezdeményezés ez, ha megfigyeljük van pár csapat, akik komoly csapatok és még sem tudják felvenni a versenyt a többiekkel. Inter-Milan-Ajax triót tudom felhozni példának, ők annak az áldozatai, hogy kitúrták őket, s nagyon nehéz visszakapaszkodni. Mert egész egyszerűen nem tudnak olyan játékosokat sem igazolni. Én nagyon bízok benne, hogy az Inter visszatér, de nagyon sok luk van még náluk. Elkanyarodtam, de a lényeg az lenne hogy a lehetséges rendszer nem lenne jó. Ez a gazdag angol csapatoknak tenne jót, ahol már a huszadik is annyit kap mint máshol egy dobogós.
Értem, hogy nem a szervezettnek kell kiharcolni a továbbjutást, meg tényleg szerencsére azért mindig vannak meglepetéscsapatok, de az viszont a szervezet dolga lenne, hogy közelebb legyenek az erőviszonyok. Nézettségnek is jót tenne. És ahhoz fel kell zárkóztatni a gyengébbeket. De a mostani óriási költségvetési különbségek meg bevételek mellett nem tudom ennyire lesarkítani, hogy mert xy nem jutott be, mert béna. Igen gyengébb, mert akkora lett a különbség, de lejjebb írtam erről, hogy már a tizenéveseket is elviszik a nagyobb klubok.
Valószínűleg nem válaszoltam megfelelően a maffiás felvetésre, így kicsit érdekes, hogy visszakérdezek, de mégis meg kell tennem, akkor mi a megoldás arra, hogy ne legyen ekkora a szakadék? Én az elején is azt írtam, lehet ilyen liga, de nem 16 csapatos meg nem kiváltságos, hanem akkor legyen összeurópai 32 csapattal és bajnokság. USA-ban megoldják itt is meg kell tudni oldani. Nincs kiváltság, nincs prémium, aki benne van egyenlő részben kap pénzt a TV bevételekből. Utópisztikus az egész, de így működne a dolog. lenne egy több osztály másik x csapatnak és le-fel lehetne jutni.Mert most azt látom hogy aki jó az jobb lesz, aki gyenge annak minimális esélye van odakerülni (aztán meg még jön, amit írtál hogy ha kevés a pénz akkor jön csak elő a bűnözés...) vagy leginkább csak gyengébb lesz.