Offtopic

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.

Fogyasztasz valamilyen dohányterméket? :D

- Nem, soha nem próbáltam.
13
26%
- Próbáltam, de nem szoktam rá.
18
36%
- Füstölök, mint a gyárkémény
12
24%
- Alkalmanként rágyújtok
7
14%

Szavazatok száma: 50
Varatrix
Director del Fútbol

2016.03.02. 15:03:09

S.Agüero írta:Erről beszélek, mennyire szánalmasak: https://www.youtube.com/watch?v=PyMhBoqjAvk" target="_blank
Ez alapvető tévedés az országban hogy a diploma az intelligencia mértékegysége...

Nekem itt nem az beszédes hogy nem tudják, hanem hogy nem is gondolkoznak rajta.
"Gavi egy porszívó hangja egy másnapos reggelen. Egy sirály, aki ellopja a halat, amikor már a zsinóron tekered. A villám, amit nem lehet megállítani. Egy vuvuzela a nagymamád temetésén. "- Javier Aznar
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.03.02. 15:00:56

Nem tudok erre válaszolni. :D Az iskola azokat a feltételeket szerintem biztosítja (nekem biztosította másnak is) amik egy irányba terelnek, onnantól az egyénen áll hogy ezt alkalmazza-e és hogyan szocializálódik. Amit S.Agüero linkelt finn módszer sokkal inkább egyén orientált, az is teljesen jó gondolat akkor ebben a megoldás. De az iskola a szülőt nem tudja helyettesíteni, mert hát genetikailag is az ő tulajdonságukat öröklöd és viszed tovább azt a természetet, embert, karizmát. Én értem te is meg más is mire utal, s azt fontosnak is tartom, hogy legyen pl általános akár viselkedés óra, akár kommunikáció stb, de ezek csak iránymutatók, magát a folyamatot a szülőnek kell a gyerekkel lerendezni. Ha erre nincs ideje ilyen olyan okból, akkor valami megoldás kell legyen. Nagyszülő, bármi. Azért nem tudok erre válaszolni, mert nem éltem ilyen szituban, pedig a szüleim elváltak és apaképem nem volt, de mégis a testvérem meg én is kiváló nevelést kaptunk Édesanyánktól.Pedig látástól mikulásig dolgozott, de az ő örök mondása, hogy csak arra nincs időnk amire nem akarunk időt szánni.

ÁFA-t biztos félreértelmeztem, telefonról olvastam. :D Még arra is emlékszem valaki azt írta kevesebb tesi kéne, miközben az ország x része túlsúlyos és a gyerekek is.

S.Agüero
Engem megfogtál, s elhiszem hogy ezek tudományosan bizonyítottak. Azt viszont fent tartom, hogy elájulni attól még nem kell ha valakinek 7-8 órája van. Viszont a cikkben is benne volt valami hasonló, hogy ha mi szívtunk más is szívjon, én nem így gondolom, hanem ha mi megcsináltuk más is megtudja. És akkor még arról nem is beszéltünk hogy felnőttként még zsúfoltabb egy nap. Azért gyereknek lenni egyáltalán nem rossz. :D
Kép
Kép
Kép
zola8787
Director del Fútbol

2016.03.02. 14:55:47

2006-ban érettségiztem, de máig emlékszem a napjaimra.

5:40-kor keltem mind az 5 nap, 6:15-kor indult a buszom, onnan 25perc vonat 6:31-től és utána villamos még kb fél óra. Így értem be általában fél 8-ra, ugye 8-tól suli. Az utolsó években 4-szer volt 7 órám és szerdánként a 0. tesi miatt 8, ez így hetente 36 óra. Haza a 3:40-es vonattal jártam, utána még busz, kb 4:20-ra értem haza. Egy miskolci szakközépiskolába jártam. Emellett abgimnazistáknak péntekenként 5 órájuk volt, meg máskor volt 6 is...
Egyszer nem panaszkodtam emiatt.
Ráadásul volt olyan osztálytársam, aki ha lekéste a 3:30-as buszát, 6:50-ig szívta a brét, ugyanis akkor jött a következő...
Szóval a diákok sztrájkját elutasítom. Menjenek csak szépen suliba ők is.

Ja és a 4 év alatt Sosem volt lyukasom, mindig megoldották.
MatyiG
Adminisztrátor

2016.03.02. 14:55:04

Mi az ilyen töltelékórákon mindig törizünk, ennyit erről.
PCsabi
aka Game90

2016.03.02. 14:50:55

Zolee23 írta:Lassan kb. az lesz, hogy az ember saját magát fogja megműteni.
KATT
Victor_Valdes írta:nem vagyok almos a delutani szunyam miatt.
:mrgreen:
A vezetőségnek be kéne számoltatni LE-t a sorozatban 2:0 után
kiengedett meccsekről - mégpedig írásban is, szóban is.
Ha bajnokok leszünk, akkor azt lehet mondani: van ilyen.
Ha nem, akkor azt kell mondani: ne legyen ilyen!
Victor_Valdes
Az EuroBarca Utánpótlása

2016.03.02. 14:34:05

Bob_Marley írta:...
Bob, én ezt értem! De, mi van akkor, ha szülőnek sincs meg a kellő tudása/akarata, ahhoz, hogy egyáltalán bármilyen szinten is foglalkozzon a gyerekével? (Vagy szimplán 3-4 műszakba jár mindkét szülő?) Ilyenkor hol marad a magyar közéletben annyit szajkózott "integráció, felzárkóztatás"? Jó az etika óra, stb..de ezeket is a szülő dolga lenne, hogy megtanítsa, ennél sokkal fontosabb lenne valamilyen minimális gazdasági illetve kommunikációs ismeret. Arról ne is beszéljünk, hogy a sulik 90%-ban az ilyen etika, média, stb órák csak töltelékek, semmi hasznosat nem csinálnak.

Az áfás részt olvasd át újra, mert félreértetted. Én egy közgazdasági iskoláról beszéltem, ahol a gyerek nem tudja mi az az áfa. :wink:

A mondandód második részével egyetértek, csak sajna nekem az a tapasztalatom, hogy a szülő lepasszolja a gyereket az iskolába, otthon meg ül a tv előtt, aztán a kölyökben meg egy eléggé torz világkép alakul ki, és ez generációról, generációra rosszabb lesz.

Varatrix írta:...
Pedig van ilyen, mint amit Matyi írt! Az összes szakközépiskolában napi legalább 7 óra van. Mivel úgy változott a rendszer a legtöbb szak esetében, hogy az eddigi 6 éves képzés lerövidült öt évre. Ez azt jelenti, hogy 4 év érettségiig plusz egy év szakképzés az eddigi kettő helyett. Ebből az következik, hogy rengeteg szakmai órát betömörítettek az első 4 évbe, emiatt jelentősen nőtt az óraszám, illetve ehhez most már pár éve hozzájön a mindennapi tesi, ami megint full értelmetlen.

Illetve a legtöbb suliba fél8ra kell járni. :wink: Ez felénk szabolcsba, azt jelenti, hogy van olyan diák, aki fél5kor kel, és majdnem este 6ra ér haza, hála a tömegközlekedésnek. Persze ez egy szélsőséges példa, de felénk minden bejárós diák legkésőbb fél6kor kel, és 4nél hamarabb nem ér haza.

Nem akarom én védeni a diákokat, mert megérik a pénzüket. Ellenben, aki becsülettel akar készülni, jár különórákra, stb. Annak nem sok ideje marad semmi egyébre. Persze, ott a hétvége arra, hogy társadalmi életet éljen az ember, de ilyenkor meg a tanárok is dupla házival készülnek, elvégre van két napotok megcsinálni.. :mrgreen: (Nem akarom a tanárokat sem bántani, nem az ő hibájuk, hiszen csak így tudják elérni, hogy gyakoroljon a gyerek, mert a suliba nincs rá idő. A rendszer hibás alapjaiban.)
http://www.maon.hu - marketing - üzleti élet - motiváció - vállalkozás -
"mi leszel, ha nagy leszel? közgazdász, vagy bérgyilkos..a kereslet határozza meg a kínálatot.."
"tudom egyszer újra látlak, az imáim hozzád szállnak..." †
MatyiG
Adminisztrátor

2016.03.02. 13:17:02

Nem én érek haza 4-kor, hanem aki bejárós. Az osztályunk 3/4-e az. Nincs 7-8 órám, de olyan, mintha annyi lenne, mert csomó lyukas órám van. 11. osztályban meg főleg ez volt.

Alváshoz meg annyit, hogy emberfüggő. Nekem kellene 10 óra alvás, de csak 6-7-et alszok hét közben.

Ja, meg még annyit, hogy aki 4-kor ér haza, megebédel, kicsit pihen, edzésre megy késődélután, aztán külön tanárhoz, annak elég gáz még ezek után tanulni este. Azt meg meg sem említem, hogy a szüleivel is beszélgetne talán.

És igen, az lenne a korrekt, ha 8 óra lenne összesen a tanulás. De ennél azért bőven több annak, aki sokat tanul.

Itt egy jó cikk :
http://www.origo.hu/kultura/20150828-is ... rekek.html" target="_blank

Erről beszélek, mennyire szánalmasak: https://www.youtube.com/watch?v=PyMhBoqjAvk" target="_blank
Varatrix
Director del Fútbol

2016.03.02. 12:38:33

S.Agüero írta:Ez az oktatás úgy rossz, ahogy van. Szerintem eléggé leterheltek vagyunk, van 7-8 óránk átlagban, és akkor még otthon tanulni kellene elvileg 3-4 órát. :lol: A bejárósok felkelnek jó esetben 6 órakor, hazaérnek 4 órakor. Mire hazaérek elég hulla szoktam lenni, pedig nem sok mindent csinálok a suliban. :mrgreen: Heti 1-2x délután lefekszem 1-2 órát aludni, különben kipurcannék. Alszok 7 órát, aztán ha hazaértem 3 órakor, már semmire nem jó az agyam. aztán még akkor kellene tanulni másnapra. Már nem azért, de aki tényleg tanul 3-4 órát naponta, az nem sokat "él", és foglalkozik magával.
A tanórákat én lecsökkenteném napi 6 órára, meg mondjuk 1 órával később kezdődhetne a suli. A sok tucattantárgyakat is redukálnám. Meg a fontosabb tantárgyaknak az agyagából a fontosabb dolgokat jobban belénk verhetnék, a kevésbé fontosakat meg elvethetnék.
Fú szám dömping...

Nem kötekedek de ha 8 kor kezdődik a suli és 8 órád van akkor hogyan érsz haza 4-re? Nehéz vitatkozni mert te jársz suliba, de frankón kijelenthető hogy átlag a 7-8 órád van? Mert 9 biztos nincsen tehát akkor 6 óra alatt kb nem is van napotok? Mert úgy gondolom hogy a korrekt a NORMÁL munkaidőhöz kéne igazodni. Tehát 5-6 óra és annyi elvárás táruljon hogy napi 2 órát tanul egy átlagos diák. Aki átlagon aluli az ugy is szívni fog később is. :lol:

8-ra suliba menni meg normális. Ezt jobb ha megszokjátok, legalább erre nevel az iskola hogy aludni később is luxus számba fog menni. 10 éve lavírozok átlag 5-6 óra alvással.

Én mondjuk gimibe 5 évesen voltam, az szerintem pl nem biztos hogy hülyeség lenne ha a nem előkészítős gimikben is 5 év lenne a letöltendő. Kicsit értelmesebben lehetne haladni.

"5 év budai Táncsics börtönében."
"Gavi egy porszívó hangja egy másnapos reggelen. Egy sirály, aki ellopja a halat, amikor már a zsinóron tekered. A villám, amit nem lehet megállítani. Egy vuvuzela a nagymamád temetésén. "- Javier Aznar
daffy
Madridista

2016.03.02. 08:10:13

S.Agüero írta:. Már nem azért, de aki tényleg tanul 3-4 órát naponta, az nem sokat "él", és foglalkozik magával.
Üdv a világomban :mrgreen: :mrgreen:
Dolgozom két műszakban. Szombatonként 400km-t utazok,hogy egyetemre járjak. Mellette edzek. Mondjuk a délelőttös hetem: kelek 5kor. fél7re munkába érek. 3ig dolgozom. 4re megyek edzeni kaja minden nélkül. fél7re hazaérek. kaja,fürdés,stb. fél8. és álljak neki tanulni. szombatom meg ugye dettó nincs. Ha vasárnap nem alszok reggel valamiért,akkor nem aludtam egész héten egyszer sem rendesen. Persze ez nem kötelező,de valahol mégis,mert a diploma kell. Nem panaszként írtam,mert elbírom és mivel muszáj a jövőmért,ezért megcsinálom.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.03.02. 06:20:36

Victor_Valdes írta:Nekem boven olyan bejaros ismerosom, aki fel5kor kel, hogy iskolaba beerjen es este 6ra er haza. Kolira nincs lehetoseg..es a gyerek 15 km-re lakik, csak ilyen a menetrend.

Ui: a bob kommentjere inkabb nem is reagalok, annyira szoges ellentetben all a velemenyemmel. A vita meg parttalan lenne, igaz raerek, nem vagyok almos a delutani szunyam miatt.
Miután nem írtad le így nincs is mire válaszolni. :D Gondolom az iskola mint intézmény feladatára gondolsz. Azt tartom, hogy az iskola szerepe nem az hogy a gyereket nevelje, azt a szülőnek kell. Az iskola felelőssége az hogy irányvonalat adjon és szélesítse a tudást, segítse a szocializálódási folyamatot, de az egyént a szülőnek kell a megfelelő irányba terelnie. Nekünk is volt etika óra stb, amik fontosak és felkészítenek az életre, vagy ugye volt itt szó valaki nem tudja mi az az ÁFA, hát nem az iskola fog neked számlázni. :D A tudást átadja (felkészít az életre), de a használatára már a szülőnek kell megtanítania, hiszen ő az a személy, akinek leginkább ki kell vennie a részét abban, hogy a gyerek szocializálódjon.

Tehát az iskola nem fogja tudni pótolni azokat a dolgokat, amiket a szülőnek kéne megtennie. Azzal egyetértek, hogy a kommunikáció nagyon fontos, s megtanítani, hogyan kell beszélni, kifejezni magad, de akkor ki is lyukadunk oda, hogy öt perces családok, amit nem tud pótolni az iskola. Ott az Irodalom, utáltam, de visszagondolva azért mégiscsak fontos, hiszen a nyelv szépségét és kifejezőkészségét ott sajátítod el. Értem én hogy lehetne külön mondjuk kommunikációs tréning, egyet is értek vele, csak azzal meg nagyon nem hogy valaki úgy gondolja, hogy majd lepasszolja a gyereket az iskolába 8-15 között aztán azzal meg van oldva a dolog. Akár kommunikáció, akár felelősségtudat, akár megjelenés az mind olyan hogy a szülő is nagyon keményen ki kéne vegye belőle a részét. Pár hete arról dumáltunk, hogy egyenruha, akkor miért nem került ez elő, hogy megjelenés. :D Azért mégiscsak normálisabb megjelenni kosztümben vagy öltönyben mint miniszoknyában, vagy farmernadrágban. És ebben például megint az hogy a szülő a döntő személy az iskola nem kötelezhet dolgokra. Remélem érthető mit akartam ebből kihozni. :D
Kép
Kép
Kép
Victor_Valdes
Az EuroBarca Utánpótlása

2016.03.02. 01:01:19

Nekem boven olyan bejaros ismerosom, aki fel5kor kel, hogy iskolaba beerjen es este 6ra er haza. Kolira nincs lehetoseg..es a gyerek 15 km-re lakik, csak ilyen a menetrend.

Ui: a bob kommentjere inkabb nem is reagalok, annyira szoges ellentetben all a velemenyemmel. A vita meg parttalan lenne, igaz raerek, nem vagyok almos a delutani szunyam miatt.
"mi leszel, ha nagy leszel? közgazdász, vagy bérgyilkos..a kereslet határozza meg a kínálatot.."
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.03.01. 23:57:08

S.Agüero írta:Én ebben most eléggé benne vagyok, mert szüleim tanárok, én meg épp most fogok érettségizni.

Ez az oktatás úgy rossz, ahogy van. Szerintem eléggé leterheltek vagyunk, van 7-8 óránk átlagban, és akkor még otthon tanulni kellene elvileg 3-4 órát. :lol: A bejárósok felkelnek jó esetben 6 órakor, hazaérnek 4 órakor. Mire hazaérek elég hulla szoktam lenni, pedig nem sok mindent csinálok a suliban. :mrgreen: Heti 1-2x délután lefekszem 1-2 órát aludni, különben kipurcannék. Alszok 7 órát, aztán ha hazaértem 3 órakor, már semmire nem jó az agyam. aztán még akkor kellene tanulni másnapra. Már nem azért, de aki tényleg tanul 3-4 órát naponta, az nem sokat "él", és foglalkozik magával.
A tanórákat én lecsökkenteném napi 6 órára, meg mondjuk 1 órával később kezdődhetne a suli. A sok tucattantárgyakat is redukálnám. Meg a fontosabb tantárgyaknak az agyagából a fontosabb dolgokat jobban belénk verhetnék, a kevésbé fontosakat meg elvethetnék.

Mondjuk én a másik véglet vagyok, nálam lustább ember nem sok van, pont annyit tanulok, mint általánosban, de ezzel a napi fél órával is megvan a 4-es átlag. :D
Ezzel így totál nem értek egyet, mert bakker én 10 éven keresztül csináltam ezt és napi szinten jártam mellette edzésre és este nyolcra értem haza (buszon, villamoson tanultam). És reggel ötkor keltem és mentem uszodába majd onnan suli és 7-8 óra. És elég erős iskolába jártam, ahol nem volt mellébeszélés vagy tudod az anyagot vagy nem. És nem volt ebből probléma, mindenki tette a dolgát.

Ne haragudj hogy ezt mondom de ha egy tizenéves szervezetnek szüksége van délutáni alvásra akkor ott gond van. :D Akkor vagy este nem alszod ki magad vagy életműködésben van gond (betegség), s nincs megfelelő vitamin a szervezetedben.

És azon részével sem értek egyet, hogy az iskola az életre nevel. Az iskola az életre készít fel, de nem tudja pótolni azt, ami a szülő felelőssége. És pl matekra igenis nagy szükség van, mert az tanít meg a logikus gondolkozásra. Én sokkal inkább látnám abban a javulást ha gyakorlatiasabb lenne a NAT, illetve szűkösebb.
Kép
Kép
Kép
MatyiG
Adminisztrátor

2016.03.01. 23:32:35

Én ebben most eléggé benne vagyok, mert szüleim tanárok, én meg épp most fogok érettségizni.

Ez az oktatás úgy rossz, ahogy van. Szerintem eléggé leterheltek vagyunk, van 7-8 óránk átlagban, és akkor még otthon tanulni kellene elvileg 3-4 órát. :lol: A bejárósok felkelnek jó esetben 6 órakor, hazaérnek 4 órakor. Mire hazaérek elég hulla szoktam lenni, pedig nem sok mindent csinálok a suliban. :mrgreen: Heti 1-2x délután lefekszem 1-2 órát aludni, különben kipurcannék. Alszok 7 órát, aztán ha hazaértem 3 órakor, már semmire nem jó az agyam. aztán még akkor kellene tanulni másnapra. Már nem azért, de aki tényleg tanul 3-4 órát naponta, az nem sokat "él", és foglalkozik magával.

Mondjuk én a másik véglet vagyok, nálam lustább ember nem sok van, pont annyit tanulok, mint általánosban, de ezzel a napi fél órával is megvan a 4-es átlag. :D
hank1ee
Director del Fútbol

2016.03.01. 22:04:20

Zolee23 írta:Minden tiszteletem mellett, aki ma Magyarországon orvosnak, vagy tanárnak készül, az nem tudom mennyire beszámítható.

Édesanyám is szakorvos, szerencsére egy jónéhány éve már magánorvosként űzi. Nyilván nem kevés embert ismer kórházakból, sztk-ből, olyan sztorik vannak, hogy az ember elsírja magát...nem örömében. Ha az ember jót akar magának, kerüli az állami kórházakat.

Lassan kb. az lesz, hogy az ember saját magát fogja megműteni.

Az oktatásból egyébként én borzasztóan hiányolom az "életre" nevelést. Orrba szájba megy a kémia, matek etc. viszont azzal a lőtéri kutya nem foglalkozik hogy hogyan kell beszélni, hogyan kell eladni magad pl. egy állásinterjún, x helyen hogy kell megjelenni, a nyelvtudás mennyire fontos, mit hogyan tudsz elintézni, megoldani.

Persze, normális körülmények között ezt az ember magától tudja, vagy a szülei által, de nagyon sok helyen mégse így van.

Szóval nem azt mondom, hogy amit tanítanak az iskolákban felesleges, de valójában a töredéket használja az ember az életben.
Jobban le se írhattad volna ezeket. A kiemelt résznél hangosan felröhögtem, persze inkább szomorú ez, mint nevetséges, de legfőképpen abszurd. Nem baj, Balmazújvároson van termálfűtéses pálya. :lol:

Az aláhúzott részt már én is felvetettem itt egyszer, aztán V_V válaszolt is, hogy ez azért van, mert droidokat kell nevelni, a kapitalizmust kell kiszolgálni. Nyilvánvaló. Egy-egy emberrel a kutya se foglalkozik (csak a család), a rendszer a lényeg.
"Hány dobja az álmait, hogy mindegy már csak legyen más, de be kell lásd, bármilyen trét hoz az élet le kell rázd"

"A látványos játék alapja a futball szeretete." - Varga Zoltán
"Szerettünk, akartunk, és tudtunk futballozni." - Puskás Ferenc
Zolee23
Capitá del Barça

2016.03.01. 20:35:49

Minden tiszteletem mellett, aki ma Magyarországon orvosnak, vagy tanárnak készül, az nem tudom mennyire beszámítható.

Édesanyám is szakorvos, szerencsére egy jónéhány éve már magánorvosként űzi. Nyilván nem kevés embert ismer kórházakból, sztk-ből, olyan sztorik vannak, hogy az ember elsírja magát...nem örömében. Ha az ember jót akar magának, kerüli az állami kórházakat.

Lassan kb. az lesz, hogy az ember saját magát fogja megműteni.

Az oktatásból egyébként én borzasztóan hiányolom az "életre" nevelést. Orrba szájba megy a kémia, matek etc. viszont azzal a lőtéri kutya nem foglalkozik hogy hogyan kell beszélni, hogyan kell eladni magad pl. egy állásinterjún, x helyen hogy kell megjelenni, a nyelvtudás mennyire fontos, mit hogyan tudsz elintézni, megoldani.

Persze, normális körülmények között ezt az ember magától tudja, vagy a szülei által, de nagyon sok helyen mégse így van.

Szóval nem azt mondom, hogy amit tanítanak az iskolákban felesleges, de valójában a töredéket használja az ember az életben.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2016.03.01. 20:04:11

VV,akkor ezt megbeszéltük,és egyet is tudok érteni. :mrgreen:

Tim!
Igen,írtam is ezt,hogy egy villanykörtecseréhez papírok kellenek, ide-oda küldeni, nonszensz.
Tankönyvnél meg monopolhelyzetet teremtettek, azért fordulhatnak elő ilyenek. Ez is hajaz egy bizonyos korszakra a magyar történelemben.

Bob! Veled is egyetértek ezekben, pont ma volt erről az ismerettágulásról szó. Hogy napról napra hízik és válik elérhetővé a tudásanyag, egy szakembernek is nehéz lépést tartani, kis területen is folyamatosan jönnek az új információk,ez hatványozottan igaz a tanagyagra is. Ez probléma amit majd kezelni kellene, történelemből is,folyamatosan új kutatások,szemléletek jelennek meg, tágul az ismeretanyag brutálisan, de mindenről elmondható ez.

Egészségügy miatt még szomorúbb vagyok talán, embertelen. De amíg a vezér belemondja az emberek képébe,hogy vidéken 21. századi körülmények vannak...bicskanyitogató!
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Bob_Marley
Presidente del Barça

2016.03.01. 19:56:51

Egészségügyhöz annyit, hogy pont minap kellett bemennem a kórházba, mert édesanyám rosszul lett és miközben vártam rá az egyik nővér azt ecsetelte nekem, hogy sajnos ne lepődjek meg ha esetleg olyan van, hogy ha bent kell tartani nem jut neki tiszta lepedő....Na mondom az úgy korrekt. Megvan határozva napi mennyi tiszta lepedő van vagy pelenka és ha elfogy akkor így járt a beteg....hát szörnyű volt ezt végighallgatni. Hozzáteszem ez sajnos általános probléma, politikától függetlenül. És akkor arról nem is beszélek, hogy a kardiológián mint égen a csillag annyi ember volt, s szó szerint a folyosón feküdtek az ágyon a betegek. Olyan félelmetes hogy hihetetlen. Kezdve azzal, hogy aki ott fekszik annak milyen megalázó lehet, hogy egy szál semmiben jobb esetben letakarva ott fekszik x órát miközben megy le-fel egy csomó ember és amúgy pluszban még el is kaphat valamit. A látogatóknak vagy új betegeknek meg micsoda idilli kép hogy emberek fekszenek a folyosón.....Siralmas volt.

Oktatást én talán még előrébb is helyezem mindennél, mert abból lehet egyedül építkezni a jövőt tekintve és nem szabad elhanyagolni, de valaki lejjebb jól írta hogy sajnos ez volt 10 éve meg 20 éve és ez lesz 10 év múlva is. És abban is igazat kell adjak, hogy megváltozott a világ és gyakorlatiasabb lett. Amerikaiak hülyék, de van ismerősöm és ők pl rengeteg logikai órát tanulnak s amúgy nem tudják mikor van a függetlenség napja, de problémamegoldásban jók. Be kell látni egy idő után akkora lesz az anyag, hogy effektíve nem lehet azt leadni. Én ehhez abszolút nem értek, meg nyilván pontos elemzések és statisztikák szükségesek, de ha csak arra gondolok hogy pl a Történelem is ugye folyamatosan csak tágul és pl a mai világban nagyon fontos szempont pl ismerni az EU felépítését működését, esetlegesen állampolgári jogokat stb, amire már nincsen idő. Szóval ez egy nagyon nehéz kérdés, hogy mit kellene megtartani és mit nem, de én is úgy gondolom, hogy sokkal gyakorlatiasabb órákra lenne szükség.

Viszont ott van az hogy a tanárokból meg kevés van és a pluszórák, napközi, fakultáció stb elemészti az energiájukat. Ezt is lejjebb írta valaki, hogy munkának tekinti nem hivatásnak. És sajnos megtudom őket érteni, mert fizikai tűrőképességnek is van határa. Szóval ez nagyon összetett dolog, de abban szerintem mindenki egyetért, hogy valami nem stimmel, márpedig az oktatásra nagyon nagy szükség van, mert rajtuk áll vagy bukik mindig a jövő.
Kép
Kép
Kép
Tim
Mezei fórumozó

2016.03.01. 19:55:05

csababarca írta:
Pedagógusok meg nem feltétlen a fizetésük miatt háborognak, de emelték a kötelező óraszámaikat, így a fizetésük is nőtt. Viszont elestek minden egyéb pótléktól, különórák, helyettesítések, egyéb bevételek,amik eddig megvoltak. És miért kell kevesebbet keresniük a versenyszféránál? Egy közgazdász tanul 3 évet a bgf-en, aztán keres 3-4 kilót. Pedagógus meg tanul mostmár osztatlanul 5 évet, meg 2 éve gyakorló pedagógus. És keres kezdőként piti összeget.
Ez nem fair szerintem,de elfogadható.

Én pedagógus leszek majd másfél éven belül, kicsit belelátok a dologba, nem nagyon azért, de igenis vannak hibák,és nem ok nélküliek ezek a megmozdulások. Plusz számomra örömteli,hogy végre van valami kis zavar ebben az állóvízben, hátha mások,akik még rosszabb helyzetben vannak (egészségügyi dolgozók, kifejezetten az ápolók) is bátrabbak lesznek.
És akkor még tedd hozzá a felesleges papírkupacok gyártását,az olyan idióta bürokratikus marhaságokat mint a Pedagógus Önértékelési Csoportok (na ennek a rövidítése legalább vicces :D ), illetve ha bármire szüksége van az iskolának kérvények, igénylések tucatjait kell elküldeni feleslegesen. Ezzel szemben vannak tanárok akik hónapok óta nem kapnak fizetést, a tankönyvek színvonala borzalmas..Tényleg ilyen mehet egy hetedikes irodalomkönyvben: "Büszkeségre adhat okot, hogy míg az amerikaiak szemében az értelmes, logikus gondolkodás szinte az utolsó helyen van, addig nálunk az egyik legfontosabb érték." Illetve a "Nyugat imádat napjainkban" cimű remekmű. Nem beszélve arról a képmutató propagandáról, hogy továbbtanulás előtt álló kölyköket győzködnek arról hogy gimnázium helyett menjenek "szakiskolába" mert az országnak szakmunkásokra van szüksége( ami igaz is lenne, csak éppen a szakképzést már ellehetetlenítették),miközben nem tudok olyan parlamenti képviselőről akinek a kedves fia,lánya lakatos,szobafestő,vagy villanyszerelő lenne.
Bár láthatjuk,hogy egy rátermett gázszerelő egész jól el tud boldogulni.
Kép
Victor_Valdes
Az EuroBarca Utánpótlása

2016.03.01. 19:44:33

csababarca írta:Ezekkel egyet is értek, diákokat nem biztos,hogy be kellett vonni. De ez róluk is szól, sajnos.

Egyébként a jobboldali ellenzéknek sem kellett volna bevonni a nyugdíjasokat,mégis megtette, az sem sokkal etikusabb. Itt is érvényesül az egyik kutya,másik eb effektus, amit mindig hangsúlyozok. Ugyanolyan az összes.

Egyébként talán pont a mostani kormány nézhetne tovább az orránál, mert be vannak betonozva okosan, kb 2-3 ciklust lesznek még,lehetne érdemben előre is építkezni,nem csak zsebeket tömködni.
Nyilván róluk is szól, sőt a legjobban talán róluk. :) De ennek a társadalmi rétegnek a többsége csak szükséges rosszként tekint az iskolára, még azt sem látja át, hogy miért kellene legalább a szakmunkást becsülettel kijárni annak, aki nem akar többet tanulni, de ezek az emberek általában se dolgozni, se tanulni nem akarnak. Ez is csak egy igazolt hiányzás. A nyugdíjasok azért felnőtt emberek, megfelelő ítélőképességgel. Ettől függetlenül egyet értek, egyik sem volt túl fair.

A hozzászólásod második részével teljesen egyetértek. Ha lett volna egy csepp eszük, akkor, amikor másodjára megválasztották őket, elkezdhettek volna valóban építkezni és új alapokra helyezni az országot gazdaságilag és szép lassan a társadalom is változott volna. Ehelyett, ugyanazt csinálják, mint bármelyik másik kormány a rendszerváltás óta. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy nincsen megfelelő erőt képviselő ellenzék, ezt az aduászt meg csak arra használják, hogy megszedjék maguk (nincs ezzel baj, minden épeszű ember ezt csinálná, csak mellette mást is kéne csinálni..)

szerk.: háát, nem hibátlan ahogy leírtam, de a lényeg érthető. :D Amíg az állam beavatkozik a dolgokba, és szegény az állam, addig az általuk kiosztott fizetések sem lesznek versenyképesek. :)
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2016.03.01. 19:34:55

Ezekkel egyet is értek, diákokat nem biztos,hogy be kellett vonni. De ez róluk is szól, sajnos.

Egyébként a jobboldali ellenzéknek sem kellett volna bevonni a nyugdíjasokat,mégis megtette, az sem sokkal etikusabb. Itt is érvényesül az egyik kutya,másik eb effektus, amit mindig hangsúlyozok. Ugyanolyan az összes.

Egyébként talán pont a mostani kormány nézhetne tovább az orránál, mert be vannak betonozva okosan, kb 2-3 ciklust lesznek még,lehetne érdemben előre is építkezni,nem csak zsebeket tömködni.

Köszi hogy leírtad apróbetűvel a miértet, akartam kérni,hogy fejtsd ki. Mondjuk ha átvitt értelemben vesszük, a pedagógusok is előállítanak terméket, még ha ez csúnyán is hangzik. És ezért a "termékért" fizetnek később a cégek, nagy pénzeket. Nah mindegy, majd lesz jobb, fizetésben javult a pedagógusok helyzete, meg van fejlődési lehetőség, vannak perspektívák legalább.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Victor_Valdes
Az EuroBarca Utánpótlása

2016.03.01. 19:15:40

csababarca írta:És miért kell kevesebbet keresniük a versenyszféránál? Egy közgazdász tanul 3 évet a bgf-en, aztán keres 3-4 kilót. Pedagógus meg tanul mostmár osztatlanul 5 évet, meg 2 éve gyakorló pedagógus. És keres kezdőként piti összeget.
Nem kell kevesebbet keresniük, ettől függetlenül ez egy fajta törvényszerűség, ami minden közszférában dolgozóra igaz. Kevesebbet keresnek azok, akik az állami szférában helyezkednek el (nagy átlagban). Ez több okra is visszavezethető. :)

Összességében én egyetértek a tanárok megmozdulásával, mert tényleg gázosak a körülmények. Amit szemét dolognak tartok a szülők és a tanárok részéről, hogy belevonták ebbe a diákokat, akiknek fogalma sincs (mert nagy átlagban nincs) a dolgokról. :) Érdemi változás nem igen lesz, de, ha már jut fénymásoló lap, meg kréta, már az is fejlődés..

Összességében pedig azért nem foglalkoznak ezekkel a dolgokkal az éppen hatalmon lévő kormányok, mert csak 4 éves ciklusokban (és a saját zsebük megtömésén) tudnak gondolkodni. Az egészségügy, oktatás, stb problémáját pedig szépen ráhagyják mindig a következő kormányra. (Pedig elengedhetetlen lenne egy jelentős béremelés minden dolgozónak, illetve csökkenteni minimálisra a segélyezést, de akkor közfelháborodás lenne, senki nem meri bevállalni. Mellesleg olyan emberek is kellenének az ország élére, akik az ebből befolyó lét nem a saját zsebükbe teszik.)

Ez az egészségügyi rendszer meg bukásra van ítélve. Ezer sebből vérzik, példát vehetnénk a nyugati országok, vagy amerika egészségügyi rendszeréről, de akkor szintén közfelháborodás lenne (egy olyan országban ne lenne, ahol egy 200 ft-os vizitdíj miatt kibuktak ez emberek?).

szerk.: Nem háborgok én, és más se. :D Amikor valaki az adott pályát választja (egészségügy vagy tanár) tisztában van vele, hogy mikkel jár ez. Ettől függetlenül jár nekik a megfelelő fizetés, megfelelő körülmények hiszen kezükben a jövő és a betegek. Egy normális országban járna, de ez nem az.

(amúgy hivatalosan azért keresnek kevesebbet a közszférában dolgozók, mert csak kínálat van, fizetőképes kereslet pedig nincs közgazdasági értelemben, amiatt nagyon eltolódik minden és egyfajta torz kereslet-kínálat függvény alakul ki. nincs előállított termék vagy szolgáltatás, amiért fizetnének, ellenben a piaci versenyben résztvevő vállalatok/emberek tudnak kínálatot nyújtani, legyen az termék vagy szolgáltatás, és megfelelő fizetőképes kereslet áll ezzel szemben a túloldalon. Emiatt a torzság miatt vállal az állam jelentős szerepet az oktatásban és az egészségügyben, és oldja meg úgy a dolgot, ahogy tudja, ha piaci alapokra helyeznék ezt a két hivatást, akkor meg nagyon nagy különbségek jönnének létre. a szegények nem kapnának megfelelő ellátást, illetve oktatást. egy ilyen rendszer nem működhet csak az olyan "ultrajóléti" társadalmakban, mint pl az usa. )
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2016.03.01. 19:07:17

Így van.
Ma ápolónak tènyleg hivatástudatból mennek, a pedagóguspálya ugyan ez, csak picit több fizuért, és nem olyan "alja" munkáért.

Aztán a közgazdászok meg egyebek jöhetnek hogy mit háborognak a közalkalmazottak:D
zola8787
Director del Fútbol

2016.03.01. 18:25:05

csababarca írta:Plusz számomra örömteli,hogy végre van valami kis zavar ebben az állóvízben, hátha mások,akik még rosszabb helyzetben vannak (egészségügyi dolgozók, kifejezetten az ápolók) is bátrabbak lesznek.
Igen, őket sajnálom a legjobban. Nekik tényleg kellene emelést adni, nem is kicsit. Szerintem nem lesz ott semmilyen változás még egy jó ideig, hiszen ők nem tehetik meg, hogy egy napig nem mennek be, mert onnantól a közutálat tárgyai lennének, hiszen rengeteg emberért felelnének. Mondjuk abba belegondolhatnának a diktátoraink, hogy egyre kevesebb ember akar ápoló lenni, bocsi a csúnya beszédért, de az emberek nem abban látják a jövőt, hogy szarért kaparják a kakit mások alól.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2016.03.01. 17:46:13

Az hogy mi legyen a Tantervben, megint érdekes kérdés.
Az hogy mi valósul meg belőle, az megint csak.
Mert benne van pl hogy kompetencia alapú fejlesztés és tanítás kell, készségfejlesztések, "életre nevelés", stresszhelyzetek kezelése,stb...ezek mind benne vannak a NAT-ban.
A "probléma",hogy benne van a tananyag is, ami irdatlan mennyiségű. EZért sem tud a tanár,még ha akarna se a fejlesztésre időt fordítani, egyszerűen az anyaggal haladni kell. Baromi ritka, amikor időre befejezik csak magát a tananyagot, és akkor a többi dolog, ami egy tanár feladata a nevelés meg sem tud jelenni, csak nagyon nagyon minimális szinten.
Varatrix is írta,hogy nem az a feladata,hogy megtanítson gondolkodni. De! Az is a feladata lenne, de nehéz, mert a tantervet tartani kell. Nincs rugalmasság, mostmár annyi sem,hogy lazább hangvételű könyvből tanítson valaki, van kettő a piacon, jó esetben, és ennyi az opció.

Pedagógusok meg nem feltétlen a fizetésük miatt háborognak, de emelték a kötelező óraszámaikat, így a fizetésük is nőtt. Viszont elestek minden egyéb pótléktól, különórák, helyettesítések, egyéb bevételek,amik eddig megvoltak. És miért kell kevesebbet keresniük a versenyszféránál? Egy közgazdász tanul 3 évet a bgf-en, aztán keres 3-4 kilót. Pedagógus meg tanul mostmár osztatlanul 5 évet, meg 2 éve gyakorló pedagógus. És keres kezdőként piti összeget.

Én pedagógus leszek majd másfél éven belül, kicsit belelátok a dologba, nem nagyon azért, de igenis vannak hibák,és nem ok nélküliek ezek a megmozdulások. Plusz számomra örömteli,hogy végre van valami kis zavar ebben az állóvízben, hátha mások,akik még rosszabb helyzetben vannak (egészségügyi dolgozók, kifejezetten az ápolók) is bátrabbak lesznek.
defender3
Entrenador del Barça

2016.03.01. 14:46:16

Ez is kérdés kinek mi az, ami már felesleges.

Mondjuk én úgy tudnám elképzelni az utolsó 2 évet gimiben, hogy vannak a kötelező érettségi tárgyak a faktok minimum heti 4 órában meg még pár kiegészítő tárgy, amit addig nem tudtak betenni.

Amúgy igaz a legnagyobb gond, hogy nem tanítanak meg gondolkodni az általános iskolában. Sokan még a számológépet függvénytáblázatot meg az atlaszt se tudják használni.

Gimiben, hogy matekfaktos voltam a csoportbontás miatt a csoport együtt volt biológián is, és ott egyszer egy dogámra a tanár ráírta, hogy "végre valaki" mert én vettem a fárdtságot, hogy itthon párszor átolvassam az anyagot így meg tudtam írni 5-ösre. Pedig nagyon lusta vagyok de arra figyeltem mindig, hogy nem úgy menjek órára, hogy egy betűt nem tudok.
Válasz küldése