2016.03.01. 11:27:47
Megpróbálom nem belekeverni a politikát, de nem lesz egyszerű, mert ez semmi másról nem szól, csak a kőkemény pártpolitikáról.
Én két éve érettségiztem, de rengeteg ismerősöm van, akik szakképzést tanultak középiskolai keretek között, illetve van két középsulis tanár is a családban. A középiskolai oktatás színvonalában akkor következett be egy jelentős romlás, amikor az önkormányzatoktól elvették az iskolákat és átvette azokat a KLIK. Azonban, ez sem konkrétan az oktatás színvonalát befolyásolta, hanem, azt, hogy számos dolog szűkösen állt rendelkezésre az oktatáshoz szükséges eszközökből. Legegyszerűbb példa az, hogy az én volt sulimban, be volt osztva, hogy az érettségis tárgyak óráira egy szál krétát lehet vinni, a "kevésbé fontos" tárgyak óráira pedig csak fél szálat (van ennek mondjuk másik oldala is, hogy minden teremben van digitális tábla a tanárok elhanyagolható része tudja csak használni azokat..ha már mindenáron a versenyszférában dolgozókhoz hasonló fizetéseket, illetve színvonalt akarnak, akkor bizony illene megtanulni használni a legújabb, leginnovatívabb eszközöket, nem tudom mit szólna a főnök egy vállalatnál, ha a 40 éve tanultakat alkalmazná, amikor azok fölött már eljárt az idő, pedig sok esetben tanítanak 40 éves egyetemista jegyzeteikből a tanárok.) Azóta különösebb romló tendencia nem mutatkozik ilyen téren.
A leterheltség valahol jogos, mert, ha valaki ténylegesen szeretné megtanulni, azt, amit számon kérnek a tanárok, az sokszor vetekedik az egyetemi anyagok mennyiségével. Illetve a legnagyobb gond az, hogy kollektíve úgy kezeli mindenki a diákokat, mintha egyenlő képességekkel rendelkeznének. Nincs idő arra, hogy, ha az osztály 1/3-ad részének valami nem megy, akkor az a következő órán is gyakorolják, szoros a tanterv, haladni kell. Irodalombólpéldául megszokott, hogy a tanárok 11-12. osztályban már csak azokat az anyagokat adják le, amelyekből érettségi tétel is van, a tanterv többi részére nincs idő. Mondanám, hogy nálunk is sikeres lehetne a finn oktatási rendszer, de nem, mert más a mentalitása a gyerekeknek. Arról nem beszélve, hogy a 90%-a motiválatlan és telibesz.arja az egész iskolát (én sem voltam mintadiák, sokat lógtam, tankönyvet a kezembe sem vettem, mégis leérettségiztem 6 tantárgyból és mindből ötösre, úgy, hogy 4 tantárgyból még érettségi tételsorom sem volt. az érettségi színvonala röhejes). ellenben olyan is volt, aki szerint roosevelt válságkezelő politikája tartozott a duna és a tisza meder szabályozása?! ez nem az oktatási rendszer hibája, hanem a szülőé és a gyereké...mindezt, egy olyan tanulótól, akinek sokszor jobb volt az átlaga, mint az enyém..
A harmadik dolog, amiről elvileg szól ez az egész, az a tanárok fizetése, erre nem áldoznék különösebben karaktert, mert rengeteg dolog befolyásolja. Azonban, akiket én ismerek tanárokat (a volt iskolámból az összes szakmai tanár, a családból, stb) azoknak mindegyiknek nőtt a fizetése az elmúlt időszakban. Aki rendesen csinálja a tanári portfólióját, azok haladnak felfelé a fizetési listán szépen. Legtöbbjüknek az nem tetszik, hogy a rendszerváltás után elkényelmesedtek, reggel beestek az órára, megkérdezték a diáktól, hogy mi következik a könyvben, aztán tartottak egy alibi órát, lediktálták vázlatosan a tankönyvi anyagot a füzetbe. Ezzel ellentétben az én nagyszüleimnek még minden órára "óravázlatot" kellett csinálniuk, még a gyerekeknek feltett kérdéseket is előre vezetni kellett, illetve lehetséges válaszokat felsorolni rá, stb. Most pedig a tanárok túlnyomó többsége azt csinálja, hogy egyik órán dolgozatot írat, a következőn pedig önálló munkát ad ki a gyerekeknek, közben pedig kijavítja az előző órán írt dolgozatokat. Lemegy a napi 6-7 órája, és mivel pár éve már iskolában kell(ene) lenniük a tényleges munkaidejük végéig, így vagy különórákat adnak az iskola falain belül (99% számla nélkül, de ez egy másik történet), vagy neteznek, beszélgetnek, stb. Arról nem beszélve, hogy az évi szabadnapjaik száma magasabb, mint a versenyszférában dolgozó embereké. Két korábbi tanárom is kimondta a lényeget, a kémia tanárom: "Elmehetnék dolgozni bármilyen gyógyszergyárba, de ott dolgozni kéne és nem lenne ennyi szabadidőm, nekem megér annyit a kevesebb fizetés, hogy nyugis körülmények között vagyok", illetve az akkori számvitel tanárom: "minek dolgozzak közgazdászként, ha itt is jól keresek, felelősségem pedig egyenlő a nullával?"
Azt pedig külön undorítónak találom, hogy a szülők a saját politikai hovatartozásuk miatt nem küldték a gyereküket iskolába tegnap. Igazi példamutató magatartás. A gyerekek kockásinges tanárokat támogató dolga pedig..maradjunk annyiba, hogy a 90%-ának fogalma nincs a valódi életről, annak gondjairól, semmiről, mert telibesza.rja az iskolát meg mindent, amíg apuci meg anyuci gürcöl, hogy meglegyen mindene. Nem szeretnék általánosítani, de nekem ez jött le a 4 éves középsulis karrierem alatt, ráadásul nagy sokaságból vonhattam le a következtetést, mert 1200-an jártunk abba a középsuliba.
Biztos vagyok benne, hogy összevissza lett, nem igazán van időm most írni, csak ez a téma mindig felnyomja az agyvizem, ahányszor találkozom vele. Az oktatás sz.r volt 10 éve is és minden bizonnyal az lesz 10 év múlva is. Alapjaiban kellene az egészet megreformálni, nem toldani-foldani, ahogy az utakat szokás (látjuk mennyi haszna van annak is).
Leszögezném, nem vagyok sem jobbos, sem balos, semmilyen szinten nem érdekel a pártpolitika.
http://www.maon.hu - marketing - üzleti élet - motiváció - vállalkozás -
"mi leszel, ha nagy leszel? közgazdász, vagy bérgyilkos..a kereslet határozza meg a kínálatot.."
"tudom egyszer újra látlak, az imáim hozzád szállnak..." †