Rashford az első angol játékos Barcelonában Lineker óta
"Yeah… It’s official." Rashford follows in Lineker’s footsteps. pic.twitter.com/ZvbnDAtbax
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 23, 2025
Azért szerintem itt nem ennyire egyértelmű a helyzet, pont ezért is megy oldalakon keresztül a társalgásMessias2 írta:Itt gyakorlatilag két különböző értékrend van egymással szemben.
Ugye az egyik, amit Bob képvisel, az az, hogy mindent alá kell rendelni az eredménynek. Tök mind1, hogyan játszik a csapat, csak a győzelem a fontos, és nem a látvány.
A másik vélemény, amit én is képviselek, az az, h a látvány sokszor ugyanolyan fontos, mint az eredmény. Mert ugye nem azért ülünk le meccset nézni, h pontatlan, gyenge játékkal nyerjen 1-0-ra a csapatunk, egyszerűen ennek nincs élvezeti értéke. Nálam nem feltétlen az eredmény az elsődleges. Jobban tudok élvezni egy olyan meccset, amin szép, kombinatív játékkal helyzeteket alakítunk ki, látványos cseleket csinálunk, és kikapunk, mint egy olyan meccset, ahol nyerünk, de egyszerűen élvezhetetlen a meccs minősége az túkzott eredménycentrikusság miatt.
Ez nem definiálható általánosságban, játékhelyzettől, eredménytől, szituációtól függ.TripleH írta:Akkor itt felvetődik egy kérdés, melyik csel tekinthető öncélúnak és melyik nem? Mert lehet az egyik amit mondjuk Bob (Bocs, hogy te vagy a példa alanya) öncélúnak tekint, lehet nekem egy szép csel a meccsen amire csettintek egyet, hogy nem sok jobb megoldást tudtam volna elképzelni.
Akkor leírom újra, hogy hatékonyabbat írtam és arról elmélkedtünk és írtam hogy ha racionálisabb lenne, szerintem miért lenne hatékonyabb és jobb. És pl Robbent, Messit, Riberyt, Ronaldot hoztam fel példának. És cselezésről volt szó, nem oldalpasszról meg vissza passzról. És ez az utolsó sor, meg kriminális.csababarca írta:Recrea minden szavával egyetértek, lehet más topikba de én is megfogalmaztam ugyanezt.
Ezel az érvek meg, hogy Neymar nem hatékony, meg nem törekszik a tökéletességre, mert Xavi pl mindig a hibamentességre hajtott...agyeldobás, hogy ezt a fotelból valaki bepuffogtatja. Mintha Neymar úgy menne bele egy cselbe, hogy ezt most elrontom hogy sikertelen legyen...nyilván. Az elképzelhetetlen hogy ő ezt tartja célravezetőnek, hovatovább akár az edző is ezt kéri tőle.
Szép lenne a világ, ha már Neymar is oldalpsszokkal meg hátrapasszokkal operálna, mert az a "hatékony"...egy Pedronak az a hatékony ha hátrapasszol, mert belesérne egy Neymar féle cselbe, Neymarnak viszony ez a hatékony, talán illene elfogadni és nem megmondani innen hogy hogyan kéne játszania...egyesek megint el vannak tévedve a szerepüket illetően.
Nem csak ezt írtam, ez egy adalék volt benne. Szerintem írásban nehéz ezeket megfogalmazni ezért van hogy elbeszélünk egymás mellett. Plusz tábla is kellene hogy lehessen illusztrálni a dolgokat mozgásokkal kapcsolatban. Szóval tényleg hagyjuk.palesz77 írta:[ A foci gyorsul, és mostantól nem lesz már idő egy jól kivitelezett - nem feleslegesen csinált - elasticora, esernyőre, biciklire vagy Zidane roulettre se, mert azok kevésbé hatékonyak.
Ha megértetted volna teljesen amit mondok, nem írnál olyat mint amit az elején, mert én egyáltalán nem ezt mondtam, de oké, tényleg hagyjuk.Bob_Marley írta: Nem tudom jobban megfogalmazni mintsem te azt választod ad két esernyőt közben nem haladtunk sehova én meg azt hogy eltolja lendületből vagy azonnal passzol és van valami.
...
Le ne írd, hogy ez is jót tehet a csapatnak, mert megértettem.![]()
...
És bakker a foci is ebbe az irányba megy, miután semmire nincs idő, mindenben a leghatékonyabbat kell választani.
Ez meg a másik. Teljesen adom.MR. TROMORT777 írta:Én csak adalékként tenném hozzá, hogy nem minden tánci-tánci értelmetlen a labda körül.
Én meg ezt próbáltam leírni, hogy attól még, hogy lemond egy-egy látványos megmozdulásról a letisztultért cserébe, nem lesz gyorsabb és hatékonyabb feltétlenül.Bob_Marley írta:Ennek okait próbáltam felvázolni és Neymar esetében is a minél gyorsabb hatékonyabb játék eredményesebb lehet.
Neymar nem attól hatékonyabb, hogy kevésbé látványos dolgokat művel, hanem hogy egyre jobban megszokja az európai foci színvonalát, és Messiék mellett fejlődik. A stílusa szinte változatlan maradt, kevesebbet fekszik, többször hoz jó döntést, de ugyanúgy meghúzza a pimasz cseleit továbbra is, és sokszor ez kell ahhoz, hogy legyen valami belőle - múltkor ezekből lettek a 11-esek. De az én szememben nem attól javult, hogy direktebb ás letisztultabb lett, hanem hogy fejben erősebb, és jobban méri fel a szitukat, jobb döntéseket tud hozni.Bob_Marley írta: Ne azt írd le most mi van, mert ha lehetne jobb és láthatjuk a példákat hogy van jobb (CR-t ezért írtam ide) akkor ara kell törekedni hogy jobb legyen. És pont Neymaron is lehet látni, ahogy lesz direktebb, hatékonyabb a játéka lő több gólt, tud jobban érvényesülni.
Igen, de a karmesterek kezéből sem érdemes teljesen kivenni a pálcát.Bob_Marley írta: Leegyszerűsítve kell zongoracipelő meg karmester is.
Ezekhez meg annyit fűznék hozzá, hogy nem feltétlen rossz, ha valaki tud komoly mozdulatokkal is cselezni, sokszor könnyebb úgy kihozni valahonnan a labdát, vagy átfűzni valakit, mint egy "Robben féle" mozdulatsorral. Lehet ettől még hatékony, Neymar se csak haszontalan biciklikkel próbálja meg átverni az ellenfelét - mint anno CR sokszor -, és akad fent 50-szer a védőjén egy meccsen, hanem szimplán a "sima" cselei mellett többször vet be olyan mozdulatot is - hasonló sikerességgel, mint az alap mozdulatokat -, amiktől a mezei drukker eldobja az agyát. Denílson jó példa amúgy, ő is a "hőskorban" volt cselkirály, mégsem vitte annyira sokra, mert akkor sem volt már elég csak a látvány. De Dinho és R9 meg hasonló látványt párosított hatékonysággal, mindezt olyan sebességgel, hogy nem tudták lekövetni, ez ma ugyanúgy megállná a helyét. Az, hogy nem csinálják sokan ezt manapság max azért van, mert nincs egy játékos se, aki olyan szinten művelné ezeket.. De a mai napig nem egy szép mozdulat van, ami tökéletesen alkalmazva ugyanakkora előnyt ad - sőt -, mint egy letisztult megoldás.Bob_Marley írta:A lényeg, hogy nálam egyértelműen arra látok utalást, hogy pl a hatékonyságnak és a gyors cselezésnek van a jövője és nem Neymar féle cselezésnek vagy te Ronaldinhot hoztál fel példaként.
Nyilván sokkal fontosabb manapság a szervezettség, mint anno, de a triplázó Lucho csapat is csak úgy lehetett ilyen sikeres, hogy a tized másodpercig pontosan megszervezett védekezés mellé az MSN szinte szabad kezet kapott elől. És ők hárman vannak akkora klasszisok, hogy nem szimplán a begyakorolt taktikai utasításoknak hála, hanem az egyéni kvalitásaik kamatoztatásának köszönhetően IS verték meg Európa legnagyobb csapatait - Suárez góljai a PSG ellen a tökéletes példák szerintem. Ez pedig szerintem sohasem fog eltűnni a futballból hál istennek, ezek a megoldások jelentik a különbséget 2 hasonlóan erős csapat csatái közt általában. Csababarca is ezt írta amúgy nem is olyan rég nagyjából.Bob_Marley írta: én úgy látom hogy abszolút a szervezettség felé halad a világ,
Bob_Marley írta:Mondjuk ezekben a beszélgetésekben legalább mindig lehet tanulni valamint és nem palesz77 századik belinkelt videóit kell nézni.no offense palesz77
Timet idézve a világ már megérett a pusztulásra úgyhogy megérett minden.TripleH írta:Félre ne értsd Bob, én nem mondom, hogy rosszul látod, de egyértelműen másképp és ez így van rendjén, ha mindenki ugyan úgy látna mindent, ez a sport már halott lenne.
Mondjuk ezekben a beszélgetésekben legalább mindig lehet tanulni valamint és nem palesz77 századik belinkelt videóit kell nézni.PCsabi írta:Amúgy az hihetetlen, hogy havonta lefutjátok ugyanazokat a köröket. Csodálkozom, hogy most a Busquets-topikban nem megy a vita.
Nálam a prototípus azt jelenti, hogy jellegzetes egy kort meghaladó és majdan követő példa. Felsoroltam 6-7 összetevőt, ami szerintem a mai modern futballistát jellemzi és Messi azért tud kiemelkedni mert megvan benne ennek a hat-hét tulajdonságnak az egybegyúrása és és szimbiózisa.TripleH írta:@Bob
A Messis résszere reagálva, hogy a prototípusa a jövő focistájának, ez egy utópia maximum mert utoljára, ilyen sikeresen ezt a fajta stílust Maradona képviselte, tehát azért annyira nem elterjedt a futballtörténelem során.
Bocs Chino, de nem mindennel értek egyet. Abban igen, hogy nem lehet összehasonlìtani Neyt Messivel a cselek kivitelezése, innovációja alapján. A brazil ebben jóval nagyobb repertoárral rendelkezik, ez aszt hiszem nem is lehet vitatéma. Az már igen, hogy ezek a cselek mennyire hatékonyak, mennyire szolgálják a csapatérdeket. Messi ezen a téren a világ legjobbja. Egy felesleges csele nincsen az mindig valamit szolgál, helyzetet teremt, lehetőséget a társnak stb. Nem öncélu. Ney ebben még messze van a zseni szintjétől és nem azért, mert rosszabb lenne, vagy önző, hanem azért mert még fiatal. Fog ez változni, sőt sokat változott ahhoz képest, ahogy kezdett nálunk focizni. Én sem szeretném, ha elhagyná a látványos, pimasz cseleit, de azt elvárom tőle, hogy azt ne feleslegesen alkalmazza, csak azért, mert ő meg tudja csinálni. Szerintem a hétvégi gólja erre tökéletes példa, hogy egy látványos, technikailag szinte tökéletesen kivitelezett csel mennyire is tud hatékony lenni. Sokat vitáztam én is Bobbal e miatt, de azt hiszem most már értem, hogy mit is akar kihozni a hatékonyságból.Chino írta:Nem lehet összehasonlítani, amit Neymar és Messi csinál. Lehet, hogy sokan nekem ugranak,de nekem az argentin cselei elég sablonosak. Már testalkatából adódóan is sokkal alkalmasabb ezekre a testcselekre. Persze van mikor csinál olyan szólókat, mint a Bayern vagy a Bilbao ellen és attól is leesik az állam, de nagy százalékban befelé húz csinálja az apró testcseleket, amihez kivételes kezdősebesség társul. Félreértés ne essék nem azt mondom,hogy ez nem olyan nagy szám, mert olyan szinten csinálja, hogy hiába tudja az ellenfél mi jön nem tudja megakadályozni. Ugyanakkor rengeteg alkalommal belevezeti 2-3 emberbe és szerelik, ez pedig sokat ront a hatékonyságon. Ráadásul ha őt szerelik, többnyire megáll és nem támad vissza. (bár mostanában van példa az ellenkezőjére is) Neymar viszont inkább a kiszámíthatatlanságra épít, és labdavesztés után mindig visszatámad, meg akarja szerezni a labdát. Az a ugra-bugrálás sem olyan felesleges, mint azt sokan gondolják. Meg lehet figyelni, hogy sokszor pont ezek után húzza meg, ha az ellenfélnek egy kicsit is változik a súlypontja.
Emellett azt sem lehet pontosan lemérni statisztikában, hogy mi a csel és mi nem. Ez nem olyan, mint egy labdabirtoklási százalék, vagy a gólok száma.
Lehet, hogy egyedül vagyok, de én egyáltalán nem szeretném, ha egyszerűsödne, egysíkúbbá válna a játéka, még akkor is ha ugyanilyen százalékban jönnének be a cselei. Még ha ez valamennyire az eredmények rovására menne. Ott volt pl. a Mou vezette Real. Semmi kreativitás nem volt, a játékuknak a 80%-a a taktikára épült. Nyilván én se azt mondom, hogy mindenki kezdjen el jogázni, de számomra üde színfolt a csapatban, amit Neymar csinál. És azt sem lehet mondani, hogy ez nem lenne hatékony, mert meg lehet nézni mennyi helyzetünk adódik abból, hogy a brazil egy-két csellel betör a tizenhatosra. Megnézném, ha egy Pedro (nem lebecsülve) lenne a brazil helyén, mennyire lennénk hatékonyak. Állnának-e Suarezzel 20 gólnál és ennyi assistnál. És abszolut nem lehet azt mondani, hogy öncélú lenne a játéka.
Megvan a szépsége a taktikai elemeknek is, én is szeretem nézni a középpályás játékunkat, ahogy helyezkednek, üresre játsszák egymást Busiék és épül fel a támadás, ahogy precízen mozognak, váltanak posztot, de ebben Neymar és Messi is részt vesz.
Összefoglalva szerintem tökéletes egyensúlyban van Neymar látványos játéka, a taktikai elemekkel.