visca el barca írta:hm én nem tudom, sztem paraszt dolog. neymarnak se azért nőne meg pl az ázsiója a szponzoroknál mert real játékos lett, hanem azért mert ő maga neymar, "a" brand.
De hány és hány reklám van, ahol pl ki van írva xy ennek a csapatnak a játékosa, vagy eleve mezben van. És valamilyen szinten ez "jogdíj", mert ugyanúgy használja a csapatának a nevét. Én ezt nem látom paraszt dolognak, így működik a piac.

De valóban nem sok csapat használja ezt, sőt lehet csak a RM ezt nem tudom, s a pontos feltételeket se ismerjük. Lehet csak azután kapnak pénzt, hogy ha említésre kerül a RM, lehet mindenhogy. Előbb-utóbb rájönnek a többiek is hogy ebben van pénz, mert nem hiába pl a RM-nak akkora a bevétele. Egy százassal többet kaszálnak, pedig sikeresebbek vagyunk. Valamit ezen a téren nem jól csinálunk, s ezért is hangsúlyozom sokszor, hogy ebben sokat kell fejlődni és figyelni kell nagyon a gazdasági szempontokat is.
Mondok egy példát, Messi reklámozza a Fifa játékot, óriási marketingérték és nem kapunk belőle semmit, pedig az egyik legnépszerűbb játék. Lesarkítva kb olyan mintha odaállítanánk Józsit egy plakátra, hogy nesze vegyél a McDonaldsban Big Macet, s a McDonald's ebből nem kap pénzt.

Effektíve nyilván kap, mert náluk veszed meg, míg a Fifat nem nálunk veszed meg, de a mi "Józsinkat" használják fel reklámra.