Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Szerintem ez a része így nem korrekt, nincs több bennük, vagy csak valami nagy szerencsével. A banokságban sem állják meg a helyüket. A Madrid ellen köze nem volt a meccshez a Villarrealnak, vagy épp a szeptemberben még erősen dadogó Atleti ellen is 1 kaput eltaláló lövésig jutottak és simán kaptak ki, ellenünk meg a Bilbaónak nem volt momentuma sem. Ezek nem rangadók, néha az is hihetetlen, hogy egy osztályban játszik a két csapat, én a Madrid-Villarrealt teljesen elhűlten néztem végig, hogy ez a csapat 3.-4 hely környékén mozog már másfél éve (nem lebecsülve Marcelino munkáját, biztos jól játszanak a kicsik ellen, amit nem nézek, véletlenül csak úgy nem lesz ott valaki a BL helyeken, de ettől még iszonyat le vannak szakadva a nagyoktól). EL szint körülbelül, nyilván a bővített BL top24-be azért már könnyű bejutni, ha idén nem, máskor meglehet, de kb ennyi van bennük nagyon max, és ez sem garantált. És már ez is úgy, hogy két, ezen az EL-majdnem BL szinten remek edző ül a két csapat élén, ez még valamennyire szűkíti is a különbségeket. Egyszerűen gyengék a keretek, ezen a szinten.
Én azt nem mondnám, hogy a két (három) nagyon kívül a minőség döntene. Egy Villarreal, Bilbao stb. sem azért sül be mert annyival gyengébbek lennének, egyszerűen nemzetközi szinten nem tudják magukból kihozni azt, amit a bajnokságban. Ott van ellenpéldának a BVB. Sokszor 4.-5. helyen zárnak a Bundesligában, de a Bl-ben is rendre ott vannak a kieséses szakaszban és bárkinek tudnak meglepetést okozni. Egy Bayer is bármennyire erős otthon nem tényező egy BL-ben, pedig bőven vannak minőségi játékosaik. És lehet, hogy a Serie A-ban sokszor előzi az Intert a Napoli vagy Juve, mindenki az előbbivel szeretne legkevésbé mérkőzni.bence0330 írta: ↑2025.11.27. 11:04:03Bocs, ezt már nekem át kellett volna hoznom ide korábban.
Én amúgy utálom az angolokat, mint népet. A spanyolokat meg alapvetően kedvelem. Örülnék, ha a spanyol liga lenne olyan erős, mint a PL, nagyon örülnék. Örülnék, ha pártatlanul akarnék leülni meccset nézni, akkor itt kapnék jobbat. Örülnék, ha itt látnék jobb, látványosabb focit, és jobb, látványosabban játszó focistákat. Örülnék, ha érdekesebb tartalmakat szeretnék látni a kedvenc csapatomról, vagy játékosaimról, akkor a spanyol ligából jönne ez szembe velem (ez már a marketing része a dolognak, és szerintem 2025-ben elég fontos tényező).
De nem. Ott még a középcsapatnoknak is van 1-2 klasszis, látványosan játszó játékosa.
Több jó csapat van. Egy ideig még rá lehetett fogni, hogy a legjobb csapatuk nem jobb, mint a Reál, de szerintem még a reál szurkolói se gondolnák ezt komolyan, nyerni tudnak valahogy, fekete mágiával, de ha bedobnák őket a BL győztes éveikben a PL-be heti rendszerességgel, nem tudom, meglett volna-e a BL helyük egyáltalán. Talán, néha, de elsők kb sose lettek volna, az még a kétcsapatos Ligában is nehezükre esett.
Látványosabbak a meccsek, 2025-ös elvárásoknak (nem csak futball, általánosan a felgyorsult világra vonatkozóakra gondolok, bármivel kapcsolatban, amihez képernyő kell), megfelelő.
A 3 nagy csapat rangadója tényleg rangadó, de ennyi. Ez 6 meccs egy szezonban. Meg lehet nézni, mi történik, amikor az egyik nagy találkozik a VIllarreallal, meg a Bilbaóval, mészárlás. A PL-ben szinte minden héten van valamiféle rangadó, kétesélyes meccsekkel, mert annyi a BL szintű csapat. Semleges nézőként szerintem ez nagyon-nagyon fontos, én legalábbis a saját kedvenc csapatomon kívül főleg rangadókat nézek. A Ligában ilyen átlagosan 1,5 havonta van.
Írtad az edzőkérdést, szerintem is pont ezért nyílik az olló. A spanyol tehetségek sokan vannak, a spanyol (és német, esetleg holland) edzők nagyon taktikusak, egy bizonyos pontig el tudják (tudták is) tüntetni az anyagi különbséget, mert szerintem tehetségben, kinevelt focistákban francia-spanyol-angol a ranglista, ahol az első kettő akár cserélhető is. De ha már a jobb edzők is a PL-be mennek, az anyagi különbség meg nő, akkor nehéz elképzelni, hogy fordulna ez vissza.
A két(három?) nagy persze tud kivétel lenni egy top edző megszerzésével adott évben, senki nem mondja, hogy nem, de szerintem ők is inkább gyengülnek lassacskán már a PL elithez képest, ami egy 4-5 éves periódust nézve szerintem látványos lesz (1 adott évben egy BL-ben bármi megtörténhet).
Amúgy azzal egyetértek, amit FcBarcelona is ír, egyik véglet sem normális, őket valamennyire azért korlátozni kéne, a Ligának meg túl kéne lépnie a saját árnyékán sok szempontból, a kettő közt lehetne félúton a megoldás. Viszont az angolok azért nem a levegőbe költekeznek, még ha egy hangyányit át is lépik a saját korlátaikat néha. Iszonyat okosan felépítették a ligájukat, és van fedezetük rá, ha nem is ennyi, de még amúgy is rengeteg pénz elköltésére. Itt erre még törekvés sincs, sőt, az ellenkező irányba indultunk el.
Ha húzna az UEFA egy amúgy elég magas, de nem horror limitet (hasamra csapok, 200M nyári ablak, 100M téli ablak), esetleg egy fizetési sapkát (12 nettó?), akkor erőszakkal meg lehetne előzni azt az ollónyílást, de eléggé örülnék neki, ha önerőből menne, mert a Liga elkezdené kihozni magából a potenciálját, és kitermelné magának.
De tényleg amúgy a statisztikákat mellőzve is, csak nézzen meg az ember egy PL-La Liga meccset az elmúlt másfél évből. Gyakorlatilag akármelyiket. Nem hogy győztes Liga csapatot nem talál, hanem olyan meccset is alig, ahol legalább partiban volt kicsit az ellenfél. Az elmúlt 1,5 év egy mészárszék a két liga csapatai közt, nagyok, kicsik, közepesek, mindegy. Előtte is az volt, csak akkor volt 1-1 kivétel, BL-ben a Reál, EL-ben a Sevilla. Az ő visszaesésükkel gyakorlatilag nincs ellenállás, (legalábbis spanyol ellenállás, a PSG, Inter, BM nyilván vannak olyan erősek, mint ők (Inter neccesen persze), de ők meg nem Liga csapatok, és remélem senki nem szűri le azt egy esetleges PSG vagy BM győzelemből, hogy a L1/Bundes erősebb akkor, mint a PL). Ha valaki nem szereti a statisztikákat, annak ez egy opció. Puszta szemteszt.
Kivonom, de nem látom azt az ollónyílást, van egy különbség valóban, de nem akkora, és nem tendenciaszerűen, sőt.
Bocs, ezt már nekem át kellett volna hoznom ide korábban.
Bajban vagyunk, ezért gyengék az eredmények és a játék, igen. Tavaly is volt ilyen. Sőt tavaly volt 5 pontnál nagyobb hátrányunk is...ocsike83 írta: ↑2025.11.05. 10:48:14
Az szerintem nem a lúzer kategória, amikor az edző felnéz a lelátóra és ott ül sérülten a fél kezdő, majd maga mögé néz a kispadra és kb csak a tartalékok, meg az ifisták ülnek ott. Ja, ha nem éppen az edző is ott ül fent valahol a VIP páholyban.
De legyen igazad. Legyen egy szép tavaszunk.
Csak továbbra is reális célokkal, mert ha azokat túlteljesítjük, akkor szép is lehet.
De aki a triplázást és a BL győzelmet várja ettől a csapattól, az max tényleg nagyon elvakult lehet.
Az szerintem nem a lúzer kategória, amikor az edző felnéz a lelátóra és ott ül sérülten a fél kezdő, majd maga mögé néz a kispadra és kb csak a tartalékok, meg az ifisták ülnek ott. Ja, ha nem éppen az edző is ott ül fent valahol a VIP páholyban.PR42 írta: ↑2025.11.05. 10:03:44
Itt aki kvázi lúzer módon gondolkodik azt szerintem a klub kirúgja.
Ez amit írsz nem realizmus vagy hideg fejjel történő gondolkodás, hanem letargia.
Aztán max valami nem jön össze, és elcsúszunk... de inkább célozzuk ezt és csússzunk el, minthogy célozzuk meg a semmit és tapsoljunk hogy sikerült.
Igen, hatalmas különbség volt a két csapat között, ha nincs a belga, akkor 4-5 lett volna közte! Ami viszont igazán feltűnő volt, hogy a realnak valódi ziccere nem volt, teljesen nullázták őket a védők, a brazil rinyagép szokásosan rinyált állandóan, ha megállították.
ocsike83 írta: ↑2025.11.05. 08:54:54
Ezeket összefoglalva, el kell engedni a Real kergetését. A BL-ben meg az első nagyobb csapat be is fog bennünket árazni sajnos.
Nem a csapat ellen beszélek, de idénre ezek a realitások. Előbb-utóbb kidurranunk sajnos. Ez a keret így nem fogja ezt a 3 + a válogatott fronton való harcolást.
Éljük túl valahogy, legyen meg a jövő évi BL szereplés, menjünk pár kört az idei BL-ben, esetleg találjunk idén is pár fiatalt. Illetve tegyünk meg mindent az 1/1-ért. Minden más csak ajándék.
Aki látta tegnap a Real meccset, meg tudná mondani, hogy valóban ilyen különbség volt a két csapat között, mert összefoglaló alapján akkor is megköszönhették volna Courtoisnak, ha 4 van közte, sőt!
Szerintem, ha minden "józan eszű" Barcelona szurkoló a szívére teszi a kezét, akkor el kell engedni ezeket a fenti dolgokat.
Szerintem jó döntés született. A probléma inkább az, hogy Baldé kezezése büntető volt, vagy hogy egy alapvonalon kipattanó labdát érint Eric Garcia keze, azokat meg befújták...FcBarcelona1 írta: ↑2025.11.05. 06:53:42Kezezés szituációra.
Kovácsnak ha jól emlékszem volt már vitatott játékvezetése a Realnak, mint ahogy erről Marcziniak jut még eszembe.
Nemrég írtam, a szuperliga miatt 4,5 milliárdra perlik az UEFA-t. Nem tudom mit kell még tenniük, hogy legalább pártatlan legyen a bíráskodás.
Addig minden másra ott van Negreira![]()
Igen, bejött amit vártam, sőt, ekkora különbségre nem is számítottam (nem eredményben, játékban) a Pool javára. Szoboszlai pedig idén a Liverpool legjobbja, és talán Európában is a legjobb középpályás eddig. Szép lenne, ha tavaszra is kitartana ez a forma.PR42 írta: ↑2025.11.04. 22:53:16Igazad volt! A Madrid nem bír a Liverpoolal.
Még van pár perc de a statisztikák egyértelműek. Én nem követtem a meccset de mindenképpen üdítő hogy gyengébb a Madrid.
Ezek szerint Alonsonak azért a komolyabb csapatok ellen még akadozik a gépezete, de sajnos ez a bajnokságban nem jelent semmit.
Meglátjuk hogyan tovább, én viszont továbbra is félek hogy a bajnokságban beérhetetlenek lesznek.
Idén bármennyire is nehéz de nekünk meg kellene hajtani a BL-t.
Igazad volt! A Madrid nem bír a Liverpoolal.