Európai játékospiac

Foci a Barçán kívül
Chino
Llegenda del Barça

2025.09.02. 17:03:05

LG írta:
2025.09.02. 14:55:06
csababarca írta:
2025.09.01. 21:44:20

Nevetséges, Szoboszlait meg jobbhátvédként játszatja az edzőzseni:D
Kicsit off, de azért ez eléggé bejött neki, 2-ből kétszer lett motm Szoboszlai.

Guiu így talán játszani is fog a Chelseaben.

Az idei átigazolási szezon tényleg betegre sikerült, de amíg egyes csapatok ezt megengedhetik maguknak, addig nem lesz változás.

Amit a Liverpool csinál, nem helyeslem, de ahogy más írta, a City meggyengülésével most előttük a nagy lehetőség, hogy felépítsenek egy csapatot, amely dominálhatja a PL-t az elkövetkező néhány évben. Ha ez tényleg összejönne, és 2 magyar is aktív részese lenne, még az ellenérzéseim mellett is tudnék kicsit örülni.
A Pool szerintem alapból jobban járt volna, ha amit most elvertek két vagy három évre húzzák el. A pótlások nyilván kellettek, de maradtak olyan posztok, amik már hiány mutatnak és cserét sem kaptak. A 34 éves Van Dijk, jövőre távozó Konaté, akiknek jelenleg sincs érdemben cseréjük, Salaht sem tudják igazán tehermentesíteni 33 évesen, egy sérülésnél az ő kiesése pedig beteheti a kaput.
Simán lehet, hogy Ekitiké tökéletesen beválna, akkor pedig nincs szükség Isakra sem, ha mégsem OK még jövőre is hozhatják. Kicsit ésszel lehetett volna a szezonban nézni, hogy mi hogyan működik, milyen profil kellene még hová. Belenyomni 4-5 embert a kezdőbe egyszerre nem biztos, hogy annyira célravezető, ha pedig nem úgy jönnek az eredmények, ahogy azt ezután elvárják Slot is belebukhat.
Arra mondjuk kíváncsi leszek jövőre mennyit tudnak majd költeni, ha kell két top védő is.

Guiu nem hiszem hogy több lehetőséget kapna, mint tavaly. Delap is egy 1,5-2 hónap múlva visszatér, Maresca pedig ahogy mondta Tyriquet szánja ccserének, mert nagyon jól teljesít. Guiu szerintem jött, hogy számban meglegyenek, télen pedig megy vissza a Sunderlandbe.
Forca Barca!!!!
LG
Az Év fórumozója 2016

2025.09.02. 14:55:06

csababarca írta:

Kicsit off, de azért ez eléggé bejött neki, 2-ből kétszer lett motm Szoboszlai.

Guiu így talán játszani is fog a Chelseaben.

Az idei átigazolási szezon tényleg betegre sikerült, de amíg egyes csapatok ezt megengedhetik maguknak, addig nem lesz változás.

Amit a Liverpool csinál, nem helyeslem, de ahogy más írta, a City meggyengülésével most előttük a nagy lehetőség, hogy felépítsenek egy csapatot, amely dominálhatja a PL-t az elkövetkező néhány évben. Ha ez tényleg összejönne, és 2 magyar is aktív részese lenne, még az ellenérzéseim mellett is tudnék kicsit örülni.
Chino
Llegenda del Barça

2025.09.02. 14:45:23

bence0330 írta:
2025.09.01. 23:03:18

Teljesen irrális, utopisztikus elképzelés szerintem ez a "miért megy oda a pénz". Ha nem lenne foci, nem lenne ez a pénz (vagy hát létezne valahol nyilván elszórva a nézők zsebében, akik úgyse költenék éhező gyerekekre), szóval nem egy random elkülönített összeg felett gondolkodott valaki, és találta ki, hogy márpedig inkább költjük futballra, mint éhező gyerekekre. Nyilván tudnék mondani országot, ahol ez történik, de a PL, vagy akár a többi nagyobb liga abszolút organikusan működik.

A PL csak abban bűnös, hogy kétszer annyit keresnek TV jogdíjakból meg egyebekből, mint a többiek, és kétszer annyit tudnak költeni (vagy még többet).

Nyilván ha bekapcsolom ezt a kicsit elrugaszkodott üzemmódom, én is sírnék, hogy nem jobb helyre megy ez a pénz, de nem így működk a versenyszféra. Régebben sem így működött, máshol sem így működik, nem csak a fociban, a Marvel is megcsinálhatná a pénz háromnegyedéből egész jóra a filmjét, a maradék meg mehet árvaházakba, de sosem fognak így dönteni, mert mittudomén, lenyomja őket a DC. Csak mivel a foci nézettségben kb minden médium csúcsa, ott még szembeötlőbb a dolog.
Nem elsősorban a TV-s jogdíjakból, meg sikeres szezonokból áramlik be a pénz. A legjobb példa ere az Arsenal. A BL szereplés az utóbbi években nekik gyakorlatilag 0 volt. Most sikerült egy elődöntőt hozni, de azelőtt szinte semmi. Az ebből adódó pénzektől elesnek, ami kihat a közvetítésiekre is és mint brand sem közelíti meg a Barca-Real duót.
Mégis sikerült idén mínusz 280 millióval zárni a transzferidőszakot. Kapnak külföldről egy kis tőkeinjeinkciót aztán szevasz.

A PL klubok több mint fele részben vagy egészben már külföldi kézben van, ahonnan évről évre sokszázmillió fonttal pumpálódnak a csapatok.
A Chelsea esetébenl, amikor a háboró miatt elkergették Abramovicsot jött Todd Boelhy a BlueCo-val és felvásárolta több mint 2,5 milliárdért a klubot plusz 1,5 milliárd egyéb összeg.
A Cityt hat év alatt több mint 900 millió fonttal tömték meg az arabok és az sem kzámított, hogy közben 115(!) ponton sértették meg az angol FFP-t.
Az Arsensalt szintén az amrerikaiak vették kezelésbe és került a kezükbe, így szépen költekezhetnek.
Ott a Fulham, akinek a Jacks tulajdonosa szezononként 80 millió font fölött száll be, az Evertont azt hiszem tavaly adták el el.
De ott van még a Newcastle az arabokkal, de a Palacet, Bornemouthut, Ipswitchet, Villát, Liverpoolt is külföldi vállalatok tömik.
Ráadásul ott megengedhető az utóbbi három évből egy 90 millió fölötti mínusszal.
Igazából ott egy NFL minta működik csak a ott van egy egységes jól működő FFP rendszer.

A La Ligában viszont nem ez a helyzet. Azért, ha egy Sevilláért vagy Valenciáért bejelentkeznének az amerikaiak vagy az arabok és löknének 800 millió - egymilliárd eurót a klubért, lehet, hogy sikerülne 2 év alatt elitbe futtatni.
Forca Barca!!!!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.09.02. 11:59:49

Barcaman1993 írta:
2025.09.02. 08:06:54
bence0330 írta:
...
Nyilván nem mondok vele újat, de ezek a játékosok akiket ennyi pénzért igazolnak nem lesznek semmivel sem jobbak, mintha fele ennyiért vennék őket. Én valahogy nem látom, hogy ezek a "nagy igazolások" bármivel jobbak lennének egy 10 évvel fiatalabb Neymarhoz vagy Suárezhez képest, sőt... Engem inkább az zavar, hogy a Premier League csapatokból pénzért szinte már nem fogunk tudni igazolni, mert úgy elszaladt már náluk a ló. Egyrészt nem is szükséges eladniuk, másrészt amennyi pénzt kérnek ezekért a játékosokért, az a vicc kategória.
Nyilván, de ha van kb 5 top klub lokálisan, amelyiknek van pénze rá, akkor brutális licitháború alakul ki.

Amúgy a Poolnál azt nem értem, mi lesz az Ekitike-Isak kettőssel. Közel 250 milliót költöttek rájuk, és alapvetően csak egyik lehet a pályán. Vagy Ekitikét megpróbálják átnevelni balszélsőnek? Megnéztem a TM-en, mindig is center volt.
Főleg úgy érdekes, hogy Ekitike az a játékos az új vételek közül, aki mintha már beilleszkedett volna, tud már gólokat lőni.

Jó lehet annyi pénzzel bírni, hogy ha bizonytalan a klub Isak megvásárlásában, akkor gyorsan vehet előtte majdnem 100 misiért egy másik centert, hátha nem jön össze a biznisz, ha meg igen, akkor még mindig belfér. :D

Amúgy ezen a ponton szerintem is közbe kéne már lépni UEFA-szinten legalább, lépni valamit, akár bérben, akár vételárban limitálni (10 és 100 millió mondjuk). Persze ha egyszer Yamal megsértődne valamiért a klubra és menni akarna, aztán 250 helyett 100-at kapnánk érte, sírnánk, de 1-2 ilyen kivétel, aki tényleg 150-200-250-et ér, szerintem még beleférne.

De ha lelimitáljuk a dolgot, a pénz akkor sem olyan szociális szférába fog menni, amelyiknek szüksége lenne rá, máshogy lenne visszaforgatva.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Barcaman1993
Director del Fútbol

2025.09.02. 08:06:54

bence0330 írta:
...
Nyilván nem mondok vele újat, de ezek a játékosok akiket ennyi pénzért igazolnak nem lesznek semmivel sem jobbak, mintha fele ennyiért vennék őket. Én valahogy nem látom, hogy ezek a "nagy igazolások" bármivel jobbak lennének egy 10 évvel fiatalabb Neymarhoz vagy Suárezhez képest, sőt... Engem inkább az zavar, hogy a Premier League csapatokból pénzért szinte már nem fogunk tudni igazolni, mert úgy elszaladt már náluk a ló. Egyrészt nem is szükséges eladniuk, másrészt amennyi pénzt kérnek ezekért a játékosokért, az a vicc kategória.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
ocsike83
Capitá del Barça

2025.09.02. 07:59:39

gránit írta:
2025.09.01. 22:15:14
Egyetértek. Szerintem is káros ez az egész. Ez egy játék. Sokkal értelmesebb helye is lenne annak a pénznek. Mire megy egy sok százmillió euró/font? Megszerezni néhány sportoló játékjogát. Nevetséges, még akkor is, ha szeretjük a focit.
Az egész egy nagy emberkereskedelem, lélek nélkül. 6-8 éves szerződések, 3x-os árak. Olyan, mint egy normál embernek egy sör. Kikérd, nem jó, kiöntöd, kérsz egy másikat.
Itt 100 milliókért mennek játékosok, aztán 1-2 év múlva mennek a kukába. Jó példa a MU (Antony, Hojlund, Sancho...), a Chelsea (Jackson,...).
Nekünk meg a pár milliós svéd-iraki gyereket a B csapatba kell regisztrálni. Az utolsó pillanatban meg örülünk egy GM és TEK regisztrációnak.
Tényleg nem marad más, mint ráfeküdni az utánpótlásra és esetleg lerabolni Afrikát.
Més que un club :P
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.09.02. 07:50:21

bence0330 írta:
Hát, félig létrehozták a szuperligát. Most már szerintem annyire erős és sűrű a liga, hogy már kicsit magukat szivatják vele pl. a BL terén, ők szerintem már meglennének a BL nélkül anyagilag, presztízsben még mindig nyilván nagyon sokat ér, de szerintem kevesebbet, mint más ligáknak, pláne egy PSG-BM féle csapatnak, 1 vagy 2 csapatos ligákban, ahol a bajnoki cím adott, vagy a Ligában ez a kb kétévente bajnoki cím. Ha holnap megszűnne a BL, ők köszönnék szépen, remekül lennének, az olló meg még tovább nyílna.
Szerintem ez nem így van. Tegnap olvastam a Liverpool Echot. Azért erősítenek, mert tavalyelőtt a BL nélkül 57 millió fontos veszteségük volt. Fix BL indulást akarnak, mert az évente (nekik alap a kieséses szakasz) 100+ millió euró. Igaz ezzel az 500 milliós igazolásokkal (gondolom 5 éves szerződésekkel) mind az 5 évben évi 100 millió az amortizáció. Idén megvan eladásokból, de még 4 évig ezt a 100 milliós többletet ki kell termelni.
Pont hétvégén írtam, a PL csapatai a La Liga FFP-je alatt rég 1/4, vagy 60%-os szabály alatt lennének.
Hosszútávon meglátjuk, hogy kipukkan e a lufi, vagy lehet az a kérdés mikor.

Szerintem akkor sem normális, hogy egy 750 milliós bevételű klub 500, egy 950 milliós bevételű klub 27,5 milliót költ. (Vagy majdnem annyit, mint az egész La Liga :) ) Egyre tovább nyílik az olló.
A La Ligában pontosan a pénzes BL szereplést nehezítik meg a csapatoknak (Sevilla apróért eladta Badet, Lukebakiot stb), amíg a PL-ben a BL szereplés elérése a 100+ milliós bevétel a fő cél, ami együtt jár a szponzori, közvetítési bevételekkel, a Brand építésével.

Szerk: jönnek sokan a Bayern igazolás politikájával. Ez lett az átigazolási szezon vicce szerintem.
Delap sérülése miatt Jacksont visszahívta a Chelsea. Végül a Bayern mégis 16,5 millióért kölcsönveszi, és kötelezően meg kell jövőre vásárolnia 81,5 millióért, a kölcsön összegét beszámítják. Így Guiu tér vissza Londonba.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FcBarcelona1 2025.09.02. 08:31:46-kor.
soadroli
Llegenda del Barça

2025.09.02. 00:36:51

bocs ha volt már
Guiut kölcsönadta nemrég a Chelsea a Sunderlandnek, most visszahívták :x
Kép
bence0330

Hát, félig létrehozták a szuperligát. Most már szerintem annyire erős és sűrű a liga, hogy már kicsit magukat szivatják vele pl. a BL terén, ők szerintem már meglennének a BL nélkül anyagilag, presztízsben még mindig nyilván nagyon sokat ér, de szerintem kevesebbet, mint más ligáknak, pláne egy PSG-BM féle csapatnak, 1 vagy 2 csapatos ligákban, ahol a bajnoki cím adott, vagy a Ligában ez a kb kétévente bajnoki cím. Ha holnap megszűnne a BL, ők köszönnék szépen, remekül lennének, az olló meg még tovább nyílna. Nagyon profin felfuttaták az egészet, tartalom, körítés, hype, minden van, sok rangadó, látványos foci, vicces videók, megismerjük különböző médiumokon magukat a sztárokat, közelebb kerülnek hozzájuk az emberek, stb, mindent profin csinálnak. Senki nem tiltotta meg a hasonló lehetőségekkel bíró La Ligának, hogy ha nem is ezen a szinten, de valami hasonlót összehozzanak. Még csak kísérlet sem volt itt arra szerintem, hogy felfuttassuk a ligát, vagy egészen minimális. Pedig nem lenne akkora dolog. A marketing része semmiképp sem, és kéne még 1-2-3 topcsapat. De még a félig topcsapat Sevillát is inkább aludni küldtük. Pénz sok nézőből lesz, ehhet jó foci és nagy hype is kell.

Azt viszont nem értem, hogy lehetne másra költeni a pénzt. Nyilván valami idealisztikus elképzelés alapján én is örülnék, ha éhező gyerekeknek menne a dolog, de maga a foci generálja azt a pénzt, amit aztén ezzel tartanak fent. Ráadásul mivel egyre több top klub van ott, egyre nagyobb a verseny, ez nyilván felnyomja az árakat. És azért (is) ilyen magas a színvonal, mert sok pénzt raknak bele. Mi a 22-es csapdájának az inverze? Na, az történik a fociban. A PL-ben meg nyilván még durvábban. Nyilván valami idealisztikus világban mondhatná a Pool azt, hogy jó, veszek 80-ért egy elég jó centert, és az Isak 150-éhez képest 70 milliós megtakarítást elküldjük adományként ide-oda. Azon túl, hogy mennyire irreális az elképzelés a versenyszférában, olyan erősek az ellenfelek, hogy nem tehetik meg, hogy ne a legjobbat szerezzék meg. A másik csapatban ott van Haaland és Marmoush, a harmadikban Gyökeres, a BL-ben meg mittudomén Kane meg Yamal meg Raphinha meg Dembélé meg Kvara. Lehet, hogy pont csak Isakkal tudjuk megelőzni őket. A legjobb kell, akkor is, ha drágább, és túlárazott.

Teljesen irrális, utopisztikus elképzelés szerintem ez a "miért megy oda a pénz". Ha nem lenne foci, nem lenne ez a pénz (vagy hát létezne valahol nyilván elszórva a nézők zsebében, akik úgyse költenék éhező gyerekekre), szóval nem egy random elkülönített összeg felett gondolkodott valaki, és találta ki, hogy márpedig inkább költjük futballra, mint éhező gyerekekre. Nyilván tudnék mondani országot, ahol ez történik, de a PL, vagy akár a többi nagyobb liga abszolút organikusan működik.

A PL csak abban bűnös, hogy kétszer annyit keresnek TV jogdíjakból meg egyebekből, mint a többiek, és kétszer annyit tudnak költeni (vagy még többet).

Nyilván ha bekapcsolom ezt a kicsit elrugaszkodott üzemmódom, én is sírnék, hogy nem jobb helyre megy ez a pénz, de nem így működk a versenyszféra. Régebben sem így működött, máshol sem így működik, nem csak a fociban, a Marvel is megcsinálhatná a pénz háromnegyedéből egész jóra a filmjét, a maradék meg mehet árvaházakba, de sosem fognak így dönteni, mert mittudomén, lenyomja őket a DC. Csak mivel a foci nézettségben kb minden médium csúcsa, ott még szembeötlőbb a dolog.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bence0330 2025.09.02. 00:39:20-kor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2025.09.01. 22:15:14

Egyetértek. Szerintem is káros ez az egész. Ez egy játék. Sokkal értelmesebb helye is lenne annak a pénznek. Mire megy egy sok százmillió euró/font? Megszerezni néhány sportoló játékjogát. Nevetséges, még akkor is, ha szeretjük a focit.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

Gondolom ők nem undorító olajos csapat ezzel a nyárral.

Ezek az esztelen túlárazások a PL-ben cseszik tönkre a focit, de tapsoljunk nekik az a lényeg.
Ez az Isak is, felét éri kb, átlagjóska számokat hoz, akkor Raphinha vagy Yamal most mennyi, 300?

Newcastle meg kidobott egy valag pénzt egy olyan játékosra a bundásról, akiről kb senki nem hallott még. Okos.

Elképesztő ami megy a PL-ben, remélem idén is befürödnek, ahogy szoktak.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Troym
Llegenda del Barça

2025.09.01. 18:05:01

Plusz észrevették a vissza nem térő hazai piaci helyzetet.
A MU gatya, a City és Pep kapcsolata szintén végjátékban van, a Chelsea még nincs kész, az Arsenal nem egy győztes csapat, most simán megalapozhatnak a következő 10 évre 6-7 bajnoki címnek plusz ugye a BL.
LG
Az Év fórumozója 2016

2025.09.01. 17:57:07

Tették ezt úgy, hogy simán nyerték a PL-t, a BL-ben pedig a későbbi győztes ellen estek ki egy nagyon szoros párharcon, szóval már tavaly sem voltak éppen gyengék. Ha legalább nagyrészt bevállnak az új igazolások, akkor nagyon komoly erőt fognak képviselni.
Cseri
Entrenador del Barça

2025.09.01. 16:51:47

FcBarcelona1 írta:
2025.09.01. 16:36:59
Isak 150 millióért, Guehi 40 millióért a Liverpool-é. Ezzel 520 millió eurót költenek ebben az átigazolasi szezonban, ezzel a legdrágább igazolás és a legtöbb elköltött pénz rekordja is övék a PL-ben
Klopp előtt kb.20 évig nyalóka volt nekik,gondolom nem akarják újra átélni. Gusztustalan,hogy egy fejlődő ország gazdaságfejlesztésnyi pénzét szórják el egy átigazolási szezonban. Remélem történik valami armageddon a fociban,mer' ez vérlázító.
„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.09.01. 16:36:59

Isak 150 millióért, Guehi 40 millióért a Liverpool-é. Ezzel 520 millió eurót költenek ebben az átigazolasi szezonban, ezzel a legdrágább igazolás és a legtöbb elköltött pénz rekordja is övék a PL-ben
Atlantis
Capitá del Barça

2025.08.31. 20:30:49

FcBarcelona1 írta:
2025.08.31. 11:42:27

Milyet?
https://www.bbc.com/sport/football/68713522
2023-as adatok.
20-ból 17 veszteséges volt. Játékoseladás nélkül 19.
Amortizáció évente (változó ki mennyit költ) 50-100 millióval növekszik 5 éves intervallumra (5 év alatt amortizálják egy szezon igazolásait az 5 éves szerződésekkel)
12 csapat az UEFA által meghatározott 70% bér/bevétel felett.

Teljesen másik irány, de rengeteg PL csapat megszívná, ha komolyabb lenne az FFP, nem ilyen 2-3 pont levonása.
De ők 3 évet vesznek figyelembe, míg a La Liga 1 évet, azt is előre, ha veszteséges jön a 60%-os, vagy az 1a4-hez szabály, ahol pont a kereskedést korlátozzák, amiből pénzt tudnának szerezni
Az FFP (Financial Fair Play – Pénzügyi Fair Play) szabály lényege, hogy a labdarúgással kapcsolatos klubkiadásoknak meg kell felelniük a bevételüknek, vagyis a klubok nem költhetnek többet, mint amennyit keresnek
Tehát ha kétszer több a bevételük, továbbra is kétszer többet tudnának költeni egy ugyanolyan szigorú FFP mellett is. Természetesen, ha holnap hirtelen egyik pillanatról a másikra bevezetnék náluk ugyanazt a szigort a mostani állapotukban, akkor hatalmas bajban lennének, ezt nem vitatom. De ez nem is életszerű gondolat ebben a formában.
Egész egyszerűen a PL-ben olyan pénzek vannak, amivel senki sem lenne képes versenyezni érdemben egyenlő körülmények között sem. És mivel ott van most a legtöbb pénz, ezért a további érdemi befektetések is oda fognak menni, ezáltal ez egy öngerjesztő folyamattá is vált már.
Chino
Llegenda del Barça

2025.08.31. 12:41:08

Atlantis írta:
2025.08.31. 11:28:49
Azért az se mindegy, hogy az angol liga bevétele konkrétan kétszer akkora, mint bármelyik másik ligáé, ráadásul sokkal igazságosabban oszlik el, mint a németeknél (Bayern) vagy a spanyoloknál (Barca és Real). Plusz ugye megfejelődik még a hatalmas alátolt külföldi tőkével.
Egy spanyol szigorságú FFP mellett is csak pislognánk milyen pénzeket tudnak kiadni.
Itt inkább az utóbbival van gond. Az Arsenallal is például ugyanez történt. Túlköltekeztek, kaptak egy tőkeinjekciót és rendben volt minden. Illetve a büntetések is komoly problémát okoznak ilyen különbségek mellett. Hiába tudja egy PL csapat, hogy megszegi az FFP-t, inkább bevállal egy büntetést, ami számukra inkább jelképes. Chelsea, City, Villa stb. esetében is ugyanez volt. Fizettek pár milliót aztán szevasz, a Lyon viszont ezzel majdnem csődbe ment
De igazából nem is a PL-el kellene versenyezni, mert az lehetetetlen. A többi bajnoksághoz képest is nagyon szűk a mozgástere a La Ligának. Muszáj természetesen gátat szabni, hogy ne járjunk úgy mint a franciát (bár nem pontosan ez vezetett krachhoz), de ennyire ellehetetleníteni sem szabad.
gránit írta:
2025.08.31. 08:55:54
LG írta:
2025.08.30. 19:17:27
Brutálisak ezek az árak, elveszik az ember kedvét ettől a sporttól. Nem vagyok egy FFP szakértő, szóval lehet, hogy papíron minden rendben van, de gyakorlatban bohózat az egész, néhány csapat így is annyit költ, amennyit nem szégyell, és csak tovább nyílik az olló a gazdag és a szegény csapatok között.
Teljesen egyetértek. Az "FFP"-t csak a spanyolok veszik igazán komolyan, ami meg így pont hátrány, hogy csak ők veszik komolyan. Ezt egységesen kellene alkalmazni. Hogy mennyire megnyílt az olló a gazdagok és a szegények között, mutatja, hogy Dél-Amerika Európa utánpólásbázisává silányult. A legnagyobb tehetségeket már évtizedek óta elhozzák onnan, de azért játszottak még ott felső polcos játékosok (ma már a B-kategóriásokat is elveszítik), és a klubvb-n, amit most már interkontinentális kupának hívnak, sokáig teljesen pariban voltak Európával. Mostanra meg kapják a durva zakókat évről évre. De ide vehetjük a kiterjesztett klubvb-t is, teljesen lesilányult, lerohadt az egész. A tehetségek egyre kevesebb klubnál koncentrálódnak. Ez egy ideje az érdeklődés csökkenését váltja ki a sportág iránt, Magyarországon is meg lehet nézni, hány gyerek focizik ma, meg hány gyerek focizott ötven éve. Amíg a tehetséges játékosok sok csapat között oszlottak el, ezek a jó játékosok helyi szinten mindig érdeklődést váltottak ki, helyi sztárok voltak. Ma meg néhány klubban tobzódnak, a kisvárosi labdarúgás lerohadt, néhány nagy csapatot leszámítva a többiek perifériává váltak, az érdeklődés csökken, ami nem tesz jót a sportágnak.
Azért ezeknél a válogatottaknál rengeteget számít, hogy milyen egy-egy generáció. Nemcsak a klubcsapatok, de a nemzeti csapatok sincsenek már középpontban, annyira Európára koncentrálódik a foci. Egy Copa America is alig érdekel már valakit.
Illetve akik komolyan befutnak mind egy kis -középcsapatban kezdenek Európában. Van ellenkezője is, de többségében ezek a játékosok úgy kerülnek nagyobb csapatba, hogy már látszik bennük a komolyabb potenciál.
Amit említesz szerintem inkább a francia bajnokságra igaz. Ők már tényleg nevelőegyesületekké váltak. Korábban egy Lyon, Marseille, Monaco stb. még tényező volt, de már csak az a csapat maradt, ahol pénz van. Pedig a játékosok tényleg minőségiek, a válogatott bivalyerős, mégis a keretéből ketten játszanak otthon (kivéve a PSG-t), a Realnál már több francia van, mint spanyol. Még egy angol kzépcsapat is három-négyszeres fizetést ad, meg persze jó pénzt a klkubnak.
És most ez kezdődik a spanyoloknál Ha a Barca nem adna ilyen gerincet saját nevelésekből, a La Ligában is alig játszana már spanyol válogatott játékos. És a szűk FFP miatt kezd erre tendálni, mert lassaan már mi sem tudjuk megtartani őket. Állítom, ha nem lenne ennyi Masiás, már jó része lépett volna.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.31. 11:42:27

Atlantis írta:
Egy spanyol szigorságú FFP mellett is csak pislognánk milyen pénzeket tudnak kiadni.
Milyet?
https://www.bbc.com/sport/football/68713522
2023-as adatok.
20-ból 17 veszteséges volt. Játékoseladás nélkül 19.
Amortizáció évente (változó ki mennyit költ) 50-100 millióval növekszik 5 éves intervallumra (5 év alatt amortizálják egy szezon igazolásait az 5 éves szerződésekkel)
12 csapat az UEFA által meghatározott 70% bér/bevétel felett.

Teljesen másik irány, de rengeteg PL csapat megszívná, ha komolyabb lenne az FFP, nem ilyen 2-3 pont levonása.
De ők 3 évet vesznek figyelembe, míg a La Liga 1 évet, azt is előre, ha veszteséges jön a 60%-os, vagy az 1a4-hez szabály, ahol pont a kereskedést korlátozzák, amiből pénzt tudnának szerezni
Atlantis
Capitá del Barça

Azért az se mindegy, hogy az angol liga bevétele konkrétan kétszer akkora, mint bármelyik másik ligáé, ráadásul sokkal igazságosabban oszlik el, mint a németeknél (Bayern) vagy a spanyoloknál (Barca és Real). Plusz ugye megfejelődik még a hatalmas alátolt külföldi tőkével.
gránit
Director del Fútbol

2025.08.31. 08:55:54

LG írta:
Brutálisak ezek az árak, elveszik az ember kedvét ettől a sporttól. Nem vagyok egy FFP szakértő, szóval lehet, hogy papíron minden rendben van, de gyakorlatban bohózat az egész, néhány csapat így is annyit költ, amennyit nem szégyell, és csak tovább nyílik az olló a gazdag és a szegény csapatok között.
Teljesen egyetértek. Az "FFP"-t csak a spanyolok veszik igazán komolyan, ami meg így pont hátrány, hogy csak ők veszik komolyan. Ezt egységesen kellene alkalmazni. Hogy mennyire megnyílt az olló a gazdagok és a szegények között, mutatja, hogy Dél-Amerika Európa utánpólásbázisává silányult. A legnagyobb tehetségeket már évtizedek óta elhozzák onnan, de azért játszottak még ott felső polcos játékosok (ma már a B-kategóriásokat is elveszítik), és a klubvb-n, amit most már interkontinentális kupának hívnak, sokáig teljesen pariban voltak Európával. Mostanra meg kapják a durva zakókat évről évre. De ide vehetjük a kiterjesztett klubvb-t is, teljesen lesilányult, lerohadt az egész. A tehetségek egyre kevesebb klubnál koncentrálódnak. Ez egy ideje az érdeklődés csökkenését váltja ki a sportág iránt, Magyarországon is meg lehet nézni, hány gyerek focizik ma, meg hány gyerek focizott ötven éve. Amíg a tehetséges játékosok sok csapat között oszlottak el, ezek a jó játékosok helyi szinten mindig érdeklődést váltottak ki, helyi sztárok voltak. Ma meg néhány klubban tobzódnak, a kisvárosi labdarúgás lerohadt, néhány nagy csapatot leszámítva a többiek perifériává váltak, az érdeklődés csökken, ami nem tesz jót a sportágnak.
LG
Az Év fórumozója 2016

bence0330

2025.08.30. 11:43:49

Rossz nézni, hogy olyan csapatokkal kell felvennünk a versenyt a BL-ben, akik bármennyit elkölthetnek bárkire. Persze jelenleg edzőben mi vagyunk a jobbak, meg ott a Masia, Slot látszik, hogy jó, de nem tudom, elég-e ahhoz, hogy BL-t nyerjen. Viszont amennyit most erősítettek, mindenképp top2 esélyesnek kell, hogy számítsanak, főleg, ha még Isak is megérkezik.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2025.08.30. 11:20:12

Durva árak vannak.
Nicolas Jackson 15 millióért megy kölcsönbe a Bayernhez. 65-ért meg is vehetik. Legalább beszámítják a 15-öt :)
Isakért a pletykák szerint 150 milliót ajánlott a Liverpool.

Hát akkor Rashford inkább váljon be, a végén Ferran egy "olcsó" igazolás lesz részletre :)
Peter
Director del Fútbol

2025.08.30. 09:41:54

Troym írta:
2025.08.29. 16:45:23
Engem kihagynak belőle, pedig a jutalékosztáskor szívesen sorbanállok :D komolyra fordítva gondolom megy majd utolsó nap Liverpoolba, nem követem mi történik.
Hát nagyon nem volt szép húzás tőlük, hogy kihagytak, így valóban nincs más választás, mint megvárni a zárást (adott nap éjfél), aztán felkel a nap is, hogy minden szépen kivilágosodjon.... :D

Köszönöm tisztelettel!
Troym
Llegenda del Barça

2025.08.29. 16:45:23

Peter írta:
2025.08.28. 21:28:00
Troym írta:
2025.08.28. 16:47:08
Mit lehet tudni, sejteni vagy hol tart az Isak vs pool saga?
Engem kihagynak belőle, pedig a jutalékosztáskor szívesen sorbanállok :D komolyra fordítva gondolom megy majd utolsó nap Liverpoolba, nem követem mi történik.

Ami jobban letaglózott viszont az, hogy Pino a Villarrealból a Crystal Palaceba megy nyamvadt 30 millióért, az biztos belefért volna nekünk is, mert nem a kivásárlási záradéka volt ennyi és a fizuja tuti töredéke Rashfordénak, a Palaceban a legjobban kereső játékosok is 5-6 milliót kapnak, de ha 8-at kap, akkor is nagyságrendekkel jobban megérte, 30 milliót 5 év alatt elég leírni, akkor 8m fizetés és 6m amortizáció és itt lenne végleg.
Válasz küldése