2025.09.01. 23:03:18
Hát, félig létrehozták a szuperligát. Most már szerintem annyire erős és sűrű a liga, hogy már kicsit magukat szivatják vele pl. a BL terén, ők szerintem már meglennének a BL nélkül anyagilag, presztízsben még mindig nyilván nagyon sokat ér, de szerintem kevesebbet, mint más ligáknak, pláne egy PSG-BM féle csapatnak, 1 vagy 2 csapatos ligákban, ahol a bajnoki cím adott, vagy a Ligában ez a kb kétévente bajnoki cím. Ha holnap megszűnne a BL, ők köszönnék szépen, remekül lennének, az olló meg még tovább nyílna. Nagyon profin felfuttaták az egészet, tartalom, körítés, hype, minden van, sok rangadó, látványos foci, vicces videók, megismerjük különböző médiumokon magukat a sztárokat, közelebb kerülnek hozzájuk az emberek, stb, mindent profin csinálnak. Senki nem tiltotta meg a hasonló lehetőségekkel bíró La Ligának, hogy ha nem is ezen a szinten, de valami hasonlót összehozzanak. Még csak kísérlet sem volt itt arra szerintem, hogy felfuttassuk a ligát, vagy egészen minimális. Pedig nem lenne akkora dolog. A marketing része semmiképp sem, és kéne még 1-2-3 topcsapat. De még a félig topcsapat Sevillát is inkább aludni küldtük. Pénz sok nézőből lesz, ehhet jó foci és nagy hype is kell.
Azt viszont nem értem, hogy lehetne másra költeni a pénzt. Nyilván valami idealisztikus elképzelés alapján én is örülnék, ha éhező gyerekeknek menne a dolog, de maga a foci generálja azt a pénzt, amit aztén ezzel tartanak fent. Ráadásul mivel egyre több top klub van ott, egyre nagyobb a verseny, ez nyilván felnyomja az árakat. És azért (is) ilyen magas a színvonal, mert sok pénzt raknak bele. Mi a 22-es csapdájának az inverze? Na, az történik a fociban. A PL-ben meg nyilván még durvábban. Nyilván valami idealisztikus világban mondhatná a Pool azt, hogy jó, veszek 80-ért egy elég jó centert, és az Isak 150-éhez képest 70 milliós megtakarítást elküldjük adományként ide-oda. Azon túl, hogy mennyire irreális az elképzelés a versenyszférában, olyan erősek az ellenfelek, hogy nem tehetik meg, hogy ne a legjobbat szerezzék meg. A másik csapatban ott van Haaland és Marmoush, a harmadikban Gyökeres, a BL-ben meg mittudomén Kane meg Yamal meg Raphinha meg Dembélé meg Kvara. Lehet, hogy pont csak Isakkal tudjuk megelőzni őket. A legjobb kell, akkor is, ha drágább, és túlárazott.
Teljesen irrális, utopisztikus elképzelés szerintem ez a "miért megy oda a pénz". Ha nem lenne foci, nem lenne ez a pénz (vagy hát létezne valahol nyilván elszórva a nézők zsebében, akik úgyse költenék éhező gyerekekre), szóval nem egy random elkülönített összeg felett gondolkodott valaki, és találta ki, hogy márpedig inkább költjük futballra, mint éhező gyerekekre. Nyilván tudnék mondani országot, ahol ez történik, de a PL, vagy akár a többi nagyobb liga abszolút organikusan működik.
A PL csak abban bűnös, hogy kétszer annyit keresnek TV jogdíjakból meg egyebekből, mint a többiek, és kétszer annyit tudnak költeni (vagy még többet).
Nyilván ha bekapcsolom ezt a kicsit elrugaszkodott üzemmódom, én is sírnék, hogy nem jobb helyre megy ez a pénz, de nem így működk a versenyszféra. Régebben sem így működött, máshol sem így működik, nem csak a fociban, a Marvel is megcsinálhatná a pénz háromnegyedéből egész jóra a filmjét, a maradék meg mehet árvaházakba, de sosem fognak így dönteni, mert mittudomén, lenyomja őket a DC. Csak mivel a foci nézettségben kb minden médium csúcsa, ott még szembeötlőbb a dolog.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára
bence0330 2025.09.02. 00:39:20-kor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy