FFP gondja a csapatoknak az inkompetens FFP szabályzat miatt van, nem anyagi gondok miatt (legalábbis sok esetben semmiképp sem). Nagyon nem 2025-ös történet ilyen módon és szinten beavatkozni a szabad piacba, szerintem. Jó lenne, ha egy csapat nem a "megmentésükre hozott", meg "felzárkóztató" szabályzat miatt kerülne csődközeli helyzetbe, vagy amúgy még oda sem feltétlen. Egy Lyon meg egy Sevilla vígan éldegélne, ha békén hagynák őket.Troym írta: ↑2025.07.06. 23:58:03Igen, ezért van FFP gondja 20 -ból 18 spanyol csapatnak, zárják ki a Lyont, vonnak le pontokat az Evertontól, Juventustól, zárták ki anno nemzetközi kupákból több bajnokság egyes csapatait stb stb
Nem fenntartható ezekkel a fizetésekkel üzemelni, de mégsem hallom, hogy a kisebb terhelésért cserébe mondjuk a játékosok képviselői felajánlanák, hogy maximum fizetést vezessenek be, vagy bármilyen módon ők hozzájárulnak és a 22 fős keret minden tagja szerződésmódosítást kezdeményez a Covidon túl, hogy igazolhasson a munkáltatójuk még 4-5 embert.
Ez olyan, mintha te fizetésemelést kérnél kevesebb munkáért, azt viszonylag kevés munkáltató tudja bevállalni az élet más területein is.
Ha már csőd közelébe megy egy klub, akkor legalább menjen csődbe önerőből, nem azért, mert a torkánál fogva a járdához szorítja egy nagyobb erő, ahonnan egyszerűen esélye sincs felkelni. Egy ekkora csapat (még egy kisebb is) egyszeűen nem úgy működik, hogy költsetek kevesebbet, és akkor megmenekültök, ebbe bele lehet rokkanni.
Az UEFA bérsapkával amúgy egyetértenék. Szerintem ez elfogadható kompromisszum lenne mindenki számára, nem nyomná el igazán a szabad piacot sem, de azért a túlkapásokat kicsit szabályozná. Akinek nem elég, mehet Szaúd-Arábiába. Persze ha FIFA bérsapka lenne, akkor gondolom ott is bevezetésre kerülne (?). Bár feltételezem, akkor ők akár még ki is lépnének a Fifa árnyékából, hiszen nekik tényleg az az egyetlen szívóerejük.
Szerintem nagyon, de nagyon nem ugyanaz a kettő. Az egyik egy kereslet-kínálati alapon működik, a klubok el tudják dönteni, mit bírnak, és mit nem, ennek megfelelő fizetéseket ajánlanak, aztán majd némi alkuval megegyeznek. Ha az én munkám megérne egy munkahelynek több pénzt, mert annyira akarnának (akár kevesebb melóért is?), akkor ja, fizetésemelést kérnék, mert megtehetném. Ha egy lennék a 100 közül a szalagsor mellett, és baromira nem érdekelné őket, én vagyok-e ott, vagy más, akkor nem fogják, és pláne nem fognak fizetésemelést adni kevesebb melóért, hanem ki fognak rúgni. Ennek az ekvivalense az lenne a pályán, ha valaki nem lenne hajlandó annyit focizni, amennyit a klub szeretné, hanem mondjuk megszabja, hogy minden meccsen 50 percet játszik. Hát, nem fog ott sem emelést kapni.

Szóval az eredeti témára visszatérve kétlem, hogy az a határon már túlmenő plusz lenne az, amitől a focista eurómilliomos lesz. Eddig sem volt klub vb (ebben a formában), és eddig is dúsgazdag volt a krém.