Barça vs. Real - El Clásico

Foci a Barçán kívül
recrea
Llegenda del Barça

2025.05.13. 10:53:07

bence0330 írta:
2025.05.13. 10:38:35
Subinho írta:
2025.05.13. 09:57:08
Azzal egyetértek egyébként, hogy Nico Williams felesleges ide. A helyén van Raphinha, aki jelenleg csúcsformában van, vagyis kit tennénk ki a kezdőből? Egy Aranylabda vároményos Raphinhát? Ne vicceljünk... :D
Raphinha eleve akkor él, amikor beljebb húzódhat, neki rémálom, amikor balszélen kell tengődnie. Ha érkezne egy kezdő balszélső, akkor Nico/Rashford-Raphinha-Yamal lenne szerintem a gálakezdő a kilences mögötti posztokon. Olmóval nem szabad szerintem kezdőként számolni több ok miatt sem, aztán ne legyen igazam.
Én is így látom, azért is teheti meg ezt, mert Balde bejátssza "neki" a szélt, ahogy anno Jordi Alba, Neymar után sem volt klasszikus balszélső a csapatban. Ezért írtam, h ő több posztra is képes elől, kb az összesre, az a meló, amit meg beletesz, azt hagyjuk is.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.05.13. 10:38:35

Subinho írta:
Azzal egyetértek egyébként, hogy Nico Williams felesleges ide. A helyén van Raphinha, aki jelenleg csúcsformában van, vagyis kit tennénk ki a kezdőből? Egy Aranylabda vároményos Raphinhát? Ne vicceljünk... :D
Raphinha eleve akkor él, amikor beljebb húzódhat, neki rémálom, amikor balszélen kell tengődnie. Ha érkezne egy kezdő balszélső, akkor Nico/Rashford-Raphinha-Yamal lenne szerintem a gálakezdő a kilences mögötti posztokon. Olmóval nem szabad szerintem kezdőként számolni több ok miatt sem, aztán ne legyen igazam.

Nico helyett azért én is több nevet hoznék, de ő is jó. Doku nekem szimpi, mert abszolút két oldalas, és balon akár kezdő is lehetne, Yamalnak meg a cseréje, vagy mindkét poszton aktív csere. Rashford nagyon jönni akar, Nico helyett lehet őt is inkább látnám itt.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
recrea
Llegenda del Barça

2025.05.13. 10:33:56

Troym írta:
2025.05.13. 10:13:13
Ezért kellene egy olyan "mindenes" , mint Frimpong.
35-40 millióért lenne jhv és adott esetben csere Yamal mögé. Ő azért több poszton bevethető, szerintem egy ilyesmi játékosban kéne gondolkodni, vele együtt egy bhv és egy középcsatár elég erősítés lehetne, akkor Kounde újra számításba vehető khv poszton.

Sajnos a valóságban sem kapus és bhv sem várható, de legalább Frimpongban bíznék.

Szerintem továbbra is kelleni fog valaki jhv posztra, aki megharcol Mbappeval, mert ha hoznak középcsatárt, akkor kikerül balra és szétszed minket, ahogy vasárnap is megvolt a 3 gólja.
Végre egy értelmezhető név =D>

Amit írsz, ahhoz el kell adniuk Viniciust, bár látok rá esélyt. A vasárnapi tripláról mondjuk legkevésbé Mbappé tehetett, ajándékoztunk neki 3 gólt, persze be kellett lőni, de nagy ellenállást nem kapott. Őt csak úgy tudod megfogni, ha rá segítesz, ahogy Yamalra szoktak. Én úgy látom, hogy sokat izmosodott a francia és sokat vesztett a ruganyosságból, lazaságból, amitől nem lett jobb, elmegy abba az irányba, mint CR, mindig ott lesz, ahol a labda és elrakja őket.

Csababarca: így világos, szerintem meg elférne egy Nico típus balra, mert Raphi tud Yamal posztján, tud hamis 9-est, meg centert is játszani, lehetne ő kvázi mindenes, így még a centert is meg tudjuk spórolni, nyilvánvalóan nem is fog senki érkezni oda nyáron. Ha fiatal kell, aki tűri a padot, akkor le kell nézni az utánpótlásba.

Subinho: Ha senki nem szól neki, hogy ne két ízléstelen napszemüvegben pacsizzon a spanyol királyi családdal, akkor azt sem fogja neki senki megmondani, hogy mennyit játsszon, amíg tartja a hasonló formát, ebben biztos lehetsz, változik a világ sajnos.
Zozzy 5
Llegenda del Barça

2025.05.13. 10:20:38

Raphinhát én a lehető legkevesebbszer szeretném meglátni Yamal posztján tükörszélsőként, mert képtelen 1v1ben bontani és teljesen kiszámítható, amit ott csinál: egy befelé megtolás után lövés/visszapassz. az ő jelenléte azon a poszton az egyik záloga annak, hogy a Xavi-féle statikus pozíciós játékot lássuk megint. nem tudom, hogy ki lehetne ott Yamal alternatívája, de mindenképp valaki olyan kellene, aki képes 1v1ben átjátszani magát. erre a keretből jelenleg kizárólag Yamal képes, ezért is vagyunk teljesen kiszolgáltatva a jelenlétének, azon túl, hogy amúgy zseni, és ő az 1v1ben bontásnál nyilván sokkal többet ad. Nico gondolom ezért merül fel, mert ő képes erre, de valóban, bal oldalon viszont adott Raphinha területet támadó szerepköre, felesleges oda egy 60+ milliós ember. ezek lennének az igazi, bravúros feladatok Deco számára: olyat találni Yamal helyére, aki tűri a padot, olcsó, de előrébb is vagyunk vele, mint Raphinhával :) ráadásul az sem mindegy, hogy milyen lábas, mivel a jelenlegi rendszer úgy van általában kalibrálva, hogy jobb oldalon tükörszélső van. lehet, működne egy jobb lábas Frimponggal is, de akkor finomhangolás szükséges. de egyébként számomra nem is az a prior, hogy mindenképp Yamal mögé legyen valaki, taktikai változtatásokkal előrébb vagyunk egy balszélsővel is, a lényeg, hogy tudjon bontani a szélen valaki Yamalon kívül is a 22+fős keretben. sztem ez az egyik legfontosabb taktikai elem manapság, pl. vegyük ki Kvarát a PSGből, Sakat az Arsenalból, Salaht/Diazt a Poolból, rögtön sokkal rosszabbul fognak kinézni mindannyian. Vinit a Realból példa azért nem érvényes, mert ott Mbappé megoldja :)
Troym
Director del Fútbol

2025.05.13. 10:13:13

Ezért kellene egy olyan "mindenes" , mint Frimpong.
35-40 millióért lenne jhv és adott esetben csere Yamal mögé. Ő azért több poszton bevethető, szerintem egy ilyesmi játékosban kéne gondolkodni, vele együtt egy bhv és egy középcsatár elég erősítés lehetne, akkor Kounde újra számításba vehető khv poszton.

Sajnos a valóságban sem kapus és bhv sem várható, de legalább Frimpongban bíznék.

Szerintem továbbra is kelleni fog valaki jhv posztra, aki megharcol Mbappeval, mert ha hoznak középcsatárt, akkor kikerül balra és szétszed minket, ahogy vasárnap is megvolt a 3 gólja.
Subinho
Director del Fútbol

Ez a Yamal hányszor lesz padon vagy lecserélve jövőre kérdéshez azért két apró megjegyzés:
1. Ahányszor ő akarja, vagyis nagyjából 0. >> Azért ne üljünk fordítva a lovon. Nehogy egy 18 éves srác mondja már meg az edzőnek, mennyit játszik :shock: Mi lesz akkor, ha 20+ évesen tényleg a világ legjobbja lesz (ezzel is azért óvatosan, mert Fati is kva jó volt 17 évesen)
2. Ha nem akarjuk, hogy a srác 23-24 éves korára teljesen kiégjen, akkor igenis kell pihennie. Nem normális ennyi idősen ilyen terhelésnek kitenni. Kell pihennie, mert előbb utóbb az lesz vele, mint Pedrivel volt, amikor csapágyasra járatták, megsérült, aztán elég hosszú idő kellett mire visszanyerte a csúcsformáját.

Azzal egyetértek egyébként, hogy Nico Williams felesleges ide. A helyén van Raphinha, aki jelenleg csúcsformában van, vagyis kit tennénk ki a kezdőből? Egy Aranylabda vároményos Raphinhát? Ne vicceljünk... :D Ami biztos, kell mögéjük csere, a sörmeccsekre, mert Torres nem az, neki a visszavont 9-es fekszik, nem a szélső és nem a 9-es. Nekem mondjuk jobban tetszik, amikor Ferrannal játszunk, többet mozog, mint a lengyel, de nem pótolhatja Lewa-t egész szezonban.

A mostani BL kiesés egyébként szerintem azon múlt, hogy rövid a padunk és nem tudunk pótolni (vagy pihentetni) játékosokat. Nem 1-2 sztár igazolás kell a nyáron, hanem posztokra 2. emberek. Milyen jó lett volna most, ha pl. marad Cancelo, bármelyik szélen jól érzi magát.

Ha a sérültek felépülnek, erős keretünk lesz jövőre, de kellenek a 2. emberek és akkor versenyképesek leszünk.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.05.13. 09:24:31

recrea írta:
2025.05.13. 03:03:33

Szerinted a 18 éves, top formában lévő (esetleg kis lelkis) Yamal hányszor lesz padon vagy lecserélve jövőre? Ahányszor ő akarja, vagyis nagyjából 0. Ki az a szélső, aki egyeneset tud rúgni a labdába és eljön padozni a srác mögé? Yamalnak csapaton belül is van alternatívája, Raphi. Nekünk nem jobbszélső kell, hanem balszélső. A számaikban egyetértek, én is ugyanezt várom és így is lesz, Yamal számai a rutinnal érkezni fognak.
utólag visszaolvasva szerencsétlenül fogalmaztam.

Yamal mögé nem egy 70-80 milliós Nico kell, akiért sorban állnak, hanem vagy egy "veterán" szerződéslejárós szélső, aki tud tehermentesíteni, vagy egy fiatal apróért, akit szintén nem zavar a pad.
Vagy amit te írsz, Raphinha, de akkor kell balszélső, ugyanolyan nehéz ügy mint a jobbszélső pozi.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
recrea
Llegenda del Barça

2025.05.13. 03:03:33

csababarca írta:
2025.05.12. 22:36:10

Azt a Nico Williamst felejtsük már el, legalább tucatnyi tehetségesebb szélső van nála, Yamal itt van, mögé kell valaki tehermentesíteni, nem egy Nico kaliber.

Kell egy kapus, mert nonszensz, hogy ami kapura megy az gól az elmúlt időszakban, és tudom hálátlan a lengyel szerepe, mert kb 1 vs 2/3-ban viszik rá a labdát mindig, de még véletlen se akad el benne semmi.
Én hálás vagyok érte, mert Penanal egyértelműen jobb kapus (nincs magasan a léc), de egy TS 60%-osan is jobb mint a lengyel, pláne ziccereket nagyon érzi.

Még egy egészséges Casado is nagyon hasznunkra lenne.

Előre biztosan kelleni fog valaki, mert a lengyel leeresztve is hozott egy korrekt szezont, de jövőre már valószínűleg még jobban visszaesik, Ferran meg cserének jó, kezdőként lufi ahogy írtam már márciusban is (micsoda meglepetés), kell egy kezdő kivégző csatár előre.

Én azt várom azért, hogy Raphinha számai visszaesnek (nyilván örülnék ha nem), Yamal számai pedig nőnek majd, mert ha csak feleannyi hatékonysága lenne mint a brazilnak, akkor taroltunk volna idén kérdés nélkül, csapatként is, meg Yamal is kb vitt volna minden aranycipőt, gyémántkeresztet, Kossuth-díjat, mindent.
De ebben az egyben egyelőre átlag alatti szint, de 99%, hogy jövőre már jobb lesz.

Ami szintén fontos, hogy értem Flick taktikáját, nyélen menni előre, durr bele módjára, de a védekezést meg kell szervezni, mert az utóbbi hetekben az nem lő nekünk 2-3 gólt, aki nem is próbálkozik. Ésszel kellene ezt felépíteni, nem a védők a legnagyobb bajunk, hanem a védekezési koncepció. Az nonszensz, hogy 3-2nél a 93. percben 7 mezőnyjátékosunk az ellenfél térfelén vakarózik.
Szerinted a 18 éves, top formában lévő (esetleg kis lelkis) Yamal hányszor lesz padon vagy lecserélve jövőre? Ahányszor ő akarja, vagyis nagyjából 0. Ki az a szélső, aki egyeneset tud rúgni a labdába és eljön padozni a srác mögé? Yamalnak csapaton belül is van alternatívája, Raphi. Nekünk nem jobbszélső kell, hanem balszélső. A számaikban egyetértek, én is ugyanezt várom és így is lesz, Yamal számai a rutinnal érkezni fognak.

Csatár érdekes kérdés, hálátlan feladat az nálunk, ezért is becsületes, amit a lengyel hozott eddig. Top játékosra nincs pénz, de pl Haalandtól kiráz a hideg, egy darab sorsdöntő meccsre sem emlékszem, ahol nem volt mezőnyben eltűnve. Nem látom magam előtt a tökig feltolt csapatunkban. Valami mozgékonyabb típust képzelek el, Alvarez, Firminho, Thuram félét, akinek nem büdös a munka és elkezdi a letámadást. Nekem nem feltétlen olyan kell, aki 35-40 gólt lő, hanem aki érti ezt a posztot (Ferran amúgy nagyon is érti, csak a futball képességek gyengébbek), és aládolgozik a szélsőknek meg Olmónak, Pedrinek.

Kapust szintén adom, bár a kijöveteleken kívül nincs nagy gond a lengyellel (oké, bravúr sincs benne), mondjuk az épp elég probléma, egyértelműen TS-nek kell védeni mindenhol. Én Penát sem láttam annyira szörnyűnek, h nem lehetne második.

Én sem a védőkben látom a problémát, hanem a védekezésben, van 4 korrekt CB, minek hozzunk még a nyakukra. Szélső vásárlással megint az a gondom, hogy tűrnie kell a padot. Kunde mögött biztosan, az a pali 1 meccset sem fog kihagyni,
elképesztő klasszis lett.

A saját nevelésű játékosoknál szerintem ez is előny, hogy szó nélkül tűrik a padot, ezért kell megbecsülni EG, Ferran, Gavi játékosokat, lojálisak és nekem pl nagyon tetszik, amikor 7-8 spanyol, netán saját nevelésű játékossal állunk fel, a kanyarban sincs még egy ilyen top csapat, keresve sem, talán a Bayern kullog valahol a falu táblánál.

Szerintem a klub vb is segíteni fog rajtunk, remélem ölik egymást majd a csapatok, nekünk gyakorlatilag csütörtöktől lehet pihenni, és május közepe van.
vidra
Entrenador del Barça

2025.05.12. 22:46:25

Talán nem a legjobb topic, de majd áthelyezitek.
A védekezésre a reagálva: szerintem Flicknek ez az alap paradigmája is, de azt is látja, hogy általában nem tudunk védekezni, ezért előrébb próbálja megoldani. Ha ezt folytatni szeretné, hogy gyakran egyedül maradnak meg lemaradnak hátul a védők és segítség nélkül kell megoldaniuk, akkor az az igazság, hogy komoly egyéni teljesítményekre képes játékosokat kell oda igazolni, olyanokat, akik egyedül is, lemaradva befutnak támadókat és képesek tisztán szerelni őket. Hát, kevés ilyen van és drágák.
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2025.05.12. 22:36:10

torotam írta:
2025.05.12. 21:17:01

Jövőre is minél tovább kell menni a BL-ben és azokat a kupákat behúzni, amik jól fizetnek és akkor talán tudunk komolyabban igazolni, pl Nico Williams vagy akár leeshet egy Haaland is a kiöregedő Lewa helyére (azt hiszem bilibe lóg a kezem...)
Azt a Nico Williamst felejtsük már el, legalább tucatnyi tehetségesebb szélső van nála, Yamal itt van, mögé kell valaki tehermentesíteni, nem egy Nico kaliber.

Kell egy kapus, mert nonszensz, hogy ami kapura megy az gól az elmúlt időszakban, és tudom hálátlan a lengyel szerepe, mert kb 1 vs 2/3-ban viszik rá a labdát mindig, de még véletlen se akad el benne semmi.
Én hálás vagyok érte, mert Penanal egyértelműen jobb kapus (nincs magasan a léc), de egy TS 60%-osan is jobb mint a lengyel, pláne ziccereket nagyon érzi.

Még egy egészséges Casado is nagyon hasznunkra lenne.

Előre biztosan kelleni fog valaki, mert a lengyel leeresztve is hozott egy korrekt szezont, de jövőre már valószínűleg még jobban visszaesik, Ferran meg cserének jó, kezdőként lufi ahogy írtam már márciusban is (micsoda meglepetés), kell egy kezdő kivégző csatár előre.

Én azt várom azért, hogy Raphinha számai visszaesnek (nyilván örülnék ha nem), Yamal számai pedig nőnek majd, mert ha csak feleannyi hatékonysága lenne mint a brazilnak, akkor taroltunk volna idén kérdés nélkül, csapatként is, meg Yamal is kb vitt volna minden aranycipőt, gyémántkeresztet, Kossuth-díjat, mindent.
De ebben az egyben egyelőre átlag alatti szint, de 99%, hogy jövőre már jobb lesz.

Ami szintén fontos, hogy értem Flick taktikáját, nyélen menni előre, durr bele módjára, de a védekezést meg kell szervezni, mert az utóbbi hetekben az nem lő nekünk 2-3 gólt, aki nem is próbálkozik. Ésszel kellene ezt felépíteni, nem a védők a legnagyobb bajunk, hanem a védekezési koncepció. Az nonszensz, hogy 3-2nél a 93. percben 7 mezőnyjátékosunk az ellenfél térfelén vakarózik.

Van itt feladat, de a jövő úgy néz ki a mienk, viszont azt se felejtsük el, hogy a real ennél erősebb lesz, és a nemzetközi mezőny is erősebb lesz. (ezért is blama, hogy egy ilyen ótvar inter ellen benyeltünk 7 gólt, és kiestünk)
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
Troym
Director del Fútbol

2025.05.12. 21:56:05

tegnap azért volt valami buli a meccs után Ronaldinho és Hakimi is ott volt. Utóbbinak én elnézem a Real múltját, jöhetne hozzánk :D Egészen elférne itt :D
Saviola
Júdás 2, az áruló

2025.05.12. 21:39:57

sneco7 írta:
2025.05.12. 21:23:26
gránit írta:
2025.05.12. 19:21:16

A Real Madrid 4. gólja szerinem szabályos volt, Mbappé lesen volt, de nem ért hozzá a labdához.

A többivel egyetértek,ezzel nem,mert a mozgása nyilvánvalóan megzavarta a kapust, lehet látni a vetődésnél teljesen kivár és azért vetődik ilyen ütemtelenül a labdára. Ha nincs a zavaró repülés,hamarabb vetődött volna már és szerintem védte is volna. Így is beleért,de a késői vetődés miatt nem teljes értékűen.
Pontosan.

Ha csuámeni nem borítja fel Torrest, akkor 1v1-ben megy a kapusra. Ha az nem gólhelyzet, akkor mi?

Mindegy is, behúztuk, így is, ez a lényeg. :)
,,Azt hitted, hogy mi történt."
szbsz
Capitá del Barça

2025.05.12. 21:29:30

sneco7 írta:
gránit írta:

A Real Madrid 4. gólja szerinem szabályos volt, Mbappé lesen volt, de nem ért hozzá a labdához.

A többivel egyetértek,ezzel nem,mert a mozgása nyilvánvalóan megzavarta a kapust, lehet látni a vetődésnél teljesen kivár és azért vetődik ilyen ütemtelenül a labdára. Ha nincs a zavaró repülés,hamarabb vetődött volna már és szerintem védte is volna. Így is beleért,de a késői vetődés miatt nem teljes értékűen.
Ez így igaz! Nem kell a támadónak labdába érnie ahhoz, hogy lesen legyen, elég ha támadja azt, vagy csak zavarja a védőket/kapust - ezt hívja passzív lesnek a szabálykönyv!
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that"
sneco7
Capitá del Barça

gránit írta:

torotam
Jugador d'estrella

2025.05.12. 21:17:01

LG írta:
2025.05.12. 14:00:06
Na, akkor úgy tűnik, Xabinak jöhet az első igazi top klub a karrierjébe. Nagyon kíváncsi vagyok, mire megy. De szerintem összerakhat egy brutál csapatot. Flick-kel nekünk is szép kilátásaink vannak. A Klasszikus újra a futball csúcsa lehet. :)
Xabi egy nagyon komoly keretet fog kapni. Így is erős a keretük, de megy még oda TAA és tuti visznek még középső védőt is. Güler és Endrick is kb felére nekik majd új igazolással, az a két csávó végigpadozta a szezont. Ráadásul most éhesek is lesznek a sikerre a játékosaik. Xabinak az egokat jól kell tudni kezelni, illetve normálisan rotálni a keretet.

Ezzel szemben Flick valószínűleg a fosh gazdasági helyzet miatt igazolni nem nagyon fog tudni, kb ez a keret marad. Nekünk elsősorban a kapuban egy stabil TS lehet a "nagy igazolásunk", illetve visszatér Bernal és Casado is. Valamint ha elkészül az új Camp Nou az is adhat még egy boostot.
Jövőre is minél tovább kell menni a BL-ben és azokat a kupákat behúzni, amik jól fizetnek és akkor talán tudunk komolyabban igazolni, pl Nico Williams vagy akár leeshet egy Haaland is a kiöregedő Lewa helyére (azt hiszem bilibe lóg a kezem...)
Visca el BARCA!
bence0330

2025.05.12. 19:57:20

gránit írta:
2025.05.12. 19:36:28
Csak az számít, hogy közvetlen gólhelyzetben történt-e a szabálytalanság, mindegy, hanyadik emberként elkövetve. Közvetlen gólhelyzetben akkor is piros lap, ha nem utolsó mezőnyjátékosként követte el. Nem közvetlen gólhelyzetben szintén irreleváns, hanyadik játékos volt, csak és kizárólag az számít, hogy közvetlen gólhelyzetről beszélünk vagy sem. Nem volt közvetlen gólhelyzet, helyes döntés született abban az esetben.
A közvetlen szó nem korrekt, a nyilvánvaló a megfelelő ("Denial of an obvious goal-scoring opportunity").

A legfontosabb szempont a szabály szerint az, hogy amúgy lett volna-e esélye a védelemnek elvenni a játékostól a labdát, ezért írtam, hogy a gyakorlatban félig-meddig mégiscsak utolsó emberes szabály ez. 40 méterree a kaputól is nyilvánvaó gólhelyzetnek számít, ha amúgy 1v1-ben vezethette volna rá a kapusra. Ezt mindig pirossal is díjazzák, nem is szokott kérdés lenni. Akár félpályán is. De a játék menetét figyelembe veszi, azaz szó szerint tényleg nem perdöntő, hogy ki az utolsó ember. Példa: legyen mondjuk egy les szituáció, ahol minden védő épp visszalép, a támadó meg ugye rohan előre. Közben valaki elkaszálja. Itt hiába volt még mögötte játékos szó szerint, vonalazással, piros lesz belőle, mert a visszafelé mozgó védőknek a sprintben előreszáguldó támadót semmi esélye nem lett volna utolérni. Ugyanígy ha a támadó sprintel, de mittudomén, ad absurdum kicsit megáll valamiért, megbotlik, maga alá keveredik a labda, meg kell állnia, visszanyúlnia, stb, a védők meg sprintben szaladnak háta, akkor ha valaki elkaszálja, hiába volt utolsó ember, a játék menete, iránya alapján tök lényegtelen, mert a másik védő simán beérte volna. Ez sárga lenne.

Ennél az esetnél maximum azt lehet nézni, hogy lett volna-e esély visszaszerezni a labdát. Nekem madridista ismerősöm egy szóval nem vitatja, hogy ez piros, és most visszanéztem direkt, középen jött egy madridi (nem tudom ki), de iszonyú messze, Torres konkrétan sétálva eljutott volna a kapusig, ha nem rúgják fel. Senkinek semmi esélye sem volt, Usain Bolt se lett volna a közelében sem. Ez egy nyilvánvaló gólszerzési lehetőségben elkövetett szabálytalanság volt, óriási bírói hiba.

A többi itélet nekem vitatható, Mbappé les, Tchua kezezés, szerintm tizi volt, de ott még meg tudom érteni az érvet, majdhogynem test mellett volt, ebben van szubjektivitás. A Torres esetén semmilyen lehetőséget nem látok erre, akkora volt a terület Torres előtt és mögött is.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2025.05.12. 19:36:28

bence0330 írta:
2025.05.12. 19:30:00
gránit írta:
Egy másik mítosz, amit meg kell dönteni, az az "utolsó emberként elkövetett szabálytalanság". Ilyen szabály nincs.
Szó szerint ez igaz, a gyakorlatban viszont mégiscsak ez a szabály. A nyilvánvaló gólhelyzetet ugyanis pont azzal mérik, hogy lett volna-e esélye bármelyik védőnek elérnie. Így szó szerint nyilván nem egy lesszerű vonalazás van, de mégiscsak hívhatjuk utolsó emberként elkövetett szabálytalanságnak, mert a kettő ha nem is ugyanaz, de lehet egy 80--90%-os átfedése.
Csak az számít, hogy közvetlen gólhelyzetben történt-e a szabálytalanság, mindegy, hanyadik emberként elkövetve. Közvetlen gólhelyzetben akkor is piros lap, ha nem utolsó mezőnyjátékosként követte el. Nem közvetlen gólhelyzetben szintén irreleváns, hanyadik játékos volt, csak és kizárólag az számít, hogy közvetlen gólhelyzetről beszélünk vagy sem. Nem volt közvetlen gólhelyzet, helyes döntés született abban az esetben.
bence0330

2025.05.12. 19:30:00

gránit írta:
Egy másik mítosz, amit meg kell dönteni, az az "utolsó emberként elkövetett szabálytalanság". Ilyen szabály nincs.
Szó szerint ez igaz, a gyakorlatban viszont mégiscsak ez a szabály. A nyilvánvaló gólhelyzetet ugyanis pont azzal mérik, hogy lett volna-e esélye bármelyik védőnek elérnie. Így szó szerint nyilván nem egy lesszerű vonalazás van, de mégiscsak hívhatjuk utolsó emberként elkövetett szabálytalanságnak, mert a kettő ha nem is ugyanaz, de lehet egy 80--90%-os átfedése.
gránit
Director del Fútbol

Hú, azért a bírózásban is legyünk következetesek.

A Madrid első gólja teljesen szabályos, Cubarsí odapasszolta a labdát Mbappé-nak. Ha az ellenfél adja a passzt, mindegy, hol áll a másik csapat játékosa. Azt megelőzően lesen állt Mbappé, de ez nem teszi megjátszhatatlanná a mérkőzés további részére. A másik csapat passzából nem alakulhat ki lesállás, csak a saját csapattárs átadásából.

Egy másik mítosz, amit meg kell dönteni, az az "utolsó emberként elkövetett szabálytalanság". Ilyen szabály nincs. Ezt a magyar kommentátorok terjesztették, de ilyen szabály nincs. Akkor piros lap, ha közvetlen gólhelyzetben szabálytalankodik a játékos, ami ebben az esetben nem állt fenn.

Tchouaméni kezezése büntető. Kalimpált a kezével, ez büntető. Puyol, Ramos ilyenkor hátra tette a kezét. Én azt gondolom, hogy a kezezés túl van lihegve, én azt alkamaznám, ami a jégkorongban is érvényes: az érintés még nem szabálytalan, a játék kézzel való irányítása igen. Labdarúgás (football) a sport neve, és füllel, háttal, hassal hozzá lehet érni, de kézzel nem? Nem látom értelmét ennek a megkülönböztetésnek. A játék kézzel irányítása lenne a szabálytalan nálam, tehát nem lenne érvényes megfogni, kézbe venni, megmarkolni, ütni, csapni, nem lehetne passzolni kézzel stb, de az irányítás nélküli érintést nem látom másként a kéz esetében, mint a fenékkel vagy homlokkal való labdaérintést. De a jelenlegi szabályok szerint ez kezezés, büntető. Már csak azért is volt felháborító a döntés, mert Fermín találatát meg elvették, jogosan, de akkor Tchouaméni kezezése is szabálytalan.

De Jong is kezezett egyet, a bíró továbbengedte, gól lett belőle.

De mint szinte mindig, bíró ide, bíró oda, az a csapat nyert, amelyik többet tett a győzelemért. A bírókat annyiban szorongatnám meg, hogy minden vizsgált szituációban hozott döntésüket a pályán, nyilvánosan meg kellene indokolniuk, ami számos sportágban működik, és csökkent is az arcpirítóan rossz döntések száma.
herlius írta:
2025.05.12. 19:16:14
Szvsz alapvetően nem a kapott gólok száma volt a gond, hanem hogy az utóbbi időben folyamatosan komoly hátrányból kellett visszajönni.
A kettő ugyanaz. Azért kerültünk folyton hátrányba, mert túl sok gólt kapunk.

Én inkább választom a magabiztos, 2-0-ás győzelmet, mint a 4-3-as sikereket, mert a túl sok kapott gólt nem lehet mindg túllőni, márpedig a BL-ben néhány mérkőzésen áll vagy bukik a szezon, egyetlen ilyen mérkőzés is a végét jelenti mindennek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2025.05.12. 19:30:16-kor.
herlius
Entrenador del Barça
Kapcsolat:

2025.05.12. 19:16:14

Troym írta:
2025.05.12. 14:29:17

Azt állítom, hogy a BLben még szerencsés sorsolásnál is megállított minket az első komoly ellenfél egyenes kiesésben.
Ott azért nem egyértelmű a kép: 14 meccsen a 43 rúgott bitang kemény, de a 24 kapott gól közel kettes átlag, ami szerintem hihetetlen magas, ezzel sosem nyerhetsz nemzetközi kupát.
Ezek csak számok. Amíg valaki több gólt rúg, mint amennyit kap, bármit megnyerhet. Sehol nincs kőbe vésve, hogy csak a kevés gólt kapó csapatok lehetnek sikeresek. Szvsz alapvetően nem a kapott gólok száma volt a gond, hanem hogy az utóbbi időben folyamatosan komoly hátrányból kellett visszajönni. Ez pedig rengeteg energiát visz el, ami összeadódik egy ilyen zsúfolt periódusban.
szbsz
Capitá del Barça

2025.05.12. 15:35:38

Troym írta:
Nem mondtam, hogy nem szuper, hogy nyerünk, izgalmasak a meccseink...és gólra törően 3 kupás lehet a szezon, szuperjóóó.

Azt állítom, hogy a BLben még szerencsés sorsolásnál is megállított minket az első komoly ellenfél egyenes kiesésben.
Ott azért nem egyértelmű a kép: 14 meccsen a 43 rúgott bitang kemény, de a 24 kapott gól közel kettes átlag, ami szerintem hihetetlen magas, ezzel sosem nyerhetsz nemzetközi kupát.

A bajnokságra nem jön ki a probléma, mert a Real védelme szintén harmatgyenge, ott ez kevéssé látványos.
Legyél pozitív és nézd a dolgok jó oldalát, legalább most tovább jutottunk a csoportból trollololo =P~
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that"
bence0330

2025.05.12. 14:52:38

Tobias88 írta:
2025.05.12. 13:32:13
Plusz bírónak nehéz lehet úgy meccset vezetni hogy megint 4 perces lejárat videóval kedveskedett a Madrid. Az mindenképpen befolyasolja
Lehet hülye kérdés, ha van jogász itt, érdekelne, semmilyen szinten nem lehet ezt jogi útra vinni? Bármilyen címen, pl. rágalmazás, vagy valami.
Troym
Director del Fútbol

herlius írta:
2025.05.12. 13:46:32
Troym írta:
2025.05.12. 10:27:57
De most konkrétan mi a probléma? Hogy 4-3-ra hozzuk a meccseinket és nem 1-0-ra, mint Xavi bajnoki évében?

Pocsék a védekezésünk? Egyértelmű. Kell tenni ellen, hogy magasabb szintre kerüljünk? Nyilvánvaló. De az a fociláz, amit ez a csapat adott szurkolóknak, minden hibájával együtt, örök élmény marad.
Nem mondtam, hogy nem szuper, hogy nyerünk, izgalmasak a meccseink...és gólra törően 3 kupás lehet a szezon, szuperjóóó.

A bajnokságra nem jön ki a probléma, mert a Real védelme szintén harmatgyenge, ott ez kevéssé látványos.
LG
Az Év fórumozója 2016

2025.05.12. 14:00:06

Na, akkor úgy tűnik, Xabinak jöhet az első igazi top klub a karrierjébe. Nagyon kíváncsi vagyok, mire megy. De szerintem összerakhat egy brutál csapatot. Flick-kel nekünk is szép kilátásaink vannak. A Klasszikus újra a futball csúcsa lehet. :)
herlius
Entrenador del Barça
Kapcsolat:

2025.05.12. 13:46:32

Troym írta:
2025.05.12. 10:27:57

Mind igaz, amit írsz, de sérültek minden évben voltak, vannak, lesznek, a meccsszám minden évben kb azonos, plusz azért Bernal sérülésére fogni bármit nekem visszás. A srác egy ifista kb 4 felnőtt meccsel, őrá, vagy a hiányára fogni bármit, nekem fura.

De a sérültek kapcsán:
RM:
- Militao 2. ACL sérülése mégse volt pótolva az első után
- Carvajal is többedik alkalommal dől ki hosszasan
- Alaba évek óta KO

Barcelona:
- Chris minden évben többször kidől
- Araujo szintén
-Inigo meg csak 34 éves, alapemberként számolni vele a következő szezonra kockázatos
- Stegen is 3. szezonjában hiányzik hosszabban az utolsó 4ből
- Bernal, ahogy írtam 3-4 meccset játszott, azért ne az ő kidőlésére fogjunk már bármit, lehet 60 meccset játszott volna a szezonban, lehet novemberre kikopott volna a csapatból, ahogy Fort.

- Most leépíthetjük még Araujot és elküldhetjük, de Tah amennyiben Madridba megy, akkor Cubarsi, Inigo, Chris, EG lenne a következő szezonra a középhátvédek, mitől fogják jobban bírni egy esetleges jövő áprilisi BL elődöntőt?
De most konkrétan mi a probléma? Hogy 4-3-ra hozzuk a meccseinket és nem 1-0-ra, mint Xavi bajnoki évében? Ott klasszis kapusteljesítménnyel és masszív hátvédsorral hoztuk a meccseinket, most meg az elől lévők hozzák az eredményeket. A végeredmény ugyanaz, de azért ha őszinték akarunk lenni, ég és föld a különbség a mutatott játékban. Mindenki látja a hibákat, gondolom a szakmai vezetés a leginkább, de azzal is mindenki tisztában van, hogy milyen akadályokat kellett leküzdeni, hogy egyáltalán idáig eljuthasson ez a csapat. A szezon elején szerinted bárki is komolyabb összeget tett volna arra, hogy ez a csapat ilyen évet zár? Aligha. Mindenki tudta, hogy a szezon második fele necces lesz, mert a padunk rövidsége és a sérülések miatt a legtöbb kulcsjátékosunk csapágyasra lesz hajtva, ez pedig hozza magával a hibákat is. Viszont az a mentális erő, amit ez a csapat mutatott minden nehézség ellenére, elképesztő és nem is nagyon emlékszem hasonlóra a csapat utóbbi évtizedeiből, pedig jó régóta követem már a történéseket a csapat körül. Pocsék a védekezésünk? Egyértelmű. Kell tenni ellen, hogy magasabb szintre kerüljünk? Nyilvánvaló. De az a fociláz, amit ez a csapat adott szurkolóknak, minden hibájával együtt, örök élmény marad.
Válasz küldése