2013.05.02. 13:17:40
Mielőtt kifejtem a véleményemet, jelzem, hogy szerintem teljesen érthető a vezetőség döntése, hogy ad még neki egy évet. A Ligát megnyerte a csapat, a Bajnokok Ligájában az elődöntős szereplés is jó teljesítmény, maximum a kiütéses kiesés érdemelne némi magyarázatot, a kupában is kiélezett csatában nyert a Madrid, ráadásul beteg is volt Tito, szóval erre az idényre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy ez alapján nem érdemel még legalább egy évet Vilanova.
Ami viszont ennél sokkal aggasztóbb, az az, hogy azok a csapatok, amelyek nagyon szervezetten védekeznek és villámgyorsan kontráznak, most már nem csak veszélyt jelentenek a Barcelonára, hanem teljesen kioltják az erejét, és 80-20% valószínűséggel nyerik az egymás elleni meccsüket. És ez nem szerencse kérdése.
A Bayern ugyanazt csinálta, mint a Madrid a kupa elődöntőjének a visszavágóján, csak több jó játékosa van, és ez jött ki. Messit nagyjából 3-4 ember fogta közre, mert tudták, hogy ha kikerül Pedróhoz/Alexishez/Alveshez a labda, semmi nem fog történni, befelé hozzák, és bepassz vagy beadás a 1,70 magasságú támadóinkra, akiket Dante/Boateng guggolva lefejelnek. Iniesta, Xavi és Busquets esetében is ugyanez a helyzet: a müncheni meccsen Müller állandóan zavarta Busquetset, Xavit csak a saját térfelén hagyják a labdával kényelmesen futni, míg Iniestát teljesen beszorítják a baloldalra, és középre egyáltalán nem engedik az ellenfelek. Totális esélytelenség, mert kivették a négy fundamentumot: Busquets, Xavi, Iniesta, Messi.
A középpályán ez a négy ember volt az, aki Pepnél megteremtette előbb a létszámbeli fölényt, majd amikor az ellenfelek rájöttek, hogy itt a kulcs, akkor később a minőségbeli fölényt. Mára azonban nem csak rájöttek, hogy itt a kulcs, hanem már meg is tudják valósítani azt, hogy a minőségbeli fölény eltűnjön. És ez tényleg katasztrófa, mert itt vége a csapatnak. Hiába mondja Tito, hogy nem új elemek kellenek, hanem visszanyerni a játékosok igazi formáját, ez nem igaz. Egyszerűen azok az együttesek, amelyek a Bajnokok Ligája címre aspirálnak, már meg tudják fojtani ezt a Barcelonát. És nem véletlenül sikerült egyszer, mint az Internek 2010-ben vagy a Chelseanek 2012-ben, mert ott a csapat rontotta el, elég a kihagyott helyzetekre gondolni Londonban vagy Messi tizenegyesére.
Az idei évben erről szó sem lehetett. A kupavisszavágón is alig volt helyzete a Barcelonának, Münchenben pedig egyszer kellett Danténak mentenie Messi elől.
Amit akartam mondani: én teljesen megértem, hogy Tito kap még egy évet, mert ez az év azért nem olyan botrányos, mint első ránézésre a 7-0 után tűnik. Ugyanakkor ha Vilanova tényleg komolyan gondolja, hogy elég lesz csak venni egy védőt és Neymart, akkor komoly dilemma az, hogy hagyják-e dolgozni.
A védekezés, az intenzívebb letámadás, és ami a legfontosabb: új támadómozgások/új támadásépítések, mert a mostaniakat már kívülről fújják az ellenfelek. Ráadásul nekem tegnap is az volt az érzésem, hogy akarnak a játékosok, hajtanak, de mintha már nem tudatosan csinálnák a mozgásokat, és elfelejtették azt, miről is szól valójában ez a rendszer. Egy példa volt az utolsó percekben, amikor Villa gyorsan lepasszolta a szabadrúgást, futott tovább, megkapta, elment az alapvonalig és beadta, amit természetesen blokkoltak. Céltalan beadás, ilyenből ha 4 gólt lőttünk az 5 év alatt, akkor lehet, hogy túlbecsültem.
Tito szerintem érdemel még egy évet az eredmények alapján, de ha tényleg nem akar semmilyen változást, akkor szinte biztos, hogy a következő év nem lesz sikeres.
.