2008.08.27. 19:02:41
Pompeii kocsmái
Amióta Pompeiiben örökre megdermedt az élet, a kiásott romok alapján a régészek úgy vélték, hogy a város számos kocsmájában elszánt alkoholisták itták le magukat a sárga földig, az erkölcsi fertő mocsarába süllyedve.
Egy ausztrál kutató, Steven Ellis azonban nekiállt, hogy hangyaszorgalommal azonosítsa Pompeiiben azokat az épületeket, amelyek vendégeket fogadtak. A széles bejáratok és kiszolgáló pultok rendszerint inkább üzletekre, mint házakra utalnak, ezért alaposabban megvizsgálta ezeket az épületeket, hogy bizonyítékokat találjon: itt készítették elő és fogyasztották az ételeket és az italokat.
Ugyanakkor Kr. u. a második századtól kezdve a sírok domborművein az eltemetett személy foglalkozásának ábrázolásai is megjelentek. Ellis ebből kiindulva kiválogatta azoknak az elhunytaknak a képeit, akik egy pult mögött állnak. Ezen az alapon 158 kocsmát talált. „Ez azért nagyon sok egy olyan kisvárosban, amelynek 12-15 ezer lakosa volt" -jelentette ki. Véleménye szerint ezek a helyiségek inkább olyan vendéglők voltak, amelyek a korábbi feltételezéssel ellentétben sokkal szolidabb szerepet játszottak a római társadalomban.
A bor mellett mindennapi ételeket is lehetett kapni: például leveseket, hüvelyeseket és datolyát. Ennélfogva Pompeiiben az emberek 90-95 százaléka ilyen tavernákba járt étkezni.
--------------------