2010.08.28. 23:20:04
Erre mondják hogy adtunk a tojnak egy pofont? Ez az Ibra ügylet tavaly sem volt semmi, de még azt is túlszárnyalták ezzel.
Nekem Ibra nagyon rég óta az egyik kedvencem és amikor tavaly megtudtam hogy leigazoljuk, akkor megörültem. Sokakkal ellentétben én megértettem a tavalyi transzfert, mint hogy egy 45 milla körüli összeget adunk érte és egy Etot akinek majdnem le volt már járva a szerződése (ugye egy játékost akinek csak 1 év van hátra a szerződéséből, azt kb fél áron vagy az alatt is el lehet hozni, főleg ha bizonytalan a hosszabbítása). A magas ár a Madrid által elszabadult áraknak is volt köszönhető, továbbá annak hogy a Barca akart megvenni egy olyan játékost akinek még sok volt hátra a szerződéséből. Ez a transzfer az adott körülmények közt nekem elfogadhatónak reálisnak tűnt. A bajom tavaly csak a fizetése volt. 12 milliót évente egy olyan játékosnak fizetni 4 éven keresztül aki még soha nem játszott a spanyol bajnokságban, és még a Barcában semmit nem csinált, miközben egy aranylabdás Messi (aki már 5 éve szolgálj az első csapatot, bizonyítván a helyét) is "csak" 10,5-et kap. Nem beszélve a többiekről. olyan 7-8 at tartottam volna reálisnak, esetleg bónuszokkal.
Lenyeltem e 12 milliót, ha egy igazi Ibrát kapunk. A bizonyítás még nem teljesen jött az első évben...
Erre idén....
talán ha a 3 éves fizuját nézzük ami 36 milla + 24 millát kapunk jövőre érte az 60 milla. Hát nem tudom. A tavalyitól is furább. Jó eséllyel sha nem tudjuk meg hogy mi zajlott a háttérben, de valljuk be ez a játékosnak sem állt érdekében és a Barcának sem, ha csak valami súlyos dolog van a háttérben. Adott egy Ibra aki BL-t akar nyerni. Erre a világon a legnagyobb esélye mostanában a Barcában van. Jó ez elfogult, de azért abban egyet érthet velem mindenki hogy semmiképp sem a Milanban van erre nagy esély. Tehát ez biztos nem vonzotta. A fizuja ugyan változatlan marad, de azért szerintem borítékolható hogy még egy Messi sem keresne a Milanban 12 millát hosszú távon. Tehát Ibra a fizujáról is lemondott ezzel. Az sem lehetett túl vonzó számára szerintem (ha bár nem a klubhűség mintaképe) hogy Olaszországban már a harmadik klubban játszana, tehát nem lenne túl népszerű, ráadásul a vagy városi rivális volt előző klubja. Meg ugye ebben az országban megnyert már mindent. A Milan keretét is gondolom ismeri, és azt is hogy a játékosai sem lesznek fiatalabbak tehát egy generáció váltás előtt álló egyesülethez igazol, ahol mire átalakul a keret addig még jó pár évnek el kell telnie a jelenlegi tempójában, amire ő kiöregszik. Jó eséllyel ő a Milanban nem fog semmit sem nyerni. Egyszerűen nem a legjobbak. Nagy adag szerencse kellene hogy odaérjenek bárhol az első helyre. Ezzel azért gondolom ő is tisztában van valamilyen szinten.
Itt sokáig (látszólag) minden jó volt. Még év végén is mindenki boldog volt. A klubbot szerette, a klub is szerette őt. Egy ilyen város, ilyen stadionnal, ilyen csapattársakkal, ahol nagy esély van a jövőben újabb kupák elnyerésére, egy ilyen minden focista álma. Azt hogy ezt feladja valaki, ahhoz nagy ok kell. Továbbá a vezetőség részéről is nyomós ok kell hogy egy ilyen kétes megítélésű üzletbe belemenjen. A City érdeklődése nem tudom mennyire volt komoly. Véleményem szerint ha meg akarták volna venni akkor már ott lenne.
Ez egy olyan dolog mint a politika. Vitatkozni lehet csak rajta. Tény hogy nem szerencsés. Tény hogy ha olyan nagy gubanc van a háttérben akkor még viszonylag jól is kiszálltunk belőle ha a fizuján spórolt összeget is beleszámítjuk, és ekkora összegnél bele kell. Az igazi okot pedig talán majd pár év múlva megtudjuk. Ha ennyire nagy az ellentét a háttérben és így marad akkor egy nagyon motiválatlan Ibrával sem megyünk sokra, aki jövre viszont ugyan ennyi fizuval lenne a klubnál és lehet hogy kapott volna 5 meccset, ami alapján a kutyának nem tudtuk volna még 10 milláért sem eladni. Talán ha majd egyszer Pep elmegy innen és ír egy könyvet. Vagy esetleg Ibra ír majd egy könyvet, vagy a Rossel:) A Figo ügynél sem nagyon mondtak akkor semmit csak hogy megy és hogy hova....
Egy szó mint száz, ez egy nagy homály ez a biznisz, de szerintem nyomós oka volt a vezetőségnek eladni őt. Most és ennyi pénzért. Nyomós oka, amit nem valószínű hogy elárulnak MOST nekünk.
Bízom benne hogy Pep és a vezetőség tudják mit csinálnak és ha kell valakit még hoznak a támadó alakzatba.
Összességében Ha igazolnánk egy csatárt jó áron és nem horribilis fizuval, akkor elég jó mérleget zárnánk ebben az időszakban.
Távozik Ibra, Henry, Marquez, Toure, Csiga, Caceres, Hleb, ,akiknek ha a fizujukat is nézzük, akkor az már 1 év alatt majdnem összejön Villa ára. Érkező oldalon pedig Villa Mascherano, Adriano jó áron jöttek, akik szerintem tudják az árukat. Érkező oldalon még lehet egy kérdőjel, de remélem az Ibra féle transzfereket egy 100 évig már elfelejtjük.
Összességében például egy Mendieta igazolása a Lazioba még mindig nagyobb melléfogás volt, de azért már abszolute az alsóházba tartozó kategória.
Bocsa a hosszú szövegért.