Sziasztok!
Úgy gondolom, hogy elindult a megújítási folyamat, és véleményem szerint meg sem rekedt sehol! Ha a Classico előtti állapotot nézzük, a mérlegünk - nem csak a statisztikákat, hanem az ellenfelek minőségét is tekintve - jobb volt, vagy legalább is nemvolt rosszabb, mint a Real-é, és megsüvegelendő egész Európában! A két csapat közt a hasonlóság a következő volt: Az egyetlen ma is erős (BL esélyes) csapatként nyilvántartott ellenfelünktől idegenben (2-3-ra) kikaptunk, a Real is egy ilyen csapattól (is) (Atletico) szenvedett vereséget. A bajnokságot és a BL-t is figyelembe véve, a különbség a két csapat között a Classico-ig az volt, hogy mi egy kicsit kevesebb gólt rúgtunk, de jóval kevesebbet is kaptunk, így a vereségeink száma kevesebb volt! Jött a Classico, megszereztük a vezetést, az egész első félidőt tekintve pariban voltunk, sőt talán még felénk is billent a mérleg nyelve, az eredmény 1-1 volt idegenben, az ősi rivális otthonában! A második félidő elején kaptunk egy gólt rögzített szituációban, amikor is a gólt fejelő Pepére állított védőnk - eddig tisztázatlan körülmények között - elesett és lemaradt! Ezután mindenképp meg akartuk fordítani a meccs állását, nem biztonsági játékkal éltünk, hogy majd esetleg találunk egyet az egyenlítéshez, hanem fordítani akartunk, feljebb toltuk a középpályás sorunkat és a védőinket is, a Real pedig ugye tud kontrázni..., és ilyen gól kényszerben pedig mi is (ahogy minden más csapat) tudunk hibázni! A Celta elleni meccs egész más tészta: a sokból semmi nem jött össze, az ellenfélnek a kevésből összejött egy!
Ezt az elemzést csak azért írtam le, hogy lássuk, hogy a LE által elindított irány nem rossz és hatékony is, de még nem elég erős és nincs is jelenleg jó formában ahhoz, hogy világverő legyen! A Barca túl van egy korszakon, ezt be kell látnunk, LE és a klub idén nyáron felismerték ezt, és a lehetőségeikhez mérten megkezdték az átalakítást, az újra építkezést. Igazoltak - szerintem nem is rosszul -, szerkezeti és csapat összeállítás béli változásokat indított el az edző. DE egészen a mai napig is igaz az, hogy nem tudja kipróbálni az új elképzelését például Vermaalen kényszerpihenői miatt. Eddig sem volt meg a zavartalan lehetősége, hogy kipróbálja az újakat: Vermaalen-en kívül Raffinha is sokat volt sérült, Suarez pedig nem játszhatott. Ne felejtsük el, hogy Vermaalen esetében egy nagyon tehetségesnek tartott, gyors és relatíve magas védőről van szó, Raffinha a La Liga "Év felfedezettje" volt a legutóbbi idényben, Suarezről pedig úgy gondolom nem kell szólni bővebben... 3 ilyen friss szerzemény hiányzó igen is nagy nélkülözés egy teljesen megújuló csapat életében! Luis Enrique is úgy fogalmazott, hogy most indul a szezon. Talán ép azért, mert most lesznek készek a körülmények ahhoz, hogy a fejében már korábban megálmodott legerősebb kezdőt kipróbálja, hogy az új variációs lehetőségeit felmérhesse, tesztelhesse, hogy igazán - minőségi - rotációt alkalmazhasson!? Ezt maximum csak sejthetjük, de nem tudjuk! Egy viszont biztos szerintem, mégpedig az, hogy el kell fogadnunk, hogy már 2 éve nem a világ legjobb csapata a Barca, csak a rutinjával maradt ott az éllovasok közt; és ahhoz, hogy továbbra is ott maradjon, ill. újra a legjobbá váljon, újítani kellett a kereten és a szerkezeten is. Most pedig adjunk - mi szurkolók is időt a mesternek, hogy immáron egy teljes csapattal (reméljük Vermaalen is csatlakozik már) valóra válthassa elképzeléseit!
Egyébként csak idézzük fel magunkban 2008. őszét és Pep első Classico-ját: a Camp Nou-ban visítva tudtunk nyerni ép hogy 1 góllal egy jóval gyengébb Real ellen, mint a mostani. Az a meccs is elsülhetett volna simán fordítva, ez is... Aztán 2009-ben ugyanaz a csapat, ugyanaz az elképzelés, mindenkit legyőzött, és elindított egy több szezonon át tartó uralkodást a futball világában! Osztom azoknak a véleményét, akik nem kizárólag LE-t hibáztatják az utolsó két fiaskóért, hanem a játékosok és a szerencse számlájára is írnak valamit... bár az Alves kontra Montoya kérdést én sem értem; és bizonyára másképp állítottam volna össze a Real elleni kezdőt - ahogyan írtam is a meccs előtt -, de úgy gondolom LE jobb szakember, mint én

, és a játékosok aktuális állapotával is jobban tisztában van... Azokkal is egyet értek, akik azt írják, hogy a nagy nevű gólvágóinknak (főleg Messinek) fel kell javulnia a helyzetkihasználás terén! Ez viszont nem megoldhatatlan probléma! Lássuk a jövőt! Hajrá Barca!!!