daffy írta:mivel a bme msc-je legendásan szhar,így azért ez nem biztos. nem 1,nem 2, és nem 10 embertől hallottam,aki oda jár,hogy vicc az egész
Az, hogy szhar, az elég tág fogalom.
Azt, hogy nem sok értelme van aláírom. 4 év 120 kredit és abból csak 30 kredit kapcsolódik ahhoz a szakirányhoz, ahova mész. Amit fél év alatt meg lehetne csinálni. A többi a szokásos töltelék tárgy. Újra matek, gazdasági baromságok, teljességgel felesleges és értelmetlen dolgok. Ez a gépész kar. Mondjuk hozzátenném, hogy a BSc-s tárgyak közül egy kezemen meg tudnám számolni azt, amelyik érdekes és értelmes is volt egyben. Nem beszélve arról, hogy ez az osztott képzés elvileg arról szól, hogy gyakorlatias a képzés, ehhez képes nincs olyan tárgy, ahol ne kevesebb lenne a gyakorlat/labor, mint a régi képzésben, sőt olyan tárgy is van, ahol megszűnt a gyakorlat (azt csak zárójelben, hogy a tárgy is megszűnhetne, igaz nekem már mindegy). Ezt ott cseszték el, hogy a mérnök képzést is szétszedték, hagyni kellett volna osztatlanba. A többi buktacukrozó szaknak meg lehetne szórakozni BSc-vel, MSc-vel. Haverom is BME GTK-ra jár, 10 kredites tárgyra úgy kapott 4est, hogy egy este alatt összedobott egy esszét. Itt meg egy 6 kredites tárggyal egész félévben foglalkozol, mert rajzolni, számítani kell; mész minden héten konzultációra, mert a rajzod soha nem lesz elég jó, csak a tanár egy idő után megunja a fejed és ha szerencséd van akkor hazaküld, ha nem, akkor beveszi a rajzod, és kezdődik minden előröl, mivel a tárgy természetesen vizsgás, úgyhogy állhatsz neki a vizsgára tanulni. Ja ezt csak a faiskolásoknak mondom, hogy az nem vizsga, amiből egy vizsgaidőszakban 8-10-15-t le lehet nyomni, mert sok ismerősöm van, akinek ez a vizsgaidőszak. El sem tudom képzelni, hogy milyen tárgyak azok...
Mindezek ellenére, aki egy BME-s gépész diplomával nem tud elhelyezkedni, az nem is akar. Aki beszél németül, már a képzés alatt bedolgozhatja magát az Audihoz, Mercedeshez különösebb megerőltetés nélkül. A legtöbben a szakmai gyakorlat, és a szakdoga írása után állást kapnak a cégnél, vagy ha folytatja MSc-n, akkor olyan helyzetben van, hogy emlékezni fognak rá a cégnél. Nem véletlen ez a diploma ér évek óta a legtöbbet, és ezt keresik a cégek a leginkább (másik talán a mérnök infó, villamosmérnök lehet, amivel nem gond elhelyezkedni). De aki egy normálisabb iskola normálisabb szakára ment és egy kicsit is talpraesett az fog magának munkát találni. Persze nálunk is vannak "vakok", akinek nemhogy diplomát nem adnék, de a megnyilvánulásaik alapján az érettségit is visszavenném.
Én egyet értek azzal, hogy aki kimegy, az fizesse vissza a képzési költségét, ami kb gyerekjáték. De lehet látni, hogy ebben is mekkora a felháborodás, mert az ember azt hallja, hogy fizetni kell, egyből nem lát, nem hall, nem gondolkodik (a többség nem is tud), csak rinyál.
A felsőoktatás megreformálásával meg még inkább egyetértek. De nem így! A sok felesleges egyetemet és szakot kéne bezárni, semmi szükség, hogy minden falunak egyeteme, főiskolája legyen. Persze Pestre sem kell ennyi. Elhiszem, hogy aki nem ért semmihez, szívesen elmegy kommunikációra meg bölcsésznek, meg olyan szakos emberekkel találkoztam az évek során, hogy csak néztem, de ezekre semmi szükség, ilyen létszámban legalábbis. Ezek csak faiskolák, ahova bemész és csak nőni kell, semmi más.