Tanulószoba

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
barcafan0911
Entrenador del Barça

2010.05.06. 13:38:09

bowlinggolyo írta:Haza értem angol érettségiről.Nem tudom h ti hogy vagytok vele,de egy szimpla középfokú nyelvvizsgával elég könnyűnek bizonyult.

Kinek h sikerült?
Nehéz volt a magnós része? Én tavaly azt utáltam a legjobban, valahogy az sosem ment. Egyedül azon buktam pontokat, így hoztam össze 90%-ot. Amúgy húgom is most érettségizett és ő nemvolt túl lelkes miután hazaért.

Nektek mi a választott tantárgy? :)
A felhasználó nevemben a 0911 nem arra utal hogy terrorista vagyok. Csupán akkor születtem. :wink:
bowlinggolyo
Entrenador del Barça

2010.05.06. 13:18:49

Haza értem angol érettségiről.Nem tudom h ti hogy vagytok vele,de egy szimpla középfokú nyelvvizsgával elég könnyűnek bizonyult.

Kinek h sikerült?
Visca el Barca!!!
GO Colts GO!!!
lui1698
Llegenda del Barça

2010.05.05. 19:54:06

pety27 írta:Inkább valaki linkelje a holnapi angol érettségit..... :lol: :lol:
1. feladat, fordítás:
No nojuzdéj, Tu számouréju,
No cróklet kamát keujön autu givön uréju
No förszt a frí, no szántju széj
Im fátt, iz császt en lóren, óne menidéj
No ejfmejn, no fláeszlelú
No nénin szórederin in dömon ájdzsu
Mák uhát in in in, számfting tu
Medolcóf ting szjinödü óma szétuju
R.
Ádzseszkó tu széj ájlávjú
Ádzseszkó tu széj hámátsztróke
Ádzseszkó tu széj ájlávjú
En óh mi tu from hádö ofmájhárt
2.
No szánöszáju, no mondzsolóju
No háresz blum tu láju from thine gongesz uajt
No hátünbrüii, no frólen luiz
No ginön táju fuálrotu ojtu szolü szlóju
No linön szon, no bón min
No gínin text tu ódö kriszt mászt dzsárju unu
Vhát uhát in in in in in, tu á szonju
Tu pujö hát plájk not tu nod tu emö du
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
pety27
Capitá del Barça

2010.05.05. 19:47:35

Inkább valaki linkelje a holnapi angol érettségit..... :lol: :lol:
Kép

Reggel arra ébredtem, hogy már nem alszom....
Sanama
Llegenda del Barça

2010.05.05. 19:36:22

Akkor megkérdezhetem a nevét? :-k :)
messi1996
Barça B
Kapcsolat:

2010.05.05. 19:33:19

bowlinggolyo írta:
messi1996 írta:Na mit gondolsz?Törit
Csak nem Prokob Ildikó az anyukád?
Nem
bowlinggolyo
Entrenador del Barça

2010.05.05. 19:32:43

messi1996 írta:Na mit gondolsz?Törit
Csak nem Prokob Ildikó az anyukád?
Visca el Barca!!!
GO Colts GO!!!
messi1996
Barça B
Kapcsolat:

2010.05.05. 19:31:37

Sanama írta:
messi1996 írta:

Csak kiváncsi voltam anyám tanít-e téged.
Mit tanít anyukád ? :D
Na mit gondolsz?Törit
Sanama
Llegenda del Barça

2010.05.05. 19:30:42

messi1996 írta:

Mit tanít anyukád ? :D
messi1996
Barça B
Kapcsolat:

2010.05.05. 19:29:52

bowlinggolyo írta:
messi1996 írta:bowlinggolyo neked mi a teljes neved?
Pál Szabolcs mert? A 6/5be járok
Zozzy 5
Llegenda del Barça

2010.05.05. 19:28:33

ki emelt törizett még? vélemények ?:)
bowlinggolyo
Entrenador del Barça

2010.05.05. 19:28:21

messi1996 írta:bowlinggolyo neked mi a teljes neved?
Pál Szabolcs mert? A 6/5be járok
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bowlinggolyo 2010.05.05. 19:28:46-kor.
Visca el Barca!!!
GO Colts GO!!!
messi1996
Barça B
Kapcsolat:

2010.05.05. 19:24:25

bowlinggolyo neked mi a teljes neved?
bowlinggolyo
Entrenador del Barça

2010.05.05. 19:04:12

Kalap1988 írta:Ne haragudj, de szerintem az egyik legfontosabb az önismeret, nekem ne mondja meg senki 18-19 évesen, hogy minek menjek, mert, ha elég intelligens vagyok, az iskolarendszer és a szülők megtanítottak rendesen és éretten gondolkodni, akkor én tudni fogom, hogy mik az erősségeim és mik a gyengéim. Én már 12-13 évesen majdhogynem annak készültem, mint ami lett belőlem (történelemszak:D), apró változások történtek. Szóval nincs szükség ezekre a külön foglalkozásokra, erre képesek a szülők is és a jó tanárok. Az a baj, hogy a tanárképzés romokban hever, ha az jobb lenne, akkor nem lenne szükség plusz pénzért pályaorientációs bohócokra:D (nem akarok senkit sem megbántani, úh ne vegyétek komolyan). A szememben az ilyen nem szakma, nincs mögötte akkorra teljesítmény. Egy jó tanár ezt mind tudja. Mellette meg még tanár is...
Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Én 6 éves korom óta közgázzal akrok foglalkozni akk még pénzügy miniszter akartam lenni :D most viszont tartom magam a közgázhoz már nem pénzügy miniszter hanem bróker vagy bank igazgatói szintig felküzdeni magam.Szóval egy jó adag önismeret is elég hozzá.De látod rengeteg világtalan gyerek van akik hiába kapnak jó tanári segítséget és családi hátteret nem tudják h mik akarnak lenni.Van 1-2 oszttársam elég elit suliba járok(Krúdy Gyula Gimnázium) és ismerem a családi hátterüket de mégsem tudják h mik akarnak lenni.Tehát van értelme ezeknek a pályaorientációs embereknek is,bár lehet h egy tanár is elvégezné de nem fizetik meg nekik ezt(vagyis nem hiszem h megfizetnék)
Visca el Barca!!!
GO Colts GO!!!
Kalap1988
Director del Fútbol

2010.05.05. 19:02:56

bowlinggolyo írta:Most olvastam a töri megoldókulcsát és az fn.hu-n azt láttam, h az 5. feladat c válaszában hiba van.Mivel a szlovákok nem bevándoroltak ahogy a feladat mondja,hanem az országhatárán belül vándoroltak (migráltak).Tehát ez hibás a jó válasz a szerb és a ruszin=rutén lett volna a román mellett

Egyébként nem volt egy vérlázítóan nehéz feladatsor.
Nem rossz. Félreértelmezted a kérdést. Azt írja, hogy jelentős volt az önkéntes, szerveződés nélküli bevándorlás. Ez pedig igaz, mert éltek szlovákok Nagy-Magyarország határain kívül is. A régi szlovák és cseh területeknek mondott részek csak kis %-a esett a Magyar-Királyság területére. A Honfoglaláskor csak az Észak-Nyugati csücsökben éltek szlovákok. Főként a Morava-tól Ny-ra. Később települtek be, illetve természetesen szaporodtak el nagyobb számban. Emellett persze volt belső migráció is, de a feladat szövege nem is írja, hogy kizárólagosan betelepülésről lenne szó. A szerb és a ruszin és a román is jó emellett természetesen.
Kalap1988
Director del Fútbol

2010.05.05. 18:56:38

kennyke04 írta:miután mindenki tudja a megoldást és látja a hibát, egy 40év múlva visszatérhetnénk rá, mert rajtunk fiatalokon múlik mi lesz akkor :) pl. szidják a tv-be mindig a magyar városokat, hogy koszosak lepukkantak stb. és hangoztatja is mindenki, hogy derossz nekünk, de 5perc múlva azt látod, hogy csikket stb. úgy dobja a földre az emberek 90%, hogyha még rászólsz ő van felháborodva... és ez minden más dologgal így van. "értem én, de lesz*rom". Szemlélet váltás kell, de a média csak kis százaléka fogja segíti elő ezt, nem is a politikusoknak kell tenni egyes dolgokért, hanem a lakosságnak, nem csak magyarázni, nekem meg ez a véleménye :)
Ebben egyetértek, de én pl nem csak beszélek, hanem teszik érte. Az meg ne haragudj, de butaság, hogy a politikusoknak nem kell tenniük rte. Ő k egyrészt ugyanolyan emberek, mint mi, másrészt a kellemes életük és a sok pénzük, a pozíciójuk okán 10 annyi felelősség van rajtuk és több kritikát el is kell viselniük. Legalább a 40-50% felelősség az övék. Hisz az oktatási rendszert, a médiát ők nem pedig én tudom megváltoztatni:D
Kalap1988
Director del Fútbol

2010.05.05. 18:53:58

bowlinggolyo írta:
Sanama írta:Szerinted ilyenre 10ből hány ember megy el?
Azon az emberen,aki nem hatáorzta el magát,úgysem fog az segíteni,hogy egy asztal mögött ülő valaki azt mondja,hoy neked informatikusnak kell menend fiam!
Ezért kellene a tantervbe integrálni :D
Ne haragudj, de szerintem az egyik legfontosabb az önismeret, nekem ne mondja meg senki 18-19 évesen, hogy minek menjek, mert, ha elég intelligens vagyok, az iskolarendszer és a szülők megtanítottak rendesen és éretten gondolkodni, akkor én tudni fogom, hogy mik az erősségeim és mik a gyengéim. Én már 12-13 évesen majdhogynem annak készültem, mint ami lett belőlem (történelemszak:D), apró változások történtek. Szóval nincs szükség ezekre a külön foglalkozásokra, erre képesek a szülők is és a jó tanárok. Az a baj, hogy a tanárképzés romokban hever, ha az jobb lenne, akkor nem lenne szükség plusz pénzért pályaorientációs bohócokra:D (nem akarok senkit sem megbántani, úh ne vegyétek komolyan). A szememben az ilyen nem szakma, nincs mögötte akkorra teljesítmény. Egy jó tanár ezt mind tudja. Mellette meg még tanár is...
Kalap1988
Director del Fútbol

2010.05.05. 18:49:53

Rinku írta:
Kalap1988 írta:Nagyon sok igazság van abban, amit írsz, erről beszéltem én is lentebb, csak más dolgokra tértem ki részletesebben. Pár dologgal nem értek egyet, de ez így van rendjén. Tesin sok mindennel kell foglalkozni, sztem nincs baj a mérlegállással sem, ha annak előtte már megszeretik a diákok a testnevelést. Ugyanígy, ha szeretik a matekot, akkor lehet többet tanítani. Történelemből pedig kell a világtörténelem is, anélkül nehéz értelmezni a magyar történelmi helyzeteket is. De valóban több figyelem kel a magyar történelemnek. A nemzetudatnak.
Kell világtörténelem, kell, mert az alapműveltség része! De nálam a francia történelem soha nem lesz egyenrangú Szép Hazám történelmével! A nemzettudat kezd eltűnni! Nem abban van a nemzettudat, hogy most írtsuk ki a nemkívánt lakosságot, hanem, hogy tudom, hogy mi történik, tudom, mire lehetek büszke, kik votlak, kik a nagyjaink. Legyek tisztában népem és hazám történelmével, tiszteljem e földet, ami a Szülőhazám, ne azért éljek csak itt, mert anyám itt szült meg. Ez az én Szülőföldem, legyen meg a kötelék hozzá! Ez az, ami kezd eltűnni, pedig mi aztán tényleg büszkék lehetünk nagyon sok mindenre!

A mérlegállásba nem megyek bele, mert szerintem még mindig baromság, de sportolni jó és kell is a testmozgás. Szeressen és akarjon a gyerek sportolni, mozogni! Sok jóbarátra lehet szert tenni, ha elfogadod a meghívást a grundon! Én pl vagy 30 új emebrt ismertem meg azzal, hogy igent mondtam egyik osztálytársam kérdésére; "Lejössz focizni velünk?" Lementem. Az egiyk legjobb barátom onnan van. Focizni jó, kosarazni is, de úszni is nagyon szeretek! :) Tanulni kell, de úgy is lehet pihenni, hogy kikapcsolod az agyad és kicsit felpörgeted magad! Százszor többet ér, mint leülni játszani...
Kicsit elbeszélünk egymás mellett, mert teljesen egyetértek veled. Én csak azt írtam, hogy kell a világtörténelem is, de messze nem az a fontosabb. Sőt:) Nemzeti érzelmű emberként nem is mondhatnám azt, hogy a világtörténelem fontosabb. Épp ezért írtam, hogy sokkal több és nem ferdített magyar történelemre lenne szükség. Amit most tanítanak, vagy kérnek az érettségin, azt 40-50 évvel ezelőtt majdhogynem egy 8-os tudta, mert a Klebelsberg Kunó által lerakott iskolaprogram és tanterv még élt akkor. Ez hiányzik. Akkor a tesióra is több volt:)
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2010.05.05. 18:31:06

Ronaldinho&Barca írta:Ha már olvasás megszerettetés, akkor a tankönyvek terén is lehetne egy kis "reformot" végrehajtani. Nem egy évre emlékszem amikor megvettük a drága tankönyveket év elején, és tanár első órán azzal indított, hogy akár ki is dobhatjátok, mert szarra se jó, nem lehet belőle tanulni..
Ez meg a tanár hibája,mert ő rendeli a tankönyveket ,hogy miből szeretne tanítani,azt csakis ő dönti el.
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
bowlinggolyo
Entrenador del Barça

2010.05.05. 18:28:38

Most olvastam a töri megoldókulcsát és az fn.hu-n azt láttam, h az 5. feladat c válaszában hiba van.Mivel a szlovákok nem bevándoroltak ahogy a feladat mondja,hanem az országhatárán belül vándoroltak (migráltak).Tehát ez hibás a jó válasz a szerb és a ruszin=rutén lett volna a román mellett

Egyébként nem volt egy vérlázítóan nehéz feladatsor.
Visca el Barca!!!
GO Colts GO!!!
Ronaldinho&Barca
Director del Fútbol

2010.05.05. 18:03:36

Ha már olvasás megszerettetés, akkor a tankönyvek terén is lehetne egy kis "reformot" végrehajtani. Nem egy évre emlékszem amikor megvettük a drága tankönyveket év elején, és tanár első órán azzal indított, hogy akár ki is dobhatjátok, mert szarra se jó, nem lehet belőle tanulni..
Visca El Barca!
Kép
Més que un club
sjd
Llegenda del Barça

2010.05.05. 17:58:55

Kalap1988 írta: A kompetencia-mérés: Egy butaságnak tartom, és a pedagógusok nagy része is. Bevált ny-európai szokás,de a hülyeséget onnan sem feltétlen kell átvenni (lásd Bologna...).
Sztem nem is a kompetencia-méréssel van a baj (mekkora királyság, nekünk lesz idén is, megint el tudok olvasni egy könyvet közben :D ), hanem h ezt az egész kompetenciaalapú oktatást erőltetik, a mi sulink is nyert egy csomó pályázatot rá, meg talán csinálják is a kicsikkel, de sztem csak kevesebbet tanulnak (bár lehet h azt szívesebben)
Cooltiszo
Entrenador del Barça

2010.05.05. 17:47:58

Nincs olyan, hogy túl sok tudás. Egyetemista vagyok, de még bőven emlékszem, hogy mennyit szenvedtem az irodalommal (nem azért mert nem ment, 93%-os érettségi és 12. végéig 5s). Ha változtatnék is pár dolgon: például az alsóbb évesekkel az olvasást kell megszerettetni, ez az első és legfontosabb, ehhez sokszor szerintem más könyvek kellenének. Viszont megérte ilyeneket tanulni, mert máskor nem lesz rá lehetőséged, és olyan alapműveltséget ad, hogy magabiztosabban tudsz mozogni majd sok-sok különböző környezetben. Matek igenis mindenkinek kell, egyik legjobb "agyfejlesztő".

Az egyetemen is vannak olyan tárgyak aminek nem látod sok értelmét, mégis kötelezőek. Ezeken felháborodhatsz, vagy nézheted a pozitív oldalát: nem igazán érdekelt ez a dolog eddig, viszont most egy kicsit bele fogsz látni a témakörbe, amit máshol is felhasználhatsz majd, szélesíted a tudásod. Mert a tudást nem csak mélyíteni kell, hanem szélesíteni is :)
bowlinggolyo
Entrenador del Barça

2010.05.05. 17:27:36

Sanama írta:Szerinted ilyenre 10ből hány ember megy el?
Azon az emberen,aki nem hatáorzta el magát,úgysem fog az segíteni,hogy egy asztal mögött ülő valaki azt mondja,hoy neked informatikusnak kell menend fiam!
Ezért kellene a tantervbe integrálni :D
Visca el Barca!!!
GO Colts GO!!!
Sanama
Llegenda del Barça

2010.05.05. 17:26:49

bowlinggolyo írta:
Sanama írta:És az az illető honnan fogja tudni,hogy engem mi érdekel?
Mert meglátja a jegyeimet? Meglátja,hogyan nézek ki?

Attól függetlenül nem fogja ismerni a személyiségemet.
Pontosan erre vannak azok a személyiség tesztek amiket elvégeznek egy ilyen pályaorientációs mérésen :D De ha jártál volna ilyenen te is tudnád :D
Szerinted ilyenre 10ből hány ember megy el?
Lezárt