Mogyi_ írta:bowlinggolyo írta:Egy kis feladat:
Nyikolajnak egy hétre Szentpétervárra kell mennie. Ott sokkal jobb a szállás, mint Visnyij Volocsokban, de persze drága is. A tulajdonos nem fogadja el fizetségül a rubelt. Nyikolajnak van egy hét szemes ezüst nyaklánca, és abban állapodik meg a szállodatulajdonossal, hogy napi egy láncszemet fizet a szállásért. A szállodás ragaszkodik hozzá, hogy Nyikolaj minden reggel fizessen, de hogy a lehető legkevesebb kárt tegyék a nyakláncban, az egész heti ottlakás alatt legfeljebb egy láncszemet szabad szétnyitnia. Hogyan fizet Nyikolaj a tulajdonosnak?
google kidobja első találatnak

3-at, mert így lesz 3 rész: egy 1 szemből álló, egy 2szemből álló, egy 4 szemből álló... amikor a hosszaabb részekkel fizet, visszakéri az előttenap befizetetteket :\
valami olyan fejtörő legyen, aminek nincs neten megoldása, vagy ha van google ne dobja ki elsőnek.

Ezt én sem értem egészen, de igazából nem is fogtam fel teljesen a kérdést, így legalább már azt is tudom, hogy min kellett volna gondolkodnom.
Addig is 2 olyan, ami a végtelen tulajdonságait mutatja be elég jól.

Aki ismeri, az ne lője le a poént, hadd gondolkodjanak rajta a többiek.

Azért merészkedem föladni, mert volt, aki adott jó megoldást még a suliban, amikor mi sem tudtuk előre, hogy mi lesz.
1.: Egy szállodában végtelen szoba van, de az összes szoba foglalt. Egy foglalt szobába értelemszerűen nem lehet elhelyezni még egy embert, de jön egy férfi, aki itt akar aludni. Hogy oldod meg, hogy legyen neki is szabad szobája?
2.: Ugyan ez a szálloda, ugyanúgy teli van, csak most végtelen ember akar még ott aludni. Ezt hogy oldanád meg? (Ez egy picit nehezebb, ha nagyon nem megy az első, akkor elmondom azt és utána gondolkozhatsz még a másodikon.

)