2009.07.21. 23:21:18
Sziasztok.
A kezdetek óta rendszeres látogatója vagyok ennek az oldalnak, de még soha nem szóltam hozzá egyetlen fórumhoz sem. Sem a sikerek idején, sem a fájó kudarcokkor. Akkor sem, amikor elment tőlünk a világ valaha volt egyik legkiválóbb labdarúgója, az egyetemes futball korszakos egyénisége. Nem gondoltam, hogy érdemes. Ronaldinho távozása mellett jó néhány érvet lehetett fölsorakoztatni tudniillik.
De most nincsenek észérvek.
És ez az, ami a legjobban fáj.
Guardiola azt mondja, szereti az egyenes beszédet, de nem mondd semmit. Nekem nem kielégítő hogy: „Fantasztikus játékos, de ez az én döntésem. Így érzem...”
Mennie kell, mert nem szereti, mint embert. Azt még ő is belátja, Eto'o nélkül nem lett volna triplázás. De mivel úgy érzi, öt év után váltásra van szükség, egy olyan igazolással szabadul meg tőle, ami ellenkezik mindazzal, amit a klub megtestesít. Eto'o száműzése – ne szépítsük, erről van szó – egyfelől méltatlan a Barcelonához, amely annyi, de annyi mindent köszönhet a kameruninak, másfelől gazdaságilag is teljességgel megalapozatlan.
Arról totálisan fölösleges vitát nyitni, hogy Ibrahimovic vagy Eto'o a jobb támadó. Mindkettőnek megvannak a másikkal szembeni erényei (nyilván ízlés kérdése, kinek melyikük játéka az inkább magával ragadó; nem tagadom, magam is azon az állásponton vagyok, hogy a svédtől lényegesen sűrűbben látni olyan megmozdulásokat, amiktől eldobja az ember az agyát, ezzel együtt Gerd Müllert sem azért szerettük, mert végigszlalomozott a pályán, mint Beckenbauer...). Nem az a kérdés, hogy Ibrahimovic jobban cselez-e, pláne, hogy rúg-e majd szezononként 30 gólt.
Guardiola nem szereti Eto'o-t.
Én rajongom. S nem szimplán góljai miatt, hanem azért is, mert nincs még egy csatár, aki úgy védekezne, mint ő (lásd még: Nike-reklám, Iniesta, Xavi, Puyol, Eto'o és a többiek a játékoskijáróban).
Ami ebben a transzferben érdekel, az
1., miként illik Ibrahimovic a csapatba?
Nem a támadások esetében, mert abban biztos vagyok, hogy Messi meg Henry között valamivel jobb lehet futballozni, mint Muntari meg Balotelli oldalán. Csakhogy. Ibrahimovicnál nagyobb arcú játékos kevés van a földön. Több százszor láttam játszani, s szinte állandóan visszatérő jelenet: az ellenfél belső védői egymással passzolgatnak, Ibrahimovicnak cirka kettőt kéne lépnie, hogy szereljen, de nem, ő még az eget kémleli, amiért csapattársa kicsit pontatlanul indította. Eto'o ellenben fut. (Emlékeztek, mit mondott, amikor idejött: „Úgy fogok rohanni, mint egy néger, hogy úgy keressek, mint egy fehér”. Meglehet, ez a pénzéhségét támasztja alá, de részint akkor még korántsem volt úgy eleresztve, mint ma, részint meg vannak ellenérvek jócskán kapzsiságára – erről kicsit később.) Állandó nyomás alatt tartotta a riválist, állóképessége, elhivatottsága szemernyit sem változott, amióta megvettük. Ibrával kapcsolatban e tekintetben komoly aggályaim vannak. Szerencséje, hogy itt állandóan nálunk a labda. Azt hiszem, ha Eto'o-nak muszáj menni, sokkal jobb megoldás lett volna Villa.
Noha igazamról tökéletesen meg vagyok győződve, elképzelhetőnek tartom, hogy Guardiola érzi magában a képességet, hogy a svédből kezesbárányt tud faragni. Rendben.
Ekkor jön a másik, sokkalta támadhatatlanabb aggalom.
2. Eto'ót valóban csak a pénz érdekli? Ahogy én látom: a pénz érdekli; amennyiben nem a Barcáról van szó. Szerintem Eto'ót elsősorban a győzelem érdekli, s hogy a győzelemben neki főszerepe legyen. Ennyi betű után bevallhatom, néha igenis imádom a nagyképű embereket (még, ha valamiért Ibrahimovic nem soha nem jutott el nálam erre a szintre). Fantasztikus, amikor Cantona félpályáról indulva, egy kényszerítő után káprázatosan ível a hosszúba, s gólöröme abban nyilvánul meg, hogy mereven áll, s a lelátón őrjöngő tömegeket bámulja. Eto'o más. Ő belegebed a győzelembe, és mindene a gól. Ez valamennyi találata után lerí róla. Ennek az embernek éltető eleme a kapu bevétele. Gondolja-e bárki, hogy Eto'o néhány millióért inkább arrébb állna, tudván, hogy kvázi feleannyi gólpasszt fog kapni társaitól, mint a Barcában? Úgy vélem, Eto'o nem annyira kapzsi, mint amennyire annak van beállítva. (Nem véletlen, hogy a pénzszeretete csak az utóbbi évben vált közismertté.) Persze, a pénz fontos, de Guardiola nyári első sajtótájékoztatójából is sejthető, hogy nem arról volt szó, hosszú tárgyalássorozat után sem sikerült vele szerződése hosszabbításáról megállapodni. Txikiék el akarták adni. Ez ma már deklarált tény. Ezek után: az vessen rá követ, aki ilyen helyzetben nem hasonlóképp akarna minél több milliót kisajtolni attól a klubtól, amelyhez túlzottan nem akart menni. Eto'o maradni akart.
Én is ezt akartam volna. De ha a vezetés ekként dönt, legalább ne elvetemült áron.
Azaz:
3., ér-e annyit Ibrahimovic, amennyit adni akarunk érte? Másként: hogy a büdös francba van, hogy annál a klubnál, amelynél az elnök úton-útfélen hangoztatja, hogy ez nem olyan egyesület, mint a Real, itt ésszerű gazdálkodás folyik, senki nem emeli föl a hangját, s nem mondja: ácsi! Eto'o+40 milla (a legújabb infók szerint az összeg közelít az 50-hez) nem durva egy kicsit? Miközben k...a kétmillió eurón vitatkoztunk a Valenciával Villa ügyében? Ennyire meg kell szabadulni évente 25-30 góltól? Csak azért, mert ez az ember egy ösztönlény? Aki nehezen kezelhető. Aki, igen, ha győztes gólt lő, odarohan az edzőjéhez, és merészeli meglökdösni? Ér-e ennyit Guardiola nimbusza, érdemes-e nekünk kifizetni ennyi pénzt, azért, hogy fiatal edzőnk olyan trénernek hasson a játékosai szemében, amilyennek látszódni szeretne?
Komolyan gondolom: jobban jártunk volna, ha Txikiék 10-15 millióért megszabadulnak tőle, s megveszik 50-ért Villát.
Számomra ez a transzfer borzalmasan fájdalmas. Olyan emocionális hatása van, amelyre nem is gondoltam volna. De azt hiszem, nem is az benne a legborzasztóbb, hogy Eto'ót kicseréljük Ibrára, s végtére is, nem az én pénzemből egészítik ki az ügyletet, szóval a 40 milla fölött is szemet tudok hunyni. Ami nagyon, de nagyon bánt, az a méltatlanság. Eto'o nem érdemelt ilyen bánásmódot. Neki nem az Interbe kellett volna menni.
Hanem a mennybe.
A Barcában.
Talán, még ha távozik is, megadatik neki.