csababarca írta: ↑2022.12.15. 12:01:54
Értem amit írt, de nem értek egyet vele.
Olyan kontextusban használják sokszor ezeket az xg dolgokat, amik értelmetlenek.
Pl kinyilatkoztatni, hogy a city sokkal jobb csapat, mert több xG-t hozott össze. Most egy ilyen mondattal mit kezdjek, mikor kiverte őket a real? Kit érdekel az, hogy jobb csapat xG alapján, ha az eredményben ez nem nyilvánul meg?
Őőőő, lehet ma jobb, szervezettebb a védekezés, 90-es években meg a 2000-es évek elején viszont sokkal pokrócabb stílusban fociztak a védők, nézz meg 1-1 meccsösszefoglalót az interes korszákából, méterekről akarták megsemmisíteni, meccsenként 4-5ször, lap nélkül.
Ma már ezeket szankcionálják, akkor még kevésbé.
De a spanyol liga is a 90-es években sokkal keményebb volt mint ma.
Mindegy, megint olyan topikot nyitottam ki, amit nem kellett volna.
Áthozom, a kecske többet érdemel annál, hogy szétoffoljuk a topikját.

A második fele igaz, jogos.
De hát akkor ezen logika alapján mindig az a jobb csapat, amelyik épp nyert, és nem érdemes utána ilyeneket mondani, hogy érdemtelen volt, jogos volt, ésatöbbi. Akkor a horvátok jobbak voltak a braziloknál, mikor utóbbiak végig fociztak, helyzeteket alakítottak ki, nekik meg volt egy darab kapuralövésük. Nyilván ez is egy gondolkodásmód, hogy mindig a jobb csapat nyer, de a foci a kevés gól miatt sajna nem ilyen igazságos sport. A Pool-RM ugyanez volt, a Pool sorra dolgozta ki a helyzeteket, köztük emlékeim szerint 2 ziccert is, a RM meg egyszer eljutott a kapuig. Nyertek? Persze. Jobbak voltak? Nyilván nem. Ha ugyanezen Horvát-Brazil RM-Pool meccseket lejátsszák jó sokszor, akkor a brazilok és a Pool sokkal többet húzna be. De ez nyilván egy meccsen nem fog kijönni, ert a focit nem 60 gólra játsszák, ahol a nagy számok miatt szinte mindig kijönne az eredmény, hanem 1-2-re. Lehet 5 xG-re is 0 gólt lőni (mi pl. képesek vagynk rá szerintem), meg 0,05-re is egyet. De attól még egy ilyen 0-1-es meccsen nyilvánvaló lenne, ki a jobb csapat... Nem csak XG-re, szemre is, ez utóbbi csak alátámasztaná a kialakított helyzetek számát/minőségét.
És ez az xG semmivel sem másabb, mint szemre, meccs képe alapján azt mondani, hogy "megérdemelten nyertek" vagy "jobb volt a másik, de az xy könyörtelenül kihasználéta azt az egy helyzetét". Tök ugyanaz, csak számokkal kifejezve, amit látsz is a meccsen.
Az angol-francia nagyon jól szemléltet szerintem sokmindent a témában. Szemre jobbak voltak az angolok, jobban mentek, több helyzetük volt + a két tizi ugye. Nem sokkal, de jobbaknak tűntek, ebben kb mindenki megegyezett. Az xG 2,69 volt az angoloknak és 1,41 a franciáknak. Nyilván a két tizi ebben nagy szerepet játszott, az eleve 1,52 körüli xG.
Konklúziók, amiket például le lehet vonni egy meccs ilyen jellegű statjából is, akkor is ha nem nézted meg a meccset:
- Ezen a meccsen jobbak voltak kicsit az angolok, többet támadtak, több helyzetet alakítottak ki.
- Ezen a meccsen a franciák fejben jobbak voltak, jobban használták ki a helyzeteiket.
(Ezeket szemre is meg lehetett mondani, eléggé egybehangzó is volt a fórum véleménye).
Amit pl. nem lehet levonni ennyiből:
- Anglia jobb csapat - nyilván nem, mivel egy meccsről beszélünk.
- Ez alapján azt sem igazán, hogy Franciaország jobb csapat.
Perspektíva kérdése, nyilván senki nem fogja azt mondani, hogy hú, kicsit több xG-t ért el ezen a meccsen x csapat az y ellen, és akkor nyilván ők a jobbak. De ha egy szezonon át megnéznénk, és az x csapat kétszer annyit termel átlagosan, mint y (egyszerűség kedvéért feltételezett azonos mennyiségű általuk a másik csapat számára engedett xG-re), akkor nyilván ők a jobb csapat, és ez alighanem pontokban is meg fog mutatkozni elég alaposan egy bajnokságban. Egy egyenes kiesésben nem feltétlen.
Ettől még a focit nézni kell, nyilván, csak ma már kb minden kifejezhető számokkal, és így lehet kicsit objektivizálni, vitát, érveket alátámasztani vele. Nyilván azok számára, akik értenek hozzá, de mivel már nagyon érthetővé teszik, én is megértem őket, mezei drukkerként.
ter Stegen; Baldé - Christensen - Araujo - Koundé; De Jong - Pedri - Gavi; Dembélé - Lewy - Raphinha