Perrero írta:sz.rból összeraktam egy sima mountain bike biciklit, már csak a finomítások vannak hátra, de vmit nem tudok. sima "V" fékem van rajta, de szeretnék tárcsaféket. fékkart is kell vennem

és feltudom-e tenni házilag

eszközök elvileg vannak, és van-e olyan h első-hátsó tárcsafék külön vagy tök mindegy

és hátra lehet egyáltalán tárcsát

technikai akadálya lehet annak h felrakjak 1 tárcsaféket

itt főként a vázra gondolok...
köszi, és bocs ha érthetetlen
Megyek sorban:
1. Akkor kell új fékkar, ha hidraulikus tárcsaféket teszel fel. Ha mechanikusat, akkor az a kérdés, hogy hány ujjas a fékkarod, és, hogy ez mennyire érdekel. A tárcsaféket stabilan tudod használni akár két ujjal is, rakhatsz fel kisebb fékkart, de a négyujjas V-fékessel is elmegy.
2. Azt, hogy fel tudod-e tenni házilag, azt nem tudom, mennyire vagy kétbalkezes

Elvileg megoldható, de én inkább elvinném szerelőhöz (főleg, ha hidraulikus), az egyúttal jól be is állítja (mondjuk ez attól is függ, hogy milyen tárcsaféket veszel, valamit halál egyszerű beállítani és úgy marad, valaminek tudni kell a nyitját)
3.Van-e első vagy hátsó? Fék függő. Valamiban külön gyártanak első és hátsó féket (tárcsa ugyanaz, csak a féktest más), vannak olyanok, amik adnak első és hátsó adaptert.
4. Hátra is lehet tárcsát természetesen, fékezési szokásoktól függ, hogy ki, hogy rakja fel. Az én általános tapasztalatom, hogy aki csak egyet tesz fel, az előre.
5. Na ezen bukhat az egész. Legalábbis én még nem láttam olyan vázon tárcsaféket, amin ne lett volna gyárilag csatlakoztatási lehetőség a vázon ill. a villán. Én nem tudok olyan adapterről, amivel ezt ki lehetne kerülni (ettől függetlenül, lehet, hogy van, de azért nem tartom valószínűnek, mert olyan bringákon is szoktam látni, amik ilyen 80000 körül vannak és alapból V-fékkel árulják).
szerk: Ja és az agy! Különben ne tudod felrakni a tárcsát.