Sztem kezdheted,mert
1.,
xnégyzet+2/x+3:
Behelyettesítesz
(-1)négyzet +2/-1+3,azaz
3(1+2)/2, ha nem jó, akkor én megyek újra
De nem értem, hogy mit írtál, sztem Te mást számolsz
2.,
4 jó megoldás van -14, -4, -2, 8
A következők miatt:
A lényeg, hogy akkor lesz egész a tört, ha a felsőt elosztod az osztóival (soha nem tudtam melyik a nevező számláló, egyszerűen nem bírom megjegyezni

).
Na mármost ehez a következő kell:
Nem tudod kiszámolni pontosan így az összes osztót, ezért egyszerűsíteni kell, hogy felülről eltűnjön az x-es tag, ehez kiemelsz (X+3)(x-3)-at, azért x+3-at, mert azzal tudsz egyszerűsíteni, hiszen alul x+3 van, azért (x-3), mert így az x-es tagok kiütik egymást és csak xnégyzet lesz. Azaz lesz xnégyzet-kilenc, ami oszthaó (x+3)-mal, hiszen xnégyzet-kilencből ki tudsz emelni (x+3)-azt és az osztható (x+3)-mal (az 1 lenne!!!) és ha azt szorzod bármilyen egész számmal, akkor az is osztható lesz, gondolom ezt nem kell magyaráznom.
Tehát Xnégyzet-kilenc kilőve foglalkozhatunk a maradékkal!Muszáj hozzáadni 11-et, hiszen az xnégyzet-kilenc 11-el kevesebb, mint az xnégyzet+2, vagyis ami felül van, tehát azt kell vizsgálnunk, hogy 11 mikor osztható x+3-mal, felírod 11 osztóit (-11,-1,1,11) ha ezeket a számokat veszi fel az (X+3) kifejezés, akkor egész számot kapunk, ebből X számolható úgy, hogy az osztókból kivonsz 3at és voálá kijön a
-14,-4,-2,8
Na milyen vagyok, ha valami nem világos nyugodtan szólj.
Már értem, hogy mi okozott félreértést, sztem a feladat:
(xnégyzet+2)/(x+3), ha xnégyzet +(2/(x+3) lenne, akkor az x négyzetnek nem lenne értelme, hiszen ha x egész, akkor a négyzete is. Én azért gondoltam arra, mert kismillió ilyen példát csináltunk érettségire készülve.
Szóval nem kell újra érettségiznie senkinek, csak ez a fórum nem egyenletek felrására való.