Mindenkit előzetesen figyelmeztetek, hogy rettentő hosszú a hozzászólás, de sztem érdemes elolvasni azért, mert igyekeztem egy komplett tervet idetenni.
Bevallom ezt a hozzászólást kétszer is megírtam, mert először még a repülő mellett akartam érvelni, de most inkább rászántam az időt, és belementem abba, hogy tényleg mi mennyibe kerülne és hogyan lenne. És a végkövetkeztetésem az lett, hogy inkább nemet mondok a kényelemre, tehát a repülőre, mert megéri, ha jól számoltam.
A szállás ugye megvan, ez 30 főig bővíthető, de nem húzhatjuk a végletekig a dolgot, különben lesznek befoglalások a dátumra. Egyelőre teljesen üres. Na most nekem a fő problémám, hogy nem tudom mikorra alakul ki a végleges utasnévsor. Viszont én a szállásadómmal tényleg jóban vagyok, és nem akarok gázt abból, hogy először azt mondom kell mindkét lakás, ő pedig ezért másokat visszamond, hogy fenntartsa a két lakást üresben. Aztán pedig jönnek a visszamondások, hogy ki nem jön bármilyen oknál fogva.
Ez az, amit mindenképpen el akarok kerülni, mert nem akarok kiszúrni vele.
Ez az egyik oka annak, hogy inkább a repülőt mondtam volna jelen pillanatban, még ha korábban éppen ennek az ellenkezőjét írtam is. A fő kérdés, amit magamnak föltettem, hogy nem tudom,
hogyan lehetne tutira biztosítani, hogy mindannyian megyünk, akik előzetesen jelentkeztünk. Nyilván sehogy, ha nem tekerünk egyet a történeten.
A kényelem másik dolog, nyilvánvaló, hogy sokkal jobb odarepülni, mint odabuszozni. Aki buszozott már valaha 2.000 km-t az ezt pontosan tudja.
Most én nem akarok mindenképpen a repülő mellett agitálni, mert ma este körbenéztem jó néhány légitársaságnál, és azt el kell ismernem, hogy percről percre változik a helyzet kb az árakat illetően. Néha lehet menni 44-ért, máskor meg csak 60-70-ért.
Ami nekem nem tetszett viszont a teljes buszos bérlés esetében, hogy annyira azért nem olcsó, tehát minimum 35 ezer, de csak akkor ússzuk meg ennyiből, ha az a busz tényleg megtelik. Ez ugye a fentebb említett hibapontunk. Ezt nem tudjuk garantálni, és még ott is fizethetnénk a sofőröknek a szállását és a kajáját, amit én elvből nem szívesen tennék.
Szerintem van megoldás így is arra a gondra, hogy ne legyen gond a létszámmal, tehát biztosan mindenkire ugyanakkor összeg essen, akkor mehessünk, amikor akarunk a meccsek dátuma miatt, és még valóban olcsó is maradjon a dolog.
Tudom, hogy felvetődött már, de voltak, akik talán elutasították azt, hogy béreljük a minibuszokat, de én ezt tartom végeredményben a tutinak a mi igényeinkre. Lehet, hogy nekünk kell vezetnünk, de kötve hiszem, h ne lenne buszonként két olyan embere minimum, aki ne rendelkezne komolyabb tapasztalattal vezetés terén, és ne vállalná ezt be a közért. Én mindenesetre már most vállalom
Hogy miért éri meg?
Tök találomra most kerestem egy minibuszbérlőhelyet (aminek a központjához nem mellékesen 10 percre lakom), és elkezdtem számolni első körben 2 db 9 fős minibusszal.
http://www.mikrobuszcenter.hu/
A választott busz: Mercedes 111 Cdi Long
A bérleti díj 9 nappal számolva: 324.000 (két busz esetén ÁFÁVAL)
Egységára15.000+ÁFA/nap/busz.
Üzemanyag: 172.800 Ft
Oda-vissza 4.000 kilométerrel, két busszal számolva.
Egységárak: 8 l fogyasztás/100 Km; Diesel üzemanyagár cirka 270 Ft/liter.
Nekem ezzel a számítással (ami remélem jó is

) 496.800 forintba kerül az utazás a 18 FŐ számára.
Leosztva egy emberre: 27.600 Ft.
Na most ehhez még hozzájön ugyan némi autópálya bérletdíj, de ennyi emberre leosztva nem jelentős a dolog.
Itt sokan felteszik a kérdést talán, h miért nem fizetünk 5-6 ezerrel többet egy vezetővel ellátott 30 fős buszért. Hát én azért nem támogatnám, mert nem tudjuk biztosan, hogy azt megtöltjük-e azt a buszt, illetve lesznek-e visszamondások, stb. A 18 főset tuti, h meg tudjuk tölteni, és ez azt jelenti, hogy az ár sem változik.
Ez persze nem jelenti szükségszerűen azt, hogy nem lehet nyitni egy 3. buszt, mert az ár akkor is ennyi marad, ha megtelik a 3. kisbusz is. De én alapból azt mondom: legyen két busz, ezt töltsük meg tutira, közösen fizessük be az előleget, és ha utána a további népek akik idevetődnek még akarnak jönni, az már rajtuk áll, hogy összeszednek-e egy buszra valót.
És én a szállásnál is alapból azt fogom képviselni, hogy 18 fő! Csak akkor fogom azt mondani a barátomnak, hogy legyen 27, ha az tényleg 100%, hogy meglesz annyi. Azt gondolom, hogy ez érthető, mert jóban vagyunk.
Így mi, akik igazán akarunk menni, el tudjuk kerülni azt, hogy az utunk drágább legyen a vártnál mások felelőtlensége miatt, abszolút szabadok leszünk, ott állunk meg út közben, ahol akarunk, és ott is oda megyünk el, ahová akarunk (persze normális keretek között:)).
A szállás áraival tisztában vagyunk, de h mindenki tisztán lásson. Euró árfolyamok függvényében vacsora nélkül 40-45 ezer lehet 7 éjszaka szállás, vacsorával együtt 50-55 ezer.
Azt gondolom, hogy sokan szeretnének kevesebb napra menni, én annyira nem, mert baromi hosszú lesz az út, jó lenne ott tényleg megpihenni, és egy egy hetes periódussal biztosan tudunk menni egy meccsre, ha nem többre.
Ilyen árak mellett, a jelen tervvel 100 ezerből meccsbelépővel és még némi költőpénzzel kajával, szállással, utazással megvan egy ember egy egész hétre. Nem mondom, h ez olcsó a jelenlegi helyzetben, de BCN-ba utazás esetében ez nagyon kevésnek számít.
Na ezt mondom én, remélem a többség elfogadja az érveimet. Ha igen, akkor vállalom, hogy egy előlegfizetést és az ügyintézését ennek a buszos dolognak elintézem.
Most már én is fel akarom pörgetni a dolgot, szóval a hétvégén figyelemmel követem majd a reakciókat.