Elnézést, de én ezt a témát nem érzem helyénvalónak a Magyar Válogatott topicban folytatni, viszont nem tudok elmenni mellette szó nélkül:
zsoltfree írta: ↑2020.11.13. 15:57:14
(...)
Kisvárdán és Felcsúton életemben nem voltam, fogalmam sincs miért van ott stadion és az mekkora, de lehet van neki valami oka, erről pont úgy fogalmam sincs, ahogy egy négynégynégyes újságírónak sem.
Atlantis:
- A Kisvárda és a felcsúti stadion lsd fentebb, bár Kisvárdánál nem tűnik túl elrugaszkodottnak egy 4 ezer helyett ha már csinálnak akkor nagyobbat és ezért egy 5 ezer főset csinálnak.
-
Látod, hogy a stadionok nem voltak egy ilyen szinten ennyire húzós összeg, mint amennyire sokat beszélnek róla? Főleg ha belevesszük, hogy sokak szerint a népstadion még rendeben is van mert az kellett, és szerintem ez volt a stadionépítésekre költött pénz jelentős része, lehet hogy akár a fele is, ezt nem tudom pontosan.
- Az egészségügyhöz pedig rohadtul nem értek, de abban biztos vagyok, hogy egyáltalán nem csak arról szól, hogy 1 szuperkórház és akkor 1 millió ember egészsége ok, ugyanez 3 szuperkórházzal már 3 millió ember. Ennek piszok sok vetülete van. Pl ha nincs annyi alkoholista és cigifüggő (alkohol jövedéki adó emelés + dohánybolt és jövedéki emelés, és igen, a dohányboltoknál biztos nem az lmp-s képviselők ismerősei kaptak boltokat, de ez is csak akkor zavarja úgy általában az ellenzéket, ha épp nem ők kormányoznak és inkább egy pár magyar embernek termeljen hasznot mint mondjuk egy külföldi áruháznak?). Szóval kevesebb betegség az már egy megelőzés, plusz azért minden kórházba pumpáltak bele pénzeket, és ez nem úgy megy, hogy vigyának volt 100 millája, de ő szeret tippmixezni, ezért a 100-ból mind a 100-at a kórház helyett a foci kapta. Most egy világjárvány van, és még most sem omlott össze ez az évek óta lesajnált egészségügy. De ez nagyon hosszú téma, és nagyon naív gondolat lenne azt feltételezni, hogy ami kb az elmúlt 70 évben így alakult egészségügyi helyzet most hipphopp jó lenne, ha ez a pár stadion nem lenne.
-
Az, hogy egy stadion mekkora legyen, hát erre sincs rálátásom, de szerintem neked és az újságírónak sincs. De nem hiszem hogy sokkal nagyobb élpülne valahol, mint amilyen eddig is volt. Valamivel nagyobb biztosan, mert gondolom nézőszám emelkedést várnak, ha már egyszer hozzá kell nyúlni, de a 2x3-szoros szorzókat túlzásnak érzem. Honnan tudod, hogy utánpótlásképzés, edzőképést nem fejlesztették? Mert tény, ha csak felhúzunk egy stadiont, attól egy méterrel nem vagyunk előrébb, de én azért olvastam bőven egyéb fejlesztésekről is.
Tehát Neked mondjuk van egy szép nagy, 100m2-es kerted, aminek igazából csak az elöl lévő 20m2-ét használod, a többibe csak füvet nyírni jársz, hogy ne lepje el a gaz teljesen, de az is macerás, mert nincs normális fűnyíród, a faágak is belógnak csak nincs fűrészed levágni, meg ilyenek. Aztán egyszer csak lesz egy komolyabb összeged, és úgy döntesz, hogy akkor most építesz belőle egy nagyobb, színesebb szerszámos tárolót a kertbe a régi helyett. Igaz szerszámod továbbra is alig van, csak a régi vacak fűnyíró, meg a kert hátsó részét továbbra sem tudod használni mert a fűrészre sem jutott már pénz. - Ez a stadionépítés nálunk, csak emberközelibb példával.
Ezen kívül szerintem szerintem igenis van jogunk a stadionok méretének kritizálására, mivel a nézőszámok hivatalosak, publikusak, bárki megnézheti. Maradjunk a Mezőkövesd példájánál, mert gondolom erre gondoltál, nem a Kisvárdára vagy a Felcsútira, mert egyik sem 5000 fős azok közül.
Ha az elmúlt 10 évben az átlag nézőszámod nem volt 2500 felett, és a rekord nézőszámod 4000 (egyszer 2014ben sikerült egy 5000et elérni), akkor az azt jelenti, hogy még a legpozitívabb nézőpont szerint is évente 1000, szó szerint felesleges ülőhelyed van.
Ami a stadion 1/5-e. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pont ennyivel, 20%-al olcsóbb lett volna egy 4000 fős stadion megépítése, de szerintem azért feltételezhetjük, hogy 10%-ot simán spórolhattak volna az építésen. Aztán ott van az is, hogy egy 20%-al nagyobb stadion fenntartási költségei is biztosan magasabbak. Később majd amikor kellenek felújítások, akkor azoknak a költségei is magasabbak lesznek, hiszen nagyobb stadion kell felújítani. (Ja és nem mellesleg lehet úgy építeni stadionokat is, ahogy házakat is, hogy úgy alakítod ki, hogy később ha szükséged van rá, akkor könnyedén ki tudd bővíteni...)
Mindezekre Te mondhatod azt, hogy jó oké, most hasra ütve egy 150 millió forint feleslegesen lett kidobva az ablakon, az nem nagy pénz. Csányi két havonta keres ennyit, ráadásul a magyar GDP le se tudom írni milyen kis százaléka.
Én meg erre azt mondom, hogy szerintem meg 150 millió forintból 15 szegény családból származó gyereknek lehetne a komplett egyetemi tanulmányait kifizetni, és ezáltal jövőt adni nekik. Vagy mondjuk 5 rászoruló családnak házat/lakást adni, ezáltal ugyancsak jövőt, lehetőséget adni nekik, esetleg 500 kelet-magyarországi szegénységben élő gyerek étkeztetéséről gondoskodni egy komplett évre, vagy csak 15 fiatal párnak a CSOKot adni, és még sorolhatnám, mi mindenre jó lenne 150 millió forint....
Szerintem kettőnk között itt a nézőpont különbség két okból fakad:
- Te úgy gondolod, hogy ha valami nem a Te szakterületed, nem tiszted kritizálni. Ez amúgy nagyon sok esetben igaz is, de én meg úgy gondolom, hogy ha kijön hozzám a szakember beszerelni az ablakot, majd a végén azt látom hogy ferde és nem tudom rendesen kinyitni, akkor igenis szólok, hogy ez nem stimmel.
- Ugyanazt az összeget teljesen máshonnan nézzük, máshoz viszonyítjuk. Te valami nagyobbhoz (például az ország éves költségvetése), én meg mondjuk egy átlag ember életkörülményeihez.
Szóval úgy érzem így a végére érve a mondandómnak, hogy mi ketten ezen a téren valószínűleg nem leszünk közös nevezőn, mert nagyon más irányból és habitussal nézzük a dolgokat.
A szuperkórházas részre meg nehéz reagálni, mert egyáltalán nem azt írtam amiről a reakciód szól. Csupán szemléltettem, hogy a stadionokra szánt összeg amúgy hogyan jelenhetne meg az egészségügyben, ezáltal kiemelve a pénz mennyiség MÉRTÉKÉT amiről beszélünk. Egy szóval sem írtam, hogy a szuperkórházak megoldják majd az egészségügy problémáját, abszolút igazad van abban, hogy 2-3 szuperkórház nem oldana meg semmit hirtelen.
Ja és a jövedéki adó emelése az adott termékeken semmit sem változtat a használatuk mértékén, csupán akinek igénye van rá, olcsóbb és rosszabb minőségűt fog fogyasztani. Nem tudom mennyire vagy tisztában az addikció és szenvedélybetegség fogalmával, de ez nem úgy működik, hogy ha drágább amitől függ akkor majd leszokik róla... Ha a beszedett plusz pénzt a leszokás segítésére fordítják akkor emelem kalapom, ha nem, akkor csak sima sarcolás. Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy a megelőzés lenne a kulcs, nem az utólagos kezelés, bár ebbe az irányba menne a magyar egészségügy.
Szerk.:
A legjobb példa a Finnek ilyen téren. Európában szinte ott a legdrágább az alkohol, mégis stabilan az alkoholfogyasztási listák középmezőnyében vannak és híresek is a mértéktelen alkoholfogyasztási hajlamaikról.