Spanyol Kupa & Szuperkupa

Helyt áll-e csapatunk a BL-ben? Megnyerjük-e a Bajnokságot? Mi a helyzet a Király Kupával? Kellenek-e a barátságos mérkőzések? Hol lehet nézni a meccset? - Távkapcsolóval a kézben. Ha mondanivalód van, kerülj beljebb!
Chino
Az Év Fórumozója 2025

2026.01.19. 16:07:53

Alcantara írta:
2026.01.19. 15:43:13
Megkaptuk az Albacetét a kupában.
Ezzel azért elég szerencsénk van. Nem is feltétlenül az Albacete miatt, hanem a többiek sorsolása miatt. Egy Valencia, Bilbao vagy Alaves ellen szintén kötelező lenne a továbbjutás, de a két legerősebb csapat megkapta egymást, így az egyiket biztosan elkerüljük (már ha továbbjutunk az Albacete ellen) Az a Betis-Atma párharc nem egyértelmű, főleg egy meccsen Sevillában. A következő körben pedig már oda-visszavágó lesz, ami számunkra valamivel kedvezőbb.
Forca Barca!!!!
Alcantara
Director del Fútbol

2026.01.19. 15:43:13

Megkaptuk az Albacetét a kupában.
torotam
Jugador d'estrella

2026.01.18. 19:17:39

Számomra csalódás volt, hogy Roony nem játszott egy percet sem a Racing ellen.
Nem értem a mellőzését, rendre bizonyít ha játéklehetőséget kap. Van bőven potenciál benne, kár lenne elpazarolni. Nyilván Yamal mellett nehéz arra a posztra bekerülnie, de legalább a kupában kaphatna több szerepet Roony. Főleg ha Yamal nem nyújt valami jó teljesítményt.

Idén (is) simán reális cél a kupa, főleg így, hogy a legfőbb rivális kiesett.
Bilbao az idei szezonban eddig nem volt komolyabb kihívás és az Atma is elég rapszódikus teljesítményt hoz.
Visca el BARCA!
Sonoma
Capitá del Barça

2026.01.18. 09:45:59

Yamallal kapcsolatban Bencével értek egyet, az idei (25/26) teljesítményét én is gyengébbek látom.
Nem is a góljai és asszisztjai számával van a baj, hanem amit hozzád (vagy nem ad) a csapat támadásaihoz. Ami látványosan visszaesett (szemre is) a sikeres cselei és a széleken való elfutásai, beadásainak száma. Tavaly az 1-1-ket szinte mindig megnyerte a széleken, idén egy Carreras vagy egy Cucurella is levette a pályáról. Emellett a beadásai pontatlanabbak lettek, sokszor addig cselez míg el nem veszíti a labdát, helyzetet teremtve az ellenfél kontráira. Ezzel nem azt mondom, hogy el kell adni, de minimum megtorpant a fejlődése, amivel Flicknek is kezdenie kellene valamit, mert az nem megy, hogy a neve miatt akkor is fent marad a pályán, ha nem játszik jól.

És hiába a jó statisztika gól-gólpasszban, ha az öncélú cselezései inkább elvesz mint hozzád az összjátékhoz. Látjuk a Madridnál is hiába Mbappé ragyogó statisztikái (a csapat góljainak 50%-t ő rúgta), ha a többi támadó (és a csapat támadójátéka) meg leépül mellette.
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2026.01.16. 16:56:14

Senki nem akarja eladni a világ egyik legjobbját. De igen, Roonyval pl. jobban nézett ki a csapat támadójátéka, már nem először, ha Yamal nics a pályán, mindenki hirtelen kreatívabb lesz, akár egészen öröm-grundfoci szintig. És ez kereken 0%-ban Yamal kritikája. Bárki leírja, hogy top5 játékos egyénileg a világon. De ettől még a probléma létezik, mint ahogy Messi hasonló időszakánál se az volt a kritika, hogy Messi rossz játékos, hanem hogy botrányosan egyoldalas lett a végére vele a támadójáték, és a neve-státusza visszahúzta már kicsit a csapat többi tagjának kreativitását. Add Messinek, majd megoldja. És ez már komoly szinten nem működött a végén. Ettől még ő minden idők legjobb játékosa, akkoriban is simán ő volt a legjobb, nem az ő hibája, hanem ez egy létező jelenség, ami abszolút elkerülhető, de azért biztosan nehezen is kezelhető edzői probléma, a két top edzőnknél nem is volt nagyon meg, ez nem véletlen. De idén elkezdett látszani Yamalnál.

A sikerkorszakaink idején ez az "add Messinek a lasztit, majd megoldja" jelenség nem volt meg, vagy csak minimálisan. LE-nél kb semennyire, ott tényleg csak egy gépezet fogaskereke volt. Az egész fiatal Messinél még semennyire. Én látok egy párhuzamot, és örülnék, ha nem ide futna ki a dolog, és ezt minél hamarabb kéne szerintem megfogni.

Ezt semmiképp sem érdemes félreértelmezni úgy, hogy "egyesek azt gondolják, hogy Yamal rossz és el kell adni", Messinél sem így kellett értelmezni senkinek a véleményét, aki így gondolta, és nagyon sokan gondolták így. Én ezt egy edzői problémának látom, Flick óriási edző, de volt, hogy már Lewy nevével is kicsit hadilábon állt, igazi korszakosz zsenivel, és ilyen jellegű "problémával" még nem szembesült soha, az biztos. Szerintem csiszolnia kell még azon, hogy igazi fegyverré (ne kétélűvé) tegye Yamal hihetetlen képességeit, és minimalizálni az ilyen jellegű negatív effektet. Mert jelenleg az van, hogy annyit van Yamalnál a labda, hogy ha jó napja van, akkor ezt visszahozza, és nyerhetünk a villanásaiból, ha meg gyengébb, akkor szenvedünk, és nem azért, mert a többiek amúgy bénák, és ne tudnának felépíteni egy támadást. Főleg középen amúgy, ott esünk rettenetesen vissza ilyenkor.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Llegenda del Barça

2026.01.16. 16:40:55

Kicsit maradjunk már a realitások talaján.

Jobb a csapat Yamal nélkül? A 10 meccsen 1 asszisztos Rashforddal? Az ígéretes, de teljesen fekete ló Roonyval?
El ne adjuk már Yamalt, mert cselezni mer, vagy mert festi a haját.
Talán van több oka is, hogy ennyit játszik, pl hogy ő is tanuljon, fejlődjön.
Az feltünő, hogy nagyon szeretik sokan már most 18 évesen mindenért őt okolni, de azért 24 szezonbeli meccsen 10gól, 10 gólpassz nagyon komoly szint egy Barcában, 25 évesen se kéne szégyekeznie ilyen ereményesség mellett. Hibázni meg nyilván hibázik, ahogy Cubarsi, Balde, de Pedri és DJ is, 18 évesen pont ezeket kell tanulnia, hogy mikor mit válllaljon, vagy ne vállaljon be (csel, lövés, stb) az a kispadról nem fog menni.
De tényleg, ott tart, hogy 18 évesen a globális foci top5 szupersztárjának egyike, itt meg lassan átadólistára kerül?
Én sem értem 5-10-15 perceket miért nem kap időnként Roony, de azért az alapkezdő 90%ban Yamal kell, hogy legyen azon a poszton.

A csapat nem azért féloldalas a szezonra, mert mindenki Yamalt keresi, hanem mert a túloldalt a támadások nem működnek, ha nincs Raphinha.
Rashford és Balde olyanok mint a víz és az olaj.
bence0330

2026.01.16. 15:13:41

FcBarcelona1 írta:
2026.01.16. 09:46:07
Én azt véltem felfedezni, hogy teljesen egy oldalas lett a csapatunk rengeteg meccsen, ahogy tegnap is, Yamal lett a meccs embere. Az oké, hogy extra teljesítményt nyújt, de a kevesebb sokszor több lenne. Szerintem ezzel kellene valamit kezdeni. Látom a külsős passzokat nem csak és sokallom :)
Rengeteg labdát elhagy, Clasicon ebből jött De Jong kiállítása. Most Rashford is meg lett találva, ténylegesen gyengébb formában, de sem ő, sem Ferran alig kapott labdát, közben Rashfordnak volt egy szinte gólpassza Olmonak, és egy nagy helyzete, ahol a kapus óriásit védett. Persze, ha Yamalra 2-3 ember figyel, elvileg több területe nyílik a többieknek, amit pl. Raphinha jól kihasznál, de én Rashfordon, Olmon, Ferminen, Ferranon, Lewyn mostanában nem látom ezt, igaz sok volt mostanában a "buszos" védekező ellenfél, de az is lehet, hogy betömörülnek, mint a Messi féle időkben.
Lassan Flicknek el kell sajna gondolkodnia, miért néz ki konstansan jobban a csapat és a támadógépezet nélküle, annak ellenére, hogy amúgy mennyire jó egyéni képességei vannak. Mivel ennyire jó, ezért nem gondolnám, hogy az az ő hibája lenne, hanem ahogy kezelve van csapaton belül. Ezt az egészet Flicknek kéne valahogy edzőként megzaboláznia. Egyrészt kevesebb egyénieskedést kéne kérni tőle, mert tényleg kezd kicsit eldurvulni néha a dolog, persze ez a jobb meccseken vissza is jön bőven, szóval nehéz kérdés. De ami legfontosabb, a többieknek is valahogy el kéne mondania, hogy nem csak Yamal létezik, és baromi kiszámíthatóak leszünk így, és ennek a Messi éra legvégén sem volt jó vége, nyomtuk végig az ilyen Messi vs xy meccseket, csapatszinten meg nem volt mögötte mély tartalom. Tényleg elég komoly különbség volt idén a támadásvezetésben vele és nélküle. Ha ekkora fegyverünk van, mint ő, valahogy maximalizálni kéne a potenciálját. Most még nem vészes a helyzet, nagyon messze vagyunk a 18-20 körüli Messi FC-től, de afelé tendálunk picit idén. És 1 BL-t szerintem húztunk volna még ott 18-9 környékén, ha a világ legjobb játékosa nem egy egyszemélyes hadsereg lett volna, hanem ő is szépen kimaxolva, rajta kívül is normális támadásépítéssel. Itt is az van, hogy egy top5 játékos a világon valahogy nem egészséges mértékben van jelen a támadásépítésünkben. Meg amúgy a pályán sem, de az már más kérdés.

Ha amúgy hótt béna lenne a csapat, és csak ő tudna megoldani bármit, azt mondanám, oké, ez egy logikus út, de újra és újra látjuk, hogy mennyire kombinatív játékra vagyunk képesek akár nélküle is, szóval nem ez a helyzet.

Azért amikor Rapha is a pályán van, nem leszünk ennyire egyoldalúak, mert akkor azért neki is passzolnak, ez akkor nagyon látványos, amikor kettejük közül ő van egyedül a pályán, akkor tényleg automatice megy hozzá a labda, senki nem próbál meg semmit rajta kívül.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Chino
Az Év Fórumozója 2025

2026.01.16. 13:01:38

Troym írta:
2026.01.16. 12:18:50
Chino írta:
2026.01.16. 12:01:34
A kupával ez a gond, ha nem nyered meg, de legalábbis nem jutsz a döntőbe annál más az is jobb, ha a 16/32 között kiesel.
Egy út maradt, nyerjük meg.

A BL menetelésre számolni nem szabad senkinek, nekünk főleg, mert ott tényleg mindig kijön, hogy mennyire életveszélyes a védelem.
Szerintem a király kupa elérhető cél, ahogy a bajnoki arany is, én most aláírok egy újabb hazai triplát.
Igen, csak ez annyira nem triviális, még ha mi vagyunk a legesélyesebbek is. A 8 között nagyon jó eséllyel még elkerüljük az a Atmát, a Betis, Valencia, Bilbao, Albacete, , Soci, Alaves hatos nagyon komoly problémát nem szabad, hogy jelentsen (talán csak az előbbi), ha hazai pályát kapunk főleg. Bár egy meccsen bármi lehet. A Villarreal, Real, Espanol kiesése azért elég komoly sanszot adott, jó lenne kihasználni.

Valóban nem lehet számolni Bl-menetélesre, de korai kiesésre szintén nem. Még most sem tudni hol végzünk az alapszakaszban, mert rengeteg tényezős a dolog, utána pedig a jó és/vagy eredményes játék semmivel sem fontosabb, mint egy sorsolás. Tavaly a toronymagas esélyes Pool a 16 között kizúgott, (amit mondjuk csak maguknak köszönhetnek az odavágót tekintve), ahogy a City a rájátszásban, az Atma a 16 között búcsúzott, köszönhetően, hogy kiket kapott, míg mondjuk egy Villanak vagy BVB-nek is csak egyszer kellett volna villantania, hogy ott legyen az elődöntöben. Az előbbi majdnem meg is tette, de az Interre se tett volna senki egy lyukas garast sem, hogy ott lesznek a döntőben (vagy azelőtt BVB-re).
Ott kb. a negyeddöntőnél lehet majd azt mondani, hogy valóban mi a helyzet, mennyi esély lehet. Addig mennyire érvényesülnek, érvényesülnek-e a papírformák.
Forca Barca!!!!
MessiNeymarSuarez
Presidente del Barça

2026.01.16. 12:46:09

Chino írta:

Ugyanakkor az is lehet, hogy a Real járt jobban. Ha most vagy rosszabb esetben az elődöntőben kapunk egy Atmát, akik ellen egy de utóbbi esetben két meccset gálakezdővel le kell játszani, miközben van egy kiélezett bajnokság és egy sanszos +2 meccses BL az nem túl finom. A kupával ez a gond, ha nem nyered meg, de legalábbis nem jutsz a döntőbe annál más az is jobb, ha a 16/32 között kiesel.

A következő meccs Február elején lesz, addig be kell biztosítanunk a BL továbbjutást azzal hogy megnyerjük a 2 utolsó meccsünket, lehetőleg minél nagyobb gólkülönbséggel, és akkor rendben leszünk, ami a szinte utolsó Slavia ellen idegenben is hozható, a Bl-ben újanyitó Camp Nouban pedig a Koppenhága ellen sem egy lehetetlen kihívás.

Szerencsére most pocsék formában van a Sociedad, így jó lenne lehozni a meccset minél hamarabb, és pihentetni utána a csapatot
recrea
Llegenda del Barça

2026.01.16. 12:26:50

Chino írta:
A kupával ez a gond, ha nem nyered meg, de legalábbis nem jutsz a döntőbe annál más az is jobb, ha a 16/32 között kiesel.
Cserébe ellenfél sincs, ha kiesik a Real.
Troym
Llegenda del Barça

2026.01.16. 12:18:50

Chino írta:
Egy út maradt, nyerjük meg.

A BL menetelésre számolni nem szabad senkinek, nekünk főleg, mert ott tényleg mindig kijön, hogy mennyire életveszélyes a védelem.
Szerintem a király kupa elérhető cél, ahogy a bajnoki arany is, én most aláírok egy újabb hazai triplát.
Chino
Az Év Fórumozója 2025

bence0330 írta:
2026.01.15. 23:16:52
Nem volt jó meccs, B sorral, rettenetes időben lejátszott szuperkupa győzelem után visszautazva asszem nagy alázást nem is lehetett várni. De azért veszélyben sem volt a dolog, mi voltunk a jobbak egyértelműen.

Ferrán szokásos módon tette a dolgát, Garcia hozta az extrát, mikor egyszer besült az amúgy remekül működő lescsapda, a végén megérkezett a Rapha-Yamal kombó is.

Rendben volt ez egy kupameccsnek a verseny ezen szakaszán.
Összességében tényleg nem volt egy gálaelőadás, főleg az első félidőben, de azt nem mondanám, hogy bármikor veszélyben lett volna a továbbjutás, bár akkor is inkább a támadók voltak, akik miatt nehezebb helyzetbe kerültünk. Bőven lett volna lehetőség az 50.-60. percben lezárni a meccset, a Racingnak azon a nagy helyzeten kívül komolyabb lehetősége sem igen akadt (bár lehet, hogy csak én nem emlékszem), az pedig szinte lehetetlen, hogy 90 perc alatt ne jusson el az ellenfél helyzetig, legyen szó akár egy másodosztályú csapatról. Úgyhogy a védelmet szerintem nem jogos elővenni, a lescsapda is teljesen ült, 10 vagy 11 alkalommal állítottuk őket lesre, már frusztráltak is lettek. Bár Garcia védésénél is megnéztem volna egy vonalazást.
Elől annál nagyobb problémák voltak, főleg a második félidőben. Annak ellenére, hogy beparkolták a buszt volt elég lehetőség többször is eldönteni a meccset.
17/7 kapuralövés a 6/3-mal szemben, ebből 10 a tizenhatoson belülről, odaát 3, nálunk 2,23-as xG a Racingnál 0,91 (a kapura tartó lövésekben 3,08 a 0,54-el szemben) , nagy helyzetek száma 6 vs 1 és a szerencsével sem álltak hadilábon. Ebből azért illet volna egy komolyabbat összehozni.

Ugyanakkor nem szabad lenézni a Racingot, amiatt, mert a másodosztályban szerepelnek. Gyakorlatilag biztos feljutók, vezetik a másodosztályt, ha jelenleg a La Ligában lennének könnyen megeshet, hogy a középmezőnyben lennének. És nem olyan könnyűek ezek a meccsek. Pont a Santander búcsúztatta a Villarrealt, a kiesőjelölt Albacete kiejtette a Realt, az Atma egy szűkös szabadrúgásgóllal ment tovább az 5. helyezett La Coruna ellen, a Bilbao hosszabbításban verekedte át magát a Leonesan és ugyanezek a csapatok (minket kivéve) a harmadosztályú ellenfelek ellen is az előző fordulóban kiestek, egy gólos győzelem vagy hosszabbítás.
Bár a Bilbao-Atma meccset nem láttam, de a a "top csapatok" közül az előző és mostani fordulóban is még nekünk volt a legsimább a meccsünk.
Többek között ezért sem számítottam gálára, inkább egy nyögvenyelősebb meccsre, bár a 60.-65. perc körül már egy minimum egy, de inkább kétgólos előnyt "elvártam" volna. Amire mondjuk megolt a lehetőség.
Mindenesetre egy újabb győzelem zsinórban, újabb clean sheettel. Fő kritika az volt, hogy rengeteg gólt kapunk, de újra kiderült, hogy mennyit jelent, ha az elsőszámú kapusunk játszhat. A Realnál ugyanez van. Ha nem Courtois, hanem Lunin védett volna egy huzamosabb időszakig sanszos, hogy a 2. helyért tepernének. (vesztett pontok tekintetében 1 ponttal vannak a Villarreal előtt)

Ugyanakkor az is lehet, hogy a Real járt jobban. Ha most vagy rosszabb esetben az elődöntőben kapunk egy Atmát, akik ellen egy de utóbbi esetben két meccset gálakezdővel le kell játszani, miközben van egy kiélezett bajnokság és egy sanszos +2 meccses BL az nem túl finom. A kupával ez a gond, ha nem nyered meg, de legalábbis nem jutsz a döntőbe annál más az is jobb, ha a 16/32 között kiesel.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2026.01.16. 09:46:07

Egy ideje a pozitívumokat próbálom észrevenni, de most kicsit kiírnám magamból, teljesen szubjektív véleményem.
Hetek óta azt olvasom, milyen jó fomában vagyunk, 11 győzelem egyhuzamban. Persze az eredmények jönnek, de nem látom azt a "csúcsformát", sok esetben Joan Garcia menti a menthetőt.
Én azt véltem felfedezni, hogy teljesen egy oldalas lett a csapatunk rengeteg meccsen, ahogy tegnap is, Yamal lett a meccs embere. Az oké, hogy extra teljesítményt nyújt, de a kevesebb sokszor több lenne. Szerintem ezzel kellene valamit kezdeni. Látom a külsős passzokat nem csak és sokallom :)
Rengeteg labdát elhagy, Clasicon ebből jött De Jong kiállítása. Most Rashford is meg lett találva, ténylegesen gyengébb formában, de sem ő, sem Ferran alig kapott labdát, közben Rashfordnak volt egy szinte gólpassza Olmonak, és egy nagy helyzete, ahol a kapus óriásit védett. Persze, ha Yamalra 2-3 ember figyel, elvileg több területe nyílik a többieknek, amit pl. Raphinha jól kihasznál, de én Rashfordon, Olmon, Ferminen, Ferranon, Lewyn mostanában nem látom ezt, igaz sok volt mostanában a "buszos" védekező ellenfél, de az is lehet, hogy betömörülnek, mint a Messi féle időkben.
Tavaly mintha direktebb lett volna a játékunk.

Persze valószínűleg én túlzom el, jönnek is az eredmények, még csak év eleje van, de lehet ideje lenne Yamalt pihentetni kicsit a Sociedad/BL meccsek után, mikor gyengébb ellenfelek következnek.
Ahogy Bence is írta, kicsit furcsa is, hogy állandóan játszik.
bence0330

2026.01.15. 23:16:52

Nem volt jó meccs, B sorral, rettenetes időben lejátszott szuperkupa győzelem után visszautazva asszem nagy alázást nem is lehetett várni. De azért veszélyben sem volt a dolog, mi voltunk a jobbak egyértelműen.

Ferrán szokásos módon tette a dolgát, Garcia hozta az extrát, mikor egyszer besült az amúgy remekül működő lescsapda, a végén megérkezett a Rapha-Yamal kombó is.

Rendben volt ez egy kupameccsnek a verseny ezen szakaszán.
ikajli
Capitá del Barça

2026.01.15. 20:36:29

Most olvastam, hogy az ellenfél edzője attól fél, hogy a szövetség nem akarja, hogy mindkét nagy kiessen, ezért majd ellenük fújnak.
Egyrészt nem tudom, hogy ez a hír igaz-e, vagy csak egy újságíró találta ki. Másrészt fene tudja, hogy ez szempont lehet-e.
De azért beteg dolog, hogy egyáltalán felmerül ez.
bence0330

2026.01.15. 20:27:50

Hát azért ez majdnem egy sorcsere. Ha jól számolom, 7 ponton van változás a döntőhöz képest.

Az a Casadó-Bernal kemény lehet. De mindegy, én nem dőlök a kardomba, ha most véletlen kiesnénk, lenne pozitv oldala is épp. A nagy rotációnak örülök, még ha nem is minden ponton az a játékos van, akit szerettem volna látni. Remélem sima lesz, és láthatunk új arcot csereként, de azért nem ez tűnik a valószínűnek.
FCBsteve
Entrenador del Barça

2026.01.15. 20:02:48

soadroli írta:
2026.01.15. 19:47:24
Joan García; Kounde, Cubarsí, Gerard Martin, Balde; Bernal, Casadó; Lamine Yamal, Dani Olmo, Rashford; Ferran Torres
Úgy tűnik, nem akarunk a Real Madrid hibájába esni a túlzott rotációval...
Középpálya és Raphi azért pihen...
soadroli
Llegenda del Barça

2026.01.15. 19:47:24

Joan García; Kounde, Cubarsí, Gerard Martin, Balde; Bernal, Casadó; Lamine Yamal, Dani Olmo, Rashford; Ferran Torres
Kép
bence0330

2026.01.15. 13:08:51

ocsike83 írta:
2026.01.15. 11:25:17
Kijött a ma esti hivatalos keret. Reméljük a Mester tud majd megfelelően rotálni, pihentetni és a továbbjutás sem lesz veszélyben.

Én személy szerint Araujo-t, Roony-t, Tommy-t és Cancelo-t is a kezdőbe várom.
Na, ezek szerint nem csak én várom Marques bemutatkozását. 🙂 Ha véletlenül őt be tudnánk építeni, akkor nagy lyukat tudnánk befoltozni, profilban kb azt, aki Nico lehetett volna, vagy hát lett is máshol. És már elég régóta ül a padon.
ocsike83
Capitá del Barça

2026.01.15. 11:25:17

Kijött a ma esti hivatalos keret. Reméljük a Mester tud majd megfelelően rotálni, pihentetni és a továbbjutás sem lesz veszélyben.

Én személy szerint Araujo-t, Roony-t, Tommy-t és Cancelo-t is a kezdőbe várom.
Més que un club :P
PR42
Jugador d'estrella

2026.01.13. 07:57:19

bence0330 írta:
2026.01.12. 18:03:26
Ez már passzol abba amit én írtam. Én arra reagáltam hogy itt nagyobb xG volt, ott több "nagy helyzet".
Több nagy helyzetük volt darabra, de mindegyiknél volt a közelben védőnk, aki vagy kibillentette az ellenfelet vagy potenciálisan blokkolt/takarta a kaput. Még Vini góljánál is.
Nekünk valamivel kevesebb nagy helyzetünk volt darabra, de azok nagyobbak voltak esélyre, mert pl. se Raphinha se Rashford helyzeténél nem szólhatott bele védő. Azt mondtam Garcia helyzete is volt akkora, de az ott abból érdekes hogy amikor elindul egyedül van, de mire lő, már rajta van egy védőnk. Egy gyorsabb támadóval az gól valszeg, de így mire lövés lett, az már kicsi xG-t adott.
Azt is mondtam hogy számít a kapus, ami alapból igaz, de az is igaz hogy mivel minden helyzetnél helyén volt a kapus, ezért ez a két csapat összehasonlításában ez nem releváns.

Na ezt ezen a ponton már tovább tárgyaltuk mint kellett volna :D

Ami igaz, hogy nem hagyhatunk ennyi helyzetet az ellenfeleknek. Nem hiszem hogy ha akár Cubarsit vagy akár Ericet lecseréljük Araujora akkor hirtelen javulni fogunk, szóval szerintem még sokat kell javulni csapatszinten hogy BL-ben is legyen esélyünk. Ugyanazt várhatjuk majd idén mint tavaly. Csak remélem idén mi lövünk majd többet. Nekem ez a hozzáállás bejön, és idén ha kevesebb lesz a sérült és Garcia kapus hozza a csúcsformát akkor jók lehetünk egy döntőre a BL-ben. Szerintem van esélyünk triplázni, van okunk reménykedni.
bence0330

2026.01.12. 18:03:26

PR42 írta:
2026.01.12. 17:40:55
...
Lehet, én 2-3 (vagy még több?) éve olvastam ennek utána, akkor még vagy nem volt, vagy rossz helyen olvastam, vagy csak rosszul emlékszem. :D Akkor így javítva vagyok legalább. Az elmúlt 1-2 évben leginkább csak a post-shot XG-t néztem meg alaposabban a kapusstatoknál, az megint más világ kicsit.

(Annyi, hogy ez az eredeti kérdés tekintetében szerintem nem annyira releváns a tévedésem, a gyakorlatban a kapus pozíciója szerintem nem sűrűn lehet döntő faktor két helyzet között, minimális lehet az eltérés két kapus helyezkedése közt, kivéve, ha valami extrém eset van, szóval a ziccereket alighanem kb lehet egy nagyságrendűnek venni.)

De most csekkoltam, a 4 legnagyobb értéket megnéztem külön mindkét csapatnál (fotmob)

Lewy 0,74
Yamal 0,54 (amit belerúgott TC-be közelről erővel)
Rapha 0,24 (az első helyzete-ziccere)
Rashi 0,16

Vini 0,33 (gól)
Garcia: 0,19 (gól)
Vini 0,15 (balról lövés)
Garcia 0,14 (középre lövés)

Azért a mi értékeink nagyobbak lényegesen, szemre is nagyobb helyzeteknek tűntek, jobb poziból. Egyénileg persze lehet velük vitázni (Én Lewyéből elvennék kicsit, és hozzáraknám elosztva Rashi és Rapha két nagy helyzetéhez, amik gondolom azért alacsonyabbak, mert kifelé álló lábbal kellett lőni mindkettőnek), de azért a több átlaga általában már pontos.

És mivel ugye mellément közülük több, a madridi nagyobb helyzetek meg mind kaput találtak, ezek nem számítottak bele a kaput eltaláló lövésekbe, itt a kaput eltaláló kevesebb lövés - kétszer akkora xG anomália magyarázata.
PR42
Jugador d'estrella

2026.01.12. 17:40:55

bence0330 írta:
2026.01.12. 15:48:16

Az xG-be nem számít bele a kapus pozíciója, semmije. Nagy helyzet és nagy helyzet között is van különbség, eleve különböző helyek mást vesznek bele. Nekünk volt két 1v1 ziccerünk, egy, amit Rapha elbaltázott, egy meg amit Lewy belőtt, ezek biztos, hogy nagyon magas értékek önmagukban, ilyenje a Madridnak nem volt. Meg még két lövésünk közvetlen közelről, Eric fejese meg Yamalé, mindkettő blokkolták/védték, de komoly minőségű helyzet volt. Ezen túl meg még néhány kisebb-nagyobb. A Madridnak meg volt Vini helyzete, amit igazán nagynak nem mondanék, zseni megoldás volt, valamikor a végefelé Rodrygonak(?) egy tekerése, ezek sem voltak túl könnyű-tiszta helyzetek, az utolsó kettő, amit feladtak Joan Garciának, azok meg mindenképp szorongatott helyzetek voltak.

Szerintem mi alsó hangon 2 jóval komolyabb helyzetet dolgoztunk ki, a két kapussal szembeni 1v1-el, mint a Madrid, a többi meg kb egál.
Ilyen se volt még, veled kell vitázni :D Most nagyon nem értelek.

Azt írod nem számít bele az xG-be a kapus, de utána olyat írsz hogy az utolsó két ziccerük nem számít annyit mert szorongatott helyzetben voltak.
Itt ellentmondást érzek, hacsak nem arra gondolsz hogy az xG-nél a kapus nem számít, ellenben a védők igen, ami nagyon fura lenne.

Én azt állítottam hogy a kapus és a védők is számítanak az xG-nél.
Továbbá az xG-hez kell egy lövés amiről beszélhetünk, ha valakit szerelnek mielőtt lőne, akkor az 0 xG.

Szóval először arra reagálnék hogy a Madridnak "ilyenje" nem volt. Szerintem ez volt akkora mint amit Rapha kihagyott vagy Rapha bármelyik góljánál is nagyobb helyzet volt:
https://www.reddit.com/r/soccer/comment ... barcelona/

Illetve több oldalon is azt találtam hogy xG-nél számít a védők pozija is, és a kapus is, mert korábbi hasonló lövések adatából dolgoznak és mindent figyelembe vesznek:
https://www.bbc.com/sport/football/arti ... rqd18q0rgo
"This information is calculated from Opta's historical data from nearly one million shots.

The data model then generates a calculation on the percentage chance the player is likely to have scored in the same scenario.

Other factors taken into consideration include distance, angles, goalkeeper position, the positions of other players, shot type, pattern of play and the previous action."
vagy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Expected_goals

Szerintem pont az a különbség hogy lehet valami nagy ziccer de 0 xG, viszont ami nagy xG, az biztos nagy ziccer is.
Így lehet hogy az egyik csapatnak nagyobb az xG-je, a másiknak pedig több volt a nagy helyzete.
Pl az utolsó fejes egy nagy helyzet, de mivel a fejesek xG-je eleve sokkal kisebb, illetve a kapus is a helyén volt ezért az nagyon picivel toldotta meg az össz xG-t.

Én a teljes összefoglaló alapján a nagy helyzetek számát 5-8-re húztam fejben nekik, az xG-t viszont saccolni se merem :D
Az biztos hogy az egész meccset látva egyértelmű volt a szervezettségbeli és fittségbeli különbség a javunkra.

Náluk félelmetes volt mennyire Vinin múlt minden támadásban, Alonso jó hülye volt hogy lehozta, ezt is köszönhetjük neki.
Chino
Az Év Fórumozója 2025

2026.01.12. 17:04:42

Ilyen játékkal nem tudom, hogy Alonso jövőre maradhat-e a helyén. Az, hogy kikaptak egy dolog, ezzel a Barcával szemben benne van, de hogy az első perctől kezdve azt csinálják, mint egy Getafe, nincs egy felépített támadásuk, vagdossák előre a labdát, hátha eljut valakihez, alig 30 %-ban birtokolják a labdát az elég kínos egy Real Madridra nézve. Még akkor is az lenne, ha nyertek volna.
Emlékezzünk Capellora, akit annak ellenére elküldtek, hogy bajnokságot nyert, mert gyatra volt a játék.
Ilyet még Mourinho alatt sem láttam.

Azt hiszem a Realnak megszületett az új Casemiroja Carreras személyében. Hihetetlen, hogy az az ember pályán maradhatott. Legalább három, ha nem négy sárgás megmozdulása volt, de az Atma ellen is ugyanez volt, csak egy visszahúzásért kapott sárgát. De legalább Yamal ott etette, ahol akarta.

Raphinha egy állat. Nem hiszem el azt az embert, és ő az Aranylabda 5., meg hiányzik az év csapatából. A második Real gól előtt, ahogy kapufára fejelte a labdát az iszonyatosan durva volt. Kár, hogy gól lett belőle, szerintem legalább annyira emlegetnék, mint mikor JG a lyabda elé lökte Gerard Martint. De a két gólja mellett is hatalmasat játszott, ami melót beletett a meccsbe, arra nem lehet mit mondani. Pedig egy Clasicón elért dupla mellett alapból nem kell semmit magyarázni, egy négyessel pláne. Hatalmas szerencsénk van ezzel az emberrel, ráadásul a szíve is a csapatért dobog. 100%-ig megérdemelné a kapitányi szalagot elsőszámúként.

Reméljük Araujonak jót tett, hogy beállt és magasba emelhette a trófeát. Jó volt látni, ahogy Laportával beszéltek a díjátadón, talán visszajöhet egy primehoz körüli Araujo, az nagyon sokat segítene a szezonra.

Összessségében abszolút megérdemelt volt a győzelem, még szebb, hogy így ledomináltuk őket.
Forca Barca!!!!
drobika
Entrenador del Barça

2026.01.12. 16:41:39

Hegyi Iván bevalottan Real Madrid szurkoló. Elfogult nyilván ennek megfelelően. Ugyanakkor meg kell adni, hogy amikor kritikusan kell nyilatkozni a csapata játékáról, azt már számtalanszor megtette. Amikor a mi ellenfelünk volt a Madrid akkor is. Focihoz ért, ezt más bajnokságok meccseinek elemzőjeként is számtalanszor bizonyította.
Az én értékrendemben ez a kupa max a 4. helyen áll. Meggyőződésesem, hogy a két csapat szurkolói( egész pontosan a 4 csapat) szurkolói előtt kellene ezeket a meccseket lejátszani Spanyolországban. Nem pedig kőgazdag külföldieknek az ő hazájukban mint az ókori Rómában a Colosseumban a Gladiátor játékokat). Ez egy cirkusz nekik pénzért. Sajnos.
Ami a meccset illeti, itt látszott ismét, számtalanszor már, hogy a jhv. poszt az bizony nincs megoldva. Dani Alves óta nincs megoldva, számomra ez egy döbbenet. Kounde amit csinált, vagy inkább elszenvedett, az ezt világosan mutatja. Reméljük, hogy Cancelo tényleg ott fog strázsálni.
Ami a játékot illeti, az szórakoztató volt, és a kiállítást nem számolva, igazán örömet tudott okozni. Ez a két csapat hozza azt a meccseken, amiért érdemes focit nézni. Klasszikus értelemben.
1 trófea zsebben. Innen lehet folytatni :)
Válasz küldése