2013.02.27. 04:26:36
Üdvözlök mindenkit. Elég régóta járok ide, de eddig kizárólag olvastam a fórumot, hozzá még nem szóltam. Ennek most jött el az ideje.
Kiestünk a kupából, és valószínűleg a BL-ből is ki fogunk. Még szerencse, hogy ott van a bajnokság, amit idén behúzunk, és sokan ezt a sikert többre értékelik a másik 2 sorozatnál. Ettől függetlenül problémák vannak a csapat körül, és ezek a problémák bizony nem "hirtelen" jöttek elő, hanem egy hosszútávú folyamat eredményei. Én a következőket látom problémának:
1. és legfontosabb: A csapat magja.
Ugyebár mindenki tudja, hogy a csapat gerince hosszú-hosszú évek óta együtt van(Valdés, Puyol, Alves, Xavi, Iniesta, Messi, és ide lehet még sorolni Busquetset is). Nincs mese, ezek a játékosok MINDENT(!!!) megnyertek, amit csapat szinten meg lehet nyerni. Ráadásul nem is egyszer. Elfogyott a motiváció, ennyi. Hiába mondják a játékosok, hogy éhesek a sikerre, nincs már meg az a tűz a csapatban, ami a triplázás és az azt követő 2 évben megvolt. Gyanítom V.V sem véletlenül akarja kipróbálni magát máshol. Ezzel a csapattal már mindent elért.
2.: A taktika.
Mikor elkezdte a csapat ezt játszani, tökéletesen működött, és sorra nyertük vele a trófeákat. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez lecsengett.
Nem gondolhatjuk komolyan, hogy a tiki-takával 10 évig verhetetlenek leszünk. A futball is olyan mint a tudomány, a technika, folyamatosan fejlődik, és bizony kellenek az újítások. Lehet szépen, eredményesen focizni úgy is, hogy nincs nálunk minden meccsen 70 százalékban a labda.
Csak meg kellett találni ennek a játéknak az ellenszerét, amit a komolyabb csapatok meg is találtak. Szépen, hatékonyan levédekezik a kapu előterét, aztán jöhet a kontra. Van is eredménye. Ezen felül borzasztóan hiányoznak az átlövések. A tegnapi meccsen az 1. percben Iniesta eleresztett egy lövést. Csak pislogtam, mint hal a szatyorban, ilyet utoljára nem is tudom mikor láttam. Aztán Fábregasnak volt még egy lökete, amit López gond nélkül védett. Aztán gyakorlatilag semmi. Nem szabadna ilyen könnyen feladni ezt a lehetőséget, mert egy jó lövéssel simán meg lehet zavarni az ellenfél védelmét.
3.: A Messi-tényező.
Részben ez is a játékrendszerhez tartozik. 4-szeres aranylabdás játékosról beszélünk, korunk legnagyobbja, ehhez kétség sem fér, nem kell őt bemutatni, azt hiszem. DE! Ha nem hagynak neki területet, egyszerűen nem tud érvényesülni, ami nem is csoda. Meggyőződésem, hogy folyamatosan kéne váltogatnia a helyét a támadóharmadban, nem csak középen és a jobb szélen, hanem a másik oldalon is. Baloldalon alig-alig tűnik fel. Kitűnő ellenpélda CR, aki balszélsőként játszva egyaránt megtalálható középen és jobbszélen is. Most ismét a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy mennyire hatékony(szó sincs róla, hogy fényezném).
A góljaink 80 %-át Messi szerzi, egy ilyen szintű csapat ezt nem engedheti meg magának. Egy középső támadónk sincs, aki pótolni tudná, ha mondjuk ne adj Isten megsérülne. Kit tennénk a helyére? Fábregast? Ő nem csatár, hanem irányító középpályás, nem elég gyors, és nem is elég gólérzékeny erre a posztra. David Villa lehetne az egyetlen megoldás, de mint tudjuk, ő 3 éve balszélsőt játszik, így eléggé elidegenedett ettől a poszttól. Óriási szükség lenne egy vérbeli gólvágóra, olyanra, mint Eto'o volt. Egy gyors, agilis, biztos lábú támadóra középen, aki bármikor veszélyt jelent az ellenfél kapujára. Sajnos iszonyat, mennyire függünk Messitől és a teljesítményétől.
és a ráadás: Tito.
Ha ő marad az edző, folytatódik tovább ez a tendencia. Biztos vagyok benne, hogy nem fog komolyabban hozzányúlni a csapathoz. Állítólag hatékonyabb, direktebb lett vele a támadójátékunk, valaki részletesen felvilágosíthatna, hogy ez mit is foglal magában, mert én szinte semmi változást nem látok. Egyébként a betegségére való tekintettel és a csapat érdekeit szem előtt tartva már le kellett volna mondania.
Tudnék ötletelni bőven, hogy kivel, mikor, hogyan lehetne változtatni, de nem szeretnék teleírni egy egész oldalt a témában, így is elég hosszúra sikerült ez a problémapedzegetés...
Remélem a közeljövőben komoly szinten meg tud majd újulni a csapat.
VISCA EL BARCA!