Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Ez nem barokkos túlzás hanem a személyes véleményem, akár tetszik neked, akár nem.
Szerintem az, hogy a lelkét kitette nem teszi önmagában alkalmassá egyik játékost sem a csapatkapitányi posztra. Egyébként sem kérdőjeleztem meg ezt egyi kjátékosnál sem tudtommal, tehát nincs szükségem kioktatásra.Amúgy meg két dolog:
1.
Szerintem az említett három úriember MINDEGYIKE lelkét kitette a sok-sok itt töltött éve alatt a csapatért, pályán és azon kívül egyaránt. Lehet egyet nem érteni, de aki nem így látja, az valami nagyon más mozit nézett, mint én. Vagy bántóan nagy hatással van rá az a sajtóhadjárat, amit a szerződések körüli machinációk miatt többnyire vélhetően a Laporta féle vezetőség ereszt rá időnként egy-egy játékosra.
Ezzel a részével alapvetően egyetértek, elsőként azzal, hogy a csapatnak kell megválasztania a kapitányokat. Az ő választásuk valószínűleg mérvadóbb, mint az én véleményem, és ez így is van jól, ettől függetlenül az én véleményem ugyanaz.2.
Ne keverjük a szezont a fazonnal. A csapatkapitány formálisan két dologhoz kötődik:
....
Persze, azért is írtam, hogy nem szint, hanem a poszt-feladatkör okán gondolom így, amit kiemel Flick rendszere, ahol a támadóknak összetett a szerepköre, gyakorlatilag a legfontosabb védők is a pályán. Ha natúran képességek alapján kéne választanom, Pedri jobb játékos egy picivel (megintcsak nehéz összehasonlítani, inkább azt mondanám, tehetségesebb), de itt, ebben a rendszerben szerintem egy ilyen extrém kiemelkedő munkabírású, és emellett extrém kiemelkedő gólpontgyáros a fontosabb. Én őszintén nem tudom, hogy ez a két tulajdonság valaha megvolt-e egyszerre egy top támadóban. 60 gólpont körüli szezont hozni úgy, hogy a legjobban védekező, legtöbb sprintet produkáló, legintenzívebb játékos egész Európában. Én merem állítani, hogy ilyen még sosem volt, de hogy amióta én focit nézek, nem, az biztos. És ebben a rendszerben ez nagyon kijön. Szóval ő egyszerre munkásember és gólgyáros, és emellé még csk, nálam ez így felé billenti a fontosságát, de tényleg csak kicsivel. Meccsfüggő is, rögtön eszembe jut a Newcastle meccs, ahol hátrébb álltunk, és Pedri dominálta a középpályát top középpályások ellen, emiatt nyertünk, ott nem is volt fontos Rapha jelenléte annyira, látszik, hogy mennyire függ a stílustól, nem támadtunk le magasan, nem is volt túl hasznos a brazil.kanty írta: ↑2025.12.03. 11:02:311. Letámadás szempontjából azért nem feltétlen kell egy középpályást és egy támadót összehasonlítani. Értem, amit mondasz és egyet is értek a nagy részével, az nem kérdés, hogy Raphinha nagyon fontos tagja ennek a csapatnak. Ő azonban egy a legjobb értelemben vett és legnagyobb tisztelettel mondott munkásember. Rendkívüli munkabírású, nagyon jó személyiségű srác, aki nyilván technikailag és kiemelkedő, de közel sem ez a legnagyobb erőssége.
2. Igen, de nyilván nem csak ez az egyetlen mód. A brazil mindig pörög, dumál, rászól a többiekre, valóban extra magas energiaszinten pörög. Motiválni, felemelni másokat azonban nem csak így lehet, sőt. A legjobb futballisták a teljesítményükkel emelik fel a csapatot, azzal hogy jobbá teszik a körülöttük levőket. Megint nem összehasonlítani akarom a két játékost, de ebben Pedri kiemelkedő.
1. Letámadás szempontjából azért nem feltétlen kell egy középpályást és egy támadót összehasonlítani. Értem, amit mondasz és egyet is értek a nagy részével, az nem kérdés, hogy Raphinha nagyon fontos tagja ennek a csapatnak. Ő azonban egy a legjobb értelemben vett és legnagyobb tisztelettel mondott munkásember. Rendkívüli munkabírású, nagyon jó személyiségű srác, aki nyilván technikailag és kiemelkedő, de közel sem ez a legnagyobb erőssége.bence0330 írta: ↑2025.12.03. 10:30:52
A kontroll fontos, és szerintem is Pedri ebben is top2 a világon. Viszont két dolgot nem tud megtenni, ami nagyon befolyásolja a játékot és az eredményt IS - és ez nem a szintje miatt van így nyilván, szerintem is több dologban top2, Vitinha miatt nem mondok csak világ legjobbját.
1: letámadás, főleg ebben az extrémen erre alapozó rendszerben. Nyilván részt vesz benne, de láthatjuk, mi a különbség, ha fent van Rapha. Nem tudják átjátszani az első vonalakat, rémülten rúgják fel a labdát, ahogy a megszállott ember és az általa felspannolt csapattársak rájuk rontanak, és akkor onnan megszerzi valaki nálunk a labdát, és kijöhet Pedri zsenije pl. a labdakihozataloknál, meg egyáltalán megvan a lehetőség kontrollálni a meccset. Ha a brazil nincs ott, kipasszolnak minket, és mehet is a kiugratás, Pedrinek kb esélye nincs közbeavatkozni, akármilyen jó, aztán vagy les vagy nem. Szóval szerintem Pedri zsenijének kibontakozásához nélkülözhetetlenebb a Rapha-féle elit letámadás, fordítva meg nem annyira. Ha csak Pedri van ott, akkor benne van, hogy vezetnek 8-10 kontrát akár egy meccsen, ha a brazil, akkor nemigen, ez is egy fajta kontrollvesztés ami a mi rendszerünkben nagyon felnagyítottan jelenik meg az extrém stílus miatt.
2: a többiekre való ráhatás. Rapha magával húz az akaratával elöl vagy 2-3 embert, úgy, hogy már eleve olyan, mintha kettő lenne belőle a pályán. Ez megintcsak a letámadást óriási mértékben javítja, a gólszerzési lehetőségeket is, egyeáltalán az egész olyan, mintha egy kemény edző szaladgálna a pályán. Szerintem ezzel billen át felé a mérleg nyelve, amit a statisztikai is kiad, hogy az ő hiányzása a legmeghatározóbb, ebben a Flick rendszerben.
Mindenesetre abban meg lehet egyezni, hogy ők ketten adják a focink lényegét, sava-borsát (Yamal meg a tejszínhab a tornán, ami sok esetben ugyanolyan fontos,, vannak meccsek, mikor még fontosabb egy zseni villanása, de pusztán a focink kinézete szemponjából a fenti két játékos magasan a mérvadó).
Amit a csk-vezérszerepről írsz, tetszik, tényleg nem kell ugyanannak lennie a kettőnek, viszont szerintem jó a morálnak, ha az kapja meg, aki erre legjobban rászolgált, az meg egyértelmű, hogy kicsoda. Jelzésértékű, hogy igen, a klubnál ezt díjazzák. Araujónál egyetértek, hogy amúgy kitette a lelkét a csapatért, szerintem ez igaz, ő majdnem csk és vezér alapanyag (volt), de ami az elmúlt 3 évben történt vele, az sajna nem teszi azzá. DJ-nál viszont nem értek egyet, szerintem ő megy, csinálja, de sosem éreztem azt, hogy kiteszi a szívét-lelkét, hanem hogy úgy hozza a kötelezőt.
De igen, a vezér lehet karszalag nélkül is vezér. Tavaly két ilyenünk volt, idénre Inigo távozásával sajna csak egy maradt, így a kiesésével nem maradt ilyen a pályán. Ebből a szempontból Lewyben csalódtam, titkon reménykedtem abban, hogy ha romlik is a teljesítménye, ehhez felnő, de nem. Rapha kidőlésével szerintem akármilyen fura, amikor volt ereje, meg kb egészséges volt, lehet Yamal állt a legközelebb ehhez a szerephez, még ha ő is messze volt, de legalább néha leteremtett 1-2 embert, hergelte a közönséget, próbálta néha emelni a hangulatot.
Nálam továbbra is prioritás lenne egy robosztus VKP igazolása. Nem kellene állandó, stabil kezdőnek lenni, mert ha játszik a csapat, nincs rá akkora szükség. De ha lemegy a csapat 1-2 esze, elfogyunk és átrohannak rajtunk. Nincs középpálya, teljesen szétszakad a csapat. Ilyenkor kellene valaki a védősor elé, aki kicsit tompít ezeken a rohamokon. Nem megbántva a 3 fiatal, saját nevelésünket, de szerintem sem Casado, sem Bernal, sem EG nem alkalmas erre a pozícióra.
Teljesen egyetértek Veled. TS és FDJ arcán is folymat azt látni egy kapott gólnál, mintha egy iskolai, tét nélküli foci lenne. Hmm...ok kaptunk egyet, menjünk fel a középkezdéshez. Nálam mindkettő langyos ehhez.bence0330 írta: ↑2025.12.03. 10:30:52DJ-nál viszont nem értek egyet, szerintem ő megy, csinálja, de sosem éreztem azt, hogy kiteszi a szívét-lelkét, hanem hogy úgy hozza a kötelezőt.
De igen, a vezér lehet karszalag nélkül is vezér. Tavaly két ilyenünk volt, idénre Inigo távozásával sajna csak egy maradt, így a kiesésével nem maradt ilyen a pályán.
Pedri majdnem az egész szezonban volt, nemrég esett ki. Ugyanúgy szenvedtünk. Nyeregettünk, mert jók vagyunk, de közünk nem volt a tavalyi csapathoz. Rapha jelenléte kiemelkedő statisztikailag is, hogy vele és néllküle mi van, amikor kezdett, pl. nem kaptunk még ki úgy.Andris írta: ↑2025.12.03. 09:37:37Halkan megjegyezném, hogy szerintem Raphánál nagyobb tényező Pedri visszatérte, ami a csapat stabilitását illeti. Ez a stabilitás adja meg azt, ami egyaránt kell védekezésben és támadásban is, a meccseinknek mindenestől, minden játékhelyzetben.
A vezér pedig, aki példával jár elől pályán és azon kívül, aki bíztatja a társakat, aki mindenhol ott van... az egy másik dolog, és bárkiből lehet ilyen, karszalag nélkül. Semmit nem vesz el se az érdemeiből, se a hatékonyságából, hogy nem rajta van a szalag esetleg.
Azért ilyen barokkos túlzásokba ne essünk, főleg ha ilyen rosszindulatú gondolatokról van szó.
Óriási +1. Rosszul vagyok mikor akár TS-en, akár Araujo-n vagy De Jongon meglátom a karszalagot. Egyértelműen Raphinhának kell lennie az elsőszámúnak. Utána meg előbb adnám bárkinek mint az említetteknek.ocsike83 írta: ↑2025.12.03. 06:57:22
2) Találj egy igazi CSK-t. Megtaláltuk. Amíg a pályán van, le ne vegyük róla a szalagot. Ez az ember erre született. A hideg kiráz, amikor rátesszük a fagyos, unott képű FDJ-re.
Ahogy visszajött Raphinha, olyan érzésem van, mintha berúgta volna az ajtót az öltözőben, majd ráordított mindenkire, hogy na itt aztán most vége a lazsálásnak. Kounde látványosan feljavult, de Yamal és Olmo teljesítményét is magával húzta.