Troym írta: ↑2025.03.28. 15:25:41
Ma délelőtt Gránit gondolom a google-n megtalálta a szabályt, akkor nem lehet annyira titkos, hogy ne kéne tudnia róla egy sportvezetőnek, jogásznak nálunk. És még mielőtt ismét elkezdünk ártatlan szemmel vádaskodni, hogy ilyen miatt csak minket bántanak, én emlékszem tizenéve zárták ki a Real Madridot egész spanyol kupa sorozatból egy játékos jogosulatlan játéka miatt. Kérdés, hogy van-e hivatalos elbocsátó üzenete Inigonak a válogatott feladatok alól, ha nincs, akkor bajba kerülünk, mert az igaz, hogy ahol lehet alánkteszik a szappanos deszkát, ezért nem szabad amatőr hibákat véteni.
Nagyon várom az első hetet, hónapot, amikor nincs botrány körülöttünk, ez 2025-ben még nem sikerült.
Igen, sok cikkben hivatkoztak erre, mint 5. cikkelyre (Article 5), ha bemásoljátok a keresőbe, ki fogja dobni. Ugyanakkor nem találtam még olyan hivatalos FIFA-dokumentációt, amiben ez benne lett volna. A labdarúgás átláthatatlanságát mindig szidtam, mennyivel egyszerűbb lenne egy mindenki számára ingyen elérhető szabálykönyv, és csak Control+F, Control+C+Control+V.
A csapat volt sportigazgatójának a véleménye nyilván nagyon "releváns", kicsit sem elfogult...
De szerintem nem lesz ebből semmi, ahogy a Mundo Deportivónál hivatkoztak rá.
https://www.mundodeportivo.com/futbol/f ... inigo.html
Angolul:
https://barcauniversal.com/barcelona-ca ... icipation/
"However, according to Mundo Deportivo, Barcelona maintain that there is no case of ‘ineligible lineup’ regarding Martinez. That is because both the Spanish national team manager and the Royal Spanish Football Federation (RFEF) agreed that the player should not be called up for international duty due to medical reasons."
Tehát rakjuk össze a történetet.
A FIFA nem akarja, hogy a klubok visszatartsák a játékosaikat a válogatott szerepléstől, és kamu orvosi jelentésekkel otthon tartsák őket. Viszont akit a válogatott maga elenged, mert a játékos a válogatott szerint is sérült, arra nem vonatkozik ez a szabály. Akit a válogatott elenged, az játszhat, ha közben felgyógyul. Nem azt akarja szankcionálni a szabály, ha valaki lesérült, a válogatott szerint is, de időközben felépült. Ezzel semmi gond a szabály szerint. Azt akarják megakadályozni, hogy a klubok kamuból visszatartsák a játékosokat a válogatott szerepléstől. Ennek úgy akarják elejét venni, hogy akit sérüléssel visszatartottak a válogatottól, az az utolsó válogatott meccstől számítva 5 napig nem játszhat a klubjában sem. Tehát ha valaki kamuzna, pont nem játszathatná a játékosát, tehát nem érdemes kamuzni. Kivéve, ha a válogatott maga engedi el a játékost, mert szerinte is sérült. Ha nem kamu, és valóban sérült volt, és felépült a következő fordulóra, akkor játszhat. Ez volt Cubarsí esetében, aki nevezve is volt a keretben, ott volt a cserepadon, ha Flick úgy dönt, játszhatott is volna.
Ha a válogatott ezt leigazolja nekünk, ahogy a MD írja, akkor nem lesz ebből semmi, ha a válogatott elengedte Martinezt. De ha nem engedte el, és csak simán visszatartottuk, hogy skippelje a válogatott meccseket, aztán 4 nap múlva beraktuk a csapatba, akkor az eddigi információim szerint szabályellenes.