A bajnokságra is vonatkozik ez a dolog (Gerard Romero legalábbis erről ír). Talán azért lehetett a keretben már párszor mindenféle következmény nélkül, mert a szabály szó szerint nem említi azt, hogy a keretben nem szerepelhet, csupán azt, hogy nem játszhat.
Szóval Marlon elvileg nem játszhat egy La Liga- vagy Copa-meccsen sem, egészen januárig, amikor is újra lehetőség lesz arra, hogy hivatalosan beregisztrálja a klub.
The club did not successfully register Marlon before the deadline on 31 August, making him ineligible [@gerardromero]
Ehhez adalék: a Mundo egyik megbízható embere most arról ír, hogy a klub elővigyázatosságból nem fogja Marlont La Liga- és Copa-meccsek közelébe engedni addig, amíg nem tisztázódik a helyzet. Van ugyanis egy kis bökkenő, ami miatt kétféleképpen is értelmezhető a szabály: a Barça ugyanis regisztrálta Marlont augusztus 31-e előtt, viszont a szövetség utólag még kérelmezett néhány dokumentumot
(munkaengedély, tartózkodási engedély? - ezeket egyáltalán nem biztos, hogy pontosan fordítom, de nagyjából lehet szerintem érteni, hogy miről van szó), amik később érkeztek meg, mint augusztus 31-e. Ezért van az, hogy Marlon csak pár héttel később tudott debütálni a Barça B-ben.
A klub tehát úgy tekinti a dolgot, hogy ők beregisztrálták Marlont a határidő lejárta előtt, és így a játékos bevethető a La Ligában és a kupában - viszont tudatában vannak annak, hogy a plusz dokumentumok késése miatt a szabály másképpen is értelmezhető. Éppen ezért el akarnak kerülni minden esetleges büntetést/következményt, ami Marlon pályára lépésével járna, és hivatalosan is kikérték a szövetség állásfoglalását az üggyel kapcsolatban, Amíg ez nem érkezik meg, addig Marlon nem fog pályára lépni az első csapatban bajnokin és kupameccsen.
A BL meg ugyebár más tészta, mert azt az UEFA szervezi, nem pedig a spanyol szövetség.
Én legalábbis ezt tudtam kihámozni az eddigiekből, lehet, hogy kicsit zavaros és nem teljesen pontos...