Xavi Hernandez

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!

Szerinted maradjon még egy szezont?

Igen
16
29%
Nem
40
71%

Szavazatok száma: 56
Bob_Marley
Presidente del Barça

2024.10.28. 11:17:41

bence0330 írta:
2024.10.28. 09:48:33
Sinya22 írta:
2024.10.28. 09:43:17
Tavaly az összes vereség meg rossz meccs után azt kellett olvasni, hogy ebből a keretből bizony senki a világegyetemben ki nem hozna többet, mint kínkeserves győzelmeket. Aha, látom. Még a keret is gyengébb, Gündogan és Cancelo sincs azóta.
Gündogan, Cancelo, Felix, hogy pontosak legyünk, plusz Araujo és Chris. A tavalyi átlag kezdőnek konkrétan fele nincs most! Sőt, még, TS sem, amivel a tavalyi alapkezdő több, mint fele hiányzik. És ebből TS esett ki egyáltalán egyedül Flick alatt, de elég nehezen lenne érte hibáztatható. Ugyanazzal a Penával alig kapunk gólt, ugyanazzla az Inigoval klasszis védelmünk van, ugyanazzal a Raphinhával... hát, erre szavak nincsenek, mint ahogy Lewyre sem. És év végén Xavi ettől a két játékostól még megvált volna. Te atyaég.
Bob_Marley írta:
2024.10.28. 09:46:43
Pep tavalyi Cityje eléggé ledominalta a Rm-ot,kiestek ugyan tizikkel, de 10/10 azt választottam volna, megmozdulni nem tudott a spanyol csapat.

Másként látjuk, amit játszunk tipik német felfogása futballnak,,labdaszerzes után rögtön előre. Pálya gyenge pontjaira terelni a labdát és gyorsan előre jutattni miután megszállták azt a régiót és sikerült labdát szerezbi.

Raphinha sok gólt lő és gólpasszt ad,ezt írtam is,de a játékban mennyit hibázik? Rengeteg elpasszolta labdája van, ezért tűnik olyannak hogy hú mennyivel többet futunk,mert igazából mi generaljuk a futást, mert 100ikra is rögtön akarjuk előre,elveszítjük,rögtön vissza akarjuk szerezni és kezdődik elölről. Ezért is kevés a passzunk,sok a hibánk, mert a meccseink nagy része futás,ahelyett hogy a labda járna. Én ezt látom és ez nagyban eltér a Barca filozófia től,szerintem
Hát ez borzasztóan hangzik. A pálya gyenge pontjaira juttatni és gólokat lőni belőle? Előtte még tényleg lehetne egy 40passzos tiszteletkört tenni.

A City sem ezt játssza már amúgy, közelebb áll már Pep ehhez, mint a Barcás önmagához.

Persze, azért hibázik ő meg Yamal meg a többiek is néha, mert vagány, meredek passzokat játszanak meg! Még szerencse, hogy hibázgatnak néha. Lehetne 99%-os passzhatékonyság is, 0 helyzettel. Nem néz ki jobban egy belőtt passz, egy löbb, és abból gól? Ebből minél többet próbálunk játszani, annál több lesz a gól. Amit te leírsz, az olyan, mintha kivennénk a kapukat a játékból, és csak annyi lenne a lényeg, hogy ki passzol nagyobb hatékonysággal. Hát, én vagány megoldásokat, és elsősorban gólokat akarok látni.
Így van 9 gólja és 8 gólpassza, egész Európában a legtöbb gólpontja neki van, és egész Európában legtöbb kialakított helyzetet. Néha meg ront.
Lehetne az is, hogy feleannyit próbálkozik, akkor feleannyit rontana, és lenne 5 gólja meg 4 gólpassza, mondjuk. Tényleg nem értem, miért lenne ez jobb egy nézőnek, a csapatnak, bárkinek.

És Pepen kívül mindenkivel hasonlót játszottunk, sikeredzőinkkel is, dehogynem közel áll ehhez a holland iskola.
Ugyanazt mondod,és attól hogy ironizalni próbálsz,nem lesz erőteljesebb az érved. Elfogadom,neked ez tetszik, fogadd el valakinek meg nem. Én kijátszott szép támadásokért,ész fociért ülök le és szeretem nézni,ha futást akarok nézni atkapcsolok atletikara. Ennyi a különbség, nekem ez a fajta foci kevésbé tetszik,mint neked. Eredmenyessegben mindkettő eredményes tud lenni, kívánjuk legyen ez is az. De remélem elfogadod,akik nem ezen a futballon szocializalodtak,kevésbé tetszetős. Az hogy hány gólt lövünk,édes mindegy nálam. 1-0ra is lehet úgy hozni a meccset hogy abban hiba nincs és tökéletes.
Dominalasrol,kontrollrol volt szó elsősorban,én ezt jelenleg nem érzem a játékunkon,ritkán. Az hogy önerőből nem tudunk egy támadást végigvinni,hanem az ellenfél hibáiból taplalkozunk,nem ugyanaz. Mindkettő vége lehet gól, de engedtessek meg,hogy számomra látványosabb legyen egy felállt védelem ellen kipasszolt támadás. Nekem abban több focitudas van,mint abban hogy le fel rohangalunk és általad vagány passzoknak definiált, kockázatos sokadik labdavesztest produkaljuk.

Részemről lezárva, egy dologban biztos egyetértünk,csapat legyen sikeres és meglátjuk merre tovább,én bízom benne a valódi pozicios játék irányába van a tovább, ennyi a különbség.
Kép
Kép
Kép
vidra
Entrenador del Barça

2024.10.28. 11:11:13

Azért elég fájdalmas lenne sokkal kötöttebb játékot játszani ilyen játékosokkal, mint amilyenek jelenleg vannak. Bűn szint kb.
Az igaz viszont erre a taktikára, hogy egyszer nagyon nyersz, aztán nagyon ki is kaphatsz.
De a poén az, hogy a tiki-taka és labdabiztonság kimaxolásának csúcsán kaptunk a Bayern-től 8-at.
Most akkor mi van? :D
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2024.10.28. 11:06:27

brazilfan írta:
2024.10.28. 10:56:07
Ez az eggyel korábbi edzőváltásra, a Koeman–Xavi-cserére igaz. Xavi volt az, aki idény közben vette át Koemantól a mentálisan a padlón lévő csapatot, és hozta ki őket a gödörből.
Flick nyáron, a felkészülési időszak kezdete előtt érkezett.

Amúgy nem nagyon értem, hogy miért kell a Xavi-korszakot ennyire sötétre festeni. „Leharcolt csapat”. Ezt a mostani csapatot Casadó és Olmo kivételével ő rakta össze. Ami különbség Flick és Xavi között van, az a differencia az életkorukból és a tapasztalataikból is adódik. Nem tartom szégyellni valónak, hogy Xavi a német válogatott helyett korábban csak egy katari klubnál dolgozott.
A vége sötét volt. Impotens, szenvedős, nézhetetlen játék, millió kapott gól, teljesen szétbomlott öltöző, megromlott viszony kulcsemberekkel, pl. Araujo-Raphinha-Lewyvel, stb. Meg hát azzal az ígéretszegéssel és meggondolósdival rengeteget rontott az imázsán, kár, hogy emiatt nem lett szép az a búcsú.
De persze, ettől még el kell ismerni, amit előtte csinált. Minimum korrekt volt, bizonyos tekintetben másfél évig pedig váratlanul jó, sőt, akár kontextusban a kimagaslót is lehetne használni. Az is tény, hogy ő vette át igazi történelmi mélyponton a csapatot, és abból nagyot ment, és nem csak a téli igazolások miatt, már előtte is végig veretlenek voltunk. Flick más skálán értelmezve vette át elég rossz passzban a csapatot, nem koemaniban. De azért rosszban.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.10.28. 10:56:15

bence0330 írta:
2024.10.28. 09:31:02

Csak mert Flick alatt sokkal inkább látjuk a pályán a Barca-DNS-t! Még a letámadása is önmagában ugyanaz kb (csak okosabb), mint Xavié, csak abból helyzeteket is kialakítunk, és nem 16-os vonalán tanácstalankodunk! Az miért volt jobb? 1-2 gólokat rúgni 4-7 gólok helyett? Előnyben illetve nem BM szintű csapatok ellen meg kb mindenki ellen kontrolláljuk a középpályát és labdát is birtoklunk. Xavi focija kevésbé volt Barcás, mint Flick focija, szerintem úgy objektíve. Sok nosztalgiát érzek, ami (ha a csapat hallaná) elég egészségtelen lenne. Raphinha rossz megoldásai? Több kulcspasszt és gólhelyzetet hozott eddig össze mint a prime Messi ennyi idő alatt, szó szerint, statisztikailag. Egész Európában a legtöbbet. Közben már az elfogulatlanabb madrid drukkerek szemében is a világ egyik, ha nem a legjobb játékosaként van emlegetve. Mit lehet még ennél többet várni? Néha van rossz megoldása, ja. Nem Messi. Ő egyszer volt. Nem is Dinho, az is kb egyszer volt. Pep játéka is már egy eléggé kiforgatott módja volt a totális futballnak, amennyire nézegettem az elemzéseket (akkor még alig éltem), az volt az anomália. Rijkaard és LE is hasonlót tolt mint Flick, előbbit épp pont láttam, Eto'o mezben rohangáltam a grundon. Az is igazi Barcelona játék volt, sőt, az volt inkább az igazi. Pep volt a kakukktojás. Xavi egy fura, védekezésre épített, valamennyire direkt játékot akart játszatni, csak nem ment mert nem tudunk egy pontnál tovább támadást vezetni, ezért lett a sok passz. Sokkal kevésbé volt Barcás, mint amit mi játszunk. Felfogásban is, ott 1-0-nál satufék volt, Flicknél meg alsó hangon 3-ig nincs megállás. Xavi jobban hasonlított néha Mourinhohoz, mint a Barca stílusához.

Amúgy szerintem meglepődnél, ha Pep visszajönne. Nem látnál dominánsabb futballt egy Reál vagy egy BM ellen. Náluk kisebb csapatokat meg szétdominálunk Flick-kel is, a félpályát nem lépi át senki.
Teljes mértékben egyetértek.
Nekem évekig bántó volt, hogy úgy gondolták a szurkolók, hogy ez a stílusunk, aztán olyan távol kerültünk tőle, hogy hihetetlen.
Azt nem értem, hogy valakinek az hiányzik?
Olyan játékosaink pedig nem most lesznek.
Szerk: kicsit tényleg olyan, itt olvasgatva, mintha Guardiola előtt nem is létezett volna Barca.
Szerintem is Guardiola régeb továbblépett. Sőt, a mostani Flick foci Guardiolasabb, mint az utóbbi 10+ évé, a sok kreatív játékossal, 2 támadó kp-al. Hányszor néztem, hogy náluk elfér egyszerre a pályán Gündogan, Silva, De Bruyne, Rodri, vagy 3 kreatív kp-s és 3 támadó.
Sokszor linkeltem Guardiola nyilatkozatát, hogy megveti a tiki-taka kifejezést és a céltalan passzolgatást. Könnyebb szépen, gólratörően játszani ennyi kreatív játékossal.
Arról nem is beszélve, egyre kevesebb a világban a kiemelkedő tehetségű játékos, de a milliárdos klub egyre több.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára FcBarcelona1 2024.10.28. 11:09:55-kor.
brazilfan
Entrenador del Barça

2024.10.28. 10:56:07

pep71 írta:
2024.10.28. 08:32:40
Flick átvett egy teljesen leharcolt, lelkileg és fizikailag szétesett csapatot.
Ez az eggyel korábbi edzőváltásra, a Koeman–Xavi-cserére igaz. Xavi volt az, aki idény közben vette át Koemantól a mentálisan a padlón lévő csapatot, és hozta ki őket a gödörből.
Flick nyáron, a felkészülési időszak kezdete előtt érkezett.

Amúgy nem nagyon értem, hogy miért kell a Xavi-korszakot ennyire sötétre festeni. „Leharcolt csapat”. Ezt a mostani csapatot Casadó és Olmo kivételével ő rakta össze. Ami különbség Flick és Xavi között van, az a differencia az életkorukból és a tapasztalataikból is adódik. Nem tartom szégyellni valónak, hogy Xavi a német válogatott helyett korábban csak egy katari klubnál dolgozott.
bence0330

2024.10.28. 09:48:33

Sinya22 írta:
Tavaly az összes vereség meg rossz meccs után azt kellett olvasni, hogy ebből a keretből bizony senki a világegyetemben ki nem hozna többet, mint kínkeserves győzelmeket. Aha, látom. Még a keret is gyengébb, Gündogan és Cancelo sincs azóta.
Gündogan, Cancelo, Felix, hogy pontosak legyünk, plusz Araujo és Chris. A tavalyi átlag kezdőnek konkrétan fele nincs most! Sőt, még, TS sem, amivel a tavalyi alapkezdő több, mint fele hiányzik. És ebből TS esett ki egyáltalán egyedül Flick alatt, de elég nehezen lenne érte hibáztatható. Ugyanazzal a Penával alig kapunk gólt, ugyanazzla az Inigoval klasszis védelmünk van, ugyanazzal a Raphinhával... hát, erre szavak nincsenek, mint ahogy Lewyre sem. És év végén Xavi ettől a két játékostól még megvált volna. Te atyaég.
Bob_Marley írta:
Pep tavalyi Cityje eléggé ledominalta a Rm-ot,kiestek ugyan tizikkel, de 10/10 azt választottam volna, megmozdulni nem tudott a spanyol csapat.

Másként látjuk, amit játszunk tipik német felfogása futballnak,,labdaszerzes után rögtön előre. Pálya gyenge pontjaira terelni a labdát és gyorsan előre jutattni miután megszállták azt a régiót és sikerült labdát szerezbi.

Raphinha sok gólt lő és gólpasszt ad,ezt írtam is,de a játékban mennyit hibázik? Rengeteg elpasszolta labdája van, ezért tűnik olyannak hogy hú mennyivel többet futunk,mert igazából mi generaljuk a futást, mert 100ikra is rögtön akarjuk előre,elveszítjük,rögtön vissza akarjuk szerezni és kezdődik elölről. Ezért is kevés a passzunk,sok a hibánk, mert a meccseink nagy része futás,ahelyett hogy a labda járna. Én ezt látom és ez nagyban eltér a Barca filozófia től,szerintem
Hát ez borzasztóan hangzik. A pálya gyenge pontjaira juttatni és gólokat lőni belőle? Előtte még tényleg lehetne egy 40passzos tiszteletkört tenni.

A City sem ezt játssza már amúgy, közelebb áll már Pep ehhez, mint a Barcás önmagához.

Persze, azért hibázik ő meg Yamal meg a többiek is néha, mert vagány, meredek passzokat játszanak meg! Még szerencse, hogy hibázgatnak néha. Lehetne 99%-os passzhatékonyság is, 0 helyzettel. Nem néz ki jobban egy belőtt passz, egy löbb, és abból gól? Ebből minél többet próbálunk játszani, annál több lesz a gól. Amit te leírsz, az olyan, mintha kivennénk a kapukat a játékból, és csak annyi lenne a lényeg, hogy ki passzol nagyobb hatékonysággal. Hát, én vagány megoldásokat, és elsősorban gólokat akarok látni.
Így van 9 gólja és 8 gólpassza, egész Európában a legtöbb gólpontja neki van, és egész Európában legtöbb kialakított helyzetet. Néha meg ront.
Lehetne az is, hogy feleannyit próbálkozik, akkor feleannyit rontana, és lenne 5 gólja meg 4 gólpassza, mondjuk. Tényleg nem értem, miért lenne ez jobb egy nézőnek, a csapatnak, bárkinek.

És Pepen kívül mindenkivel hasonlót játszottunk, sikeredzőinkkel is, dehogynem közel áll ehhez a holland iskola.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Bob_Marley
Presidente del Barça

Másként látjuk, amit játszunk tipik német felfogása futballnak,,labdaszerzes után rögtön előre. Pálya gyenge pontjaira terelni a labdát és gyorsan előre jutattni miután megszállták azt a régiót és sikerült labdát szerezbi. Holland iskola teljesen más, ott kotottebbek a pozíciók, labdaszerzés után, nem a kiugratas a cél,hanem az ellenfél kapujához szegezese. Háromszögek kialakítása,és az ellenfelek labdasra húzása a cél,amiből lesz hely mert máshol az a védő hiányzik. Sokkal labdabiztosabb játék a szememben és elég megnézni a Cityt,elég hatékony is.

Kép
Kép
Kép
Sinya22
Director del Fútbol

Tavaly az összes vereség meg rossz meccs után azt kellett olvasni, hogy ebből a keretből bizony senki a világegyetemben ki nem hozna többet, mint kínkeserves győzelmeket. Aha, látom. Még a keret is gyengébb, Gündogan és Cancelo sincs azóta. Milyen érdekes, hogy a csapat akkor kezd el tök más mentalitásban focizni, magasabb fizikummal, taktikával, fegyelemmel, amikor a másodvonalas edzők helyett jön egy más kategóriájú német, aki látott bl meccseket a tv-n kívül is.

Lehet engem betámadni ezért, de Xavi játékosként legenda volt és marad, edzőként viszont pont ugyan olyan másodvonalas volt mint a nagy tehetség Setien meg a mindenhol megbukott Koeman. Lehet álomvilágban élni, meg hozni az összes valaha volt játékost a padra edzőnek, akivel tudunk 900-at passzolni, csak azon kívül semmi mást nem. Akkor is ezt fogom mondani, ha 0 kupa lesz a szezon végén, mert akkor majd ugye jön az, hogy legalább az elődökkel nyertünk valamit.

A foci rengeteget fejlődött az elmúlt 20 évben, vagy alkalmazkodsz valamennyire, vagy egyre hátrébb sodródsz nemzetközi szinten is. Ideje volt hogy elengedjük az utóbbit.
bence0330

2024.10.28. 09:31:02

Bob_Marley írta:
2024.10.28. 07:52:54
Direkt megnéztem,mert az jött szóba a legutóbbi 4-0n 621 passzunk volt,most 385. Elég szignifikáns különbség. Előbbit érzem Barca játéknak,utóbbit rohangalasnak. Labdabirtoklás ugyanannyi volt egyébként.

Xavi is élő volt véve,mikor képes volt bekkelni a Bernabeuban egy kupameccsen, nyertünk,de az eredmény csak egy aspektus, játékban 0 volt amit letettunk a pályára.

Mindegy, azt gondoljátok kotekszunk,de nem így van. Amit manapság játszunk azért X éve le lett volna hurrogva ellenfél, mi, bárki. Most ez valami óriási teljesítmény. Igen,nagyon jó teljesítmény, de a fejlődés a játékunk megtalálása lenne, és ahhoz viszont kevés idő telt el,hogy erről erdemlegesen lehessen ítéletet mondani. Vezetjük a bajnokságot,ez kiváló,és bízzunk benne kitartunk a végéig. Ez legyen ilyen év,elfogadom, de a játékban szeretném ha legkésőbb jövőre visszatérnének a helyes utunkra.
Szerinted mit játszunk?

Csak mert Flick alatt sokkal inkább látjuk a pályán a Barca-DNS-t! Még a letámadása is önmagában ugyanaz kb (csak okosabb), mint Xavié, csak abból helyzeteket is kialakítunk, és nem 16-os vonalán tanácstalankodunk! Az miért volt jobb? 1-2 gólokat rúgni 4-7 gólok helyett? Előnyben illetve nem BM szintű csapatok ellen meg kb mindenki ellen kontrolláljuk a középpályát és labdát is birtoklunk. Xavi focija kevésbé volt Barcás, mint Flick focija, szerintem úgy objektíve. Sok nosztalgiát érzek, ami (ha a csapat hallaná) elég egészségtelen lenne. Raphinha rossz megoldásai? Több kulcspasszt és gólhelyzetet hozott eddig össze mint a prime Messi ennyi idő alatt, szó szerint, statisztikailag. Egész Európában a legtöbbet. Közben már az elfogulatlanabb madrid drukkerek szemében is a világ egyik, ha nem a legjobb játékosaként van emlegetve. Mit lehet még ennél többet várni? Néha van rossz megoldása, ja. Nem Messi. Ő egyszer volt. Nem is Dinho, az is kb egyszer volt. Pep játéka is már egy eléggé kiforgatott módja volt a totális futballnak, amennyire nézegettem az elemzéseket (akkor még alig éltem), az volt az anomália. Rijkaard és LE is hasonlót tolt mint Flick, előbbit épp pont láttam, Eto'o mezben rohangáltam a grundon. Az is igazi Barcelona játék volt, sőt, az volt inkább az igazi. Pep volt a kakukktojás. Xavi egy fura, védekezésre épített, valamennyire direkt játékot akart játszatni, csak nem ment mert nem tudunk egy pontnál tovább támadást vezetni, ezért lett a sok passz. Sokkal kevésbé volt Barcás, mint amit mi játszunk. Felfogásban is, ott 1-0-nál satufék volt, Flicknél meg alsó hangon 3-ig nincs megállás. Xavi jobban hasonlított néha Mourinhohoz, mint a Barca stílusához.

Amúgy szerintem meglepődnél, ha Pep visszajönne. Nem látnál dominánsabb futballt egy Reál vagy egy BM ellen. Náluk kisebb csapatokat meg szétdominálunk Flick-kel is, a félpályát nem lépi át senki.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.10.28. 09:11:55

ElBartimaeus írta:
2024.10.27. 14:00:04
Visszanéztem Xavi madridi 0-4-ét is, érdekes volt látni, mennyire más focit játszik a két Barca. Akkor még volt Busquets, Piqué, Alba, Dembelé, gyakorlatilag egy ember volt a kezdőben akkor és most is Pedri személyében. Hogy melyik az erősebb keret, azt ki-ki döntse el maga, de szűk 1 éven belül nem véletlen lett elküldve annak a csapatnak több, mint a fele.

Elég sok különbség volt, de ami szerintem sokunknak hiányozhat, az a totális kontroll, ami a mostani meccsen egyáltalán nem volt meg. A letámadás ég és föld volt a Xavi féle Barca javára, a középpálya sokkal nyugodtabban és stabilabban játszott, mi diktáltuk a tempót végig és ennek köszönhetően sokkal kevesebb helyzete is volt a Madridnak akkor. Idén minden 3 támadásból 2-t (de lehet magasabb az arány) lescsapdával fogunk meg, amihez tényleg kell egy raklap szerencse, Mbappé 4-szer futott meg így teljes ziccerbe kerülve, 2-szer játékban maradt, a másik kettőben belőtte.

Xavinál elég sok rangadón lehetett ezt a totális kontrollt érezni, ami Flicknél nem mutatkozik a játékban eddig, de az eredmények jönnek, sőt, még stabilabban is jönnek egyelőre.

Igazából csak annyit akarok mondani, hogy voltak nagyon jó húzásai, fel tudott építeni egy csapatot, le tudott cserélni egy teljes magot és tudott ő nagyon látványos játékot is játszatni a csapatával. Nem kell Xavit félteni szerintem sehol sem, szerintem itt is javult volna a csapat vele, még ha nem is olyan látványosat, mint Flickkel mondjuk.
Almát a körtével.
Busquets VS Casado
Alba VS Balde
Dembelé VS 17 éves Yamal
Stb.
És ami kicsit sem elhanyagolható, hogy az akkori Realnak nem kellett olyan mértékben komolyan vennie a meccset, mert nagy előnyre tett szert addigra, míg szombaton hajtania kellett, hogy ne legyen 6(7) pontos hátránya.
Szerk: és ami számomra lényeges, hogy sok használható játékos lett kukázva, és ez folytatódott volna nyáron Raphinhaval, Lewyvel stb.
Szerintem ez azt bizonyítja, hogy nagyobb volt a probléma, mint hogy arról beszéljünk, hogy dominálva kaptunk 4 gólokat, most pedig nem dominálunk, de lőttünk 30+ gólt, mindenki csúcsformában, és a két legnagyobb ellenfelünk le lett simázva 4 rúgott góllal.
gránit
Director del Fútbol

2024.10.28. 09:09:48

Igazából 455 passzunk volt, a Real Madridnak 311. Ez elég komoly dominancia a javunkra.

Ahogy a másik topikban írtam, a Real Madridnak szerintem csak a dominancia látszata volt meg. Sok labdát beadtak a védelmünk mögé, szinte mindegyiket rosszul. A régi reflexek dolgoztak bennük, amire most volt válaszunk, megoldásunk, amivel ők nem tudtak mit kezdeni. A sok érvénytelen ziccer miatt érezhettünk úgy, hogy a Real Madrid "dominál", amivel nem mentek semmire. Passzok számában és labdabirtoklásban valójában mi domináltuk őket.

Egy kérdésem lenne. Miért lenne szükségünk 455 passz helyett 600 passzra, ha 455 passzból, ami szintén jóval több, mint az ellenfélé, több gólt tudunk lőni? Ha adódik egy remek passzsáv előre, Lewandowski kéri is, mutatja is, és kapja is, miért ne teremtsünk ziccert egy húzásból, és miért adjunk ehelyett húsz alibipasszt? A pálya hosszabb, mint szélesebb, és a hosszanti irányba kell támadni. éppen ezért előrepasszokra, progresszív passzokra van szükség. Ha adódik ilyenre lehetőség, és egy indításból, mélységi indításból ziccert teremthetük, miért passzolgassunk ehelyett a középpályán, amivel egy métert nem teszünk meg előre, amit az ellenfél nyugodtan nézhet akár ölbe tett kézzel is, mert annyira veszélytelen? Egy remek indítás helyett miért passzoljuk oldalra, ha mehetünk előre is, és teremthetünk ezzel közvetlenül ziccert?

Sokkal többet passzoltunk, mint az ellenfél, csak kevesebb fölösleges alibipasszt tolunk, emellett rengeteg kiugratással operálunk. Nem látom veszélyben a Barca-DNS-t, sőt.

Azzal viszont egyetértek, hogy a középpályán nem tudtuk őket megfogni, aminek akkor lesz majd jelentősége, ha elkezdenek majd jó ütemben indítani, válaszul a lestaktikánkra. Most ez egy nyerő taktika, de ha elkezdenek erre reagálni, akkor megint ott fogunk tartani, hogy a középpályás védekezést fogjuk hiányolni, mert ott a Madrid azt csinált, amit akart, csak ez most nem látszott meg, mert az összes kiugratásuk rossz volt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2024.10.28. 09:12:18-kor.
pep71
Entrenador del Barça

2024.10.28. 08:32:40

Bob_Marley írta:
Értem Bartimeus logikai menetét és én is így gondolom. Nem tudok tapsikolni felhőtlenül olyannak ami nem mi vagyunk. Eredményes, le a kalappal,de bízom benne hosszú távon is az lesz,vagy változik a játék,mert megmondom őszintén nem idióta gegenpressst akarok nézni, ezek nem mi vagyunk. A Barcelona a futball tudásra épített mindig is nem futasra. Nem le fel rohangalast, mert nem ez lenne a játékunk. Rengeteg hibával játszunk, és igen ott van Raphinha,óriási flowban,de fájó nézni mennyi pontatlanság van a játékában. Rengeteg rossz passz, legalább a lövései most bemennek. Minden meccsünk mostanában egy hullámvasút, a híres Barca középpálya megszunoben,mikor az a feladat,rugjuk előre a labdát. Nekem ez kevésbé tetszetős, foci az eszrol szól a szememben, az ellenfél kijatszasan. Kontroll alatt a játék ritmusát kell érteni,ami a labdaval lehet elérni. De jelenleg arra törekszünk hogy le fel gyors legyen a játék,iszonyat sok hibafaktorral.
Direkt megnéztem,mert az jött szóba a legutóbbi 4-0n 621 passzunk volt,most 385. Elég szignifikáns különbség. Előbbit érzem Barca játéknak,utóbbit rohangalasnak. Labdabirtoklás ugyanannyi volt egyébként.

Xavi is élő volt véve,mikor képes volt bekkelni a Bernabeuban egy kupameccsen, nyertünk,de az eredmény csak egy aspektus, játékban 0 volt amit letettunk a pályára.

Mindegy, azt gondoljátok kotekszunk,de nem így van. Amit manapság játszunk azért X éve le lett volna hurrogva ellenfél, mi, bárki. Most ez valami óriási teljesítmény. Igen,nagyon jó teljesítmény, de a fejlődés a játékunk megtalálása lenne, és ahhoz viszont kevés idő telt el,hogy erről erdemlegesen lehessen ítéletet mondani. Vezetjük a bajnokságot,ez kiváló,és bízzunk benne kitartunk a végéig. Ez legyen ilyen év,elfogadom, de a játékban szeretném ha legkésőbb jövőre visszatérnének a helyes utunkra.
Barcelonában sem lennék edző...Flick átvett egy teljesen leharcolt, lelkileg és fizikailag szétesett csapatot.
Most vezeti a csapata a bajnokságot, végre a BL-ben sem letolt gatyával állnak ki, elverik a Bayern-t és a Real-t pár napon belül, de Xavi a király és változtassanak a játékon. Miért kéne változtatni azon amivel nyersz és működik? Inkább örülni kéne és támogatni, meg persze folyamatosan próbálni fejlődni.
Azt kéne megérteni, h Pep féle Barca 50-100 évente születik, nem ez a megszokott, plusz azt a focit kiismerték és reagáltak rá, ahogy majd a mostani foci is 10 év múlva kevés lesz és újra változtatni kell.
Xavi Barcelonája amit te "Barca" játéknak hívsz, az a Pep féle foci a megcsúfolása volt. Az, hogy passzolgatok 600-at és közben nem kerülök helyzetbe, viszont az ellenfél simán megkontráz, az mióta "Barca" játék?
Végre van egy edző, aki tudja mivel lehet nyerni a mai fociban és mennyire fontos a játékosok gyorsasága, fizikuma. Xavi teljes vakvágány volt, pont az ellenkezője volt, ha netán az MU lenne olyan hülye, h őt választja Ten Hag után, na az lesz aztán az óriási bukás, a PL-ben még kevesebbet érne az ő "Barca" imitációja.
Mondom ezt úgy, hogy szvsz Xavi volt Messi után a Barca legjobb játékosa nálam, imádtam.
Bob_Marley
Presidente del Barça

Értem Bartimeus logikai menetét és én is így gondolom. Nem tudok tapsikolni felhőtlenül olyannak ami nem mi vagyunk. Eredményes, le a kalappal,de bízom benne hosszú távon is az lesz,vagy változik a játék,mert megmondom őszintén nem idióta gegenpressst akarok nézni, ezek nem mi vagyunk. A Barcelona a futball tudásra épített mindig is nem futasra. Nem le fel rohangalast, mert nem ez lenne a játékunk. Rengeteg hibával játszunk, és igen ott van Raphinha,óriási flowban,de fájó nézni mennyi pontatlanság van a játékában. Rengeteg rossz passz, legalább a lövései most bemennek. Minden meccsünk mostanában egy hullámvasút, a híres Barca középpálya megszunoben,mikor az a feladat,rugjuk előre a labdát. Nekem ez kevésbé tetszetős, foci az eszrol szól a szememben, az ellenfél kijatszasan. Kontroll alatt a játék ritmusát kell érteni,ami a labdaval lehet elérni. De jelenleg arra törekszünk hogy le fel gyors legyen a játék,iszonyat sok hibafaktorral.

Kép
Kép
Kép
vidra
Entrenador del Barça

2024.10.28. 04:25:06

Sonoma írta:
2024.10.28. 00:33:58
3. Itt is egyszerű a válasz. Xavi taktikája ( főleg a tavalyi évben) a biztonsági labdafelhozatalra épült ( ld. ezer passzos Barca DNS), amiből majd hirtelen beindulásokkal áttörve (+ egyéni villanásokkal) szerzünk gólokat. Csak azt felejtette ki a képletből, hogy nem egy MSN támadó trió van elől. Az első évben még voltak jó kontratámadásaink, amivel még látványos és eredményes volt a játékunk. A második évben a védőink kivételes gyorsasága miatt ( lestaktikánk már akkor is pocsék volt) hoztuk el a bajnoki címet, de már sokszor 1-0-ás győzelmekkel. A 3 évben amikor a védők teljesítménye is visszaesett jöttek a 4-5 gólos vereségek az őszi szezonban.
Xavi a vereségek hatására nem tudott megújulni (sajnos), hanem továbbra is ragaszkodott a biztonsági labdafelhozatalhoz, és ez - hogy a te szavaddal éljek-"a meddő labdatartás nem dominálás" . Hiába volt sokszor 70%-bán nálunk a labda, nem tudtunk mit kezdeni vele.
Xavi a korábbi Barca edzőkhöz képest eléggé más, simán egy erősen vertikális, direkt jellegű focit nyomott, annyi jelentős különbséggel, hogy ezt a direktséget bekötötte a klasszikus pozíciós tökölésbe, ami a kreatív játékosok képességeit lehúzta.
bence0330

2024.10.28. 00:47:42

Sonoma írta:
ElBartimaeus írta:
2024.10.27. 22:18:00
És hogy ne legyen off, Xavi legnagyobb erénye a letámadás megszervezése volt, szerintem az volt az, amiben bőven a szűk elitben voltunk minden iterációjában a csapatban, ami nagyban hozzájárult a meccsek kontrollálásához.
Ez így nem igaz. Bár a letámadások működtek , de a kondíció hiánya miatt csak időlegesen. Kontrollálni meg az "ezer passzos" játékkal akartunk utána, ami persze labdavesztésekhez és ellenfél kontráihoz vezetett. A védelem gyengébb teljesítménye miatt a utolsó évben meg nagy vereségekhez.
Xavi elképzeléseinek a legnagyobb gátja ( főleg az utolsó évben) a kondíció hiánya volt a játékosoknál. A mai labdarúgásnak ez az alapja.
Kb ezt akartam írni, csak megelőztél. Xavi alatt amúgy tényleg elég jól támadtunk le. Nem olyan szervezetten, és nem olyan tudatosan, mint Flicknél, de mivel a német a világ egyik legjobb edzője, ez nem gáz. Önmagában nézve a taktikai elem jó volt. Csak teljesen értelmetlen. Megszereztük a labdát, és langyin passzolgattunk belőle. Ergo az egésznek semmi értelme nem volt, két ok miatt:

1: feleslegesen fárasztottuk le magunkat, aminek még akkor sem volt gyakorlati értelme, mikor sikeresek voltunk benne az adott szituban.
2: a letámadásnak pont az a lényege, hogy a letámadás miatt felborult, szétzilált védelmi vonalat gyorsan kihasználjuk. Ha utána passzolunk 3 kicsit, simán visszaállnak két sorba elénk, és nem volt értelme az egésznek, azon túl, hogy legalább nem náluk volt a labda, csak így a risk/rewardban nagyon rosszul álltunk. Mert a letámadásból nem nagyon lőttünk gólokat, ha viszont átjátszották, jó eséllyel kaptunk, mert nem volt senki hátul. Még kis csapatok ellen is ez volt. 1-1 gólt tudtunk csak bepréselni ellenük, mert volt idejük sündisznózni. Flick alatt ha egy kiscsapat beáll védekezni, gyakorlatilag jobban járnak, ha feladják a meccset, mert az csak 0-3. Képtelenek sündisznózni, mert olyan a letámadásunk, és abból annyira gyorsan használjuk ki az amiatt keletkező lyukakat, hogy egyszerűen nincs esélyük, kb csak akkor úszhatnak meg egy vereséget, ha mindenki mindent kihagy, de ez nem túl jellemző.

Az xG-t évekig alulrúgni meg óriási, de óriási edzői felelősség. Ha egy Barca szintű csapat egálra hozza ki az xG-t, az is vérciki, nemhogy alulrúgni. (Rövidtávon nyilván okés lenne, azt bármi okozhatja, éveken át tartó viszont egyértelmű.) Szerintem kb minden ilyen amúgy a fizikai felkészítésre vezethető vissza, a mentális elég megfoghatatlan, számít, de látszik, hogy egyszerűen jobbak, erősebbek, konkrétan szó szerint szemmel láthatóan gyorsabbak a játékosaink, jobban is bírják, és így a döntések is jobbak. És van bennük egy tisztaság, mit kell csinálni a kapu előtt. Kb olyan az érzésem a kapu előtt egy Lewy-Raphinha párosnál, mintha a tavalyi évet nézve egy amatőr egyéni sportolót, mondjuk egy teniszjátékost, akinek életében nem mutattak meg mozdulatot, jól, de úgy ösztönből játszik, és amikor fontos pont van, és oda kellene nyúlnia az alapokhoz, dunsztja nem lesz, mit csináljon, elremegi, elkapkodja, túlbiztonságizza, mert nincs letisztult elképzelése, mozdulata, szemben azzal, amilyenek idén, mint egy tökéletes alapot kapó teniszező, pontosan tudja, hogy fog odaállni, hogy lendít, hogy vezeti ki - vagy akár már gondolkodnia sem kell ezen. Tavaly egyszer nem láttam a támadóinkon, hogy higgadtan, tiszta elmével csinálnának valamit a kapu előtt. Az a durva, hogy még Lewynél sem nagyon, pedig hát ő egy gyilkológép volt. Idén meg tudják mit akarnak, és viszonylag sűrűn meg is csinálják.
Sonoma
Capitá del Barça

ElBartimaeus írta:
1 Attól függ kicsit, mit hívunk támadásnak. Tulajdonképpen sok építkezést megállítunk középpályán egy párharccal, valamiféle játéktördeléssel, még mielőtt jelentősen elindulna valami; és tulajdonképpen minden olyat hívhatunk támadásnak, amikor a labdát az ellenfél kapujához közelebb juttatja a csapat. Valószínű, hogy ez lenne a helyes, ebben az esetben nyilván több összetevős a védekezésünk, hiszen van nyomás a védőkön sokszor, középpályán nyerünk párharcokat, védők jól lépnek ki labdákat lefülelni, de még ezzel együtt is rettenet sokszor lessel védjük meg magunkat. Valamiért működik itt ez a taktika, egyértelműen látszik, egy 2 kicsit hasonló kérdőjellel a fejem felett, minthogy tavaly miért kaptunk szinte minden rangadón több gólt, mint amit az xG mutatott (tudom, hogy nem szent az a stat, de nem rossz iránymutató), 3 mi miért rúgtuk stabilan alul ugyanezt, illetve idén ez miért fordult meg?
1. Te mit hívsz támadásnak? Definiáld és akkor tudunk róla beszélni.

2. Erre egyszerű a válasz. Tavalyi szezonban a szintén magasan feltolt védekezésünknél nem mozgott együtt a védősor, sokszor későn reagáltak a beinduló támadókra, egyszóval a lestaktikánk becsődölt. Hol a széleken, hol középen ragadt be szinte mindig egy ember. Ezt Xavi valamiért nem tudta begyakoroltatni a védőkkel. Mielőtt még kérdeznéd, hogy miért: fogalmam sincs.

3. Itt is egyszerű a válasz. Xavi taktikája ( főleg a tavalyi évben) a biztonsági labdafelhozatalra épült ( ld. ezer passzos Barca DNS), amiből majd hirtelen beindulásokkal áttörve (+ egyéni villanásokkal) szerzünk gólokat. Csak azt felejtette ki a képletből, hogy nem egy MSN támadó trió van elől. Az első évben még voltak jó kontratámadásaink, amivel még látványos és eredményes volt a játékunk. A második évben a védőink kivételes gyorsasága miatt ( lestaktikánk már akkor is pocsék volt) hoztuk el a bajnoki címet, de már sokszor 1-0-ás győzelmekkel. A 3 évben amikor a védők teljesítménye is visszaesett jöttek a 4-5 gólos vereségek az őszi szezonban.
Xavi a vereségek hatására nem tudott megújulni (sajnos), hanem továbbra is ragaszkodott a biztonsági labdafelhozatalhoz, és ez - hogy a te szavaddal éljek-"a meddő labdatartás nem dominálás" . Hiába volt sokszor 70%-bán nálunk a labda, nem tudtunk mit kezdeni vele. A végefelé már senki nem mert vállalkozni egy messzi lövésre se. Teljes volt a nihil.
Egyszerűen nem volt más választása Lapoténak, mint a váltás.
Óriási szerencsénk volt abban, hogy ő (Flick) is nagyon akart nálunk dolgozni.
Flick a top csapatokhoz hasonlóan labdaszerzés után pár húzásból már a támadóknál akarja látni a labdát, mert felállt védelem ellen a mai futballban nehéz gólt lőni.
Ezt csinálja a Madrid, a City stb. Ettől is eredményesek. Meg most már mi is.
És ha már Flick. Arra sincs garancia, hogy évekig megmarad ez a lendület nála. Lehet 3 év múlva ő is hasonló helyzetben lesz, mint Xavi, nem megy át már úgy az elképzelései, mint most. Pont ezért kellene örülni a mostani eredményeknek, mert nem lesz mindig így. Még Gardiolának se ment folyamatosan.
ElBartimaeus írta:
És hogy ne legyen off, Xavi legnagyobb erénye a letámadás megszervezése volt, szerintem az volt az, amiben bőven a szűk elitben voltunk minden iterációjában a csapatban, ami nagyban hozzájárult a meccsek kontrollálásához.
Ez így nem igaz. Bár a letámadások működtek , de a kondíció hiánya miatt csak időlegesen. Kontrollálni meg az "ezer passzos" játékkal akartunk utána, ami persze labdavesztésekhez és ellenfél kontráihoz vezetett. A védelem gyengébb teljesítménye miatt a utolsó évben meg nagy vereségekhez.
Xavi elképzeléseinek a legnagyobb gátja ( főleg az utolsó évben) a kondíció hiánya volt a játékosoknál. A mai labdarúgásnak ez az alapja.
bence0330

2024.10.28. 00:15:44

Troym írta:
2024.10.28. 00:05:11
szbsz írta:
2024.10.27. 11:50:43
Amit itt előadott a végén, ha azt folytatja lazán benne van, hogy kiesik a Manchesterrel a Championshipbe :D Neki most valami kevésbé stresszes, regenerálódós meló kell valami kis csapat padján!
Ha egy kiscsapatnál megégeti magát, akkor harangozhatnak az edzői terveinek, márpedig ott aztán vannak elnökök, akik heti szinten rúgdosnak ki edzőt, bármelyik átigazolási időszakban elvihetik a 2-3 legjobb játékosod, akár 1-1 eltiltás, sérülés még komolyabb hátrány, mint nálunk. Nem tudom kit gondoltok ebbe a kategóriába.

Nincs már olyan, hogy évekig tartó építkezés, hátha kijön valami. Regenerálódós melónak nyisson éttermet, könyvesboltot, borászatot, menjen el TV szakértőnek.
Ez oké, de szerintem erről szó sincs. Nem az építkezés vagy nem építkezés a lényeg (szerintem van relevanciája néha, sok esetben attól függ, honnan indulhatsz, milyen kerettel, stb), de attól még ha csak 1-2 évet számolunk, akkor sem mindegy, hogy az a Genoa vagy a MU. Egy edző pályafutása elején pláne nem. Köszönjük, hogy jött, mikor baj volt, de normál esetben egy Levante lett volna a teteje annak, ami be szabadott volna vállalni. Ott tanulgathatta volna ami még hiányzott, ha az nem jön össze, egy Udineseben, és ha az egyik összejön, mehetne ilyen Brugge-Alkmaarba, vagy ha nagyon nagyot dobbantana a kicsiknál, akár ilyen Aston Villa-Stuttgart témába. Kb ez egy átlag edzői karrierív (hagyjuk Pepet most).

Szóval nem azért szeretném, hogy kisebb csapatba menjen, mert ott több az idő - nyilván ha egy genoával a kiesés szélére kerülsz, ugyanúgy menesztenek), de alapvetően akkor is kisebb a nyomás (nem fogja szétszedni a sajtó, az örök rivális, stb, amit ő nem bírt (még?)), illetve az aktuális szakmai tudása is nagyobb eséllyel lesz elég, mint az elitben, ahol egy azért Európában már egész jól bizonyított TH is megégett, de nagyon csúnyán.
Troym
Director del Fútbol

2024.10.28. 00:05:11

szbsz írta:
2024.10.27. 11:50:43
Amit itt előadott a végén, ha azt folytatja lazán benne van, hogy kiesik a Manchesterrel a Championshipbe :D Neki most valami kevésbé stresszes, regenerálódós meló kell valami kis csapat padján!
Ha egy kiscsapatnál megégeti magát, akkor harangozhatnak az edzői terveinek, márpedig ott aztán vannak elnökök, akik heti szinten rúgdosnak ki edzőt, bármelyik átigazolási időszakban elvihetik a 2-3 legjobb játékosod, akár 1-1 eltiltás, sérülés még komolyabb hátrány, mint nálunk. Nem tudom kit gondoltok ebbe a kategóriába.

Nincs már olyan, hogy évekig tartó építkezés, hátha kijön valami. Regenerálódós melónak nyisson éttermet, könyvesboltot, borászatot, menjen el TV szakértőnek.

Megnéztem a 10 legrégebb óta egy helyen dolgozó edzőt. 4 évvel már be lehet kerülni a top10 edző közé.
A 9 helyen lévő Amorim pl nyert 4,5 év alatt 2 bajnokságot a Sportinggal, 2.26 pontátlaggal dolgozik.
Arteta, vagy Alguacil nem kiscsapatot vezet (mondjuk a Sporting sem az) szóval a NEC, Brentford, Heidenhem edzői fértek fel, hogy legalább 4 éve a csapatuknál vannak.
Nyilván Simeone, Ancelotti, Pep nem releváns, mert nem kiscsapatot vezetnek és nem is ott tartanak a pályájukon..

Szóval 2 - 4 év, ennyid van, maximum.
Ha jó vagy feljebb lépsz, ha nem sikerül, lejjebb kerülsz.
A MU élén az elmúlt 10 év után kapna fél év türelmet, következő szezonban meg odaérhetne a top4-be, azért a keret erőssége megvan hozzá.
ElBartimaeus
Director del Fútbol

Chino írta:
2024.10.27. 18:30:03
Én pont azt nem mondanám, hogy mindent lestaktikával állítunk, rengeteg labdaszerzésünk van már az ellenfél térfelén, szerintem több is mint Xavinál, főleg Pedri esetében és sokkal gyorsabban és könnyebben tudunk átmenni támadásba. Azért az nem szerencse hogy mindhárom támadónk ilyen brutálisan termel. Lewy 36 évesen a legjobb Bayernes számait hozza, persze lehet hogy jó napot fognak ki és egymás után a bajoroknak és a Realnak egyenként 3, illetve 4 gólt lőnek.
Sokkal többször futottuk meg őket, mint fordítva nagyobb helyzetekkel és gólokkal.
És valamiért az összes meccsünkön működik ez a taktika. Legyen az kicsi, közepes vagy nagycsapat és az utóbbi 8 meccsen Penával 6 gól úgy, hogy az egy Osasuna kakukktojás volt 4. Normális csapattal 7 mérkőzésen 2 gól a német nélkül, Villarreal, Sevilla, Bayern, Realok ellen Ha ez egy raklap szerencse, akkor szerintem Pep is csak mákkal verte szét a világot a Barcájával.
Attól függ kicsit, mit hívunk támadásnak. Tulajdonképpen sok építkezést megállítunk középpályán egy párharccal, valamiféle játéktördeléssel, még mielőtt jelentősen elindulna valami; és tulajdonképpen minden olyat hívhatunk támadásnak, amikor a labdát az ellenfél kapujához közelebb juttatja a csapat. Valószínű, hogy ez lenne a helyes, ebben az esetben nyilván több összetevős a védekezésünk, hiszen van nyomás a védőkön sokszor, középpályán nyerünk párharcokat, védők jól lépnek ki labdákat lefülelni, de még ezzel együtt is rettenet sokszor lessel védjük meg magunkat. Valamiért működik itt ez a taktika, egyértelműen látszik, egy kicsit hasonló kérdőjellel a fejem felett, minthogy tavaly miért kaptunk szinte minden rangadón több gólt, mint amit az xG mutatott (tudom, hogy nem szent az a stat, de nem rossz iránymutató), mi miért rúgtuk stabilan alul ugyanezt, illetve idén ez miért fordult meg? A Madrid 1,5 körülre rúgott 0-át, tavalyi arányokkal 3-t nyeltünk volna, a mi 2,5-ünkre meg gurítunk jobb esetben 2-t, de inkább 1 maradt volna. Amikor szerencséről beszélek, valahol ezeket érzem, most kimaradnak a helyzetek ellenünk, most nem fújja be Fermín lökését a bíró (szerintem jogosan, de elég megosztó volt), most Kane belóg 3 centivel a térdével, ezért nem adják meg a gólt, most Mbappé ziccerben kapusba rúgja épp, amikor nincs lesen...

Mindezzel együtt a szerencsét csak a lestaktika nagyon erős alkalmazására írtam, amit továbbra is tartok, mert ha nem jön be, nagyon veszélyes és meccsenként 3-4 komoly elfutása volt az ellenfélnek most a két (nyilván elit csapat elleni) mérkőzésünkön, csak most megúsztuk.

bunga
Capitá del Barça

2024.10.27. 21:43:50

Amennyire a játékos Xavi rajongója voltam, annyira nem győzött meg, mint edző. Egyrészt a gyötrelmes tiki-taka, a labdabirtoklás fetisizálása miatt, ami egy elavult "filozófia", főleg ha nem arra termett zseniális játékosokkal eröltetik. Másrészt a meccsek alatti műsora nem szolgálta a csapatot.DE...Neki köszönhetjük Yamalt, Cubarsit, Baldet,mint fix kezdőt. Nélkülük Flick sem tarthatna ott, ahol. Ez pedig bizonyulhat "történelmi" érdemnek, amit nem szabad elfelejteni.
LG
Az Év fórumozója 2016

2024.10.27. 21:19:37

Kellett a váltás, már a Flick-csapat remeklése előtt is maximálisan ezen a véleményen voltam. De összességében én is egyértelműen hálás vagyok neki. Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk, amit ő tett, meg kell nézni pl. a MU-t. 14. helyen állnak, jó eséllyel jövőre sem lesz BL. Koeman-nal mi is megindultunk nagyon a lejtőn, ott 21 őszén hatalmas szolgálatot tett Xavi, azzal, hogy megállította a hanyatlást. Kövi évben ugye bajnoki cím, és az utolsó gyenge szezonjában is azért a 2. helyre odaértünk, mellette BL-nyolcaddöntőt játszottunk, és legalább az első meccs jól sikerült. Hibák voltak, de mégsem a béka segge alól kellett Flicknek kezdenie az építkezést :!:
gránit
Director del Fútbol

2024.10.27. 18:46:27

Véleményem szerint nem véletlen a rengeteg gól. Ülnek a kiugratásaink, pont ezek hiányoztak a Xavi-érából, a kiugratások, lyukra futtatások. Csak ezeket most gyakran nem a 16-os vonalánál letáborozva csináljuk, mint egykor, hanem mélyebbről. Ráadásul gyakran a kapuval szembe jönnek ezek a kiugratások, ez a kedvenc játékelemem. Nagyon hatékony, nem csoda, hogy ezekből rengeteg gólt szerzünk. 14 meccs, 47 gól, ez aligha véletlen. Az lehet, hogy az ellenfelek egy idő után elkezdenek alkalmazkodni mind a lestaktikánkhoz, mind ezekhez a mélységi kiugratásokhoz, és mérséklődnek a mutatóink, de van oka annak, hogy most ennyire fut a szekér.

Ami Xavit illeti, ne feledjük, mennyire őt vártuk Valverde után. Ő maga utasította vissza akkor a klub hívását (és később is), mert tudta, hogy nem volt még erre felkészülve, így jött az átmeneti Setien- és Koeman-"korszak". De már akkor is Xavit várta szinte mindenki. Itt az Eurobarcán is közöltek olyan véleménycikket már Valverde menesztésekor, hogy már akkor Xavit kellett volna szerződtetni.

https://www.eurobarca.hu/hirek/eurobarc ... na-jonnod/

Sokan még hibáztatták is, hogy miért nem segít a csapatnak máris, ő meg tudta, hogy még nincs meg ehhez a kellő tapasztalata. Utólag sokszor esik szó arról, hogy nem volt még elég edzői tapasztalata egy ilyen feladathoz, de én emlékszek, hogy akkor szinte mindenki őt várta, már jóval azelőtt, hogy végül szezon közben, kényszerhelyzetben, kénytelen-kelletlen átvette a csapat irányítását, pedig még ő is várt volna ezzel. Részemről marad a hála a bajnoki címért és a szuperkupagyőzelemért, azzal meg szerintem közel mindenki egyetért, valószínűleg ő is, hogy túl nagy volt neki ez a feladat.
Chino
Llegenda del Barça

2024.10.27. 18:30:03

ElBartimaeus írta:
Visszanéztem Xavi madridi 0-4-ét is, érdekes volt látni, mennyire más focit játszik a két Barca. Akkor még volt Busquets, Piqué, Alba, Dembelé, gyakorlatilag egy ember volt a kezdőben akkor és most is Pedri személyében. Hogy melyik az erősebb keret, azt ki-ki döntse el maga, de szűk 1 éven belül nem véletlen lett elküldve annak a csapatnak több, mint a fele.

Elég sok különbség volt, de ami szerintem sokunknak hiányozhat, az a totális kontroll, ami a mostani meccsen egyáltalán nem volt meg. A letámadás ég és föld volt a Xavi féle Barca javára, a középpálya sokkal nyugodtabban és stabilabban játszott, mi diktáltuk a tempót végig és ennek köszönhetően sokkal kevesebb helyzete is volt a Madridnak akkor. Idén minden 3 támadásból 2-t (de lehet magasabb az arány) lescsapdával fogunk meg, amihez tényleg kell egy raklap szerencse, Mbappé 4-szer futott meg így teljes ziccerbe kerülve, 2-szer játékban maradt, a másik kettőben belőtte.

Xavinál elég sok rangadón lehetett ezt a totális kontrollt érezni, ami Flicknél nem mutatkozik a játékban eddig, de az eredmények jönnek, sőt, még stabilabban is jönnek egyelőre.

Igazából csak annyit akarok mondani, hogy voltak nagyon jó húzásai, fel tudott építeni egy csapatot, le tudott cserélni egy teljes magot és tudott ő nagyon látványos játékot is játszatni a csapatával. Nem kell Xavit félteni szerintem sehol sem, szerintem itt is javult volna a csapat vele, még ha nem is olyan látványosat, mint Flickkel mondjuk.
Én pont azt nem mondanám, hogy mindent lestaktikával állítunk, rengeteg labdaszerzésünk van már az ellenfél térfelén, szerintem több is mint Xavinál, főleg Pedri esetében és sokkal gyorsabban és könnyebben tudunk átmenni támadásba. Azért az nem szerencse hogy mindhárom támadónk ilyen brutálisan termel. Lewy 36 évesen a legjobb Bayernes számait hozza, persze lehet hogy jó napot fognak ki és egymás után a bajoroknak és a Realnak egyenként 3, illetve 4 gólt lőnek.
Sokkal többször futottuk meg őket, mint fordítva nagyobb helyzetekkel és gólokkal.
És valamiért az összes meccsünkön működik ez a taktika. Legyen az kicsi, közepes vagy nagycsapat és az utóbbi 8 meccsen Penával 6 gól úgy, hogy az egy Osasuna kakukktojás volt 4. Normális csapattal 7 mérkőzésen 2 gól a német nélkül, Villarreal, Sevilla, Bayern, Realok ellen Ha ez egy raklap szerencse, akkor szerintem Pep is csak mákkal verte szét a világot a Barcájával.
Forca Barca!!!!
bence0330

2024.10.27. 16:18:44

ElBartimaeus írta:

Azon túl, hogy a Madrid magasról tojta le a meccset és teljesen tét nélküli volt számukra, ahol Ancelotti még váltásokkal is próbálkozott, az történt, ami miatt utána megindult a lejtmenet. Volt egy olyan mag, akik már öregedtek, és nem nagyon voltak elegek egy BL szinten, de csukott szemmel tudták a Pep, aztán mondjuk Lucho féle játékot, ezer éve együtt fociztak, amit Xavi akkor még próbált alkalmazni. Működött is, Xavi ehhez jól nyúlt. Amint ezek a játékosok távoztak, Xavinak fogalma sem volt, mit csináljon, és nem is tudta átadni az ezirányú elképzeléseit olyanoknak, akik nem tudták már eleve régóta. Jó kiemelni azt a meccset (meg még egy klasszikót a szuperkupán, meg még 3-4 meccset az első félévében), de azóta eltelt két év, amikor a nagyobb csapatok hülyére vertek minket mezőnyben, gólokban, mindenben, és a kisebb sikereink is ilyen 50-50%-os meccsekkel születtek meg, vagy a híres PSG meccsünk, ahol kb annyiszor léptük át a félpályát ahány gólt lőttünk.

A jelenlegi kerettel kb védekezni tudott Xavi. Sőt, a jelenleginél még tavaly is erősebb kerettel, 3 plusz labdaügyes játékossal és a világ egyik legjobb védőjével, meg egy másik elittel. Néha jól, néha rosszul, de 15 és 20 perc kivételével jóval dominánsabbak is voltunk a középpályán, mint az elmúlt időszakban az összehasonlítható, de erősebb kerettel bármikor.

Meg persze nem is kell, hogy 80%-okban birtokoljuk a labdát teljes kontrollal, hogy gyakorlatilag nem tudunk 4 gólnál kevesebbet lőni, de ez más téma. Azért itt a Madrid ellen pláne nem az volt, hogy átléptük 4-szer a félpályát, és rúgtunk 4 gólt, Lewynek volt még két tiszta ziccere, Yamalnak 1 (ha már a Madridéről megemékezünk), mindezt úgy, hogy a két szélsőnk folyamat rossz döntéseket hoztak, ennél kb csak jobb meccseik lesznek. És azért a második félidőben a Reálnak már nem sok köze volt a mezőnyben sem hozzánk. Nekem megfelel, ha annyira erősek vagyunk fizikálisan, hogy addigra egyszerűen átvesszük az irányítást akárkivel szemben, és dominálunk akkor.
Bob_Marley
Presidente del Barça

2024.10.27. 14:47:18

Összehasonlítani valóban nem lehet,de én is hianyolom hogy meglegyen a kontroll. Eredmények jönnek,így kuss a nevem, de a játékkal vannak gondok szerintem. A lescsapdazas nem feltétlenül szerencse kérdése,jó taktikai elem és le a kalappal hogy működik. Előrefelé viszont fájó volt tegnap is főleg az elején,hogy mennyire nem tudunk eljutni a 16os környékére,belülre meg egyáltalán nem. Lőttünk négy gólt,hol a hiba? Egyelőre sehol,de hosszútávon egy stabilabb játék lehet egy jó kiindulópont,mert most inkább érzem azt hogy bármi bemegy. És nem kidolgozott helyzetekből. Nagyon kevés olyat látok,hogy valóban járna a labda. Negy golunkbol egyedül Lewa második gólját mondanám szépen kijatszottnak ( és hát az se klasszikus Barca gól volt), többi előre rúgott labda volt (Casadoe is egy jó indítás,de félpályáról)ami azért szomorú. Persze gól az gól, és nem kritizálni szeretnék,de az tény szerintem,hogy 2-3 hónap alatt több mint rendben vannak a dolgok, és van idő szintet lépni és remélem erre törekszünk majd,főleg hogy visszajöttek sérültek,lehet majd eldugni a labdát és ziccere kijátszott akciókra törekedni.
Kép
Kép
Kép
Válasz küldése