Rashford az első angol játékos Barcelonában Lineker óta
"Yeah… It’s official." Rashford follows in Lineker’s footsteps. pic.twitter.com/ZvbnDAtbax
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 23, 2025
Pontosan azért kaptuk az UEFA-tól a büntetést, mert a gazdasági karokat működési profitként számoltuk el, amit a La Liga engedélyezett. Ezért volt visszás az egész helyzet, mert a La Liga szabályai engedélye ellenére kaptuk a büntetést, amiért a La Liga nem védte meg a klub érdekeit. Cserébe az UEFA sem szól bele, hogy mit csinál a La Liga FFP címszóval. Eléggé visszás.gránit írta: ↑2025.08.08. 14:47:47Tehát hiány volt.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.08. 14:41:18
Tavalyi gazdasági jelentés. A 91 milliós hiány a Barca Studios felértékeléséből származott.
A Ligát meg az UEFA-t pont nem érdekli, hogy a veszteséget hogy tologatják át egyik évről a másikra.
Tehát hiány volt.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.08. 14:41:18
Tavalyi gazdasági jelentés. A 91 milliós hiány a Barca Studios felértékeléséből származott.
Működési profit.
Megkérdezhetem, hogy utóbbit honnan veszed? Erről tudnál valami hivatkozást adni? 2024-ben akkora veszteségünk volt, mint a ház (lásd lentebb). Ezt semmiképp nem nevezném jó gazdálkodásnak. Köszi előre is, ha erre az évre vonatkozóan tudnál linket adni, mert nagyon érdekel.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.08. 14:19:55Jelenleg jó a gazdálkodás
a klub második éve működés profitot termel
Jelenleg jó a gazdálkodás, amíg a világban rengeteg csapat veszteséges, a klub második éve működés profitot termel, a bérek a bevétel 60%-a alatt.gránit írta: ↑2025.08.08. 14:11:28Az "FFP" elleni düh akkor bukik el, ha az illető nem akarja belátni, hogy a rossz gazdálkodás miatt vannak a megkötöttségek. Pedig én nagyon sokat szidtam az FFP-t, most is, mert nem egységes. De mi sajnos magunknak főztük ki a helyzetünket. Ezt lehet belátni, lehet nem belátni, de így van.
A Real Madridra való mutogatás sem valid. Mi veszteségesek vagyunk, ők nem. Google-ba beütve könnyedén megtalálható róluk a nyilvános eredménykimutatás, itt tilos a másik oldaltól idézni, ezért nem linkelem be, de könnyedén letölthető.
Az "FFP" elleni düh akkor bukik el, ha az illető nem akarja belátni, hogy a rossz gazdálkodás miatt vannak a megkötöttségek. Pedig én nagyon sokat szidtam az FFP-t, most is, mert nem egységes. De mi sajnos magunknak főztük ki a helyzetünket. Ezt lehet belátni, lehet nem belátni, de így van.
Na ez szerintem nagyon nem így van. Megfordítom.gránit írta: ↑2025.08.08. 13:44:46Ez így van. Az én mondandóm lényege az, hogy ez nem véletlen. Nem lehet egyszerre egyetérteni a vezetőség döntéseivel, és panaszkodni a kötöttségek miatt, mert egyikből következik a másik. Azt a hozzáállást validnak találom, ha valaki egyetért a vezetőség döntéseivel, és egyetért a megkötöttségekkel is, ennek megfelelően.
Egy klub bevételének jó részét magából a stadionból származó bevételek generálják. Míg korábban a Camp Nou 70-90 ezres nézőszámmal ment, ez visszaesett majdnem a felére, amiből még lejött a bérleti díj, gondolom részesedések, kiestek a kapcsolódó rendezvények, stadiontúra, ajándékbolt bevételek, illetve maguk a jegyárak sem felfelé mentek a Camp Nouhoz képest.gránit írta: ↑2025.08.08. 12:52:21A helyzetünkre való rácsodálkozásnak az egyik oka, hogy elsiklunk dolgok felett. A stadionprojekt azon része nagyon is beleszámít az "FFP"-be (ami már FSR, és ez nem mellékes, mert változtak az UEFA elvárásai, különös tekintettel a fenntarthatóságra, itt jön a képbe az eladósodottság, ami miatt még nehezebben regisztrálunk, mint 3 éve), amit hitelből finanszírozunk. Mondhatjuk, hogy de nem, de a Liga meg az UEFA meg azt mondja, hogy de igen, és sajnos nem a wishful thinking fog győzni. Ahhoz, hogy megértsük a helyzetünket, szembesülnünk kell a tényekkel. Oké, mondhatjuk azt, hogy a klubvezetés mindent jól csinál, de akkor marad a csodálkozás. A veszteséges pénzügyi évet meg alapvetően kimagyarázhatatlannak találom.
Az is éppúgy tartozás, és figyelembe is veszik.
100 milliós volt a kivásárlási ára, ebből engedtünk jócskán. Én kizárt dolognak tartom, hogy a PSG nem adott volna érte ennyit, nagyon bíztak benne, ő volt az új projektjük egy legfontosabb szerzeménye.
Ez így van. Az én mondandóm lényege az, hogy ez nem véletlen. Nem lehet egyszerre egyetérteni a vezetőség döntéseivel, és panaszkodni a kötöttségek miatt, mert egyikből következik a másik. Azt a hozzáállást validnak találom, ha valaki egyetért a vezetőség döntéseivel, és egyetért a megkötöttségekkel is, ennek megfelelően.
1 A stadion projekt nem szamit az adossagba, mert sajat magat fogja kifizetni es hosszutavu kolcson/torlesztes.gránit írta: ↑2025.08.08. 12:52:21A stadionprojekt azon része nagyon is beleszámít az "FFP"-be (ami már FSR, és ez nem mellékes, mert változtak az UEFA elvárásai, különös tekintettel a fenntarthatóságra, itt jön a képbe az eladósodottság, ami miatt még nehezebben regisztrálunk, mint 3 éve), amit hitelből finanszírozunk. Mondhatjuk, hogy de nem, de a Liga meg az UEFA meg azt mondja, hogy de igen, és sajnos nem a wishful thinking fog győzni.
De ő a hibás azért, mert Dembélé-t áron alul adtuk el? Ő a hibás azért, mert a Palaura 420 milliót költünk? Ő a hibás azért, mert Inigo ingyen megy el?
Szerintem ez a lényeg. Semmiről nem látunk pontos számokat.gránit írta: ↑2025.08.08. 12:52:21Én is problémásnak találom a Liga ténykedését, egyrészt, mert nem átlátható, a számítások nem nyilvánosak, ha vannak egyáltalán, mert szerintem a Liga nem számol és számít semmit, hasraütésszerűen, pofára megy szerintem minden. De ahogy ezt a klubot menedzselik, semmin nem csodálkozhatunk.
A helyzetünkre való rácsodálkozásnak az egyik oka, hogy elsiklunk dolgok felett. A stadionprojekt azon része nagyon is beleszámít az "FFP"-be (ami már FSR, és ez nem mellékes, mert változtak az UEFA elvárásai, különös tekintettel a fenntarthatóságra, itt jön a képbe az eladósodottság, ami miatt még nehezebben regisztrálunk, mint 3 éve), amit hitelből finanszírozunk. Mondhatjuk, hogy de nem, de a Liga meg az UEFA meg azt mondja, hogy de igen, és sajnos nem a wishful thinking fog győzni. Ahhoz, hogy megértsük a helyzetünket, szembesülnünk kell a tényekkel. Oké, mondhatjuk azt, hogy a klubvezetés mindent jól csinál, de akkor marad a csodálkozás. A veszteséges pénzügyi évet meg alapvetően kimagyarázhatatlannak találom.
Neked is felteszem a kérdést, a másik topicban feltettem Troymnak.
Az saját helyzetünket nehezítjük meg. Mindig panaszkodunk az "FFP" miatt, de sosem akarunk szembesülni a hibáinkkal. Nincs még egy olyan szervezet a világon, ahol ilyen menedzsmentet ne rúgnának ki páros lábbal. 91 millió eurós veszteség, ingyen elengedett játékos, teljességgel elfogadhatatlan. Persze mondhatjuk azt, hogy minden rendben van, csak ez ellentétben áll azzal, hogy az "FFP" miatt panaszkodunk. Természetesen mondhatjuk azt, hogy minden a legnagyobb rendben, de akkor fogadjuk el azt is, hogy folyamatos megszorítások alatt leszünk. A sociók meg semmivel nem rosszabbak, mint a sima cúlék. Igazából ugyanazt csinálják. A közgyűléseken sincs megszorongatva a klubvezetés, általában ők is rendben találnak mindent.FcBarcelona1 írta: ↑2025.08.08. 12:24:25
Így a nehéz helyet mellett a végtelenségig meg van nehezítve a helyzet, ami szerintem kontraproduktív és semmi értelme.
Valószínűleg a sociók tulajdonlása mellett 2 dolog sosem változik, úgy meg nehéz
Én egyetértek Andrsikával, főleg ezzel a kommentjével.
Voltam, és elképzelni nem tudom, mi kerülhet a Palauban 420 millió euróba. Ha tudnál erről valami infót adni, azt szerintem sokan megköszönnénk, mert erre senki sehol nem tudott valid magyarázatot adni. Nagy susmusok lehetnek a háttérben. A probléma a költségekkel van.
Az előző garnitúra miatt megy el ingyen Inigo? Semmi közük hozzá. Ez már a jelenlegi garnitúra sara. Amúgy Bartomeu idején is mindig azt hallhattuk, hogy minden rendben van. Ez a legnagyobb probléma. Emlékszel a Bartomeu-ellenes aláírásgyűjtésre, amit Agustí Benedito kezdeményezett? Én igen. És akkora közönybe fulladt az aláírásgyűjtés, hogy nem lett belőle semmi. A fickón röhögtek, hogy mit pattog állandóan. Pedig le lehetett volna váltani azt a garnitúrát, még időben. De akkor is azt hallhattuk folyamatosan, hogy minden a legnagyobb rendben van. Ez a legnagyobb veszély a klubra nézve.
Akkoriban közel sem volt akkora az adósság. De az Inigo-féle transzferekkel tettünk arról, hogy eljussunk odáig, ahol jelenleg vagyunk. Erre is gondoljunk akkor, amikor az FFP miatt panaszkodunk.
Ez már kb. egy hónapja tervben van csak akkor azt hiszem a mez ujjáról volt szó.Zsoma írta: ↑2025.07.30. 16:06:38A klub "stratégiai" megállapodást kötött az éppen polgárhábórúba csúszó Kongói Demokratikus Köztársasággal, melynek következtében évi 10 millió eurót kap a következő 4 évben. Úgy tűnik, mindig van lejjebb...
https://www.sport.es/es/noticias/barca/ ... -120203174
"Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) kormánya négyéves stratégiai megállapodást jelentett be, amelynek célja a futball, a sport és a béke kultúrájának előmozdítása. Ez a megállapodás közös elkötelezettséget jelent a KDK-n belüli több sportág fejlesztésének előmozdítása iránt. Az együttműködés részeként a klub hozzájárul az ország fiatal sportolóinak fejlődéséhez azáltal, hogy átadja értékeinek ökoszisztémáját, amely a Barça modelljének és útjának vitathatatlan pillére.
Az FC Barcelona a Barça Akadémiákon keresztül sportprogramot – beleértve táborokat és klinikákat – hoz létre és fejleszt a régió gyermekeinek, hogy elősegítse a strukturált és inkluzív fejlődést több kulcsfontosságú sportágban: foci, kosárlabda, kézilabda, futsal és görkorcsolya. Ezenkívül a Barça Innovációs Központ (BIHUB) felnőttek számára készült speciális programokat dolgoz ki, edzői képzési útvonalakkal, amelyek a tehetségeket fejlesztik és bővítik ezen szakemberek tudását a Barça módszertanát alkalmazva a következő területeken: haladó szintű technikai képzés, korosztályoknak specifikus sportstrukturálás, sporttudományi integráció és közös sportszervezés.
Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya közötti megállapodás részeként a klub összes profi csapata a következő négy szezonban, 2028/29-ig, az „RD Congo - Coeur de Afrique” emblémát viseli edzőmezének hátulján , és globális partnerré válik „Hivatalos Partner a Sport és Kultúra Erősítéséért” néven.Ez a megállapodás a jövőbeli Espai Barçában is jelen lesz , mivel a Casa de la DRC-t az új Spotify Camp Nou létesítményeiben hozzák létre . A Casa de la DRC egy magával ragadó kiállítás lesz, amely a stadion látogatóit fogadja, hogy bemutassa a Kongói Demokratikus Köztársaság kulturális sokszínűségét és sporthagyományait, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel a közép-afrikai országgal. A kiállítás, amelyet világszerte több millió látogató és FC Barcelona szurkoló felkeltésére terveztek, interaktív kiállításokon keresztül mutatja be a kongói kulturális és sportörökség gazdagságát és sokszínűségét, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel az afrikai nemzettel."
"Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) kormánya négyéves stratégiai megállapodást jelentett be, amelynek célja a futball, a sport és a béke kultúrájának előmozdítása. Ez a megállapodás közös elkötelezettséget jelent a KDK-n belüli több sportág fejlesztésének előmozdítása iránt. Az együttműködés részeként a klub hozzájárul az ország fiatal sportolóinak fejlődéséhez azáltal, hogy átadja értékeinek ökoszisztémáját, amely a Barça modelljének és útjának vitathatatlan pillére.
Az FC Barcelona a Barça Akadémiákon keresztül sportprogramot – beleértve táborokat és klinikákat – hoz létre és fejleszt a régió gyermekeinek, hogy elősegítse a strukturált és inkluzív fejlődést több kulcsfontosságú sportágban: foci, kosárlabda, kézilabda, futsal és görkorcsolya. Ezenkívül a Barça Innovációs Központ (BIHUB) felnőttek számára készült speciális programokat dolgoz ki, edzői képzési útvonalakkal, amelyek a tehetségeket fejlesztik és bővítik ezen szakemberek tudását a Barça módszertanát alkalmazva a következő területeken: haladó szintű technikai képzés, korosztályoknak specifikus sportstrukturálás, sporttudományi integráció és közös sportszervezés.
Az FC Barcelona és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya közötti megállapodás részeként a klub összes profi csapata a következő négy szezonban, 2028/29-ig, az „RD Congo - Coeur de Afrique” emblémát viseli edzőmezének hátulján , és globális partnerré válik „Hivatalos Partner a Sport és Kultúra Erősítéséért” néven.Ez a megállapodás a jövőbeli Espai Barçában is jelen lesz , mivel a Casa de la DRC-t az új Spotify Camp Nou létesítményeiben hozzák létre . A Casa de la DRC egy magával ragadó kiállítás lesz, amely a stadion látogatóit fogadja, hogy bemutassa a Kongói Demokratikus Köztársaság kulturális sokszínűségét és sporthagyományait, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel a közép-afrikai országgal. A kiállítás, amelyet világszerte több millió látogató és FC Barcelona szurkoló felkeltésére terveztek, interaktív kiállításokon keresztül mutatja be a kongói kulturális és sportörökség gazdagságát és sokszínűségét, azzal a céllal, hogy megerősítse a kapcsolatokat ezzel az afrikai nemzettel."
Mondanám, hogy jól tippeltem stadion kapcsán, de sajnos ha már most 2026 elejét emlegetnek, akkor az inkább 2. negyedév lesz jövőre is.
Leírtam. Az igazolás 10-20%-az ügynöki, aláírási is valószínűleg jóval kevesebb.