visca el barca írta:nem, csak tudod marha unalmas, hogy leírom azt, hogy én örülnék neki, ha neymar 50 labdaérintősből csak 30x trükközne a mostani 50 helyett, erre már hülye vagyok, meg szurkoljak az atleticonak vagy a cselzinek. oké a mostani tiniknek az a menő hogy nyomatják a neymar frizurát meg az idióta táncát, meg twitteren hokiznak rá h mekkora király, közben meg 2 éve néznek focit és azt sem tudják merre hány óra. ráadásul az olvasott szöveget sem tudják értelmezni
Itt arról van főként szó, hogy páran (ál)profi sportolóként közelítitek meg a kérdést, viszont a fórum túlnyomó része szurkolóként. Nyilván egy profi játékosnak az az első, hogy nyerjen a csapata mindegy, hogy milyen áron. A cselek legyenek a lehető leggyorsabbak, hatékonyabbak, a játékos csak és kizárólag a taktikához tartsa magát, legyen egy "fogaskerék a gépezetben".
Ez érthető és rendben is van. Nyilván mindenki annak örül a legjobban, ha a csapat, akinek szorít nyer. Itt a fórumon ez a Barca. Pont.
Más nézőpont viszont a szurkolói. Egy futballkedvelő, de a sportágat csak hobbiként űző vagy csak szimplán néző ember igenis kedveli az olyan trükköket, amik látványosak és jogosan meg is tapsolja azt. A foci ettől ilyen népszerű. Nem a Pedro-k vagy Busquets-ek teszik a sportágat kiemelten népszerűvé, hanem a Messi-k, Neymar-ok, Ronaldinho-k, Cruyff-ok, stb. A csapat sikeréhez elengedhetetlenek a melós "fogaskerekek", de a sportágat népszerűvé és élvezhetővé a "varázslók" teszik. Ezt akármennyire is lenézik itt páran ez akkor is így van, már csak a válaszkommenteket átfutva is...
Más kérdés. Sportszerűség. Azt a felfogást elképesztőnek tartom, amelyik az egyes cseleket sportszerűtlennek, megalázónak tartja. Magyarázza már el nekem valaki, hogy mi a megalázó abban, hogy az ellenfeled ügyesebb nálad és ezt egy VERSENYHELYZETBEN ki is használja?
Ez a felfogás valami új divat? Mert anno R10 vagy Okocha esetében (már akik ismerik ezt a két nevet....) hallani nem lehetett ilyenekről. Hogy a fenébe lehet az, hogy Fenomenó-t egyik kapus sem verte meg, amelyik mellett elvitte a labdát góllövés előtt? Vagy az nem megalázó amikor simán belőhetné a csatár, de inkább elfekteti a kapust?
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
De mondhatnám a Zidane-féle Roulette-et is... Az nem flegma? ...
Az ellenfeleket sem értem mit hőbörögnek, hiszen ez a sport arról szól, ki az ügyesebb. Fentebb is jeleztem, ez egy versenyhelyzet. A "csel" pedig a nevéből adódóan is átverés, az ellenfél megtévesztése. Ha valaki át tudja verni a másikat egy váratlan megoldással miért ne tegye?
Ez az álláspont tarthatatlan és bicskanyitogató. Ha egy madridi szurkoló mondja dacból, irigységből azt sem értem meg, de itt.... egyszerűség, provokáció vagy okoskodás.
Tudjátok mi lenne a megalázó bármelyik csapat számára? Ha a Barcelona úgy lépne pályára, hogy meg sem próbálnának nyerni, ha félvállról vennék a meccset, az ellenfelet...
Újabb kérdés: nem tudom ezen álláspont képviselői hányszor voltak már bíróságon azért, mert valaki bebőrözte őket, vagy átemelte felettük a labdát egy amatőr meccsen és ezt ők olyan megalázónak találták, hogy a meccs közben/után megverték az illetőt... Gondolom a dutyiból írtok.
Az én szubjektív véleményem az, hogy egy olyan játékos, mint Neymar igenis bele kell, hogy menjen a trükkökbe. Egyrészt meg meg tudja csinálni, megvan hozzá az ügyessége. Másrészt pedig azért, mert ha nem is 100%-ban jönnek ezek a trükkök össze, de egy-egy ilyen sikeres megmozdulás még kiszámíthatatlanabbá teszi a játékát, még több védő fog rá figyelni, több helyet adva a társaknak. Apropo. Messi a kis testcseleivel hányszor is vezette bele az ellenfelekbe a labdát? Hányszor adta így el? Nem egyszer. Csak ezt sokan elfelejtik. Néha 3-4 ember mellett próbál elmenni passz nélkül. Megteheti? Igen, mert meg tudja adott esetben csinálni és előrébb jut vele ő is és a csapat is. Ha nem 100%-ban teszi ezt akkor egy-egy labdavesztést el kell, hogy bírjon a csapat.
Másrészt amit már fentebb is írtam, látványra ezek a megoldások még szebbé teszik a játékot.