FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
gránit
Director del Fútbol

2024.07.11. 21:39:54

bence0330 írta:
2024.07.11. 21:00:30
azért nincs értelme egyszerűen 7 gólos szélsőnek mondani bárkit, akár 1000 perc alatt
De, 7 gólos szélső. Ha arra érdemes lenne, több játékidőt kapna. De nem kap, mert nem érdemes rá. Ezért 7 góllal lehet vele számolni.
bence0330 írta:
Konkrét, natúr 3 védőzésünk szerintem nem volt soha.
Dehogynem. Jól is működött, és ha lett volna még ott egy rendes mélységi középpályás, és nem hol Robertóval, hol Pedrivel próbáltuk volna kitölteni azt a posztot, akkor szerintem esélyesek lettünk volna a BL-győzelemre. A bajnokságra is, mert két El Clásicót buktunk ennek hiánya miatt.

A probléma az, hogy most sem a legnagyobb lyukak megoldása a prioritás, hanem futunk mindig olyan emberek után, akiket nem kellene prioritásként kezelni. Dembelé, Griezmann, Coutinho, most Williams, elnökségtől függetlenül ezt csináljuk.
Peter írta:
2024.07.11. 20:44:27
Ha lenne egy Rodri - Ödegaard - Mac Allister középpályám Ferminnel és Olmoval a padon, akkor Rabiot ingyen érkezésével a padra semmi ellenvéleményem nem lenne.... :lol:
Mac Allistert el kellett volna hozni, amikor lehetett. Egy BL-győztes csapat kijönne azokból az arcokból, akiket elmulasztottunk leigazolni.
Troym
Director del Fútbol

2024.07.11. 21:32:27

bence0330 írta:
Felix miért ne rúgna kb kétszer annyit? Legalább megközelítőleg? Pont annyival lenne több olyan meccse, amin azt sem tudja, merre hány méter, mint amennyival az, ahol meccseket döntött el.
Kicsit nézd végig az évet, gondolom találsz ehhez statokat, ha már annyira ebben hiszel.

Leigazoltuk, 2. meccsén már 60+ percet kapott gólt lőtt, utána szinte egész ősszel 75+ perceket volt pályán, de októbertől eltűntek a gólok, majd volt egy kisebb fellángolás december elején, de egész az új évig cca 75-80% játékpercet volt a pályán. Ez volt 2023.
Egyre ócskábban játszott, ezért az új évben kb 20-30 percet cserévé fokozta le Xavi.
Ehhez képest 2023ban 3 bajnoki gólja van ősszel, amikor 80%-ot játszott és 2024ben 4 gólja tavasszal, amikor 20-30%ot játszott.

Mégis mi az, amiből az jön ki, hogy lenne közel dupla annyi gólja? Ősszel ez nem sikerülhetett volna, mert nem volt dupla annyi játékperc, vagy azt állítod tavasszal maradt benne 6-8 gól?
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

gránit írta:
2024.07.11. 20:37:21
A másik, ha valaki több játékidőt kap, akkor más meg kevesebbet fog. Nem vagyunk beljebb, csak minőséggel. Ahogy az sem működik, hogy arányosan következtetünk a játékidő és gólok függvényében. Attól, hogy Felix kétszer annyi játékidőt kap, nem fog kétszer annyi gólt lőni, mert voltak olyan meccsei, amikor azt se tudta, merre hány méter.

A legrosszabb szerintem az lesz, ha visszaállunk a két belső védős taktikára, a két szélen meg védekezni nem tudó emberek játszanak majd. A középpályán meg maradunk csenevészek. Igazából most sem a problémákra reagálunk, csak az embereknek most éppen Williams-re kaptak rá, úgyhogy Laportának meg kell szereznie, hogy jó pontokat szerezzen az újraválasztásánál.
Persze, épp azért nincs értelme egyszerűen 7 gólos szélsőnek mondani bárkit, akár 1000 perc alatt, akár 3000 perc alatt hozta össze. Utóbbi tényleg 7 gólos szélső. Előbbi nem. És épp erről van szó, ha mondjuk összeadod Felix és Raphinha statjait (fogjuk rá, ők ketten fedték le azt az oldalt, nem teljesen, de kb), és perceit, akkor adnak ki ketten együtt egy teljes szezont és valami 16+16 körüli szezont csak a bajnokságot nézve. Így lehet összehasonlítani Leaoval, Sakával, Vinivel akik annyi percet játszottak, mint ők ketten együtt.
Nyilván, ha egyik több percet kap, másik kevesebbet fog. Barca szempontból ez tökmindegy, ketten teszik össze egy poszt perceit. Ad absurdum lehetne 5 balszélsőnk, ugyanannyi perccel, mindegyik rúgna 3 gólt, ettől még nem lennének 3 gólos szélsők a percek ötödővel.
Felix miért ne rúgna kb kétszer annyit? Legalább megközelítőleg? Pont annyival lenne több olyan meccse, amin azt sem tudja, merre hány méter, mint amennyival az, ahol meccseket döntött el. A te számításod szerint lejátszana plusz 15 meccsnyi percet úgy, hogy közben mindig csak azt sem tudná, merre hány méter, ez nagyon merész feltételezés. Feltehetően hasonló arányban lenne jó meg rossz meccse, mint amúgy.
Raphinha is 1300 perc alatt 6+9-es a bajnokságban. Ez nincs egy fél szezonnyi mennyiség, és teljes meccsenként egy gólpont, bő kétmeccsenként 1 gól.
És jó ez így, örülök, hogy ketten vannak, ez a cél, egy posztra két játékos, legalább van váltás, frissebbek lehetnek, ha egyik lesérül, nincs akkora gáz. Ha pl. Saka megsérült volna, az Arsenal 0 cserelehetőséggel ott zuhant volna meg. Így meg kettejük statja adódik össze egy poszton, ezért nem igazságos csak úgy 7 gólos szélsőknek titulálni őket, mikor fél szezon alatt hét gólos szélsők.
Yamalnál meg reméljük, a gólerősség javul, mert minden másban zseni. De ha nem javul, az sem gáz, majd kreál.

Konkrét, natúr 3 védőzésünk szerintem nem volt soha. Olyan volt, hogy támadás/védekezés esetén formációt váltottunk, mert asszimetrikusan oldottuk meg a két szélsőbekk posztot. Az esetek 90%-ában a baloldalunk aktív volt előrefelé, a jobboldalunk meg maradt biztosítani. Persze ezt néha variáltuk, csak Cancelonak és Koundénak így álltak jól a szerepek. Ezt sok csapat csinálja így, igazából főleg az ilyen modern iskolás edzők, mint a Lerekusennél, Bolognánál, Pepnél, stb, rendszeresen csinálják ezt, Xavi is így tett. (Más kérdés, hogy szerintem volt némi gikszer a dologban, én sokszor éreztem azt, hogy az asszimetrikus rendszer miatt néha a védők nem tudták, mit csináljanak, pl. a baloldali középső védő nem tudta, hogy most befelé húzzon-e, vagy Cancelo mögött maradt üres területet fogjon. Meg hasonlók.)
Erre nem emlékszem Flick régi idejéből, de el tudom képzelni, hogy hasonló lesz. Felteszem Koundé marad a jobboldali védő poszton, akkor mindenképp alkalmas lesz rá a keret. Védekezni tudó jobb bekkünk meg van, pl. ő. Baldé sem védekezik rosszul és Fort sem.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
bence0330

2024.06.28. 22:18:54

gránit írta:
2024.06.28. 22:11:35
bence0330 írta:
2024.06.28. 21:39:46
Flick Comanokkal, Perisicekkel is szétalázta a világot, mindketten minden sorozatban nyolc gólt szereztek a 6 kupás szezonban
Ez úgy volt lehetséges, hogy Lewandowski a 34 fordulós német bajnokságban szerzett 34 gólt, a BL-ben 10 meccs alatt 15-öt, a kupában 5 meccsen 6-ot.

A gólszegény szélső is lehet értékes egy csapatban, ha van ott legalább egy gólzsák, aki ipari mennyiségben termeli a gólokat. Ha ilyen nincs, akkor a gólszegény szélsők szétporladnak, mint nálunk Dembelé.
Igen. De ott az 6 kupás szezont ért. Nekünk most azért nem az a cél. Amit mi szeretnénk, azt 10 góllal kevesebbel el lehet érni. Amúgy ha egyvalamiben vagyok biztos, az az, hogy Lewy sokkal jobbat fog menni, mint idén. Xavi borzasztóan használta, minden létező vonatkozásban. Mikor lecserélte végre párszor, már önmagában elég volt, hogy javuljon. A meccsek jó részénél meg birkózott a középpályán, és sosem volt esélye felérni a támadásokkal. Előbbit remélem, hogy Flick jól kezeli majd, utóbbiban meg biztos vagyok.
Roque meg remélem Lewy kirotálásakor hozza majd szépen a gólokat csereként, arányaiban.
Az esetleges második hullámban érkező játékosokban szerintem egész jó mennyiségű gól van (nyilván középpályáshoz-10-eshez képest), akik kiegészíthetik. Gündogan, Fermín, vagy ha ott játszik, Raphinha.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
gránit
Director del Fútbol

2024.06.28. 22:11:35

bence0330 írta:
Flick Comanokkal, Perisicekkel is szétalázta a világot, mindketten minden sorozatban nyolc gólt szereztek a 6 kupás szezonban
Ez úgy volt lehetséges, hogy Lewandowski a 34 fordulós német bajnokságban szerzett 34 gólt, a BL-ben 10 meccs alatt 15-öt, a kupában 5 meccsen 6-ot.

A gólszegény szélső is lehet értékes egy csapatban, ha van ott legalább egy gólzsák, aki ipari mennyiségben termeli a gólokat. Ha ilyen nincs, akkor a gólszegény szélsők szétporladnak, mint nálunk Dembelé.
bence0330

Sonoma írta:
2024.06.28. 21:11:05
bence0330 írta:
2024.06.26. 23:42:45
A szélsőknek nem ez a dolga, és nem ez a skillje. Ez is, tudnak gólt lőni (Raphinha, Ferrán, Felix, jövőre már tán Yamal is tud, nem is rosszul). Egy top szélső egyedül elérhet talán 20 gólt, de még ez is nagyon necces.
C. Ronaldo, Messi is szélsőként szerzett 30+- at...
Extremitás. Igen, ezt írtam is. Még a mai fociban is van 2-3 ilyen, még ha annyira nyilván nem is (VIni, jó szezonjában Rashford, Mbappé), de számunka jelenleg teljesen esélytelen. Én is Mbappé-Haaland-Foden sort szeretnék, mögöttük Musialával, vagy valami hasonlót, mint mindenki, csak nem látom a realitását, így nem eszerint írok. Messihez hasonlítani meg egyenesen bűn bárkit is, szerintem kifejezetten ártalmas a játékosokra nézve. Meg magunkra is, ha azt várjuk el megint.

Hozzáteszem, a percek 50%-ával ők sem lettek volt 20 gólosok se, ők rendre kimaxolták a játékperceket, 15 gólnál feljebb sosem jutottak volna kb, vagy 1-2-szer igen.

Messink már nem lesz, és egy ideigen Mbappék sem. Flick Comanokkal, Perisicekkel is szétalázta a világot, mindketten minden sorozatban nyolc gólt szereztek a 6 kupás szezonban (Gnabry jobb volt de ő sem világverő, ráadásul neki azóta sem megy úgy, a rendszer hozta ki belőle).

A rendszert kell összerakni szerintem most, nem fogunk világsztárokat igazolni. A szélső csinálja, ami a dolga, és a többiek is.
Sonoma
Capitá del Barça

2024.06.28. 21:11:05

bence0330 írta:
A szélsőknek nem ez a dolga, és nem ez a skillje. Ez is, tudnak gólt lőni (Raphinha, Ferrán, Felix, jövőre már tán Yamal is tud, nem is rosszul). Egy top szélső egyedül elérhet talán 20 gólt, de még ez is nagyon necces.
C. Ronaldo, Messi is szélsőként szerzett 30+- at...
gránit
Director del Fútbol

2024.06.28. 20:56:30

Chino írta:
2024.06.28. 18:02:58
Ha Eto'o fel lett hozva illik megjegyezni, hogy mellette pl. Ronaldinho szezononként a 10 akciógólt sem nagyon érte el, még az Aranylabdás évében sem, cserébe kiosztott 14-15 assistot és szétbontotta a védelmeket, rengeteg helyzetet teremtett.
Ebből két tanulság is leszűrhető. Egyrészt gólképes játékosokra van szükségünk, másrészt hiába bontogat a szélső, ha végül nincs, aki befejezze az akciót.

A szélsők nem tudom, hogy kerültek megint elő, én erre reagáltam:
bence0330 írta:
2024.06.26. 23:10:11
Csak akkor lő 20+ gólt, ha nincs minőségi cseréje, nincs kivel versenyeznie. De ha lesz, akkor 10-13 fölé nem fog jutni ugyanaz az ember, megosztott percekkel.
Váltótárssal is bőven meg lehet lőni a 20 gólt egy bajnokságban.
Chino
Llegenda del Barça

2024.06.28. 18:02:58

bence0330 írta:
gránit írta:
2024.06.26. 23:24:10
Dehogyis. Eto'o úgy lett gólkirály, hogy Larsson a padról lőtt 10 gólt. Nem kellett semmit arányosítani. Gólképes játékosokra van szükségünk, a többi csak a középszerűség megmagyarázása.
Eto'o center volt. Írtam is, hogy centerként ez lehetséges. Arról nem is beszélve, hogy minden idők egyik legerősebb klubjában volt szerintem minden idők, de legalábbis Barcalona szinten a legerősebb támadótrió tagjaként, a már beérő Messi és Dinho között.
Szélsőként ez kb lehetetlen.
A szélsőknek nem ez a dolga, és nem ez a skillje. Ez is, tudnak gólt lőni (Raphinha, Ferrán, Felix, jövőre már tán Yamal is tud, nem is rosszul). Egy top szélső egyedül elérhet talán 20 gólt, de még ez is nagyon necces. Foden, Vini, ha szélsőt tol, Mbappé. Salah. Ha az idejük felét játszanák, vagy csak kétharmadát, nem lennének 20 gólosok, talán még minden sorozatban összesen sem lenne rá esélyük.
Ezekre nincs esélyünk.
Ebben igazat kell adjak.
Nyilván egy szélső is a támadásokért felel és elvárhatók tőle a gólok, de nem ez az elsődleges feladata, legalábbis nem ezen mérhető le, hogy mennyire jó játékos, mennyire illik bele egy-egy edző/csapat struktúrájába.
Ha Eto'o fel lett hozva illik megjegyezni, hogy mellette pl. Ronaldinho szezononként a 10 akciógólt sem nagyon érte el, még az Aranylabdás évében sem, cserébe kiosztott 14-15 assistot és szétbontotta a védelmeket, rengeteg helyzetet teremtett. Nyilván kicsit fals hozzá hasonlítani a jelenlegi játékosokat, de a lényeg hogy ő sem a góljai miatt volt a törtélem egyik legnagyobb játékosa, sőt ebben jó esetben is átlagos volt.
Változott a foci is persze, de a szerepük nem igazán.
Én bízom Yamalban a hatékonyságot tekintve, kapu előtt még nem az igazi, sok ziccer választott rossz megoldást, ebben még kell rutint szereznie, bár elég balszerencsés is volt. Azt hiszem 7 kapufája volt a szezonban.

Nagyon nagy kérdés lesz, hogy Flick mit is akar pontosan alkalmazni, kik-milyen szerepet kapnak. Az viszont biztos, hogy a szélsőknek kulcsszerepe lesz, nem lehet véletlen, hogy mióta kinevezték a vkp mellett a legkomolyabb prioritás a balszélső lett, ami az igazolásokat illeti.
Forca Barca!!!!
bence0330

Cserinek igaza van.
gránit írta:
2024.06.26. 23:24:10
Dehogyis. Eto'o úgy lett gólkirály, hogy Larsson a padról lőtt 10 gólt. Nem kellett semmit arányosítani. Gólképes játékosokra van szükségünk, a többi csak a középszerűség megmagyarázása.
Eto'o center volt. Írtam is, hogy centerként ez lehetséges. Arról nem is beszélve, hogy minden idők egyik legerősebb klubjában volt szerintem minden idők, de legalábbis Barcalona szinten a legerősebb támadótrió tagjaként, a már beérő Messi és Dinho között.
Szélsőként ez kb lehetetlen.
A szélsőknek nem ez a dolga, és nem ez a skillje. Ez is, tudnak gólt lőni (Raphinha, Ferrán, Felix, jövőre már tán Yamal is tud, nem is rosszul). Egy top szélső egyedül elérhet talán 20 gólt, de még ez is nagyon necces. Foden, Vini, ha szélsőt tol, Mbappé. Salah. Ha az idejük felét játszanák, vagy csak kétharmadát, nem lennének 20 gólosok, talán még minden sorozatban összesen sem lenne rá esélyük.
Ezekre nincs esélyünk.
Mondhatod, hogy hozzunk akkor ilyen Joselukat, remélhetőleg Roque lesz a mi Joselunk, de ők meg "csak" a góllövéshez értenek. Ha Joseluból meg Lewyből állna a támadósorunk (de akár Lewy-Haalandot is mondhatnék), nem tudna senki cselezni, nem kapnának kucspasszokat, nem jutnának el helyzetekig. Erre kell a szélső. Főleg Flick sílusában, aki ezzel igázta le a világot. Széljáték, egy jó 10-es, labdaszerzések után tempós támadás, és betolni a labdát Lewyre, Müllerre, vagy aki épp jött.
Vagy akkor Yamal rossz játékos? A te skatulyád szerint ő csak egy "5 gólos szélső". Most felejtsük el a korát, hisz a Barcában játszott, elvileg meritokrácia volt, és a percek nagyon jó részét a pályán töltötte. Nagyon jó játékos, csak nem gólvágó. Neki is megvan a szerepe a gépezetben. Ő cselekkel bont, létszámfölényt tudunk emiatt máshol kialakítani.

Jól kell összerakni a csapatot. A szélsőink dolgozzanak ki sok helyzetet, aki ahogy tudja, a centerünk és a támadóbb jellegű középpályásaink (Gündogan, Fermín) legyenek jó helyen. És persze a szélsők is lőjenek korrekt mennyiségben gólt mellé, de ez pipa volt az előző évben is. Nem is emiatt buktuk a bajnokságot. Egy közel tökéletes madrid, a védekezésünk és az átmeneteink miatt. A PSG-t is emiatt buktuk. A támadóink nem jutottak el helyzetekig, amit belőhettek volna, amikor mégis, belőtték, vagy legalábbis nem hagytunk ki többet, mint amit egy átlag topcsapat kihagy. Hátul meg bénák voltunk, és a középpályán is.

Igen, létezik kéttámadós felállás, de mikor van milló támadónk (jó része szélső), az edző meg nem ezt preferálja, akkor mindenkinek mindent át kéne ehhez alakítani, edzői felfogást, klubfelfogást, óriási keretformálást, Yamalék létszámon felülivé válnak. Utóbbi jelenleg nekünk lehetetlen, a másik inkább csak elvi okokból nem valószínű. 1% esélyt sem látok arra, hogy pár meccsvégi váltáson kívül ez megtörténjen. De még ha fel is tételezném, akkor is, ott két támadó van összesen, tegyük fel, hogy mindkettő bejön, 20 gólosok. Ezt a két szélső és 1 center is összeteszi, csak hárman és máshogy.
tatesz1990
Jugador del Barça

2024.06.18. 19:03:22

A Whoscored.com oldalon készítettek ilyen listát (elvileg olyan emberek, akik értenek hozzá)!
Ha azt megnézitek, vitázhattok nyugodtan.
PL. : 1. Lewandowski; 2. Gündogan; 3. De Jong... 😁☺️
Visca el Barca! =D>
Chino
Llegenda del Barça

2024.06.18. 15:46:02

bence0330 írta:
2024.06.18. 14:23:28
Uborkaszezonban gondoltam "játéknak" érdekes lenne, ki szerint kik volta a legjobb játékosaink a szezonban. Az én top10-em, ahol próbáltam kicsit kevésbé nézni a játékmennyiséget, hisz a kulcsjátékosaunk közül csak kb 3-an voltak végig elérhetőek:

1. Gündogan
szakadék
2. Koundé (őt a percei miatt is vettem ennyire előre)
3. TS
4. Raphinha
5.-6.-7. Fermín-Cubarsí-Yamal megosztva
8. Christensen (ha egész évben vkp, lehet sima top3 lett volna)
9. Araujo
10. Cancelo

Egy legrosszabb 3-as listát is csináltam, ez Romeu, Pena, DJ lenne. DJ-nál lenne rosszabb játékos, Inigo, Alonso pl, de ők alig játszottak, DJ meg kezdő volt mindig, amikor elérhető volt, minden lényeges meccsen csődöt mondva, ehhez képest mérve került be, illetve a szezonunk legjobb része is a hiányzásához volt köthető, jobb volt a posztidegen alternatíva is, kb bárki, még SR is.
A másik kettő szimplán nem bírta szerintem a nyomást, ami egy ekkora klubbal jár.

Ha valaki be akar szállni, érdekelne. :)
Elég nehéz ilyen rangsort felállítani, mert nagyon sok összetevős a dolog. Melyik játékos mennyit játszott, kik ellen virított, posztján volt-e, mennyire volt meghatározó, tudásán alul vagy felül teljesített-e stb. Cancelo jobbhátvédként 5.-6. helyre biztosan beért volna, legalábbis az alapján amikor ott játszott, ha bármelyik kh. olyan teljesítményt hozott volna le, mint Araujo, biztos jóval előrébb végezne (az ő megítélésében a PSG meccs nagyon döntő faktor mindenkinél), legfeljebb magához képest volt gyengébb. Koundé kényszerből kikerült jobbra, ott lehozott egy biztonsági szezont, (egy Raphinnha vagy Yamal mögött azért jóval könnyebb dolga volt, mint pl. Cancelonak, aki egyedül a baloson az egész szélen védcekezett-támadott), Gündogan is igazából akkor volt kiemelkedő, amikor az igazi posztján játszott, amikor hátrébb kellett lépnie egy jó közepes volt szerintem. Plusz nagy pozitívum, hogy az egész szezont simán lehozta. Fermin is igazából a szezon második felében/utolsó harmadában emelkedett ki, így frissebbek az emlékek. Lewy is az első 13 meccsén (liga+Bl) 8 gól 4 assist, de arra nem igazán emlékszünk.
A 10 emberrel nagyjából egyetértek (mondjuk sokkal több nem is igazán van akit relevánsan ide lehetne venni) de a sorrenden azért tudnék változtatni, de azt is baromi nehezen, úgyhogy meg se próbálom.
Forca Barca!!!!
Viktor1096
Barça C

2024.06.18. 15:10:00

Szia!

Az én top10-em a következő lenne:
1. Gündogan: Hihetetlen igazolás volt ingyen, még ilyen idősen is. A klasszis szó a legjobb rá.
2. Raphinha: Szerintem ő nálunk egy nagyon alulértékelt játékos. Fontos meccseken rendre hoz gólpontot, igaz, nem egy cselgép, de szerintem az egyik legjobb játékos a jelenlegi keretünkben.
3. Koundé: Nagyon jó szezonja volt szerintem, remélem marad a jobboson jövőre is, ott sokkal jobb teljesítményre képes.
4. Fermin: Nem is tudom mikor láttam utoljára olyan középpályást nálunk, aki ennyire érzi a kaput. Nagyon nagy potenciált látok benne, nem lesz aranylabdás, de nálunk nagyon fontos játékos lehet.
5. Yamal: Lassan már megszokhattuk, hogy a Masiáról minden évben kikerül egy korszakos zseni. Ez idén sem volt másképp. Hihetetlen a srác, várom, hogy mire lesz képes.
6. Araujo: Jó szezonja volt, amit a PSG elleni butasága eléggé beárnyékol. Továbbra is a legstabilabb védőnk, és nagyon remélem, hogy nem adjuk el. Nagy veszteség lenne.
7. Cubarsí: Élmény nézni a srácot. A passzai, a meglátásai mögött sok középpályás elbújhatna. Fizikálisan még van hová fejlődnie, de nagy jövőt jósolok neki.
8. Christensen: Nyomott egy fordított Mascheranót, és feljött a védelemből a középpályára. Nagyon hálás vagyok neki, jó teljesítményt rakott le, és stabilitást adott nekünk egy nehéz időszakban. Kár, hogy nem jött rá Xavi hamarabb erre a képességére.
9. Ter Stegen: Csak azért került ennyire hátra, mert megsérült. Amikor Ő volt a kapuban, és nem Pena, sokkal biztosabbnak éreztem a kapusposztot.
10: Cancelo: Nagyon remélem, hogy meg tudjuk tartani, klasszis, ráadásul eléggé mobilis védő. Nagyon örültem mikor idejött, és annak is nagyon örülnék, ha maradna még pár évig.

Ezek voltak az MVP-k, most jöhetnek az LVP-k, azaz a less valuable playerek :D
1. Romeu: Nem igényel szerintem sok kommentárt
2. Alonso: Nem is tudom mennyit játszott a szezonban, de enyhén szólva sem maradt meg a csávó.
3. De Jong: Nálam is ott van a legrosszabbak között, pontosan ugyanazokból az okokból mint Bencénél. Szerintem nálunk soha nem fogja tudni elérni a benne lévő potenciált sajnos, akármennyire is szeretném.
bence0330

2024.06.18. 14:23:28

Uborkaszezonban gondoltam "játéknak" érdekes lenne, ki szerint kik volta a legjobb játékosaink a szezonban. Az én top10-em, ahol próbáltam kicsit kevésbé nézni a játékmennyiséget, hisz a kulcsjátékosaunk közül csak kb 3-an voltak végig elérhetőek:

1. Gündogan
szakadék
2. Koundé (őt a percei miatt is vettem ennyire előre)
3. TS
4. Raphinha
5.-6.-7. Fermín-Cubarsí-Yamal megosztva
8. Christensen (ha egész évben vkp, lehet sima top3 lett volna)
9. Araujo
10. Cancelo

Egy legrosszabb 3-as listát is csináltam, ez Romeu, Pena, DJ lenne. DJ-nál lenne rosszabb játékos, Inigo, Alonso pl, de ők alig játszottak, DJ meg kezdő volt mindig, amikor elérhető volt, minden lényeges meccsen csődöt mondva, ehhez képest mérve került be, illetve a szezonunk legjobb része is a hiányzásához volt köthető, jobb volt a posztidegen alternatíva is, kb bárki, még SR is.
A másik kettő szimplán nem bírta szerintem a nyomást, ami egy ekkora klubbal jár.

Ha valaki be akar szállni, érdekelne. :)
Chino
Llegenda del Barça

2024.06.11. 17:06:43

FcBarcelona1 írta:
2024.06.11. 08:48:13
brazilfan írta:
2024.06.10. 22:27:05
Ebben a szezonban öt játékos, Kounde, Baldé, Martinez, Raphinha és Pedri esett ki izomsérülés miatt.
A Realban Viniciusnak, Carvajalnak, Alabának, Militaónak, Arrizabalaga cserekapusnak (bemelegítés közben!), Rüdigernek és Lucas Vazqueznek volt izomsérülése.
https://www.besoccer.com/team/injuries- ... /barcelona
Ha jól számolom, izomsérülés:
Araujo, Kounde, Inigo, Christensen, Cancelo, Balde, Pedri, Gavi, Gündogan, Roberto, Raphinha, Ferran,
Lewy
Hozzátartozik, hogy Raphinhanak 2* volt, tudtommal eddig még nem a pályafutása alatt. Araujo, Christensen, Pedri visszatérő. Friss hír, hogy De Jong kihagyja az EB-t, a hír szerint túl korán tért vissza az előző sérüléséből, és visszatérő problémává vált a bokasérülése.
Lewy pedig tegnap izomsérülést szenvedett.
Nem tudom mennyire pontosak ezek az adatok, de elég sok játékosnál kb. annyi volt hogy egy edzésen valamit érzett a lábában, de 1-2 nap múlva már teljes mértékű munkát végzett. Chrisnél is az állítólagos izomsérülést altesti fájdalomnak írják 1 meccs kihagyással, konkrét sérülése az akhilleszében volt, Cancelo seem hagyott ki meccset, előtte és utána is végigjátszott mindent, Koundénál is még októberben volt egy könnyű térdfájdalom és annyi, Gündogannak sem volt semmi hasonló sérülése. Gavi sérülése is egy rossz mozdulatnak volt köszönhető, ráadásul válogatott meccsen stb.
Olyan izomsérülés ami "túljátszatásra" fogható nem sok volt.
Ahogy De Jongnak sem lehet krónikusnak nevezni a sérüléseit. Abba, hogy rosszul ér földet és kibicsaklik a bokája vagy hogy olyan durván összerúgnak, hogy szaltózik egyet bárki belesérül.

Ráadásul nekünk jóval nehezebb dolgunk volt, mert sokkal szűkebb a keret, pótlásra, rotálásra klasszisokkal kevesebb lehetőségünk volt.
És egy jó szezon legalább annyira múlik a keret mélységén, mint a minőségén. Ha több embert tudsz bevetni, frisebbek lesznek tavaszra, amikor a döntő meccsek jönnek az már félsiker. Ancelotti is akkor kezdett rotálni, amikor a bajnokság már eldőlt és a fontos BL mecccsek jöttek. Bellinghamet sem pihentette például Ancelotti, el is fogyott tavaszra.
Nyilván rotálhatott volna Xavi többet, Lewy,nek, Yamalnak voltak minőségi alternatívái, de sokkal hamarabb elfogytak a padról azok a játékosok, akikkel ne romlott volna komolyan a csapat.

Flickre kíváncsi leszek ilyen szempontból, mert a Bayernnel olyan kerete volt, hogy szinte minden posztra volt hasonló kaliberű embere, a válogatott pedig ilyen szempontból irreleváns, itt nem lesz meg neki ez a luxus. Szóval ez egyelőre hatalmas kérdőjel nála is.
Forca Barca!!!!
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.06.11. 08:48:13

brazilfan írta:
Ebben a szezonban öt játékos, Kounde, Baldé, Martinez, Raphinha és Pedri esett ki izomsérülés miatt.
A Realban Viniciusnak, Carvajalnak, Alabának, Militaónak, Arrizabalaga cserekapusnak (bemelegítés közben!), Rüdigernek és Lucas Vazqueznek volt izomsérülése.
https://www.besoccer.com/team/injuries- ... /barcelona
Ha jól számolom, izomsérülés:
Araujo, Kounde, Inigo, Christensen, Cancelo, Balde, Pedri, Gavi, Gündogan, Roberto, Raphinha, Ferran,
Lewy
Hozzátartozik, hogy Raphinhanak 2* volt, tudtommal eddig még nem a pályafutása alatt. Araujo, Christensen, Pedri visszatérő. Friss hír, hogy De Jong kihagyja az EB-t, a hír szerint túl korán tért vissza az előző sérüléséből, és visszatérő problémává vált a bokasérülése.
Lewy pedig tegnap izomsérülést szenvedett.
Peter
Director del Fútbol

2024.06.10. 22:52:06

brazilfan írta:

Ez nemcsak a Barcelona, hanem például a Real számára sem könnyű feladat, a kicsik ellen ők is ugyanúgy szenvedtek.
Ennyi izomsérülés ellenére mégis megoldották a megoldandót?.....Ők is ugyanúgy szenvedtek? Fogjuk rá, hogy igen, úgyanúgy, de mégsem ugyanúgy, hanem máshogyan, mert ők azon túl, hogy szenvedtek, valahogyan mégis megoldották....szenvedtek a ligában és bl-ben, de közel sem ugyanúgy....

Szóval - szerintem - egyáltalán nem "ugyanúgy szenvedtek".....hanem teljesen másképp.... :lol:
brazilfan
Entrenador del Barça

FcBarcelona1 írta:
2024.06.10. 15:49:51
Most is megy a fizikai felkészítés téma, rengeteg izomsérüléssel tarkítva.
FcBarcelona1 írta:
Ahogy Mihu is írta, nem emlékszem olyanra, hogy fergeteges játékkal lehengereltük a kisebb csapatokat.
Ez nemcsak a Barcelona, hanem például a Real számára sem könnyű feladat, a kicsik ellen ők is ugyanúgy szenvedtek.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

Meghallgattam a podcast adást.
Gündogan szerintem is a szezon legjobb játékosa. Minden elismerésem Busquetsé, nagyon kedvelem, de egy ideje nem hozta régi formáját. Lényegében a kezdőben Gündogan váltotta Busquetset. Nem ugyanaz a poszt, de ha a többi klubnál történik egy ilyen változás, átszervezik a csapat játékát, akár változtatnak a felálláson, mondjuk 3 kh-es felállásra, 2 vkp-ra.
Egyetértek, hogy Christensen feltolásával megszilárdult a csapat játéka, amire egy fél szezont kellett várni.
Raphinha, Felix, Yamal nem hozott rossz szezont, de a perceik alapján Yamal túlhajtva, Felix és Raphinha fél fél szezont szerepeltetve, igazából arra sem emlékszem, mikor játszottak egyszerre a kezdőben.
Lewy esetében szintén a túljátszatás és az elveszettség jut eszembe, mert valamiért nem kapott a kp-ról és a szélről elég támogatást. Nem volt jó szezonja, de a whoscored szerint idén mégis a csapat legjobbja.
A kp-a egész szezonban nem állt össze, de szerintem nem csak nevek alapján.
Minőségre nagyon jó védelem állt össze. Közben bekaptunk 44 gólt, amit 20+ éve nem.
Szezon legjobb pillanatai, nálam az Atletico elleni idegenbeli, és PSG elleni idegenbeli, ahol elhittem, hogy lehet fejlődés, azután mindkét sorozatban jött a csalódás
Legrosszabb az említett Shakhtar, Antwerp, szuperkupa, Bilbao kupakiesés, Girona 2 meccs, 8 bekapott gól, Villarreal szétesés.
Most is megy a fizikai felkészítés téma, rengeteg izomsérüléssel tarkítva.
Ahogy Mihu is írta, nem emlékszem olyanra, hogy fergeteges játékkal lehengereltük a kisebb csapatokat.
Igen, az eredmények többnyire jöttek, egyéni megmozdulásokból. Gündogan, Lewy, Raphinha, Yamal, Felix pontot érő megmozdulásai.
Nekem ebből nem az jön le, hogy csúnya Laporta és Deco menesztette Xavit, vagy azt, hogy gyenge keretet hoztak össze idénre.
Persze az elért "eredmények" nem rosszak, Flickéktől sem várok sokkal többet.
Jövőre kevesebb sérülést, jobb fizikai felkészítést, jobb keret menedzselést, és látványosabb játékot várok, kevesebb csalódással.
gránit
Director del Fútbol

2024.06.01. 13:09:45

Peter írta:
2024.05.31. 17:51:43
Az, hogy lassan tíz éve szurkolóként mit láttunk a pályán vagy ki és mit csúfolt annak, semmi köze a valódi DNS-hez és valódi Barca stílushoz.

DNS köszöni szépen, makkegészséges. A hibát máshol kell keresni, megtalálni, majd orvosolni.
Ez már csak azért is nagyon nagy igazság, mert egyes csapatok sokkal barcásabban játszanak, mint most a Barca. Sokatmondó volt Luis Enrique nyilatkozata a párharc előtt, hogy az ő csapata sokkal inkább képviseli a Barca-stílust, mint maga a Barca.

Nem a Barca-DNS-sel van a gond, hanem azzal, hogy nem azt játsszuk, és sok olyan játékost igazoltunk az utóbbi időkben, akik ebbe a játékba egyáltalán nem illenek bele. Akikkel nem folyik a labda, akik nem képesek a gyors, egyérintős játékra.

A Real Madrid utolsó perces fordításaikon sem kell meglepődni. Ők tudatosan olyan játékosokat keresnek, akik az utolsó percben is mennek, mint az állat. Amikor az ellenfél már nem bírja, ők még mindig bírják. Így az ellenfél lehet, hogy a 75. percben még partiban van, de a Madrid a 99. percben is tudja ugyanazt a tempót. Ezek a fordítások nem véletlenek. Ötszázhuszadjára már fel kellene tűnnie az ezen csodálkozóknak, hogy ez nem a véletlen műve. Ők ilyen játékosokat keresnek, és erre készítik fel a csapatukat. Már nagyon régóta.

Ők jól válogattak, mint nagyon sok esetben nem. A Barca-DNS-t meg nem kell hibáztatni, mert jelenleg nem azt a játékot játsszuk, így jelenleg hibáztatni sem lehet. Ha hibáztatunk valamit, akkor az valami más kell hogy legyen.
vidra
Entrenador del Barça

2024.05.26. 13:44:27

Nem csak az a 2 mondatos megállapítás a lényeg, hanem Flick stílusának az elemzése az érdekes.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.05.26. 07:35:00

vidra írta:
2024.05.26. 05:27:42
Angolul tudóknak, kedvenc taktikát elemző videósom.
Korábbi vidi, jó lenne-e Flick a Barcába kérdéssel. Elég közérthető sztájl, nem csak az a mágnestáblás, tologatós.

https://www.youtube.com/watch?v=5U7Ra2U7QKc
Ne haragudj meg. Régebben 1* áttekertem ezt a videót. De azért, mert egy csávó valahonnan a világ végéről elemzi az Fbref-et, behúz 4 vonalat, és megállapítja, hogy ez nem jó a Barcának, akkor hagyjuk is az egészet a fenébe. Ne is nézzünk 1 évig meccset.
Egy dolog tényleg megkérdőjelezhető. Fizikálisan sokkal jobb volt az a Bayern, ez látható volt szemmel is. Hogyan fogják bírni a futást? Én ezt nem úgy képzelem el, hogy 1 hónap után lefutunk mindenkit, de azt sem, hogy 1 hónap után nem bír lépni senki. Fizikálisan folyamatosan jobbak lehetünk, de a saját, bírt tempóban próbáljuk megoldani a taktikát.
Veszélyes ilyen támadó szellemben játszani? Igen, de lehet, hogy közelebb áll az eredeti Barca DNS-hez, mint ez az oldalpasszolgatás, amit az utóbbi 10 évben leművelünk.
Kaphatunk sok gólt kontrából? Persze, veszélyes az, ha fellép a 2 szélső védő a kp-ra, szárnyvédőt játszik, és 2 védő, max a 4231-ben az egyik vkp-s marad hátul, de Alves/Alba ugyanez volt. Évek óta nyeljük a kontragólokat, csak közben elfelejtettünk gólokat lőni, lezárni a meccseket. Majd meglátjuk, hogyan fog mutatni a valóságban.
Inkább az a kérdés, hogy meccsek közben, az erdemény, vagy az aktuális ellenfél függvényében tud e változtatni.
vidra
Entrenador del Barça

2024.05.26. 05:27:42

Angolul tudóknak, kedvenc taktikát elemző videósom.
Korábbi vidi, jó lenne-e Flick a Barcába kérdéssel. Elég közérthető sztájl, nem csak az a mágnestáblás, tologatós.

https://www.youtube.com/watch?v=5U7Ra2U7QKc
gránit
Director del Fútbol

2024.05.13. 03:56:25

Az FFP meg a regisztráció két teljesen külön téma. Ott vannak például a kölcsönjátékosok, akik beleszámítanak az FFP-be, de nincsenek regisztrálva, nem részei a max 25-ös keretnek. De hát az FFP-be beletartozik a szertáros meg a takarító is. Abban minden fizetés benne van. Még a többi szakosztály játékosai is, aminek aztán semmi értelme, nekik semmi közük a focistákhoz, ez pedig hátrányos helyzetbe hozza azokat a klubokat, amelyek más szakosztályokat is működtetnek, gyakorlatilag arra ösztönzi a klubokat, hogy ne tartsanak fenn más szakosztályokat, ami káros és sportellenes. Simán támadni kellene jogilag. Van az FFP-keret, amiben minden fizu benne van, és vannak a regisztrált játékosok, akik a keretet alkotják. Ez kiegészülhet, ha jó tudom, meccsenként három tartalékcsapatos játékossal.
FCBsteve írta:
2024.05.12. 14:50:16
Szerintem Inigo este messze nem szokványos
Úgy tudom, Roque sincs regisztrálva 2024-2025-re (pedig 2031-ig van szerződése), és már azért is vért kellett izzadni, hogy 2024 tavaszára regisztráljuk. A Liga pont nem kötelez minket arra, hogy regisztráljuk a játékosainkat, éppen ellenkezőleg.
FCBsteve írta:
A játékos a Liga / felügyeleti testület / akármi elé idézheti a klubot
Miért idézné oda? A Liga pont nem kerget minket az asztal körül, hogy márpedig tessék csak regisztráltatni a játékosokat, hanem éppen ellenkezőleg. Gavi regisztrálásáért is vért kellett izzadnunk, jogi útra is tereltük, és meg is nyertük (ezért sem értem, miért nem visszük jogi útra cakumpakk az egész ellenünk zajló diszkriminációt, simán meg tudnánk nyerni). A Liga pont nem azért küzd tűzzel-vassal, hogy regisztráljuk be a játékosainkat, hanem éppen ellenkezőleg, még fenyegetnek is minket, hogy nem regisztrálhatunk mindenkit. Pont nem arra kötelez minket a Liga, hogy regisztráljuk be a játékosainkat, hanem éppen azon van, hogy NE regisztrálhassunk mindenkit. Az csak egy párhuzamos univerzumban létezik, hogy a Liga minket kényszerít arra, hogy regisztráljuk a játékosainkat. Pont az ellenkezőjét csinálja. Ha közölnénk velük, hogy valakinek a regisztrációját töröltetnénk, nem felügyeleti testület elé idéznék a klubot, hanem pezsgőt bontanának, és buli közben megkérdeznék, hogy nem akarunk esetleg még további regisztrációkat töröltetni.
FCBsteve
Entrenador del Barça

gránit írta:
2024.05.12. 13:31:31

Így van, Inigót tavaly csak egy évre regisztráltuk. Éppen ez bizonyítja, hogy nem kötelező egy játékost a szerződésének teljes időtartamára beregisztrálni. Attól, hogy egy játékosnak szerződése van a klubbal, még nem kötelező, hogy regisztrálva legyen, ami logikus, a kölcsönben levő játékosoknak is szerződésük van a klubbal, mégsincsenek regisztrálva. Nem kötelező regisztrálni.

...

Ez az, amit nem tudok biztosan. Igazából miért ne lehetne? Ha nem kötelező egy játékost a szerződésének teljes időtartamára beregisztrálni, logikus lenne a regisztrációk töröltetése is, hiszen ugyanaz a helyzet állna fenn. Lehet, hogy nem lehet, nem tudom. Logikus lenne, hogy lehessen. Ha lesérül egy játékos a teljes szezonra, akkor biztosan lehet.

...

Szerintem ő nincs regisztrálva. Amikor tavaly augusztusban nagy volt a riadalom, hogy 13 játékosunk volt akkor még csak regisztrálva, a kölcsönbe adott játékosok nem szerepeltek közöttük. Ők szerintem nincsenek regisztrálva, fura is lenne, mert max 25 játékost lehet csak, miközben kölcsönben van vagy nyolc emberünk. A kölcsönjátékosok is azt támasztják alá, hogy csak azért, mert valakinek szerződése van a klubbal, még nem kell feltétlenül regisztrálni. Ez szerintem egy nyomásgyakorlási lehetőség a legkezelhetetlenebb helyzetekre.

https://www.football-espana.net/2023/08 ... to-leaving
Ok, az én szóhasználatomban a regisztrálva az FFP keretet jelenti, ami majdnem ugyanaz, mert az FFP keret miatt nem lehet regisztrálni... :)

Szerintem Inigo este messze nem szokványos , illetve, aki korábbi játékos és MÁR (a teljes szerződésére) regisztrálva lett, azzal nem fogsz tudni mit kezdeni... A játékos a Liga / felügyeleti testület / akármi elé idézheti a klubot, szerintem joggal... Senkinek nem hiányozna egy ilyen botrány... :)

Lenglet-ék ugyan nincsenek játék keretben 2024.06.30-ig, de az FFP keretben benne vannak és - ahogy tavaly is - vissza fognak kerülni a regisztrált játékosok közé - addig, amíg el nem adjuk, kölcsönbe nem adjuk, stb...

A kevés játékos meg a kettő különbsége, értelemszerűen:
Ha a kölcsön játékosok "elviszik" az FFP keretet, akkor gond lehet... :)
Válasz küldése