Én azt gondolom, hogy ez nem ilyen egyszerű, gyengült-e a keret vagy sem. Eredőben biztos, hogy az egyik vagy a másik, de ember legyen a talpán, aki megmondja, melyik.
Ha csak picit benézünk a felszín alá, akkor sok szempontból gyengültünk, sok szempontból erősödtünk.
Gyengültünk:
A 19 fős keret egyértelműen NAGY, és fontos gyengülés. Egész egyszerűen nem volt ki játszatni 5-7 sérült mellett, mindannyian láthattátok. Aki mást látott, annak ideje bekapcsolni a tévét.
Busi helyett Romeu egyértelmű, és komoly gyengülés.
Dembelé kiesése a jobbszélről egyértelmű gyengülés, akárki akármit mond. A semleges, objektív nézőpontom vele kapcsolatban egyértelmű unszimpátiába fordult, de Xavi keze közt szerintem igenis a legjobb támadónk volt, és mostanság is lenne esélye a címre, nem olyan irtózatos a verseny......
Alba helyett nincs senki, egyértelmű gyengülés.
Lewa napról napra nyuggerebb benyomást kelt, tetszik vagy sem. Tavalyhoz képest az ő posztján egyértelműen gyengültünk.
Baldéról sajnos szerintem körvonalazódik (és az ellenfelek is megtapasztalták mostanra, felkészülnek), hogy inkább csak gyors, és jók a labdaskilljei, de vagy nincs esze a játékhoz, vagy ellentétben Gavival és Pedrivel neki pontosan a tizenéves szinten van még a játékinteligenciája, és sok sok évnyi fejlődésre van szüksége hogy igazán (és elegendően) jó szint legyen.
Erősödtünk:
A két portugál erősítés. Cancelo szerintem egyáltalá nem jobbhátvéd tekintetben, de amúgy egyértelmű erősítés. Felix szintén előrelépés a bal támadó posztra bárkihez képest, aki Neymar óta ott játszott. Még mindkettőjük mérlege alkalmas a negatívba fordulásra, de szerintem csak a csapattal
együtt "gyengültek" ők is az elmúlt hetekben.
A fiatalok egy évvel csak beljebb vannak, sokkal jobban használhatóak. Fermin, Yamal, remélhetőleg Guiu.. és Gavi is még mindig 19 éves, pedig már veterán. Sztem ő is javult tavalyhoz képest is.
Gündogannal megjött a minőségi alternatíva, ezt kár vitatni. Sokan (szerintem indokolatlanul) vártak tőle nagy robbantást, én pont ezt vártam, amit kaptunk, és szerintem több, mint rendben van.
Inigoval kapcsolatban még billegek, nem akarok ítélkezni se két rossz, se két jó meccs után.
Minden huszonéves játékosunk előrelépett tapasztalatban, sokan talán önbizalomban is.
Hirtelen ennyi, de valamit/valakit talán kihagyok. Összességében sztem lehetetlen megmondani, hogy erősödtünk vagy gyengültünk-e. Sőt... lehet hogy a sorozatok jellegéből adódóan pl a BLben erősödött a versenyképességünk, a bajnokságban meg gyengült. Vagy nézhetjük úgy is, hogy a keret mélysége gyengült (teljes szezon, sok meccs, illetve sérültek miatt fontos), a variációs lehetőségek pedig javultak.
Fene se tudja, de mégegyszer: nem billen egyértelműen valahova szerintem a mérleg. A szerencse viszont eldöntheti, hogy hova billen:
Ha mindenki egészséges, akkor felülmúlhatjuk a tavalyi szezont.
De ez már októberben megbukott. Még van idő korrigálni, de ha tavasszal is jön csak egy fele ekkora sérülés hullám, akkor ne várjunk csodákat.
Xavi, és a csapat játéka viszont egyértelműen fejlődött, akkor is, ha ez a fejlődési tempó sokakat nem elégít ki. Sajnálom, hogy ők így érzik, a magam részéről meg örülök, hogy a klub legalább egyetlen vezető jellegű pozíciójában olyan ember van, akivel hosszú távon gondolkodva is jó érzéseim vannak.
Szerk: Bence, ne már.. Raphi jobb idén?

Alig játszott. Kb 1400-1500 percünk volt idén, és jó ha a 20%án pályán volt, annak is a felét csereként, és semmit nem tett hozzá. A másik felén is max 1 vagy 2 jobb meccse volt, nekem sokkal inkább megragadt az a tény, hogy 27 (vagy 28?) éves kora ellenére még mindig egy hisztis kisgyerek, hogy ostoba módon kiállíttatta magát, és hogy szélső támadóként egy 15éves gyereket sokkal szívesebben nézek, aki potenciálisan veszélyesebb a kapura is. Nem mondom, hogy rosszabb mint tavaly.. csak azt, hogy nem is tudhatjuk. Jobb semmiképpen, ez egyértelmá.
Lewy jobb? Szerintem ugyanazt tolja amit tavaly, egy milimétert nem változott a játéka, max néha kevesebb védő és elvárás jut rá. Szerintem még rosszabb is, igazából, egyszerűen napról napra öregszik.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila