2019.11.28. 12:13:22
Nem vagyok szakember, de ha ezt-azt olvasunk a neten, kiderül, hogy a mai élsportolók esetében számos összetevője van a "fitt állapotnak". Lehet alkati probléma, ami nagyon következetes és szakértő, speciális edzés módszerekkel orvosolható, amennyiben mégsem akkor felejtős a karrier. Rendkívül fontos a táplálkozás már-már tudományos alapon. Kihat a teljesítményre az átlagembernél is, de egy élsportolónál hatványozottan az életmód, a szabadidő hasznos eltöltése, a károsnak minősített tényezők kiktatása, tudatos hanyagolása.
Az alkati és táplálkozási tényezőkre pozitív példa Messi, aki esetében egy alacsony, vézna gyerekből, egy gyors, erőteljes izomzattal trendelkező, 15 éve a top-on lévő sportember lett, aki 32 éves korában is rövid távon olyan gyors és robbanékony, hogy csak szabálytalanul tudják megállítani és ahhoz képest amennyit faragják, elenyésző a sérüléseinek száma.
Sajnos Dembi az ellenkezőre példa, nem tudom a korábbi egyesületeiben mennyit volt sérült, de a Barcánál ha "megfújja a szél" már kiesik - ha jól tudom nyolcadszor két és fél év alatt. Irtak róla sok mindent, nem táplálkozik megfelelően, nem tartja be az ajánlott étrendet, nem pihen eleget stb. Amikor kiderült a video játék függősége, akkor már itt a fórumon is megfogalmaztam, ha az információ igaz, mármint, hogy éjszakákon át nyomja, akkor a srác menthetetlen. Ezzel a véleményemmel többen nem azonosultak, de én a környezetemből vettem a tapasztalatokat, azok a fiatalok, akik egyébként messze vannak az élsporttól, mégis szinte zombik lesznek egy-egy hosszabb játék etap után.
Akinek 3 naponta komoly fizikai és mentális kihívásoknak kell megfelelnie, az ezt az életmódot nem követheti.