FC Barcelona - Csapat, taktika, felállások

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!
Chino
Llegenda del Barça

2024.08.22. 16:31:13

Troym írta:
2024.08.22. 15:36:57
Chino írta:
2024.08.22. 15:11:54
Akkor volt a mostani Raphinha és Yamal helyett egy Yusuf Demir, Olmo/Ferran/Fati helyett Cou a védelembe Araujo mellett egy EG,Piqué,Umtiti trió, egy 18 éves 0 km-es Balde és folytathatnám. Össze se hasonlítható a két keret.
Várjuk ki a végét.
Amúgy sem az akkori cseréket kene mostani alapemberekhez nézni, de mindegy.

Nekem az akkori Araujo a jelenlegi Cubarsihoz hasonlítható, a jelenlegi Balde az akkori Albához, az akkori Busquets a mostani Casadohoz az akkori Depay a mostani Lewához és így tovább.
Szerintem az a csapat erősebb volt de minimum összemérhető a jelenlegi csapattal, viszont egy gyenge edzővel.
Én is azt mondom, hogy várjuk ki a végét.

De akiket felsoroltam, azok nem a cserék.. Azokon kívül még De Jong és a szezon kezdetől 3-4 hónapig sérült Dembélé volt. Griezmannt már kölcsönben adtuk. Még ilyen fél évig kidőlt Braithwaite, 19 éves Pedri, Juveniles Gavi, SR, Pjanic meg Busquets és Alves. Akit kihagytam még és a legfontosabb az Alba, talán ilyen 33 éves kora körül Azt hiszem így állt össze a csapat egy Koemannal a padon
Ja, majd elfelejtettem hogy Lenglet is a keret tagja volt akkoriban, ha jól emlékszem.
Átfedés a jelenlegihez Frenkie, Gavi, Fati, Pedri volt. Bár utóbbi akkor is szerintem sérült volt.

De javíts ki ha kihagytam valakit.
Forca Barca!!!!
Troym
Director del Fútbol

2024.08.22. 15:36:57

Chino írta:
Akkor volt a mostani Raphinha és Yamal helyett egy Yusuf Demir, Olmo/Ferran/Fati helyett Cou a védelembe Araujo mellett egy EG,Piqué,Umtiti trió, egy 18 éves 0 km-es Balde és folytathatnám. Össze se hasonlítható a két keret.
Várjuk ki a végét.
Amúgy sem az akkori cseréket kene mostani alapemberekhez nézni, de mindegy.

Nekem az akkori Araujo a jelenlegi Cubarsihoz hasonlítható, a jelenlegi Balde az akkori Albához, az akkori Busquets a mostani Casadohoz az akkori Depay a mostani Lewához és így tovább.
Szerintem az a csapat erősebb volt de minimum összemérhető a jelenlegi csapattal, viszont egy gyenge edzővel.
Chino
Llegenda del Barça

Troym írta:
2024.08.22. 14:06:42
bence0330 írta:
2024.08.22. 12:57:14

Azért akkor gyengébbek voltunk keretre, konkrétan Depay volt az egyedüli támadónk, most meg azért komoly sor van elöl. Védőink tán jobbak voltak, az az Ara-Mingu páros akkor még elég ütős volt.
Nem tudom, mert itt volt Aguero, csak sérült volt, meg Dembele is és Fati is.
2021-ben a középpályára ott volt azért Busi, Frenkie egészségesen, SR, Puig, Pedri, Nico, Gavi, Coutinho. A minőségen lehet vitázni, de még az a csapat sem volt ennyire szűkreszabva.

Egyedül támadó oldalon nem lehetett mit tenni, hogy egyszerre nem volt elérhető Dembele, Fati, Aguero, így maradt Depay, Luuk, Braithwaite, Jutgla, Abde, stb

De ha átfordítod és mondjuk most ősszel neadjisten lesérül Lewa, Yamal, Raphinha egyidőben, akkor pályára léphetünk a Pau Victor, Ferran, Fati? hármassal.
Ha lecseréled Fatit Chiesára annyira nem rossz, mintha a Realnál lesérül egyszerre Mbappé, Vinicius, Rodrygo. Vagy Rüdiger, Militao, Tchouameni. Esetleg Valverde, Camavinga, Tchouameni/Modric. De elég ha 2-2 lesérül a harmadokban. Főleg hátul. Na akkor kik lesznek? 0 km-es cb-k a Castillából? Vagy most is Camavinga és Mendy off, ezt is megérzik.
Egy Atmáról vagy Bilbaoról ne is beszéljünk.

Forca Barca!!!!
Troym
Director del Fútbol

2024.08.22. 14:06:42

bence0330 írta:
Troym írta:
2024.08.21. 19:41:39
Utoljára 3 éve Koeman utolsó félszezonjában éreztem ennyire gyengének a csapatot.
Azért akkor gyengébbek voltunk keretre, konkrétan Depay volt az egyedüli támadónk, most meg azért komoly sor van elöl. Védőink tán jobbak voltak, az az Ara-Mingu páros akkor még elég ütős volt.
Nem tudom, mert itt volt Aguero, csak sérült volt, meg Dembele is és Fati is.
2021-ben a középpályára ott volt azért Busi, Frenkie egészségesen, SR, Puig, Pedri, Nico, Gavi, Coutinho. A minőségen lehet vitázni, de még az a csapat sem volt ennyire szűkreszabva.

Egyedül támadó oldalon nem lehetett mit tenni, hogy egyszerre nem volt elérhető Dembele, Fati, Aguero, így maradt Depay, Luuk, Braithwaite, Jutgla, Abde, stb

De ha átfordítod és mondjuk most ősszel neadjisten lesérül Lewa, Yamal, Raphinha egyidőben, akkor pályára léphetünk a Pau Victor, Ferran, Fati? hármassal.
Chino
Llegenda del Barça

2024.08.22. 13:47:27

Troym írta:
2024.08.22. 12:48:24
Chino írta:
2024.08.22. 12:01:36
-nem mondanám krónikus sérülteknek. Legfeljebb Fatit. talán-talán
Nem mondom, hogy igazam van, nekem így érződik.
De a sérültek kapcsán, megnéztem 2021 óta mi a helyzet valójában:

- Pedri az elmúlt 3 évben kb 450 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Olmo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült szintén 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Araujo az elmúlt 3 évben kb 350 napot volt sérült 13-15 alkalommal dőlt ki.
- Frenkie az elmúlt 3 évben kb 320 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Fati az elmúlt 3 évben kb 280 napot volt sérült 8 alkalommal dőlt ki.
- Inigo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült 10-12 alkalommal dőlt ki.
- Chris az elmúlt 3 évben kb 150 napot volt sérült 7-8 alkalommal dőlt ki.

Na rájuk építünk.
Átalánosságban elmondható, hogy ezek a játékosok olyan 60-70%-osan elérhetőek.
-Akik meghatározó játékosok az mondjuk Chris, akinek azoknak a sérüléseknek több mint fele, ilyen korona, meg egy-két meccses kihagyás hátfájás, akhillesz probléma, hasfájás, megfázás volt. Ami komolyabb volt (értsd legalább 4-5 meccs) izomfájdalom, bokaficam. Ez szerintem nem vészes.

-Pedri sérülékeny ezt tudjuk, de egyrészt a posztján bőven megvagyunk, pótolható, így rotálható, nem kell csapágyasra járatni.

-Olmonak két problémája volt ebben az intervallumban, azelőtt évekig gyakorlatilag egy meccset sem hagyott ki sérülés miatt.

-Araujo sérülékenységét kicsit túltolják szerintem. Tavaly talán szezon elején volt egy pár hetes kidőlése, meg az az agyrázkódás, de ott inkább elővigyázatosságból hagyott ki egy meccset. A 22/23-as szezon volt neccesebb amikor összeszedett a szezon közepén meg végén ilyen 4-5 hetes kihagyást. De azelőtt nem nagyon emlékszem. Talán egyszer dőlt ki két hétre.

-De Jongnak a tavalyin kívül szerintem egyáltalán nem volt sérülése.

A többiekkel vagy egyáltalán nem számolunk vagy legfeljebb cserember. Nem mondom, hogy nincs benne a pakliban a sérülés, mert ezt nem lehet kizárni sehol, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel lehet redukálni az esélyét.
Ezért is örülök Julio Teus-nak, akit Deco-ék most hoztak, kifejezetten a fizikai felkészítésre, elsősorban a sérülések megelőzése céljából A területén a világ egyik legjobb szakembere, Conte mellett is lehúzott már 10 évet, ahol nagyon eredményes volt, komoly névvé is vált.
Most volt a Barca One-on is egy interjú vele.

Egyértelmű, hogy rengeteg dolog múlik a sérüléseken, főleg, ha nem olyan bő a keret bizonyos posztokon. Akár egy szezon is elmehet rajta, de ha sikerül minél jobban kiküszöbölni, akár pont ez hozhat komoly eredményt. Tavaly nagyon nem volt szerencsénk, elég volt ter Stegen kidőlése, amivel csak a bajnokságban legalább 6-7 pontot elvesztettünk. Én próbálok bizakodni ebben és erre az aspektusra az eddigiek alapján Flick is odafigyel.

Jósok nyilván nem vagyunk, de egy-egy klub vagy edzőváltás is sokat számíthat, negatív és pozitív irányba is. Ott volt a Realnál Bale vagy Hazard, nálunk pl. Dembélé.
Bejöhetnek olyan szerencsétlenségek mint a válogatott. Jelenleg is Gavi, Pedri, Araujo mind ott esett ki. Ráadásul előbbi a zseniális orvosi stábnak köszönhetően, akiknek egy 3-4 hetes sérülést sikerült közel egy évessé tenniük. De legalább ő is a kitűzöttnél sokkal korábban felépülhet.
Forca Barca!!!!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

Troym írta:
Utoljára 3 éve Koeman utolsó félszezonjában éreztem ennyire gyengének a csapatot.

De amúgy igen, sajnálom, hogy Flick ebbe ült pont bele. Sikerült hozni végre valahára egy profi edzőt, és kivesszük alóla a csapatot, de legalábbis nem segítjük. Nem irigylem. Most remélem elég lesz, ha előremutató focit hoz, néha majd kapunk egy 4-0-át Európában a vkp hiány miatt, végre rájövünk, hogy azzal a fekete lyukkal lassan kéne kezdeni valamit, és remélem hogy nyáron majd egy új sportigazgatóval pótoljuk, és erősítünk.

A sérüléseken %ban remélem segíteni fog egy megfontoltabb percmenedzselés, és jobb erőnléti felkészülés. Azért ezen játékosok sérüléseit nagy százalékban az elmúlt két edzőnk baromságai okozták, a fiatalokkal való bánásmód no comment, meg az is, ahogy egy sérülésből visszatérő játékost első meccsén kezdőként bedobunk egy PSG ellen, aztán nézünk, hogy jé, és megsérült.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
Troym
Director del Fútbol

2024.08.22. 12:48:24

Chino írta:
-nem mondanám krónikus sérülteknek. Legfeljebb Fatit. talán-talán
Nem mondom, hogy igazam van, nekem így érződik.
De a sérültek kapcsán, megnéztem 2021 óta mi a helyzet valójában:

- Pedri az elmúlt 3 évben kb 450 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Olmo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült szintén 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Araujo az elmúlt 3 évben kb 350 napot volt sérült 13-15 alkalommal dőlt ki.
- Frenkie az elmúlt 3 évben kb 320 napot volt sérült 8-10 alkalommal dőlt ki.
- Fati az elmúlt 3 évben kb 280 napot volt sérült 8 alkalommal dőlt ki.
- Inigo az elmúlt 3 évben kb 300 napot volt sérült 10-12 alkalommal dőlt ki.
- Chris az elmúlt 3 évben kb 150 napot volt sérült 7-8 alkalommal dőlt ki.

Na rájuk építünk.
Átalánosságban elmondható, hogy ezek a játékosok olyan 60-70%-osan elérhetőek.
Chino
Llegenda del Barça

Troym írta:

Kb akkor is ez volt:
- Krónikus sérültek (Olmo, Pedri, Araujo, Fati, Gavi, Christensen, Frenkie)
- 20-30 közöttiek nagy része meg minőségre nem idevaló (Lenglet, Inigo, Ferran, EG)
- Nagyon idős játékosok alapemberként
- Túl sok fiatal

Flick az egyetlen oka, hogy nem aggódom meglesz-e a BL hely, amúgy azért felmerülne bennem, mert szerintem jelenleg a Real, Atletico biztosan komolyabb játékerőt képvisel és azért kijöhet a lépés a Villareal, Sevilla, Atleticnek is.
-nem mondanám krónikus sérülteknek. Legfeljebb Fatit. talán-talán Azt nem lehet megmondani, hogy kik lesznek sérültek. Christensen is kellemetlenséget érzett, egyszer hagyott ki meccset. Gavi megsérült a válogatottban , azelőtt szinte meccset sem hagyott ki. Frenkie nem "magától" sérült meg, egy olyan helyzetben 10-ből 8 játékos kidőlt volna. Ahogy azt sem tudjuk, hogy Gündogan nem dőlt volna-e ki. Gavi, Chris, Balde, De Jong stb. szintén egész szezonokat hozott (most ilyen lumbagót, meg koronát nem veszek ide), aztán jött egy szerencsétlen momentum. A német pedig 34 évesen egy 50+-os szezon és egy EB után nem életbiztosítás.
Az, hogy ki sérül meg és ki marad egészséges nem lehet megjósolni. A Realnál, ha mondjuk kiesik Militao, aki szintén komoly sérülésből tért vissza kidől vagy esetleg Valverde ott komoly gebasz lesz. Az ő helyükben jobban félnék. Főleg, hogy nálunk azon a poszton bőven vannak emberek.

-Az általad 20-30 közöttiek közül Lenglet nem lesz, az többi peremember.

-Alalapemberként idősről egyedül Lewyt lehet említeni, főleg, hogy most elment Gündogan. (MAtS kapusként nem releváns, ő még jó korban van) De az egész keretben csak IM van 30 fölött.

-A fiatalok, inkább tavaly voltak azok. A Cubarsí-Yamal-Fermin trió lehet, hogy életkorra nem túl idős (bár utóbbi annyira nem) már sokkal rutinosabbak, válogatottakat vittek a hátukon, nem egy Juvenilből felhozott tinik. Max. egy Bernal ha feljön a padra vagy beáll csereként, bár az előszezonban és a Valencia ellen is láttuk, hogy nem tojja össze magát, a meccs egyik legjobbja volt.

-Ha jön Chiesa (amire egyre komolyabb az esély) és esetleg egy jh a tavalyihoz képest nem tartom gyengébbnek a keretet.

Gündogan-Olmo "cserével" nem tudom, hogy gyengülünk-e. Egy szélsővel nagyot erősödünk, van egy használható cserecsatárunk, a fiatalok már nem csak jó helyettesítők, hanem húzóemberek lehetnek.

És van egy Flick-faktor, amire lehet építeni. Viszont még távolról sem záródott le az átigazolási időszak. Gyengülhetünk, erősödhetünk, ki tudja.
Szóval érdemben még végleges konklúziót nem lehet levonni. A bemutatkozás viszont pozitív volt, annak ellenére, hogy még távolról sem a "gálacsapattal" álltunk ki.

Abban az időszakban, ami a legjobban gyengítette a csapatot az Koeman volt. Most talán ebben a szegmensebb erősödtünk a legnagyobbat. (bár még várjuk ki a végét.

-
Forca Barca!!!!
Troym
Director del Fútbol

Kb akkor is ez volt:
- Krónikus sérültek (Olmo, Pedri, Araujo, Fati, Gavi, Christensen, Frenkie)
- 20-30 közöttiek nagy része meg minőségre nem idevaló (Lenglet, Inigo, Ferran, EG)
- Nagyon idős játékosok alapemberként
- Túl sok fiatal

Flick az egyetlen oka, hogy nem aggódom meglesz-e a BL hely, amúgy azért felmerülne bennem, mert szerintem jelenleg a Real, Atletico biztosan komolyabb játékerőt képvisel és azért kijöhet a lépés a Villareal, Sevilla, Atleticnek is.
Cseri
Entrenador del Barça

2024.08.19. 08:46:11

Amiben jelentős változásra lenne szükség neglátásom szerint az a sebesség vagy divatosabban mondva, a dinamika. Nincs olyan csapatrésze a csapatnak,ami nemzetközi szinten ezen a téren felvenné a versenyt a hasonló polcon lévő csapatokkal. A védelem és a kp kifejezetten lassúnak tűnik. Ez a hátrány kompenzálható lenne,ha a "zsugázásban" klasszisokkal lenne tele a csapat,de az sincs meg.
Ebben várok/várnék érzékelhető változást a Flick stábtól.
„Az egyik oldalon van egy csapat. A másik oldalon is van egy csapat, amiben ott van Lionel Messi. Az úgy egy teljesen más történet. Amikor az emberek különböző csapatokat elemeznek, emlékeztetniük kell magukat arra, hogy ez az egy ember mindent megváltoztat. Vele másképp néz ki egy csapat.”
jascsak-podloha
Barça C

2024.08.18. 23:51:23

Amit tegnap Ferran produkált, azt a Valencia bármelyik csatára behunyt szemmel lehozta volna (nem 55 milliós igazolásként) ( a Valencia név helyébe tetszés szerint bármelyik LaLiga klubnév bátran behelyettesíthető) Legszívesebben oktatóvideót készítenék róla: hogyan nem szabad footballozni? címmel és taktikai megbeszéléseken mutogatnám
bence0330

2024.08.18. 16:37:42

menczel írta:
2024.08.18. 16:30:10
Tegnapi meccs alapján egyébként, amint a kezdő összeáll jók leszünk. Van egy olyan megoldás, ahol mindenki a legjobb teljesítményt tudja nyújtani.

Duplapivotban FDJ és Gavi, labdakihozatalnál FDJ húzódik be a két belső védő közé, mint tegnap Bernal, egyébként is jó belső védő, többi skillje is kijön itt.
Gaviban megvan ami kell egy romboló középpályásnak, támadásban pedig kreatívabb és jobban fejez be mint Casado.
Bal támadó Raphi aki ugyanolyan (jó) számokat hoz mindkét oldalon. Középen Gündögan aki szigorúan véve is világelit előrejátékban. jobbon nyilván Yamal, középen Lewa.

Igen, vettünk egy 60 milliós játékost a padra ezek alapján. Mert ha őt be akarjuk rakni, akkor vagy Raphi ül, aki egy jó formában lévő szintén 60 milliós játékos, vagy FDJ (és akkor Gündo játszik duplapivotban, Olmo pedig tízes).
Szerintem ha Gündogan megy, akkor kérdés nélkül Olmo balszél, Raphi közép, utóbbinak sokkal jobban fekszik, balszélen hoz számokat épp, de elég rossz nézni ahogy próbálkozik jobbal kulcspasszokat adni, meg kisodródva lőni ballal, nem érzi. Olmo meg jobblábasként sokkal inkább balosra való, és nem esik annyit vissza a játéka mint a brazilnak, plusz eléggé jobb 1v1-ben, amiben Raphinha csak egy közepes.

Gavival télig nem lehet számolni, ha Gündogan maradna, akkor szerintem Chris+Gündogan a két legjobbunk addig. Ha FDJ visszatér, akkor valamelyiket helyettesítheti, mondjuk Christ, nem azért, mert Chris ne lenne jobb, hanem mert belső védőnk sincs.

Fermín lesz a legnagyobb talány, mert finoman szólva is pályázik arra 10-es posztra. Ha úgy folytatja, ahogy abbahagyta, semelyik kezdőnk nincs biztonságban. Az lenne az óriási fegyvertény, ha be lehetne tenni pivotba szabadabban feljárkáló szerepbe. Mert védekezni tud amúgy, a harcossága, tüdeje megvan, ha onnan is tudna kapu elé kerülni meccsenként párszor, akkor nem tartanám ezt egy teljesen lehetetlen dolognak. De csak akkor, mert a lövéseit nem szabad kivenni az egyenletből, max valami végszükség esetben sérüléshullámban.
Remélem hamis kilencesként akár még Lewy helyére is pályázik, ha Flick egyszer klasszikus csatár nélküli játékot akarna tolni.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
menczel
Entrenador del Barça

2024.08.18. 16:30:10

Tegnapi meccs alapján egyébként, amint a kezdő összeáll jók leszünk. Van egy olyan megoldás, ahol mindenki a legjobb teljesítményt tudja nyújtani.

Duplapivotban FDJ és Gavi, labdakihozatalnál FDJ húzódik be a két belső védő közé, mint tegnap Bernal, egyébként is jó belső védő, többi skillje is kijön itt.
Gaviban megvan ami kell egy romboló középpályásnak, támadásban pedig kreatívabb és jobban fejez be mint Casado.
Bal támadó Raphi aki ugyanolyan (jó) számokat hoz mindkét oldalon. Középen Gündögan aki szigorúan véve is világelit előrejátékban. jobbon nyilván Yamal, középen Lewa.

Igen, vettünk egy 60 milliós játékost a padra ezek alapján. Mert ha őt be akarjuk rakni, akkor vagy Raphi ül, aki egy jó formában lévő szintén 60 milliós játékos, vagy FDJ (és akkor Gündo játszik duplapivotban, Olmo pedig tízes).
gránit
Director del Fútbol

2024.08.07. 00:55:35

Fernando írta:
2024.08.06. 16:00:59
gránit írta:
2024.08.06. 15:56:09
Fura ez az Olmo-sztori. Belső tkp poszton tudja a legtöbbet, egy olyan poszton, ahol még meg is vagyunk, míg máshol lyukak vannak, mégis Olmót akarjuk. De lehet, hogy szokásunkhoz híven őt is kirakjuk majd a szélre.
Ahogy neztem Flick eddigi elkepzeleseit a szelso tamadoinkkal kapcsolatban, nekem az jon le, hogy inkabb mozognak befele es a ket szelsovedo fedi le a ket szelt. Mukodhet, meglatjuk.
Ez így helyes. Ki tudnak borítani azzal, amikor csatárokból vonalszélsőt csinálunk. Bontogatnak-bontogatnak, bent meg nincs érkező. A három csatáros rendszernek akkor van értelme, ha a csatárok befelé húznak, mert így extra befejezők vannak a csapatban. Ha "csatárszélsők" szó szerint szélsők, akkor kevesebb az érkező, és sokszor nincs megjátszható ember, aki befejezhetné az akciókat.

Panaszkodtunk eleget a rossz helyzetkihasználás miatt, mert volt sok előkészítőnk, bontogatónk, csak éppen nem voltak vérbeli befejezők. Úgy meg teljesen mindegy, hány helyzetet teremtünk. Ha nincs befejező, teremthetünk akár ötször annyi helyzetet is, nem lesz ötször annyi gól, de még kétszer annyi sem. Kellenek a befejezők, akik a végén belövik a helyzeteket. Nem a helyzetek számára adják a győzelmeket, hanem a találatok számára.

Ez akkor hatékony, ha a "csatárszélsők" nem igazi szélsők, hanem ők is potenciális befejezők, a széleken pedig valódi szélsők futnak fel. Henry, Messi sem vonalszélsők voltak, hanem Alves futott fel a szélen, Messi az oldalán már a gólokért felelt, nem a bontásért. Ez plusz góllövőket ad a csapatnak.

De ez régen is így volt, a hőskorban, amikor a csapatok hivatalosan 3-2-5-ös hadrenddel álltak fel. Mint az Aranycsapat. Persze a két szélső nem volt igazi csatár, ők hosszában bejátszották a pályát, de a három vérbeli csatár, Puskás-Hidegkuti-Kocsis már a gólok ipari mennyiségű termelését biztosították, nem a bontást. A bontásra ott voltak a valódi szélsők. A három csatár befelé játszott. Ők már a gólokat rúgták. Mellettük meg ott voltak a támadásokkal felfutó szélsők. Nekünk meg az a mániánk, hogy a csatárokkal akarjuk széthúzni a védelmeket, és azóta szenvedünk nemzetközi szinten, amióta ezt a hülyeséget toljuk. A csatár az ne legyen szélső. A csatár az befelé mozogjon. Volt is olyan kifejezés, hogy "összekötő", akik a szélsők és a center között játszottak (Puskás, Kocsis). De nem szélsők voltak, és nem a bontás volt a feladatuk, hanem a góllövés.

Ettől függetlenül nem gondolom, hogy Olmo lenne a megfelelő összekötő. Ebbe a szerepkörbe is beleerőltetünk boldog-boldogtalant. Belső tkp poszton meg lehet, hogy sokat tudna adni a csapatnak, de máshol komoly lyukak vannak, míg ezen a poszton pont nincsenek, így ezt az igazolást elpazarolt puskapornak tartom, amit más posztokra használnék fel.
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.08.06. 19:32:22

Áthozom ide. Majd meglátjuk hogy fog elsülni az Olmo transzfer, de az EB legjobb játékosát sikerült elhozni (Kroos mellett, aki lerúgta Pedrit, ami nélkül nem lett volna EB cím :) )
Megmondom őszintén, régóta (Valverde) legnagyobb problémám, hogy a meccsek 90%-ban támadunk, támadni nem tudó játékosokkal.
Ha Flick Guardiolás játékot akar, a csapat védekezést és a letámadásokat szervezi meg, amit már ki is emelt, és akár mehet egyszerre a pályára De Jong, Gündogan, Pedri/Gavi, és Olmo.
(Rodri, Gündogan, De Bruyne, Bernardo)
Nem valószínű, hogy az Olmo transzfer Fermin kárára megy, hanem Ferran, Fati, akár Pedri és De Jong kárára akiket évek óta pátyolgatunk és semmit nem tudnak hozzátenni a játékunkhoz, nem képesek meccseket eldönteni.
Ha egyikőjük vagy pl. Roquet el tudjuk adni 40 millióért, már jól jártunk.
Peter
Director del Fútbol

2024.07.17. 13:26:11

Nekünk az egyetlen esélyünk jelenleg akkor lehet bármire is, ha a "jól szervezett csapat" útját megtaláljuk.

Rodrink ugyan nem lesz - sajnos -, de nélküle is a nézhető és élvezhető játék megfelelő szervezettséggel párosulva egészen biztos, hogy a mai labdarúgás felső polca irányába visz.

Ugyanakkor ennek a célnak az eléréséhez én egészen biztosan élnék néhány "örök reménypillér" (Frenkie, Pedri, Torres, Raphi, Lewa) végleges cseréjével, amit a klub viszont egészen biztosan nem fog megtenni.

Persze a saját szememmel láttam én is a de la Fuente által varázsolt ellenpéldát, ami adhat némi reményt arra, hogy Flick is nagy varázsló legyen.

Csakhát remény eddig is volt bőven mindenre, a remény remény maradt és várjuk a soron következő újabb varázslót. Ezt nevezik tipikus mókuskerék helyzetnek..... :mrgreen:
FcBarcelona1
Entrenador del Barça

2024.07.17. 12:04:19

Szerintem Chino jól leírta.
Továbbra is támogatom, hogy 532-ben álljunk fel, de továbbra sem látok rá semmi esélyt.
Remélem azért Flick egy Bayern ellen készül B opcióval, ahol adott esetben nem próbáljuk lejátszani a Bayernt. Mondjuk pont ettől tartok, hogy de, mert ez a stílusa, ledarálni támadásban mindenkit.
Én személy szerint jobb focit várok, és azzal meg is elégszem, persze 1-2 kupa nem árt.
Ettől függetlenül továbbra is úgy érzem, bal szélsőre van szükség, azokért amit Chino is leírt.
https://barcanewsnetwork.com/why-would- ... a-opinion/
Itt egy vélemény.
Szerintem Gündogannak, Pedrinek és Ferminnek is jobban állna a tkp-s szerep, akik még gólerősek is lehetnek a 2. vonalban érkezve. Ehhez szerintem továbbra is szükség lenne 2 db Fizikális kp-ra De Jong mellé.
Kíváncsi leszek Flick 4231-re, a Spanyol válogatottnak is jól állt egy kp-s a támadók mögött felállás.
Én is osztom azt a véleményt, hogy Lewy több kialakított helyzetből több gólt fog lőni. Bár az csak az én véleményem, hogy 2-3 éve alig alakítunk ki minőségi helyzeteket, úgy pedig az 1, de a 2 csatárnak is nehéz lenne a dolga.
2 csatáros rendszerben pedig pontosan tömörül a védelem, mikor manapság mindenki 8-9 emberrel védekezik, jó lenne széthúzni a védelmeket, és egy góllövő tkp-t játszatni.
Várnék végre eredményes kontrákat is, ami lassan 10 éve nem jellemző a csapatra, pedig abban az esetben lazul fel igazán az ellenfél védelme.
Troym
Director del Fútbol

2024.07.17. 11:09:52

Nagyon éles határvonalat húztok itt sokan, hogy egy középcsatárnak márpedig be kell vernie az összes helyzetét, egy szélső meg nem gond, a nem gólveszélyes.
De az, gond!

Aki a kapu közelébe keveredik és helyzetben van, vágja be.
Ha a szélső nem veszélyes kapura, azt a védők is tudják, annál jobban védekeznek a középcsatáron, mert mástól nem kell tartani.
Egy csapatban átlagosan van 3 támadó és 1-2 támadóbb középpályás, itt meg az alaptézis, hogy nem gond, ha a 4-5 kapuhoz közelebb helyezkedő játékos közül 2-3 esetén nem is nagyon kell védekezni.
Akkor ne játszunk szélsőkkel inkább!

Játszunk 4-4-2 gyémántfelállásban a középpálya csúcsán Yamallal (4 gólpassza alapján simán megoldja) és ezt a szélső támadó posztot engedjük el. Vagy jöjjön a 3-5-2 és legyen 3-4-5 szélsővédőnk a keretben, akik rotálhatóak és felérnek a támadással bontógolyózni, vagy beadni, vagy bánomisén. Ezeket a szélső támadókat meg engedjük szélnek.
gránit
Director del Fútbol

2024.07.17. 11:05:42

Chino írta:
2024.07.17. 10:00:02
övé volt a legtöbb assist, a legtöbb helyzetet ő alakította ki, és szintem minden statban élen járt ami a progresszív adatokat vizsgálja.
Ez igaz, pont arra a kontrasztra világítottam rá, ami a válogatott és a Barcelona között van. A válogatottban tudta ezeket a számokat hozni, nálunk nem volt ilyen szintű környezet. Hogy Olmo szezon közben mit nyújtott, azaz mit nem, számunkra nem fontos. Az EB-n azért látszott, hogy ezt a felállást egy csapat akkor bírja el, ha vannak érkezők. A Real Madrid egyik nagy erőssége is abban rejlett szerintem az előző szezonban, hogy többen voltak befejezők. Ha "mindenki" csak előkészít meg bont, abból nem lesz annyi gól, mint amennyit szeretnénk. Akkor lesz majd egy jó nagy xG-nk (azt hiszem ez az a topik, ahol ezt a hírhedt szót le szabad írni), és csodálkozunk, hogy hát miért nem jött ebből több gól. Nyilván a legtöbb csapat nem büszkélkedhet több nagy gólszerzővel, de nekünk nem hozzájuk kell mérnünk magunkat.

Azzal egyetértek, hogy lehet potenciál a Barcelonában is, Fermín például lehet egy ilyen "Olmo". Az előző szezon alapján összességében azért kétséges, hogy ez olyan szinten működni tud, mint a válogatottban, az előző szezon (még) nem ezt igazolta.

Lehet, hogy a szintlépéshez az is elég lesz, hogy Yamal játsszon közelebb a kapuhoz, és ne vonalszélsőt játsszon a Barcelonában, mint eddig. Lehet, hogy ez már önmagában ad egy nagy lökést.
vinszentvega írta:
2024.07.17. 10:53:16
Lewa az összes létező rá kidolgozott lehetőséget( azt párat leszámítva ami bement) kihagyta..
Pont az a baj, hogy mindent és mindent is rádolgoztak ki, vagy ha nem is akkor a Polák barátunk ott hisztizett, hogy miért nem.
Egyetértek, és aggódok is emiatt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gránit 2024.07.17. 11:10:06-kor.
Troym
Director del Fútbol

2024.07.15. 13:44:32

Ronald Araujo Will undergo medical examinations today:

If he decides to have surgery, he will be out for 4 months.
If he does not have surgery, he will be out for 2 months.
Peter
Director del Fútbol

2024.07.14. 13:40:59

gránit írta:
2024.07.12. 22:24:45
A számokat csak a csapat kontextusában van értelme elemezni.
Ezt még talán meg is előzi a mérkőzés és a játék kontextusa.
Kedvelem a számokat, jóban is vagyok velük, sőt, hiszek is a számokban és kőkemény makacs dolgok, de a pályán a valóság minden számon túltesz
Meg hát ugye sosem a számok írják a meccseket, még akkor sem, ha utólag ez az szépen illeszkedik is a sormintába. (nem véletlen, hogy azért egyelőre ott tart a világ, le kell játszani a meccseket)
:lol:
bence0330

2024.07.14. 11:18:35

menczel írta:
2024.07.14. 10:04:07
Nem igaz, Raphinának jobb számokat hoz ott, mint Yamal a jobboson. Az mindegy, hogy az eredeti posztja-e, meg tudja oldani és jól is oldja meg. Egyáltalán nem értem miért kellene oda igazolni, amikor a kezdőben is megvagyunk oda, csereként meg boldog boldogtalan tud ott játszani (Ferran, Roque, Ansu, félterületben Gavi, vészmegoldásként Cancelo ha marad).

Remélem az fel sem merül senkiben, hogy Raphina padozzon. Tippelek most, de játszott perc alapján top10 Európában g+a alapján. Szintén tipp, hogy bár nem eredeti posztja, de köröket vert Nico-ra
Nico nem volt messze, 101 percenként hozott, Raphinha 84, nyilván ez világklasszis szám, de azért jobb csapatban is focizott, ha beleveszed, hogy Nico fiatal, és alighanem még kicsit fejlődik, és jobb társakkal játszik, alighanem eltűnik a különbség.
Posztján szűk elit, amúgy nem, mert azért top centerek verik, meg páran a posztról, de onnan nagyon kevesen, 10-esből és balszélsőből is. Helyzetkialakításban laza top10.

Nyilván a csapatunk egyik legjobbja már másfél éve stabilan, és nagyon gáz lenne ha padozna, viszont baloson nem jó, klasszikus balszélsőként. Nem annyira borzasztó, hogy ne lehessen végszükség esetben betenni, de ennyi. Idén ott ilyen félterületen volt sokkal beljebb, és ott tudott ilyen... kicsit talán second strikert tolni a beindulásaival. Ráadásul balról nem tudja adogatni azokat a forintos passzait, a lába nem áll rá úgy, sajna, ott kilences szerű gólokkal kompenzálta azt, hogy amúgy gyengébb.

Viszont ugye ott van Yamal, aki mellett nem lehet elmenni. Nyilván épeszű edző beépítené még jövőre is 30-40 percekkel, de ha már elkezdtük Pedriztetni, szerintem ezt már folytatjuk, ebből most már nem tudunk kiszállni. Raphinha az előző szezonban még egyértelműen jobb volt a jobboldalról, mint Yamal, kétszerolyan statokat hozott, de ha a kicsi szintet lép az utolsó döntésekben (amire van esély), akkor az ő plusz skilljeivel fölé nőhet, mint ahogy kb Európában sem nagyon akad majd már konkurense.

De a brazilnak akkor is kell helyet találni, ő egy helyzetkialakító gép, és főleg Gavi hiányában egy motor. 10-esben, 8-asban, felállástól függően. Ha ő csere lesz, az egyfelől óriási pech, hogy pont Yamal posztja, másfelől rossz keretmenedzsment, ha egy alapkezdő szintnek nem találunk mégsem helyet.
Persze az meg szintén vicces, hogy Gündogan, a világ egyik legjobb, és a tavalyi csapatunk egyértelműen legjobb játékosa meg pont tizesbe illik a legjobban. Szóval fennállhat az a roppant szórakoztató helyzet, hogy mondjuk egy felfejlődött Yamal és Gündogan mögött a csapat 3. legjobb játékosa lesz, és mégis csere lesz, mert ez a kettő a legjobb posztja. Nagyon peches egy ember, meg számunkra is peches szitu.

De vele nem számolnék balszélsőként, arra valakit hozni kell. Fati a szintet megüthetné, ha egészséges, de hát az egy nagy ha.
gránit
Director del Fútbol

2024.07.12. 22:24:45

A számokat csak a csapat kontextusában van értelme elemezni. Felix-nek egyetlen edzője sem volt még az első osztályban, aki egy bajnoki kírásban 1756 percnél többre méltatta volna. Lehet, hogy lőtt volna 8 gólnál többet (ez eddig a maximum tőle), ha több játékpercet kap. Akkor viszont másnak jut kevesebb játékidő, az eddigi edzői, akik között olyan, a futballhoz közismerten "nem értő" emberek vannak, mint Simeone, úgy látták, hogy ha Felix több játékidőt kap, a csapat rosszul jár, mert más játékos kiesésével többet veszít a csapat, mint amennyit Felix játékidejének többletével nyer. Ezért 7 gólos támadó, mert 7 góllal lehet vele kalkulálni. Ismét rideg tények: szezonról szezonra 6 gól, 7 gól, 8 gól, 8 gól, 7 gól volt a termése Spanyolországban és Angliában. Lehet, hogy több gólt lőne, ha végigjátssza mind a 38 meccset. De az eddigi edzői úgy látták, ha ő több időt kap, az rontja a csapat teljesítményét. Vele ennyivel lehetett kalkulálni. Ezért 7 gólos támadó.
bence0330

2024.07.12. 17:45:25

Troym írta:
2024.07.12. 12:59:40
Annál objektívebb szám nincs a földön, hogy összeszámolod a góljait és meglepő módon 7.

Bence és a te véleményed szubjektív egyedül "mi lett volna, ha dupla/tripla annyi időt van a pályán".
Ennyit időt volt, ennyi gólt lőtt.

Szerintetek 15 góllal zárt volna, ha minden meccs minden percében pályán van, szerintem meg ez a szám ugyanennyi erővel marad 7, mint hogy nőjön 10-re,15re, 20ra.
Egy csapatnak sincs előre definiálva, hogy pl. 78 gólt lő a bajnokságban. Lehet más felállásban, másokat játszatva 90 gólt lőttünk volna, lehet 60-at, de ez mind szubjektív vélemény.
Igen, szerintem is ebben az esetben szubjektív a számmisztika. De sok esetben használom objektív esetekben is, sőt, többször abban. Itt szerintem sem az. Inkább azt mondanám, hogy a mintát követve valószínűségszámítást belevéve van létjogosultsága, abszolút jogos felvetés, hogy közel kétszerannyit lőne, mint amennyit addig, de legalábbis jóval többet. Akár többet is lőhetne, meg kevesebbet is, nyilván, beüthet közben bárkinél élete formája meg a krach is. De valószínűség alapján, ha nem történik extrém kilengés formában, szerintem kb korrekt az arányosítás, főleg, ha kicsit alullövöm, amit megtettem.
Illetve nem is ez a lényeg, hogy mennyit lőtt volna, mennyit nem, hanem egyszerűen nem igazságos egy teljes szezonos játékossal szemben azt mondani, hogy ő 20 gólos, Felix meg 7. Ez így nem korrekt, hogy az arányok mennyivel változnának kiarányosítva, kb mindegy, az tuti, hogy kétszer annyi perccel több gólja lenne, a másiknak meg feleannyi perccel kevesebb. Ha ez 7-20-ról csak 11-15-re változna, amivel bőven alullőttem az arányossághoz képest, akkor is látszik, mennyivel közelebb van a valósághoz a két játékos szintje. Szigorúan a góllövést nézve most, mást nem.
Plusz ugye hogy nem mindegy hogy két "hétgólos támadó" még percektől függetlenül is mit csinál amúgy, ezért sem tartom annyira igazságosnak ezt. 7 gólosként lehet valaki a világ egyik legjobb jobbszélsője, Yamal már ostromolta az igazi élmezőnyt, pedig alig rúgott gólt rengeteg perccel sem, és Raphinha is simán belefér az első 10-be még szélsőként is a gólpontjai és a helyzetkialakításai alapján. Yamal meg cselekkel és azért helyzetkialakításokkal is. Lehetsz hatalmas segítség a csapat számára, egy tökéletes kirakósdarab egy jó gépezetben. Vagy lehetsz Felix, akit tényleg csak a góljai definiálnak (oké, 1-1 villanás benne van amúgy is), meg alapvetően Ferrant is sajna csak azok definiálják az első fél éve óta. És sokszor még abban is gyenge, amikor meg abban jó, akkor is ezért van neki plafonja, mert neki ezzel a játékkal több gólosnak kéne lennie, hogy hasznos játékos legyen, szerintem, ő akkor lenne igazi jó, top10-20 szélső, ha tényleg sok gólt lőne. És az a szomorú, hogy ez amúgy benne is van, csak az egyikingadozóbb játékos, akit Barca mezben láttam, pedig volt pár. Talán még Dembélénél is durvább ilyen téren.
Azt meg ugye nem is lehet kb kikalkulálni, mert nem látványos, hogy ha mondjuk egy szélső védő kegyetlen nagyot védekezik, akkor az is gólokban mutatkozik meg egy szezon alatt. Yamal és Raphinha ebben igazi szűk elit, máshol nézve pl. Saka is az, a minap is a gólja után mentett utolsó emberként sprint után. Salah, alighanem támadásban a világ legjobb jobbszélsője meg ugye ebben duplanulla, oldaláról kapják a gólokat, ezért mindjárt szűkül az olló a 20 gólos meg a teljes szezonban mondjuk 13 gólos szélső között. Akár annyira szűkül, hogy még hasznosabb is lehet összességében, mint ahogy idén a Pool jobb volt nélküle, mint vele.
Ezek miatt általánosítás nekem ez a 7 gólos szélső megnevezés, akkora különbség lehet a kettő között arányosságban, hasznosságban, mindenben, ég és föld. Szélsőknél ez különösen így van. De még egy centernél is fontos, lehet egy Eto'o típusú center 15 góllal akár jobb is lehet összességében, mint Lewy vagy Luuk 20-al, ha közben a játékba jobban bevonható.

Amúgy meg persze, ahogy írod egy formáció alighanem több szerepet játszik a góljaink számában. Nem is pont a felállás, hanem egyéni képességek alapján ahogy a legjobban el vannak osztva, megtalálva a helyüket. Ebben a végére Xavi kicsit javult, csak már késő volt talán. Ha Gündogan hatos, alighanem máris kevesebb kulcspasszt kapnak a támadóink, mint ha fel lenne tolva. Ha Raphinha balra vagy jobb vonalra van szegezve, mindjárt kevesebb gól van benne, szerintem Felixnél is gond, ha vonalra tesszük, Lewynél meg még nagyobb gond, ha birkóztatjuk félpályánál, és emiatt nem ér fel a támadásokkal. Ezeknek van az igazi szerepe, ezekkel lehet 10 gólokkal előrelépni, persze ha elkezdek számolgatni, akkor azt veszem alapul, hogy akárki is van épp ott személyileg, az alapfelállás általánosan ugyanaz, máshogy nem lenne értelme számolni.
Troym
Director del Fútbol

2024.07.12. 12:59:40

FcBarcelona1 írta:
2024.07.12. 11:49:56

-mert mindig ugyanaz a vége, és úgy vélem, szubjektív vélemény ütközik a számokkal, legalább próbáljuk akkor igazolni számokkal, ahogy Bence teszi, vagy ahogy pl. te megtetted Berenguerrel. Ezzel kapcsolatban lehet véleményt ütköztetni.

-kejelenthetjük, csak akkor ne szimpátia alapján. Felix ingyen, 4 milliós bruttó fizetéssel simán megérte, a BL győztes gólja többet ért,
Annál objektívebb szám nincs a földön, hogy összeszámolod a góljait és meglepő módon 7.

Bence és a te véleményed szubjektív egyedül "mi lett volna, ha dupla/tripla annyi időt van a pályán".
Ennyit időt volt, ennyi gólt lőtt.

Szerintetek 15 góllal zárt volna, ha minden meccs minden percében pályán van, szerintem meg ez a szám ugyanennyi erővel marad 7, mint hogy nőjön 10-re,15re, 20ra.
Egy csapatnak sincs előre definiálva, hogy pl. 78 gólt lő a bajnokságban. Lehet más felállásban, másokat játszatva 90 gólt lőttünk volna, lehet 60-at, de ez mind szubjektív vélemény.

Plusz Felix esetén feszegethetjük azt mennyire éri meg, oké a szubjektív véleményem, hogy ennyi erővel Abde fizetése meg Felixé fele volt, eljutott 4 gólig a Betisben is, akkor a "mi lett volna ha" elv alapján lett volna 7-8 gólja nálunk, mert jobb csapat vagyunk.

Vagy azt, hogy megérte a BL továbbjutás érő gólhoz igazítsuk? A "mi lett volna, ha" elv alapján azt mondom bármelyik támadónk van a pályán, ő is beveri. Ugyanúgy szubjektív, vagy igen vagy nem.
Válasz küldése