Az általad leírtak nagy részével egyetértek, de ezek nem cáfolják azt, amit írtam, hanem "csak" önmagukban igazak. Abszolút támogatom a játékosok - gyakorlatilag melósok - minél magasabb szintű jogait. Azt is pofátlanságnak tartom, hogy a transzferekből a játékosok nem részesednek, én ezeknek a pénzeknek minimum a felét a játékosokhoz juttatnám. Ezt ők termelték ki, ezért ők dolgoztak meg, joguk van ebből a pénzből látni is valamit (és így mindjárt nem ágálna Dembélé sem a váltással szemben).
Itt viszont egy olyan esetről beszélünk, amikor a csapat egy ballaszttól akar megszabadulni, egy herétől, akitől a szervezetnek éppúgy joga van szabadulni, mint ahogy joga van egy rendesen teljesítő melósnak a saját jogait követelni. Ha egy kétszeres BL-győztes azt mondja, hogy "figyu, én már itt nem vagyok kezdő, de szerintem még van pár jó évem, szeretném még ebből a legtöbbet kihozni, add el a játékjogomat annak a csapatnak, amelyet az ajánlatok közül én választok", habozás nélkül teljesítem az akaratát, akkor is, ha abból a klubnak kevesebb pénze származna. Mert megérdemi. De itt egy heréről beszélünk, volt, hogy évi 1 bajnoki gólért fizettünk neki 12 millió eurót... Egy Dembélé ne ágáljon, ha a játékjogától meg akarnak szabadulni, mert egy rendes munkahelyen őt már rég kirúgták volna, teljes joggal. Munkavégzés nélkül keresett eszméletlen pénzeket a klubnál, miről beszélünk... Ilyen kiváltság után, hogy a nagy semmire kapott több tízmillió eurót, egy szava nem kéne hogy legyen az ellen, ha a klub ezt nem akarná tovább folytatni. Egy Dembélé játékjogát a klubnak igenis legyen joga lepasszolnia, ha akarja a here, ha nem, inkább örüljön és legyen hálás a klubnak, hogy évekig a semmire kapott csillagászati összegeket.
NovaProspekt írta: ↑2020.12.06. 21:12:15
Túl sok pénz került a fociba, és áramlik a klubok között. A tehetség viszont tűnik el a játékosokból, így, hogy taktikailag a foci óriásit fejlődött. Gyakorlatilag 100 oldalpasszkirály futógépre jut 1 db focizni valóban tudó ember, aki ha csak a tehetség írmagjával is rendelkezik, máris azt csinál, amit akar. Ma rengeteg pénzes klubra jut kevés jó játékos, így a játékos baromi jó alkupozícióba került.
Ez abszolút igaz, és örülök, hogy végre valaki nem keveri össze a futball taktikai fejlődését a játékosok képességeivel. Én ma kevesebb pengés játékost látok, mint 20 éve, csak divat lett mindenkit irdatlanul hájpolni. Ezt a kosaras topic-ban is leírtam arra a felvetésre, hogy ma mennyivel több a jó játékos, mint évtizedekkel ezelőtt. Nincs több jó játékos - sőt, a centerpozíció terén kifejezetten komoly a színvonal visszaesése -, csak ma sokakat érdemtelenül hájpolnak, olyanokat, akiket 30 éve Magic Johnsonék elcipőztek volna az öltözőben (lásd Johnson interjúját ezzel kapcsolatban Isiah Thomas-szal). Hogy az általad leírtak miatt kedvezőbb az alkupozíciójuk, az lehet. Viszont mivel sok a tucatjátékos, sok a robot, könnyebben helyettesíthetők is. Amit Dembélé a Barcelonában csinált, azt nagyon sok tucatjátékos le tudta volna hozni. Semmi nem indokolta, hogy évi 12 millió eurós szerződést adjunk neki. Így persze, hogy nem akar távozni. Ha annyi pénzt adunk neki, amennyit érdemelt volna, akkor már tavaly elpasszolhattuk volna, és akkor most nem kellene arról beszélnünk, hogy milyen jogi lehetőségek vannak arra, hogy egy játékostól megszabadulhassunk.
Az alkupozíciónk ilyen anyagi helyzetben rossz, de semmilyen alkupozíció nem indokolja, hogy egy Suárez-t ingyen elengedjünk. Semmilyen alkupozíció nem indokolja, hogy a játékosok megmondják a klubnak, hogy az mennyiért "adja el" (ingyen) a játékjogukat. Amiről itt beszélünk, az már a vicc-kategória. Létezik nehéz alkupozíció, de hogy innen ingyen mennek el játékosok, valamint tele vagyunk rossz szerződésekkel, az nem következik a nehéz alkupozícióból, csak a töketlenségből. Hozzáteszem, pont emiatt a töketlenség miatt tart itt anyagilag a klub, és emiatt lett rossz mostanra az alkupozíciónk. A rossz tárgyalástechnika, a rossz megállapodások egy öngerjesztő folyamatot, egy lefelé vezető spirált eredményeztek.