LG írta:Én azért szivesen látnám egyszer Fabregast, de nem Xavi helyett, hanem Xavi mellé. Pár év múlva lehetne egy: Xavi-Busquest-Fabregas, Messi-Bojan-Iniesta sajátneveléső támadó, és kp-sorunk. Én azért megnézném ezt a csapatot

...és akkor ott lenne a két középhátvéd, Puyol és Piqué, meg a kapuban Valdes. Már csak szélsőhátvédeket kéne nevelni, és tényleg ki lehetne állni 11 saját neveléssel úgy, hogy szinte minden poszton klasszis játszik.
Mellesleg mintha hirtelen rengeteget fejlődött volna Xavi... jobban mondva sokkal inkább "felnőtt", vállalja a vezér szerepét. Ez a Xavi tényleg a pótolhatatlan kategória - jelenleg.
Amíg Deco csúcsformában volt, bevallom őszintén sokkal fontosabb láncszemnek éreztem, mint Xavi-t. Amikor a 05/06-os szezonban Xavi lesérült, nem igazán lehetett észrevenni komolyan a hiányát. Aztán utána is sokszor volt, hogy Xavi nem igazán vállata az előre játékot, csak az "alibi", vagy biztonsági passzokat választotta (bár ha elől nem mozog senki, nehéz is előre jó passzokat adni).
Viszont mostanra hihetetlenül fontos csapattag lett, annyira, hogy talán a leg... igazi karmester lett, ráadásul abból a fajtából, aki kiveszi a részét a labdaszerzésből is. Luis Enrique nyilatkozta anno Decoról, hogy milyen fontos szerepe van, mert "ő a kapocs az elitek és a többiek között". Na, Xavi jelenleg pont ezt csinálja - ha nem is annyira látványosan, annyi köténnyel, de legalább olyan hasznosan.
A lényeg: Xavi beérett, és szerintem ő a legfontosabb és legértékesebb tagja a mai Barcának.