Közeleg a visszatérés…
Not a bad view, right? pic.twitter.com/uTpLDhaxy9
— FC Barcelona (@FCBarcelona) November 7, 2025
Egy meccsből indulunk ki?FcBarcelona1 írta: ↑2025.11.29. 12:10:15
1. Jobb lett így a focink? Szerintem rosszabb. Akkor mi értelme van feltilt védelemmel foglalkozni.
2. Ez a válasz, miért nem működik a rendszer. Lehet akkor hátrébb vonni a csapatot, láthattuk mi lett belőle.
1. Jobb lett így a focink? Szerintem rosszabb. Akkor mi értelme van feltilt védelemmel foglalkozni.Zozzy 5 írta: ↑2025.11.29. 08:22:33vicces azért ez a Flick nyilatkozat![]()
Chelsea ellen nagyon gatya lett az összkép, annak örülök, hogy kicsit hátrébb húzta a védelmet. nem azért, mert önmagában ez működött volna, hanem mert ebből legalább látszik, hogy agyal, próbál változtatni.
Raphinhával a presszingben és Pedrivel a labdakihozatalban, mert sztem enélkül a két ember nélkül Flick szerelemfociját biztosan nem tudja kivitelezni a csapat.
Először láttam rajta amúgy, hogy felidegesítették a kérdések.Zozzy 5 írta: ↑2025.11.29. 08:22:33vicces azért ez a Flick nyilatkozatelmondja, hogy az összes szakértőnek üzeni, fogalmuk sincs arról, mit akarnak játszani és mit miért csinálnak, majd aztán egy az egyben kifejti, ami akár itt a fórumon, akár az összes taktikai youtube videóban unásig van ismételve
presszing presszing presszing letámadás intenzitás presszing...
na mind1, ettől függetlenül nyilván igaza van, hogy nem látunk bele mélységében a dolgokba, meg amúgy én most abból a szempontból én is bizakodó is vagyok, hogy bár a Chelsea ellen nagyon gatya lett az összkép, annak örülök, hogy kicsit hátrébb húzta a védelmet. nem azért, mert önmagában ez működött volna, hanem mert ebből legalább látszik, hogy agyal, próbál változtatni.
ezzel együtt az továbbra is nagyon kétséges nekem, hogy ez a játékoskeret, ilyen szintű sérüléshullám mellett alkalmas-e idén arra a fajta intenzitásra és egész pályás letámadásra, mint amit ő óhajtana látni a pályán, de hát ő tudja...jó lenne így december környékén már látni egyszer a gála kezdőt egyben, Raphinhával a presszingben és Pedrivel a labdakihozatalban, mert sztem enélkül a két ember nélkül Flick szerelemfociját biztosan nem tudja kivitelezni a csapat. pontosabban, attól függ, ki az ellenfél, mert a spanyol középcsapatok ellen el fogunk döcögni akár nélkülük is.
Na erre látod én nem is gondoltam, a látottak nekem nem mutatták ennek a jegyeit, de így utólag belegondolva talán Eric Bilbao elleni játéka mutatott erre hajazó tüneteket.
A többiben egyetértünk, akkor erre a kettőre reagálok.Chino írta: ↑2025.11.27. 16:52:16
Azzal viszont nem értek egyet, hogy a Chelsea olyan könnynen helyzetbe került volna. Másnap el is gondolkoztam, hogy JG miket védett vagy miket hagytak ki és nem igazán emlékeztem komoly angol helyzetekre a gólokon/szabálytalan gólokon kívül. Direkt megnézem egy bő, 10+ perces összefoglalót a meccsről és valóban nem sorjáztak a nagyobb lehetőségek, ziccer pedig pláne.
Ráadásul az első gólhoz sem volt túl sok köze Chelsea játékosnak. Lehet, hogy ha a kiálltáskor még X vagy netán vezetünk nekünk estek volna, de nem mondhatjuk, hogy örüljünk ennyinek és most megmutatták, hogy milyen az amikor kihasználják a helyzeteket.
Yamal szerintem egyáltalán nem volt borzasztó, egyedül ő volt veszélyforrás, Cucurellát meg is etette párszor viszont folyamatosan 15-20 méterre az alapvonaltól kellett felvennie a labdát, mert neki is vissza kellett zárni védekezni, illetve nem is nagyon tudták őt feljebb megjátszani. A Chelsea pedig bőven megtehetette, hogy 3-4 ember rohanjon rá letámadáskor, ahogy labdát kap.
Valóban gyengék voltak a támadók, abban az első 20-25 percben is volt két elég komoly helyzetünk és ha az egyik bemegy ki tudja, hogyan alakul a meccs (mondjuk Fermin ellen szerintem Csalobach egyértelműen szaabálytalankodottt, ha nem ver oda neki rendesen eltalálta volna a labdát). A kiállítás miatt viszont nem lehet tudni mi lett volna.PR42 írta: ↑2025.11.26. 11:21:26A Chelsea letámadása még a miénknél is aggresszívabb volt, szóval a meccs nem a klasszikus feltolt védelem = rossz dolgon ment el.
Nekem az volt az érzésem mint az összes többi sikertelen meccsen (Madrid, Sevilla stb).
Gyengék voltak a támadóink.
Ha egy Chelsea támadó jutott 1v1-be akkor abból hamar gólhelyzet lett.
Ha egy Barca támadó jutott 1v1-be abból visszapassz vagy szerelés lett.
Az első 20 percben vezethettünk volna több góllal, működött a letámadás, nem kapott levegőt a Chelsea, jöttek a helyzetek. Semmi produktum.
Aztán kijött a Chelsea, ők is kapartak és szorult a hurok, de ilyenkor lehet a legkönnyebben gólt lőni, azzal ha átlöjjük a letámadásukat. Meg is tettük, többször futottunk ember előnyben rá a védelmükre, de nem nyertünk párharcokat.
Yamal borzasztó volt, Cucurella pedig a meccs embere.
A középpályán semmi különbséget nem éreztem. Enzo szépen forgatta az ő csapatukat, ő kiemelhető volt, de a James és Caicedo semmi extrát nem nyújtott. Tipik melós középpálya, ezt az Elche is tudja, szerintem nem ezen múlt, és nem Frenkien vagy Garcián.
Párharcokat sem nyertük meg, és csapatszintű kordinációban is voltak bajok, pl akárhányszor kiemelték középről szélre a labdát, akkor nem értünk oda. Intenzitás, fegyelem... azt kell mondjam minőség is kevés volt tegnap.
A világ nem dől össze, a Chelsea tele van drága jó játékosokkal, jelenleg jó passzban vannak. Kikaptunk tőlük idegenben, így jártunk.
Lehetett volna szebb az eredmény ha az elején a saját jó periódosunkban szerzünk gólokat és akkor talán X vagy szoros vereség, de mi kihagytunk mindent, ők pedig nem, aztán a kiállítással végleg eldőlt. A kiállításig is inkább feléjük dőlt a mérleg, de szoros volt szerintem. Vállalhatóan szoros, kár érte.
Én is így látom, de azon gondolkodtam a mérkőzés közben, nem-e tudatosan védekeznek ilyen szellősen.Peter írta: ↑2025.11.06. 22:37:35A halandó csak annyit lát a tv-ből, ha megfelelő zavarás avagy presszing nélkül, tehát gyorsan továbbítja hátulról az ellenfél a labdát, akkor a labda elrúgásának a pillanatában még a saját térfeléről induló ellenfél jelentős előnyhöz jut a védőkkel szemben, les szóba sem jöhet, kizárt.
Hintett valamit, igen, aminek ugyanakkor semmi köze nincs a taktikához, hanem éppen az a lényege, hogy nem a középpályán kell az intenzív letámadás, hanem a középpályásoktól van szükség az intenzív és hatékony letámadásra teljesen függetlenül attól, hogy az a pálya melyik részét jelenti.
Ebbe beletartozik a pálya szélén végrehajtott hosszú, de még a rövid passzos labdakihozatal megakadályozása, nehezítése, lassítása is.

Tulajdonképpen teljesen egyetértek a véleményeddel, különösen kiemelve a "helyén kezelni a dolgokat", mert semmi olyan kellemetlen, negatív meglepetés nem történik ebben a szezonban sem a pályán, amire nem lehetett előre számítani, felkészülni.FcBarcelona1 írta: ↑2025.11.25. 23:15:58kiütközött a kp-ja minden gyengesége.
Továbbra is szurkolok a csapatnak, nem kell letargiába esni, érdemes a helyén kezelni a dolgokat, persze le kell vonni a tanulságot.
Araujo, érte még a 40-et sem fogják megajánlani

Hintett valamit, igen, aminek ugyanakkor semmi köze nincs a taktikához, hanem éppen az a lényege, hogy nem a középpályán kell az intenzív letámadás, hanem a középpályásoktól van szükség az intenzív és hatékony letámadásra teljesen függetlenül attól, hogy az a pálya melyik részét jelenti.
Nem láttam ugyan a fradi meccset, de a második mondatod a lehető legtermészetesebb és legegyszerűbb módon ad magyarázatot arra, amiről fentebb teleregényt írtam a megfelelő megérthetőség érdekében...ikajli írta: ↑2025.11.06. 23:25:35Néztem a Fradi meccsét a Ludogorec ellen, és komolyan irigyeltem azt az intenzitást, amit mutattak.
Nem vagyok szakértő, de azt azért látom, ha minden labdáért futnak, egy másodpercre nem hagynak nyugalmat a labdát kihozó játékosnak.
Biztos elfáradtak a meccs végére, de bírták. Szeretném ezt az energiát a Barca játékosokon is.
Szerintem pusztán a kivitelezéssel van baj és nem az alapfelfogással....a kivitelezés pedig az alapanyag minőségén, képességein múlik.
Ebben teljesen igazad van, hogy kezdők kiesésével sokkal nagyobbat esik vissza a csapat teljesítménye. De sajnos ez ránk évek óta jellemző, Xavi utolsó 2 évében szinte rendszeresen hiányzott egy egész csapatrészről a teljes kezdősor. Én akkor is mondtam, hogy ezzel nehéz mit kezdeni, akkor a helyzethez képest jól helytálltunk. Ehhez teljes bizonyossággal kellett más szemlélet (pl Gavi kiesése után a kp-s védekezést valahogy rendbe kellett tenni, ami végül Christensen vkp-s előléptetését jelentette, annak ellnére, hogy a pivot játéka dupla nulla volt, ami pedig egy kulcsposzt volt addig a csapatban).Chino írta: ↑2025.11.02. 06:32:14Sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a sérülésekkel kapcsolatban nem is a számok a legneccesebbek, hanem az, hogy alapkezdők dőlnek ki és huzamosabb időre. Ha a Realnal is hetekre, hónapokra kidőlne egy Courtois, Mbappé, Vinicius, Bellingham sor megnézném mihez kezdenének, pedig sokkal mélyebb a keret. Ha hozzánk jöttek volna így a gálakezdőnkkel szemben nem sok pénzt mertem volna tenni a győzelmükre, de még egy X-re sem.
Még egy PSG is megérzi. A bajnokságban 11 meccsen eddig hoztak egy 7/3/1-et.
És ez a taktikában is komoly problémát okoz. A letámadásban, védekezésben például Raphinha hiánya kulcsszerepet játszik. Hiába csak 1 ember az egészet meghatározza. Ahogy Pedri is csak egy játékos a tizenegyből, de a teljesítménye az egész játékra kihat.
Szerintem Joan Garcia sem elsősorban a bravúrjai miatt hiányzik, hanem a hosszan, védelem mögé belőtt labdákat nagyon érzi, jól helyezkedik és a sebessége sem hasonlítható Tek-hez. Nagyon jó érzéke van a tisztázásokhoz, persze belefut olyanba mint az Ovideo ellen, de ilyet azért Clasicón vagy BL egyenes kieséseben biztos nem csinál. Ezzel már szűkül az a zóna amit kihasználhat az ellenfél.
Még emellett is nagyon sok tényező van, amik döntők lehetnek, és különbséget tesznek a kezdő és cserejátékosok között.
Amellett, az sem mindegy, hogy ha valaki még úgy úgy-ahogy tudna is pótolni egy kezdőjátékost, akkor a padon nem lesz senki, ott ülhet 4-6 szinte nulla perces 17-18 éves kölyök.
Yamal problémájáról nem is beszélve. Egy 100%-os Lamine simán dönti el a meccseket, egy 70-80 %-os már neccesebben.
Sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a sérülésekkel kapcsolatban nem is a számok a legneccesebbek, hanem az, hogy alapkezdők dőlnek ki és huzamosabb időre. Ha a Realnal is hetekre, hónapokra kidőlne egy Courtois, Mbappé, Vinicius, Bellingham sor megnézném mihez kezdenének, pedig sokkal mélyebb a keret. Ha hozzánk jöttek volna így a gálakezdőnkkel szemben nem sok pénzt mertem volna tenni a győzelmükre, de még egy X-re sem.ElBartimaeus írta: ↑2025.11.01. 20:45:58Ha az effort nincs meg, akkor az is az edző hibája. Nehéz egy sikeres szezon után motiválni a csapatot, még úgy is, hogy a bl-t nem nyerték meg. Kevés edző van, amelyik képes évről évre ezt megtenni, ha valóban ez az oka, akkor itt valamit nagyon elrontott Flick. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont borzasztó az erőnléte a csapatnak - egy teljes csapattal töltött nyár után, akkor valamit nagyon elrontott Flick. Ha a sérültek az oka, tavalyhoz képest nagyon sok van, akkor is Flick a hibás? Nem, szerintem tavaly volt hatalmas szerencséje a sérülésekkel és nem lesz még egyszer ilyen szezonja. Most megmutathatja, mit tud valójában, mert az első keretünkkel nagyon sok edző gond nélkül tudna jó eredményeket elérni.
Első körben rendbe tehetné végre a letámadásunkat, mert amióta idejött folyamatosan romlik és így nincs középpályás védekezésünk és így nincs hátvédsorban védekezésünk a lescsapdát és bravúrokat leszámítva.
Ha az effort nincs meg, akkor az is az edző hibája. Nehéz egy sikeres szezon után motiválni a csapatot, még úgy is, hogy a bl-t nem nyerték meg. Kevés edző van, amelyik képes évről évre ezt megtenni, ha valóban ez az oka, akkor itt valamit nagyon elrontott Flick. Ha nem ez a helyzet, akkor viszont borzasztó az erőnléte a csapatnak - egy teljes csapattal töltött nyár után, akkor valamit nagyon elrontott Flick. Ha a sérültek az oka, tavalyhoz képest nagyon sok van, akkor is Flick a hibás? Nem, szerintem tavaly volt hatalmas szerencséje a sérülésekkel és nem lesz még egyszer ilyen szezonja. Most megmutathatja, mit tud valójában, mert az első keretünkkel nagyon sok edző gond nélkül tudna jó eredményeket elérni.
Nem kicsit tartok attól, hogy házon belül (is) jónéhány játékos túlértékelt, ráadásul szinte mindenki 2030.-ig szerződéssel rendelkezik.
Az előzmények ismeretében az a kérdés, kinek és mit jelent pontosan ez a katyvasz.
Szerintem, ahogy előttünk is mondták megfelelő mélysége nincs a keretnek. Előre Lewy öregedése miatt fog kelleni valaki, középre igazából csak erősítésnek kéne ember, de a belső védők- jó régi szokás szerint -a gázak. Cubarsival szerintem még nem is lenne baj. Kicsit zöld ebből van egy két hiba, csak kéne mellé egy komoly ember aki tapasztaltabb. De abban fölösleges gondolkodni, hogy 80 millióért Bastoni, Saliba fog jönni mert nem fog, azt viszont tartom, hogy ahogy Inigot kikukáztuk nem hiszem, hogy nem lehetne, a spanyol, olasz, német ligában találni egy olyan védőt, aki nem tetű lassu, passzolni tud és lát annyira a pályán, hogy tudja mikor kell fel-le lépkedni a lestaktikához. De úgye megint itt a, hogy regisztráljuk be, hogy fél bele kérdés. Egy két milliós igazolást beregelni is nehezem ment, akkor ha még hozunk is ingyen egy lábon álló védőt akkor is megint itt a gond.csababarca írta: ↑2025.10.27. 13:46:43Keret gyenge, a védelem tavaly is bohózat volt, de Inigo magához képest extrája (kb élete legjobb szezonja) kicsit feledtette ezeket a gondokat.

Szerintem ez lehet az igazság.csababarca írta: ↑2025.10.27. 16:37:32Szerintem látják ők is, csak kicsi a mozgástér.
Nyilván nincs lehetőség top khv-eket igazolni, bár szerintem nem is feltétlen szükséges. Mondjuk nyilván az EG-Cubarsi párosnál nem lenne nehezebb jobbakat találni.
Viszont ahogy írtam, ez nem is lenne elegendő, mert az egész védekezéskoncepció hordozza magában az ilyen meccseket, vagy amilyeneket tavaly is átéltünk. Azt is értem, hogy Flick ebben látja a megoldást, meg abban, hogy majd túl rúgjuk az ellenfelet. A probléma, hogy ez tavaly ment, mert extraformában voltak elől az embereink, idén meg kutyafütty.
És megértem Flicket is, talán még mindig ez a legkevésbé megterhelő ilyen képességű khv-knek, hogy "csak" a lestaktikára figyeljenek. Lehet ha hátravonja őket, és rájuk esnek az ellenfelek csatárai, még nehezebb lenne a dolguk.